Forum konie »

Derki

alice, ja tak narazie robie, w tamtym roku tak robiałam całą zimę, ale stajnia bardzo ciepła

Dramka, też sie zastanawiam, chyba na te pare dni odpuszcze...
Aga no właśnie ja się też nad nią zastanawiam  👀
Alice, ja tak robiłam z dobrym skutkiem z tym ze czasem tez derki nie wkładałam jak było bezwietrznie, słonecznie i snieg lezał ale nie padał
na padok padokówka, w boksie - angielski, całą czas konie mają otwartą górę derkę stajenną 100 wkładałam jak temperatura spadała poniżej -10
konie mi się tym, systemem ani razu nie przeziębiły i zawsze były "ciepłe"
No własnie u nas stajnia jest długa, on stoi raczej w środku, więc pewnie nie jest tak zimno. Chociaz drzwi zostawiaja otwarte a w nocy temperatura mocno spada...
No i nie mam możliwości kontroli nad tym czy ubierac derkę, bo wszystko robiliby stajenni. Hm... sama nie wiem.
chciałabym kupić jakąś półderkę i ostatnio zaczęłam się konkretnie rozglądać- po necie
niewiele znalazłam takich które by mi się spodobały, zwykle są przykrótkie
podoba mi się jedna HKMa ale mam złe doświadczenia
fajny jest też polar z fouganzy, koncówka po 69 zł i te po 109 też fajne

wprowadzili też nową serię 3 w 1, jakaś odpinana? ale nic konkretniej nie wiem.. no i strasznie droga, ale wygląda naprade fajnie

możecie coś jeszcze polecic?

a tak w ogóle- ostatnio zliczyłam moje derki i ...  😲 jestem przerażona ;p
dla nie golonego konia, bez hali mam 9 derek
rip stop eskadrona
podpinka eskadrona 200g
horze z polarek
masta 170g padokowa
weatherbeeta stajenna 100g
polar
polar eskadrona
polar saxona
dralon eskadrona
+ piżamka
😁
Ja dla golonego z halą mam 11 😉

Jaką chcesz tą derkę do jazdy? Polar czy nieprzemakalną?
no właśnei nie wiem jaka będzie lepsza...
potrzebuję coś na mocne mrozy żeby mieć podczas praktycznie całej jazdy
Ja do temperatury +7-8 jeżdżę w jarpolówce. Koń się nie poci ( golony ), derka nie podwiewa, nie przesuwa się, jestem zadowolona.

Poprzednio miałam no name polar z ortalionem. Była fajna, ale pod warunkiem, że nie wiało 😉
a ja chciałam powiedzieć, że w sobotę macałam derke padokowo- stajenną od Deborah i jest super. Na prawdę rewelacyjna i gorąco polecam 😉
[quote author=Nasturcja-Renata link=topic=43.msg348260#msg348260 date=1254717523]
Aga no właśnie ja się też nad nią zastanawiam  👀
[/quote]

naprawdę nikt nie ma tej derki?? Cena miała i zachęcająca wiec chyba się pokuszę 🙂

Alice ja bym nie derkowała... wiesz ile z tym jest zamieszania??

Dzisiaj moi stajenni ubrali derkę na LEWĄ stronę... i pozapinali pasy pod brzuchem, na klatce, i nawet te między nogami!! Nieźle nie?  😵 😵

Koń Ci się odpowiednio okłaczy, nie ma co panikowac. Mój zwierz stał od listopada aż do kwietnia i chrób przeziębieniowych nie było (bo derka na rope w kopycie raczej wiele nie da:P)
Gratuluje stajennego  😅

Ja choruje na dralon Eskadrona w krateczke..

wprowadzili też nową serię 3 w 1, jakaś odpinana? ale nic konkretniej nie wiem.. no i strasznie droga, ale wygląda naprade fajnie

cena porażająca ale:
- można używać samą półderkę polarową 300gr
- samą półderkę z sytemem Novadry(nieprzemakalna i oddychająca) i RipStop
- można używać je razem , dzięki suwakowi po całej długości półderki
- z przodu na kłębie zapinana na porzadny rzep
- z  tyłu sznurki pod ogon
- no i design czyli wersja Wave z dwóch kolorów materiału 🙂

