Czy może ktoś polecić derkę polarową ale taką o właściwościach super osuszających, chłonną? Jest chyba coś takiego Bucasa?
Z bucasa są super derki Power Cooler (ale nie wiem, czy to jest polar-polar, czy coś innego), z BR też się nazywają cooler (wełna + akryl) w koszmarnie pozajączkowanej cenie 😤 Te derki są bardzo grube i przepikowane w takie wełniane poduszeczki - jak chrupki Jaśki 😁 Konie pod tym schną błyskawicznie, szybciej niż pod solarium 😲 W poprzedniej kolekcji jeszcze B Vertigo miało identyczne poduszeczkowe derki cooler. Wełniane ma również Horze, ale są chyba takie zwykłe, gładkie - nie widziałam, nie macałam, więc nic bliżej nie wiem. No i jeszcze uwielbiam double fleece Eskadrona, też nieźle suszy 🙂
Czy ktoś miał do czynienia ze zjadaczem derek? Tymczasem ręce mi opadają i nie mam pojęcia, co zrobić z takim ubawionym delikwentem 🙁 Miałam nadzieję, że z tego wyrósł - jednak nie. Póki co stoi w kocyku, kocyk jest lekki, więc go toleruje na sobie. Przepakowany w ripstopa na polarze w ciągu minuty zaczyna już go łapać ząbczakami na łopatce, na kłodzie i radośnie ciągnąć 😤 Świetnie się bawi... W stajni jest ciepło, ale nie wyobrażam sobie całej zimy w kocyku albo polarku. Spróbuję chłopaka jeszcze zapakować w przeciwdeszczową derę bez wypełnienia, może go nie będzie korcić. Inaczej to chyba z góry przegrana sytuacja - znałam jednego konia, który był od zjadania derek odstraszany na tysiąc różnych sposobów (dziegieć, gorzkie psikacze, no wszystko) i pomagało tylko i wyłącznie postawienie go w kagańcu, czego jednak wolałabym uniknąć... A może komuś psikacze zadziałały?
quanta mam podobny problem. Starszemu chciałam włożyć derkę przeciwdeszczową na pole. Wiedząc wcześniej że Fliper gryzie mu derkę i chcę z Niego ściągnąć wypróbowałam środek Rapide (Leovetu nie było w sklepie) i co? Nie dość że nie pomógł to zaszkodził 😵 Młody jeszcze bardziej gryzł siwego i napawał się zapachem....podnosił łeb do góry i otwierał pysk jak ogier który gdzieś czuje klacz...
quanta mi zadziałał- kupiłam jakieś obrzydlistwo (najtańsze na rynku bodajże w galopada.pl) przeciwko obgryzaniu i wówczas koledzy padokowi Gniewka przestali go za derę ciągać, gryźć i wyczyniać cuda wianki 🙂
Quanta, a może on nie lubi derek na polarze? 👀 Pytam, mam w pensjonacie delikwenta, który derki masakrował w tempie błyskawicznym, tylko zdążyłam mu założyć. Widać było, że mu przeszkadza, wypuszczony na padok zachowywał się jak dziki mustang na rodeo :emoty232: Ale zauważyłam kiedyś , że przy lekkiej derce bez polaru, najlepiej podszytej jakimś śliskim materiałem problem prawie całkiem zniknął. Teraz śmiga w padokówce bez polaru i derki w ogóle nie tyka, a wcześniej nie potrafił mieć jej na sobie dłużej niż 15 min. Swoją drogą wyżej wymieniony często się po prostu nudzi i próbuje rozbierać koleżanki na padoku.
Quanta U nas w stajni był taki koń. Ściągał z siebie wszystko (łącznie z ochraniaczami stajennymi) jak tylko mu było za ciepło. Ale jak temperatura spadała, to grubszej derki z siebie nie ściągał. Z tego co się orientuje to żadne "odstraszacze" nie działały. Jak tylko się robiło mu za ciepło to się rozbierał 😁
quanta - Leovet Anti-Bite - spróbuj. Jest tak gorzkie, że nawet samo popsikanie konia i kilkusekundowe stanie w oparach powoduje u człowieka odruch... no. Obrzydliwe, na Siwą działało, a ona też była z gatunku "rozbieraczy" - potrafiła się rozebrać z czterech owijek, zdjąć sobie ochraniacze na padoku, próbowała kiedyś skonsumować derkę...
