Forum konie »

Derki

No właśnie pytam z czystej ciekawości, bo wygląda to strasznie niefunkcjonalnie  😉
Czy może ktoś polecić derkę polarową ale taką o właściwościach super osuszających, chłonną?
Jest chyba coś takiego Bucasa?

Z bucasa są super derki Power Cooler (ale nie wiem, czy to jest polar-polar, czy coś innego), z BR też się nazywają cooler (wełna + akryl) w koszmarnie pozajączkowanej cenie 😤 Te derki są bardzo grube i przepikowane w takie wełniane poduszeczki - jak chrupki Jaśki 😁 Konie pod tym schną błyskawicznie, szybciej niż pod solarium 😲 W poprzedniej kolekcji jeszcze B Vertigo miało identyczne poduszeczkowe derki cooler. Wełniane ma również Horze, ale są chyba takie zwykłe, gładkie - nie widziałam, nie macałam, więc nic bliżej nie wiem.
No i jeszcze uwielbiam double fleece Eskadrona, też nieźle suszy 🙂

Czy ktoś miał do czynienia ze zjadaczem derek?
Tymczasem ręce mi opadają i nie mam pojęcia, co zrobić z takim ubawionym delikwentem 🙁 Miałam nadzieję, że z tego wyrósł - jednak nie. Póki co stoi w kocyku, kocyk jest lekki, więc go toleruje na sobie. Przepakowany w ripstopa na polarze w ciągu minuty zaczyna już go łapać ząbczakami na łopatce, na kłodzie i radośnie ciągnąć 😤 Świetnie się bawi... W stajni jest ciepło, ale nie wyobrażam sobie całej zimy w kocyku albo polarku. Spróbuję chłopaka jeszcze zapakować w przeciwdeszczową derę bez wypełnienia, może go nie będzie korcić. Inaczej to chyba z góry przegrana sytuacja - znałam jednego konia, który był od zjadania derek odstraszany na tysiąc różnych sposobów (dziegieć, gorzkie psikacze, no wszystko) i pomagało tylko i wyłącznie postawienie go w kagańcu, czego jednak wolałabym uniknąć...
A może komuś psikacze zadziałały?
quanta mam podobny problem. Starszemu chciałam włożyć derkę przeciwdeszczową na pole. Wiedząc wcześniej że Fliper gryzie mu derkę i chcę z Niego ściągnąć wypróbowałam środek Rapide (Leovetu nie było w sklepie) i co? Nie dość że nie pomógł to zaszkodził 😵 Młody jeszcze bardziej gryzł siwego i napawał się zapachem....podnosił łeb do góry i otwierał pysk jak ogier który gdzieś czuje klacz...
quanta mi zadziałał- kupiłam jakieś obrzydlistwo (najtańsze na rynku bodajże w galopada.pl) przeciwko obgryzaniu i wówczas koledzy padokowi Gniewka przestali go za derę ciągać, gryźć i wyczyniać cuda wianki 🙂
bjooork co to było bo mi Rapide nie zadziałał 🙁
Quanta, a może on nie lubi derek na polarze? 👀
Pytam, mam w pensjonacie delikwenta, który derki masakrował w tempie błyskawicznym, tylko zdążyłam mu założyć. Widać było, że mu przeszkadza, wypuszczony na padok zachowywał się jak dziki mustang na rodeo :emoty232:
Ale zauważyłam kiedyś , że przy lekkiej derce bez polaru, najlepiej podszytej jakimś śliskim materiałem problem prawie całkiem zniknął.
Teraz śmiga w padokówce bez polaru i derki w ogóle nie tyka, a wcześniej nie potrafił mieć jej na sobie dłużej niż 15 min.
Swoją drogą wyżej wymieniony często się po prostu nudzi i próbuje rozbierać koleżanki na padoku.
Cariotka to był preparat Gold Label kosztował jakieś 30 pln, ale teraz go w galopadzie nie widzę 🙁
Quanta U nas w stajni był taki koń. Ściągał z siebie wszystko (łącznie z ochraniaczami stajennymi) jak tylko mu było za ciepło. Ale jak temperatura spadała, to grubszej derki z siebie nie ściągał. Z tego co się orientuje to żadne "odstraszacze" nie działały. Jak tylko się robiło mu za ciepło to się rozbierał  😁
quanta - Leovet Anti-Bite  - spróbuj. Jest tak gorzkie, że nawet samo popsikanie konia i kilkusekundowe stanie w oparach powoduje u człowieka odruch... no. Obrzydliwe, na Siwą działało, a ona też była z gatunku "rozbieraczy" - potrafiła się rozebrać z czterech owijek, zdjąć sobie ochraniacze na padoku, próbowała kiedyś skonsumować derkę...
[uQuanta[/u] ode mnie pożyczali maść na obgryzanie - podobno działa - ja jej używam przeciw łykaniu na boks - działa super, co więcej to maść a nie spray - nie wietrzeje i jest bardzo wydajna wystarczy posmarować raz na parę dni. W pomarańczowym pudełku ASK-PASTE.
Czy ta derka wełna-akryl jest lepsza niż cooler power bucasa? Cena rzeczywiście kosmiczna...
Oktawa, kiedy on właśnie w polarach sobie stoi i ich nie demoluje (chociaż namiętnie tarza się w boksie, z polaru po jeździe potrafi wyjść przez głowę, tzn. zdejmie całkowicie derkę nie rozpinając przednich klamerek). Kocyk tak samo - tylko cokolwiek grubszego jest problemem, bo zaczyna wesołka interesować.