Ogólnie bardzo fajny materiał, a złożona  w całość sprawia wrażenie niesamowicie ciepłej i zapewne tak jest.
IMO zmienianie derek co 100 gram to przesada 😉
mój golony na zero ma puchówkę (300g), przejściówkę (ortalion/drelich + polar) i jednowarstwową lekką (tzn chwilowo nie ma bo mi z niej wyrósł, ale pewnie będzie miał jakąś nową😉) i wszystko gra i buczy i nawet nigdy katarku nie było... 😉
Jakbym miała się wahać czy dziś założyć 100 czy 220 gram to bym chyba zwariowała 😉 I w takim systemie stajenno padokowym to koń musi mieć co najmniej 12 derek plus polary... kosmos 😉
Nomen omen w tym roku jak zdjęłam zimówkę i założyłam przejściówkę to tak szybko się zrobiło ciepło, że w tej przejściówce stał dosłownie kilka/kilkanaście dni a w jednowarstwowej wcale...
serio zmieniacie co 100g? 😉
a ja w końcu przymierzyłam polar Eskadrona kupiony w lecie od Laguny   :kwiatek:

serio zmieniacie co 100g? 😉

ja nie - na jednego golonego konia miałam 2 polary normalne,jeden wycięty treningowy i dwie 300g stajenne oraz jedną drelichową i jedną bawełnianą kupioną,bo drelichowa była rozdarta  🤣 (ale już się naprawiła)
i jedną 200g dokupioną na drugiego konia ostatniej zimy.
teraz mam dwa konie do derkowania i moja kolekcja powiększyła się o jedną 400 g nie odpakowaną nawet ostatniej zimy i kupiłam dziś w okserze jeszcze tą bo męczyło mnie ostatniej jesieni i wiosny derkowanie w dwie - polar plus bawełniana/drelichowa...
LOVELY, jaka Ci sie podoba z HKM ? Bo w zeszłym roku zakupiłam pólderkę polarową HKMowską i jest świetnej  jakości, bardzo mięsisty polar, ładnie uszyta. Osobiscie polecam 🙂
Ktoś jak dojdzie ta derka, to daj znać jak tam materiał. Bo derka się wydaje całkiem całkiem  😉
Ja tez mam polderke HKM z zewnątrz nieprzemakalna a pod spodem podszyta polarem i bardzo polecam - fajnie wykonana i śliczna, choć troche przy wielkich wiatrach podwiewa. Co do tej derki wstawionej przeze mnie na gorze strony to podejmuje sie wybrania się w tym tygodniu do galopady i obmacania jej na żywo. Zdam relacje jak z jej jakością.
też nie zmianiam co 100g, od razu po przejściówce mam 170g, ale później nic grubszego nie zakładam, a do stajni mam cieńszą ze względu, ze jest bardzo ciepło i nie chcę ugotować konia (100g)
Aga_Leming czekam na relacje  🙂

Dziś przyszedł do mnie "Koń Polski" a w środku mini katalog HKM. No i zobaczyłam piękną derkę polarową w kratkę  😍
Zresztą, sami zobaczcie  😜 [url=http://www.reitsport-hkm.de/avant.cms/shop/artikel.php?id=12906&e1=002&e2=002002&e3=002002006&e4=002002006003#]derka w kratkę HKM[/url]
Fajna 🙂 na szczęście ja nie potrzebuję jakos specjalnie polarówki, choć przyznam, że jakiś eskadron mnie kusi... na razie jednak jestem bez kasy i mam mocne postanowienie, że nie kupię nic co nie jest mi na gwałt potrzebne do targów w Berlinie, gdzie mam zamiar przeżyć zakupowy orgazm. Być może skuszę się na kolejny dralon - w tamtym roku kupiłam tam dralonik w bardzo okazyjnej cenie🙂