[uQuanta[/u] ode mnie pożyczali maść na obgryzanie - podobno działa - ja jej używam przeciw łykaniu na boks - działa super, co więcej to maść a nie spray - nie wietrzeje i jest bardzo wydajna wystarczy posmarować raz na parę dni. W pomarańczowym pudełku ASK-PASTE. Czy ta derka wełna-akryl jest lepsza niż cooler power bucasa? Cena rzeczywiście kosmiczna...
Oktawa, kiedy on właśnie w polarach sobie stoi i ich nie demoluje (chociaż namiętnie tarza się w boksie, z polaru po jeździe potrafi wyjść przez głowę, tzn. zdejmie całkowicie derkę nie rozpinając przednich klamerek). Kocyk tak samo - tylko cokolwiek grubszego jest problemem, bo zaczyna wesołka interesować.
Popsikam mu jutro derkę takim gorzkim świństwem przeciw gryzieniu dla psa, to jest w zasadzie to samo, jak końskie, a mniejsze opakowanie i taniej 😉 Niestety też czarno to widzę, Wątrobiany sobie łapie skrawek derki samymi czubkami ząbków przy otwartych szeroko wargach, żeby mu się zrobiło gorzko w paszczy powinien się konkretniej psikaczem poczęstować 😉
Jak nie zaprzestanie swojej rozrywki (heh), to będzie stał w łachmanach :7
quantanamera, dziś mojemu wreszcie przyszła derka i przymierzałam a ten baran zaczął się obwąchiwać i delikatnie skubać. ;/ obawiam się, że nic z niej nie zostanie na dłuższą mete. ;/ pomijam fakt, że zanim dał sobie założyć to minęło z dobre 15 minut bo przecież by go zjadło. 🙂
czy wy już widzieliście jakie przepiękne podpinki pod derki robi Caball? normalnie się zakochałam i mimo,że w zasadzie nie potrzebuje,to must have!!!! 😍 muszę przejrzeć Caballowe derki,najstarsze mają chyba 3 jak nie 4 lata i poza drobnymi rozerwaniami padokowymi nic im nie dolega....więc wyśle do drobnej naprawy i chyba domówię podpinkę,bo przecież ostra zima będzie,nie? 😁 👀
Jak często używacie derek powyżej 400g? Za jakieś 2-3 tyg będę golić mojego w hunter clip i zastanawiam się czy wykorzystam taką derkę. Mam Kieffer Mammut 250g, ale ona raczej nie wystarczy. Stajnia murowana, ale nie ocieplana i hala. Koń wychodzi codziennie na padok 7-12. Zastanawiam się czy kupić Masta Zing 450g, czy jakąś 300-350g.
Almika, wszystko zależy od tego czy koń jest zmarźlakiem i czy stajnia zimna. 450 gram to już sporo. 300 będzie bardziej uniwersalna a ostatecznie zawsze możesz do niej założyć pod spód polarówkę.
400 i wiecej to juz bardzo gruba derka, ja sie z takimi spotkalam tylko na koniach golonych calkowicie, a nie na huntera - czyli czesciowo. oczywiscie kwestia indywidualna, ale na takiego konia i przy takim trybie użytkowania założyłabym max 300.
Ktoś ja dzisiaj otrzymałam paczkę z derką pidżamką od Caball i jestem też zachwycona jakością, dbałością o szczegóły. Nawet ma wypasioną metkę z instrukcją prania 😜. Nie mogę się doczekać aż ją w środę zabiorę do stajni.
Dziękuję. To znacznie ułatwia sprawę bo wśród derek 300g jest znacznie większy wybór. 🤣 A jak oceniacie jakość derek HKM? Poluję na zimówkę ES 300g, ale ta mi nawet wpadła w oko wygląda nieźle
Almika bardzo, bardzo polecam (i pewnie nie tylko ja 😉) nasze polskie i forumowe przy okazji wyroby - jarpol i caball. derki naprawde fantastyczne, tak naprawde zrobia Ci praktycznie kazda na zamowienie. i przy ludzkiej cenie 🙂 nie wiem jak jarpol, ale caball ma do tego szybki i miły serwis - zszywa i naprawia.
Też mam VH na polarze od dwóch dni i nie dość, że mi się wywija, to zsuwa się do tyłu część zewnętrzna, plandeka, a polar zostaje jakby na swoim miejscu. Też tak macie?