Popsikam mu jutro derkę takim gorzkim świństwem przeciw gryzieniu dla psa, to jest w zasadzie to samo, jak końskie, a mniejsze opakowanie i taniej 😉 Niestety też czarno to widzę, Wątrobiany sobie łapie skrawek derki samymi czubkami ząbków przy otwartych szeroko wargach, żeby mu się zrobiło gorzko w paszczy powinien się konkretniej psikaczem poczęstować 😉

Jak nie zaprzestanie swojej rozrywki (heh), to będzie stał w łachmanach :7

quantanamera, dziś mojemu wreszcie przyszła derka i przymierzałam a ten baran zaczął się obwąchiwać i delikatnie skubać. ;/
obawiam się, że nic z niej nie zostanie na dłuższą mete. ;/
pomijam fakt, że zanim dał sobie założyć to minęło z dobre 15 minut bo przecież by go zjadło. 🙂
A może mu zwyczajnie za gorąco ? 🙂
czy wy już widzieliście jakie przepiękne podpinki pod derki robi Caball? normalnie się zakochałam i mimo,że w zasadzie nie potrzebuje,to must have!!!!  😍

muszę przejrzeć Caballowe derki,najstarsze mają chyba 3 jak nie 4 lata i poza drobnymi rozerwaniami padokowymi nic im nie dolega....więc wyśle do drobnej naprawy i chyba domówię podpinkę,bo przecież ostra zima będzie,nie? 😁 👀
Ktoś, faktycznie śliczne 😀 Aż żal że ich nie będzie widać.
zawsze można  poprosić o uszycie takiej stajennej 🙂
mam podobną z decathlonu,ale nie jest tak ładna 😉

Derki cudne, aż nie mogę się doczekać aż moje przyjdą  😅
Jak często używacie derek powyżej 400g? Za jakieś 2-3 tyg będę golić mojego w hunter clip i zastanawiam się czy wykorzystam taką derkę. Mam Kieffer Mammut 250g, ale ona raczej nie wystarczy. Stajnia murowana, ale nie ocieplana i hala. Koń wychodzi codziennie na padok 7-12.
Zastanawiam się czy kupić Masta Zing 450g, czy jakąś 300-350g.
Almika, wszystko zależy od tego czy koń jest zmarźlakiem i czy stajnia zimna. 450 gram to już sporo. 300 będzie bardziej uniwersalna a ostatecznie zawsze możesz do niej założyć pod spód polarówkę.
Moim zdaniem derki 400g sa mniej praktyczne, lepiej iec derki 300 plus ew podpinke,kolderke albo  polar bez klamerek, wkladany przez glowe,
400 i wiecej to juz bardzo gruba derka, ja sie z takimi spotkalam tylko na koniach golonych calkowicie, a nie na huntera - czyli czesciowo. oczywiscie kwestia indywidualna, ale na takiego konia i przy takim trybie użytkowania założyłabym max 300.
Ktoś ja dzisiaj otrzymałam paczkę z derką pidżamką od Caball i jestem też zachwycona jakością, dbałością o szczegóły. Nawet ma wypasioną metkę z instrukcją prania 😜. Nie mogę się doczekać aż ją w środę zabiorę do stajni.
Dziękuję. To znacznie ułatwia sprawę bo wśród derek 300g jest znacznie większy wybór. 🤣
A jak oceniacie jakość derek HKM? Poluję na zimówkę ES 300g, ale ta mi nawet wpadła w oko
wygląda nieźle

Almika bardzo, bardzo polecam (i pewnie nie tylko ja 😉) nasze polskie i forumowe przy okazji wyroby - jarpol i caball. derki naprawde fantastyczne, tak naprawde zrobia Ci praktycznie kazda na zamowienie. i przy ludzkiej cenie 🙂 nie wiem jak jarpol, ale caball ma do tego szybki i miły serwis - zszywa i naprawia.
Śliczna ta HKM 🙂 Ale mam padokówkę na polarze HKM i na pewno jest to moja ostania derka tej firmy. Polecam Amigo i Horze
Almika, jaka piękna  😜
co zrobić, żeby derka nie rolowała się przy łopatkach? :/ lamówka zawija się do środka. Za lużno w klacie?
Gillian, pytasz o Villa Horse padokową na polarze może?
Dokładnie taką mam i tak samo się wywija..
Też mam VH na polarze od dwóch dni i nie dość, że mi się wywija, to zsuwa się do tyłu część zewnętrzna, plandeka, a polar zostaje jakby na swoim miejscu. Też tak macie?
Ktoś, o wow, świetne :respekt:

ChingisChan, no to dawaj foty! Nawet i metki 😉

Ja robię jutro próbę z psikaniem gorzkim świństwem, mam nadzieję, że się uda  🙄
Quanta, ja mysle ze zostaw go w lzejszej derce, moze zwyczajnie skora mu sie lekko poci i go swedzi, skoro zdziera z siebie grubsze.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się