Na razie przdałaby mi się tylko jakaś bawełniana derka, ale już właścicwie zdecydowałam sie na drelich TATTINI. Niemniej jednak wpadnę do galopady i oblukam dokładnie te derkę w kratkę. Raz już ją widziałam, ale nie przyjżałam się dokładnie - wydaje mi się, że jest cieńka dość i jednak bardzij na lato.
A jak z rozmiarówką derek Yorka czy też jest tak zawyżona jak ochraniacze?
Ja kupiłam swoją pierwszą polarówkę Jacsona, i jestem bardzi zadowolona  😅
już szykuje się na następną o ile będzie kasa  🏇
[quote author=Nasturcja-Renata link=topic=43.msg348723#msg348723 date=1254768459]

Dziś przyszedł do mnie "Koń Polski" a w środku mini katalog HKM. No i zobaczyłam piękną derkę polarową w kratkę  😍
Zresztą, sami zobaczcie  😜 [url=http://www.reitsport-hkm.de/avant.cms/shop/artikel.php?id=12906&e1=002&e2=002002&e3=002002006&e4=002002006003#]derka w kratkę HKM[/url]
[/quote]

Macałam tą derkę w sobotę w Szczecinie w cavallo - bardzo fajny polar.. w sumie to ejst jak na moje macanie taki polaro-kocyk, polaro-drallon, takie miałam odczucie.

A kiedy dokładnie targi w Berlinie?
Ja dla 3 (jeden golony, dwa nie) z hala, solarium i ciepla woda na myjce mam :
- 3 polar / bawełna
- 1 polar
- 2 polary do jazdy
- 2 letnie
- 3 padokowe (z czego 1 jest jako stajenna)
- 2 zimowki mega cieple
czyli 13 derek dla 3 koni.
Jak dla mnie to wiecej nie potrzebuje, a kupowanie co sezon nowej derki tylko dlatego, \
ze ma ladny wzorek jest glupota 😉
Hmm... a ja jestem stuknieta.
Dla jednego golonego (mamy hale):
- dwie drelichowe
- jeden padokowy Rip stop
- zimowka 100g
- zimowka 240g
- zimowka 400g
- siatkowa
- dralon
- 3 polary
- soft schell do jazdy

[quote author=Nasturcja-Renata link=topic=43.msg348723#msg348723 date=1254768459]

Macałam tą derkę w sobotę w Szczecinie w cavallo - bardzo fajny polar.. w sumie to ejst jak na moje macanie taki polaro-kocyk, polaro-drallon, takie miałam odczucie.

A kiedy dokładnie targi w Berlinie?

[/quote]

10-13. grudnia. Tez sie wybieram  🙂

http://www1.messe-berlin.de/vip8_1/website/Internet/Internet/www.hippologica/englisch/index.html
tulipan a kto napisał, że kupuje co sezon nową derkę, tylko dlatego, że ma ładny wzór  👀
Ja mam:

* 2xpolar w tym jedna z kapturem
* 1 ortalion/bawełna
* 1x półderka polarowa do jazdy

No i zastanawiam się nad bawełnianą
Przepraszam, że dopiero odpisuję, ale nie miałam neta.
Dobra.

No więc z goleniem powstrzymam się do przeprowadzki, jak radzicie.

Mam stajenną 100 g i padokową bez wypełnienia.
Kupię teraz może padokową 220, 330 i jakąś kołderkę 100 pod derkę. Wystarczy czy 100 padokową też wypadałoby kupić?
Polary mam 3, ale żadnego bez kaptura! Polar z kapturem w takim razie muszę kupić koniecznie.

To zakładając, że jutro zrobię zakupy, mam:

-polar z kapturem + 2 bez
-padokowa 220, 330
-ocieplacz 100
-stajenna 100
-padokowa bez wypełnienia

Jakieś jeszcze mi są potrzebne?
Chyba tyle...

ślicznie dziękuję! :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się