Forum konie »

Derki

derki Eskadrona w ogóle są jakieś dziwne. Stajenna Rip stop rozm M okazało się, że ma 145 cm. To normalne?
Kavalkade robi stajenne drelichówki podszyte polarem. Miałam taką i polecam.

Jarpol ortalion z polarem

HKM professional plus jw, nawet jest teraz w wyprzedaży na allegro

Jarpol ortalion z polarem

bawełna z polarem tez 😉
niedługo będę testować w stajni Jarpolowską derkę 😉  mam nadzieję, że będzie więcej niż ok 😉
Karolcia, czekoladową padokową?
deborah padokowo - stajenną 155 kupił kolega na allegro ... bodajże przedwczoraj kliknął 😉
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=derka+przejsciowa+podszyta+polarem&lr=
derki Eskadrona w ogóle są jakieś dziwne. Stajenna Rip stop rozm M okazało się, że ma 145 cm. To normalne?

tak, normalne. na metce tej plastikowej dyndajacej powinnas miec obrazek derki i napis M 135cm + 10 cm.

chyba wszystkie rip stopy eskadrona tak maja. ja na swojego skarego rip stopa mam wlasnie L, mimo ze nosi normalnie XL.

Ja mam derek eskadrona.. hmm 4? wszystkie XL i wszystkie są 155. wiec L powinna być 145
aga, ale masz rip stopy? moje wszystkie rip stopy sa przedluzone o 10 cm.

pozostale moje eksadrony (zimowki, polary, dralony) sa w normalnych rozmiarowkach.
http://allegro.pl/item758407634_derka_polarowa_villa_horse_rozmiar_145_kolory.html#gallery
Ja chyba kupie tą. Nie wiecie może czy są inne kolory jeszcze gdzieś do dostania czy tylko takie?
Mi właśnie chodzi o ripstopa. Czyli kupić rozmiar 135? Jeżeli standard u mojej to 145?
pokemon, najlepiej spytaj sprzedawcy co jest na metce z rozmiarem dokladnie napisane.
Na derkach rip stop jest napisany rozmiar, który uznaje producent - czyli na L będzie 145 - a to że ona jest 155 tak w rzeczywistości to inna sprawa. Tylko trzeba uważać, bo mój np. nosi 155 i w teorii L powinna być dobra - 145. Ale nie jest - bo mój ma szeroką dość klatę i mocno derka na przodzie siedzi. I tych 10 cm brakuje. Więc jak koń nie jest śledź to ja bym jednak brała rozmiarówkę, jaką Eskadron proponuje....
Zen dobrze pisze.
U Eskadrona
S=125 cm
M=135 cm
L=145 cm
XL=155 cm

Jednak to się tyczy derek: polarowych, siatkowych i stajennych.

Natomiast Ripstopy (padokowe np) mają rozmiarówkę zawyżoną o 10 cm. Chodzi o specyficzny krój tych derek (nie mają w części grzbietowej szwów) i to że na padoku mają mieć konie w takich derkach więcej swobody.

I tak dla Cyrona zawsze uzywam derek w rozm L (145 cm). Ripstopa też kupiłam mu L (czyli 155 cm) i uważam że ze względu na krój tej derki dobrze zrobiłam, że padokówkę ma o te 10 cm większą.
Tak wygląda ripstop 155 cm na koniu noszącym derki 145 cm

a ja mam chyba inną wizję leżenia derki niż wszyscy
ja lubię jak derka jest duza
lagunowa mnie "dusi"
Mam ripstopa... i w sumie nei zauważyłam czy jest 165...... Bo jak dla mnie padokowa powinna być nawet ciut za duża. Ale zaraz wybiorę się do garażu i sprawdzę 🙂
Sznurka a dla mnie Laguny jest idealna🍴

Jak moja ma za dużą derkę to wisi przy szyi i klatce.

