Forum konie »

Derki

A Mustangu i Horse-Trade nie ma,a do apallosy nie mogę znaleźć telefonu na stronie 🤔
Doszła moja derka Horze Avalanche - identyczna jak 2 strony temu wstawiła eireen.

Wygląda super, z wierzchu ripstop, od spodu jakiś śliski materiał. Ma fajne pasy między tylne nogi - mięciutkie i elastyczne.

Jest tylko jedno ALE - rozmiar. Zamówiłam 145 na Sarę, a kobyła się w niej utopiła. Więc zarzucam na Łosia (koń 172 cm, długi i masywny, nosi co najmniej 155) i... pasuje. Tak więc Łoś zyskał nową derę, a kobyła nadal nie ma 🤔
Maleństwo to masz kolejny pretekst do zakupów  😁 dobra, żart
A nie możesz wymienić na mniejszą?
Może i mogę, ale tak mi się Dziad w niej widzi, że chyba zostawię i spróbuję sprzedać HKM-a.

Taa, a dobre zakupy nie są złe, prawda? 😉
tak, masz racje, dobre zakupy nie są złe (tylko portfel cierpi  :hihi🙂
ja sie czaje teraz na jakąś fajna kamizelkę  👀
A jak sie miewaja Wasze dereczki i fureka?

wiosna sie zbliza wielkimi krokami - przynajmniej we Wroclawiu i czas by powoli przyzwyczajac konia to nowej temperatury i rozderkowywac koniucha...

A u Was...? Jak sie maja sprawy na termometrzy i co teraz nosza Wasze konie?
Moje w stajni stoi już bez derki - cieplutko jest a on odrósł praktycznie całkiem - na dwór w przejściówce podszytej polarem. No ale jak sama wiesz u nas są już prawdziwie wiosenne temp.
No u mnie gruba zimówka już przygotowana do prania i będzie czekała na nowy sezon.

Klacz chodzi lżejszym stajennym eskadronie podszytym bawełną, ale tak właśnie dziś spojrzałam na termometr i trudno, wskakuje w różowy ciuszek. Zaraz będzie błotnisto szary, ale co tam 😉

Błagam, niech się osuszy, deszczowi mówię stanowcze nie! 😉
Jak tak dalej będzie z tem ( teraz 11 stopni) to moja siwa jutro zostanie pozbawiona derki 😀
Doradźcie mi na szybko pliz. U nas jest aktualnie około +5 stopni, ale wieje zimny wiatr. Z konieczności lądujemy na dworze. Glut ogolony na krótko. Wystarczy nam na jazdę półderka polarowo - ortalionowa, czy na samego stępa coś jeszcze narzucić? Do tej pory zwierzak chodził tylko na hali ( ciepłej ).
Narzucić. Lepiej na zimne dmuchać.
No to narzucimy na wszelki zwyczaj. Ten wiatr jest naprawdę koszmarny.
a no wlasnie.. przed chwilka wrocilam do stajni - chcialam zmienic derke na leciutką, bawelnianą z zeszlego  (u mnie na termometrze kolo poludnia bylo... 20 stopni!! 😲 ) a tu sie okazalo, ze derka jest za mala... jakim cudem, to nie mam pojecia 🙄 w kazdym razie jutro wystawiam ja na allegro a od dzis rozpoczynam sezon bezderkowy 😅
Albo zwierzak przytył, albo derka zbiegła się w praniu. Na niektóre egzemplarze trzeba szczególnie uważać, wystarczy podkręcić temperaturę trochę za mocno i niestety na następny sezon derka robi się rozmiar mniejsza. Tak mi kiedyś pralnia załatwiła zimowego tattiniaka  👿

Edit: drugi raz dzisiaj mam pytanie: czy istnieją półderki do jazdy, takie z dziurą na siodło, które na wietrze NIE lądują na głowie jeźdźca? Najchętnie przeciwdeszczowe podszyte polarem?
Lena- moze wystarczy sznu8reczek pod brzuchem? albo pod ogon ale taki dość nisko przyczepiony?
deborah robila dwa sznureczki, gdzies wstawiala fotki
hehe, Lena - sama mam taką - ma pod ogon zapięcie fajne 🙂, szkoda że trochę przymała na mojego tramwaja - ale przeciwdeszczowa, z polarkiem 🙂
Moja nie dość, że sznurka nie ma, to jeszcze nie jest tak ładnie profilowana na zadzie i ciągle ją podwiewa  👿 Dzisiaj wichury ciąg dalszy, ale ja chromolę półderkę, pakuję Gluta w polarówkę z kapturem i tak będę jeździć.
Fakt, wicher ostry, dzis palcy nie czulam na stepie. Trzeba jezdzic krtoko i intensywnie zeby nie zamarznac😀
A ja sie po raz pierwszy ciesze, ze moj niegolony.  😉 Wystarczy polarek na stepa.
Chociaz palce to mi totalnie zamarzly w stepie.
dzisiaj przymierzaliśmy naszą nową derke Equilina. Jest super 😅 😀

P.S. a widzieliście, że ostatnie sztuki tych derek są na allegro teraz po 150zł?? 🙂
Widzieliśmy i pewnie kupilibyśmy jeszcze 400gram, niestety nie ma rozmiaru 🙂
ja się właśnie ciesze że ani 100 ani 400 nie ma w naszym rozmiarze, bo pewnie bym się nie opanowała 😉
Widzielismy i pewnie jeszcze jedna by trafila w nasze lapki tylko rozmiaru odpowiedniego brak..... :/
Jeszcze jedna refleksja ad derek. W pewnym momencie mi się wydawało, że 3 polarówki to tylko mój wymysł. Ale dzisiaj załatwiłam dwie ( jedna zmokła na jeździe, druga na stępie po jeździe ) więc na jutro mam tylko jedną suchą  🤔 Jak będzie znowu padało to kicha...
3 ?? Jaki tam wymysl. Podejscie praktyczne. Na ta chwile mam "tylko" 4 i stwierdzilam, ze przydalaby sie jeszcze jedna.
Polarówek nigdy nie za wiele  😁
Ja mam "tylko" 3 i faktycznie mi mało...  🤔wirek:
Właśnie kupiłam 3 equilina (1 już nie mój)  🤦
Jeśli chodzi o polarówki to mój kuc ma 4: 2 dralonowe - na jazdę i 2 polarowe - po jeździe.
Tyle mi w zupełności wystarcza. Równocześnie używam 2 więc spokojnie się z praniem wyrabiam.
Poza tym nie zdarza mi się jeździć w brzydką pogodę na dworze więc nie mam problemu z mokrą derką:-)
Ja właśnie weszłam w posiadanie derki do jazdy, więc nie będę już musiała poświęcać dwóch polarów, nawet jak deszcz spadnie  😅 Fotki jak Strzygusia będzie gotowa 🙂
A mnie kusi Equiline, taki jak ma Koniczka za 150zł z wyprzedaży Equi-shopu..
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się