Forum konie »

Derki

Dzięki :kwiatek:
ma ktoś pomysł co poza zaszyciem można zrobić z podartą plandeką p/deszczową żeby zachowała swe właściwości??
Są takie specjalne spoiwa chyba.

Ja się spóźniłam z derkowaniem  😤
Endurka, podkleić  ortalionem na taki proszek termiczny?
Koń mi się zaczyna ofutrzać, a stajenny mi powiedział, żebym zapomniała o derkach teraz bo nie będzie latał z derkami od września do kwietnia i że mam poczekać jeszcze trochę, a potem sobie ogolę  👿  🙄
tjaa, to bardzo mily pan,  🙄 a nie da sie z wlascicelem pensjonatu dogadac jakos?

My jeszcze dajemy rady bez derek, bo wolno sie konie futrza, ale mysle ze maksymalnie jeszcze miesiac.  🙄

Arimona właśnie nie za bardzo. Właścicielem jest uczelnia, a z kierownikiem jest się BARDZO ciężko dogadać  🙄 Do tego w umowie nie mamy nic o zmianach derek, zakładaniu ochraniaczy czy podawaniu dodatkowych pasz. Przyjeło się, że to robią ale właściwie to jest ich dobra wola 😉
Babeczki, poradźcie.
Pomału zaczynam się rozglądać za derami zimowymi. W granicach 200zł +/- jako, że mam 2 ogony do oderkowania. W grę wchodzą niestety tylko zimówki padokowe nieprzemakalne na cały dzień, bo nikt mi na padok derek zmieniał nie będzie (co nie oznacza, że nie będę sprawdzać czy derki faktycznie nie przemokły).
Miałam fajny folder w ulubionych z masą derek, ale musiałam oddać laptopa do 'czyszczenia' i znikły mi wszystkie zakładki 😤

Wyczaiłam np. takie Pfiffowe:

za 200zł; 300g

lub za 230zł; 380g

albo York Alaska za 140zł; 260g

Dla każdego mam po przeciwdeszczówce + jedną zimówkę 200g od Ivett (bo w zeszłym sezonie tylko Belfast chodził goły) i na mrozy wybitne zakładałam zimówkę+przejściówkę. Co teraz lepiej kupić? Dla jednego 260g + dla obu 380g?
Spotkał się ktoś z derką-nie zimową tylko- w moro chodzi mi o woodland ewentualnie marpat.
Lub wie gdzie można kupić takowy materiał-wątpie żeby polar był gdzieś.... 🙁
Hej jakie macie opinie o derkach yorka i HKM polarowych
Strucelka, a nie myślałaś nad kupieniem derek z UK? Masz tam dużo naprawde lepszych jakościowo derek w lepszych cenach. Spokojnie znajdziesz coś do ok 200zł
korsik razem z przesyłką?
kupiłam kiedyś zimówkę Masty, nie wiem czy w PL czy zza granicy, ale była za mała a większego rozmiaru nie mieli. A jakość... miodzio 😜