Dzisiaj zakupiłam polarową HORZE. I powiem szczerze że polar cieniutki jak papier. Skusiła mnie to obłędą kratką. Ale jakościowo Fouganzy polar jest lepszy

Na modelce

Na ten cienki polar to chyba faktycznie nie ma co tak mocno narzekać. Sama narzekałam na cienki polar w swojej HKM.
Ale jak słusznie dziewczyny napisały, jeśli chodzi nam o funkcje suszenia konia, to suszą bardzo dobrze. A to, że są cienkie, to może nawet i plus dla nich-derka sama szybciej wyschnie. 🙂
Tyle, że w dotyku takie niemiłe wrażenie, że materiał jakiś niedorobiony. Zwłaszcza w porównaniu z grubymi polarami Fouganzy.
Ja przemyślałam sprawę i ponieważ derki polarowej używam faktycznie tylko do wysuszenia, nie będę już marudzić na to, że jest cienka. 🙂

A kratka w tej Horze obłędna.  😀
Rownizez sie zgodze co do Rip stopow. To jedyna derka jaka kupuje mojemu w rozmiarze L a nie XL. Derki nosi 155cm.
I dla tej kratki się skusiłam  😍

Mam nadzieje że jest tak jak mówisz 😉
Rownizez sie zgodze co do Rip stopow. To jedyna derka jaka kupuje mojemu w rozmiarze L a nie XL. Derki nosi 155cm.

wyjęłam z garażu... ale jakoś nie widzę metki :P W kazdym razie kupiłam na bank XL i według mnie na moje zwierze jest jako padokówka idealna.

A ja mam pytanie z innej beczki. Kupiłam dla mojego zwierza derkę stajenną eskadrona...Tylko ze ona nie ma rozcięć na łopatki. Myślicie że to będzie przeszkadzać?? Firma znana, derka tez tania nie była, wiec chyba i bez rozcięć sie sprawdza... sama nie wiem ;/
Mi sie wydaje że moja derka akurat jest napięta nad tymi rozcięciami na łopatke  🙄 Według mnie moze być bez..
Taką kupiłam, leży w szafie już prawie rok :P

Satural stał cały ubiegły sezon w stajennej bez rozcięc. sprzedaje bardzo dużo takich derek. Nie sądze, ze bedzie to jakiś problem. chyba, zę jest wybitnie wrażliwy na obtarcia..
jak ktos szuka padokówki to nie lada gratka w ogłoszeniach - aukcja na allegro
ktos sprzedaje dwa Saxony, ja mam Saxona dla Holdy z wypełnieniem na zimę i jest super fajny
a te z aukcji po 150 zł więc myslę ze cena za taka derke swietna
moja już w stajennej (tej co dramka zdjecie wstawiła jako pierwszej), a na padok ma ripstopa- też wole jak jest większ na padok i luźna w klacie, przymierzyłam dzisiaj to wygląda jak w sukience, mam nadzieje że nie będzie jej za gorąco bo troszke już zarosła
Tak jak wcześniej dziewczyny pisały. WSZYSTKIE derki padokowe Eskadrona są +10cm.Pomimo t swoim jak zwykle kupiłam L,bo w M(która ma 145) pół tyłka im wystaje
Ludki kochane  😀iabeł: Mam pytanie. Tylko proszę nie  🤦 za mocno, jak już ktoś pytał kilka razy

W stajni jest chłodno nocą. Stajnia, długa, wysoka, kamienna. Temperatura jest niewiele większa niż na dworze. Nie chciałabym, żeby konina mi zmarzła. Na wielkie mrozy mamy derkę ortaliono-bawełnianą. A na teraz myślałam, żeby jej kupić bawełnianą.

Pytanie: Czy ta derka nadawałaby się na teraz?

Z góry dzięki za odpowiedź  :kwiatek:
A ja ma takie pytanie:
Czym derkować nie strzyżonego konia, no i kiedy go derkować? Jakie marki, jakie wypełnienie?
🙇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się