a masz jakieś stronki do polecenia?
Strucelka nie wiem jak z wysyłkami, bo mi zazwyczaj kuzyn przywoził
popatrz sobie tutaj http://www.equestrianclearance.com, na ebayu
Hmm. A może więcej osób byłoby chętnych? Tak jak z Hooksem - może jakieś zamówienie stajenne/forumowe? Żeby nie płacić tyle za przesyłkę. Chyba, że przy derkach będzie gorzej, bo to duże i ciężkie.
Sankaritarina, to zależy - jeśli przesyłka jest liczona od kilograma (czyli lotnicza) to mogą nie odpuścić, chyba że pójdzie spore zamówienie. Jeśli towar zostanie wysłany autokarem lub jakoś tam, to liczy się objętość i wtedy na pewno jest o czym mówić, bo to niewielkie różnice w cenie - dużo płaci się na start, dalsze wzrosty kosztów nie są bardzo uciążliwe. Wiem, bo sama towar przesyłałam. Ale i tak przesyłka grupowa wyjdzie taniej, bez względu na to, co postanowią. Ja jestem za, no i jestem chętna ;-) Uważam, że to super pomysł!
fioukova, Dzięki za wyjaśnienie. 🙂 Na dostawach zagranicznych się nie znam, więc brałam sprawę "na chłopski rozum". Gdyby tam się dało znaleźć przeciwdeszczówkę z przedłużaną szyją na polarze albo bawełnie i całość razem z przesyłką zmieściłaby się....w.... 170-200 zł to też bym się z chęcią dołączyła do zamówienia. Właśnie patrzyłam na przeciwdeszczówki na allegro....Uch, ceny powariowały.
Z tego sklepu co link wkleiła korsik wysyłka kosztuje 20 funtów niezależnie od wagi. Mi kilka razy przychodziły np. 3-4 wielkie pudła a w nich z 10-15 derek, suplementy, środki pielęgnacyjne itd.
D+A, w takim razie podejrzewam, że mają umowę z kurierem czy czymś tam. Czyli dwie opcje: albo ani rusz, albo przy dobrej negocjacji, dużej ilości towaru lub wysokiej kwocie - przesyłka gratis. Przynajmniej tak myślę. To co, próbujemy się zorganizować? Myślę, że do 200zł z przesyłką już można coś znaleźć.
Uważam, że 20 funtów jest kwotą tak małą, że spokojnie można ją pokryć, szczególnie jak się zbierze kilka osób😉 Ja w tym sklepie robiłam już 8 zamówień na duże kwoty i nie było problemów. Ze dwa razy zdarzyło się, że czegoś nie było, a poza tym wszystko ok.
Wywożę teraz konia na tydzień lub dwa na pastwiska do stajni letniej. W nocy temperatury spadają poniżej 10 stopni. Myślicie, żeby ubierać go na noc w drelich ? Jak wrócę do murowanej stajni to go ogolę i zaderkuję, więc może się ofutrzyc. Martwię się, że zmarznie  🤔wirek:

I jeszcze jedno - zna ktoś jakąs krawcową we Wrocławiu, która z głową pozszywa derki zimowe ?
jak teraz stoi w ciepłej stajni to zakładałabym coś na noc, żeby się nie przeziębił
No właśnie teraz stoi w dość małej i niskiej stajni pełnej koni. Chyba ubiorę mu drelich i zobaczę czy się nie spoci.
W takiej cenie tez bym sie chetnie dopisala do takiego zamowienia  😜
Myślę, że dobrze by było założyć na to zamówienie derkowe nowy wątek. Co wy na to? 😉 Bo raczej będą chętni, już widać w ogłoszeniach, że jest spore zainteresowanie derkami.
fioukova, jest wątek o zamówieniach zbiorowych
[b]deborah[/], dzięki za uwagę, już się tam z tym przenoszę  :kwiatek:
Ja mam pytanie co do tych derek ze strony od Korsik.
[url=http://www.equestrianclearance.com/matchmakers/clearance_masta_turnout_rugs/index.html#placeholder]derki zimowe Masta[/url]
Są 3 określenia na rodzaje derek: 'light' - to przejściówka, prawda?
'medium' to wg nich 170g wypełnienia, a 'heavy' to 340g.
A czy 'neck cover' to derka z podwyższonym stanem na szyi czy z wszytym kapturem? 😡
I czy ktoś wie jak tam u nich z rozmiarówką 'small' i 'medium'? Podejrzewam, że na moje pasowałby pewnie small, choć Belfast jest pewnie pomiędzy tym a tym 😵
Co myślicie o derkach polarowych z HKM i Yorka ?
Dobra jest zimówka z Yorka ?
neck cover to kaptur do derki, tych derek z podwyższonym kapturem nie ma.Pod zdjęciem jak klikniesz 'more image' to wyskakują podpisane zdjęcia derek
Tez sie zastanawialam nad tym, co wlasnie napisala Strucelka i dzieki wytlumaczeniu korsik  :kwiatek: doszlam juz do tego, ze nie ma tu odpowiedniej dery dla mojego konia  😵
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się