Forum konie »

Derki

galeria, ja uderzyłam w bardzo nielubianą tutaj firmę Colorado. Mój koń nie oszczędza derek, dlatego postanowiłam nie wydawać na nie fortuny, i tak też się stało.
Padokówka jest zwykła, czarna, z granatowym polarem, nic specjalnego. Jest tak brzydka, że chętnie bym się jej pozbyła, ale derka nic sobie nie robi z serii dzikich wyskoków, podgryzania, tarzania w każdym podłożu, ocierania o ściany lub ogrodzenia... jest NIEZNISZCZALNA.
I to w niej kocham 😀
Ja użytkuję padokówkę HKM i mimo, że produkty tej firmy nie są zbyt eee.. no są przeciętne 😉 to padokówka jest po prostu genialna. Koń w niej wyczynia cuda, a jeszcze się nie zdażyło żeby się przesunęła lub rozpięła.
Za HKMa to ja akurat dziękuję. Mieliśmy kiedyś padówkę od nich i nie przeżyła jednej rundki po padoku  🤔
moja żyje drugi rok. Koń się w niej tarza, biega, bryka, kombinuje. I nic!
No pech, zależy pewnie od partii 🙂
galeria niezniszczalne są Bucasy, a linia Freedom oferuje tę samą jakość w niższej cenie (freedomowe 300g kosztuje ok 380). Do tego nie wycierają sierci, pięknie się układają, nie krępują ruchów i kolory są bardzo ładne 😉
Gillian, o ktorej dokladnie mowisz? moglabys podlinkowac? 🙂
A moja freedom tourn-out Bucasa niestety poległa w spotakniu z moich koni. Zastałam dzisiaj dziurę 1cmx1cm, w której widać wypełnenie  😵
MoniaaA, nie pamiętam co to za model, jakiś tańszy zapewne 🙂 na metce nie ma nazwy, tyle że turn out 🙂
podszyta polarkiem, misio na kłębie. Wygląda tak:

Gillian, dziekowac
doczytałam jeszcze, że polar jest 100 gr a warstwa zewnętrzna 1200 D 🙂
Nasza Masta (brudna :icon_redface🙂:

Jestem w niej zakochana, szkoda że mój gamoń zupełnie nie szanuje derek. Co najśmieszniejsze- zewnętrzny materiał jest tak pancerny, że ogrowi nie udało się go jeszcze uszkodzić (tfu tfu tfu), za to totalnie rozpracował podszycie (nie pytajcie, jakim cudem jest w stanie złapać je zębami  😵 tego nie ogarnia nikt).
ja posiadam dereczkę Equi-Theme. Jestem bardzo zadowolona. Jedyny minus to taki, że pasek pod ogonem nie jest przyszyty i za każdym razem się odwiązuje. Chyba będę musiała użyć igły i nitki  🙄
Witam,
jeżeli się powtarzam z pytaniem to przepraszam i bardzo proszę o odesłanie mnie w konkretne miejsce, ale mam (a raczej mój kobył ma) problem z obcieraniem na łopatkach
próbowałam już zakładać te lycrowe osłony, ale nie ma poprawy... ba wręcz jest gorzej :/ bo mimo bardzo luźno zapiętego paska pod klatą kobył jakoś źle znosi jakikolwiek ucisk organizmu :/
derka oczywiście ma rozcięcia na łopatkach...

i tu moje pytanie - co zrobić z taką wrażliwą panną??!! kocyki? talk? no nie mam już pojęcia co począć i ręce mi opadają 🙁
help....
mewa, derka nie jest za ciasna?
możesz psikać super sheenem, ale moim to niewiele pomagało. No i najlepiej kupować derki które mają wysokie rozciącia (jak niektóre masty czy derki od ivett).Większość derek ma krótkie rozciącia, które nie sięgają do łopatki i tam i tak materiał jest napięty.

chodzi mi o coś takiego

ta kobyła ma tylkominimalnie wytartą sierść na jednej łopatce 😉
derka nie jest za mała - specjalnie kupiłam taką luźniejszą (bo to nie jest pierwsza problematyczna zima)
co do zmiany derki... no to oczywiście postaram się kupić Mastę w najbliższym czasie, ale w obliczu wydatków świątecznych może ktoś mi zaproponuje rozwiązanie tymczasowe z użyciem obecnie używanej derki...
a derka chyba taka najgorsza tez nie jest - http://awilhorse.pl/product.php?id_product=647
Grota o dziwo w tym roku szanuje dereczki co bardzo mnie cieszy 🏇
jedno czego nie lubie że na tym jamniku wszytskie derki to sukienki 😁
ESKADRONY
Rip stop

Toulne (czy jak to sie pisze 😉)

i stajenna (leży chyba najlepiej)

wracając do gorącej rozmowy o rozmiarach derek
Rip Stop L (czyli 145+10cm)
Toulne M czyli 135
stajenna L czyli 145
dla mnie toulne i stajenna sa identyko wymiarowo 🙄

rozmiar zdjec!  🤦
mewa, czesto obcieraja derki za luźne 😉

najlepiej wybierać derki podszyte na klacie jak najbardziej śliskim materiałem.
od paru miesięcy mój kon chodzi na zmianę w derce masta i horze avalanche - nie ma śladów zadnego wytarcia sierści. ale wystarczy dzień/dwa w derce wełnianej i natychmiast pojawia sie wytarcie.
jeszcze lepsze zobrazowanie tego efektu to derka eskadrona padokowa - z przodu podszyta czymś śliskim, a reszta - bawełna. efekt: kon nie obtarł się na łopatkach, ale na guzach biodrowych - owszem 😉

Zairka Na Dramce derki Eskadrona też sukienki.  🤔
to ja może jeszcze raz zacznę.... 🙂
mój koń jest typem mocno obcierającym się... ma dobrze dopasowaną derkę ze śliskim materiałem na łopatkach -> nie obcisłą ale też nie wleczącą się pół metra za nią 🙂
lycrowa koszulka została odrzucona przez organizm koński...
co robić teraz? w najbliższych dniach (kupno kolejnej derki nie nastąpi w najbliższym tygodniu a ja potrzebuję porady już teraz)
podkładać futerko? posypać talkiem? nie posypywać talkiem bo będzie gorzej? podłożyć flanele? flanele z satyną? nie mam więcej pomysłów, ale może Wy macie??
pozdrawia lekko załamana właścicielka "obcieraka"
spryskaj mocno super shinem
mewa, przeciez widzimy twój poprzedni, bliźniaczy, post...

talk, moim zdaniem, tylko pogorszy sprawę. super sheen, absorbine detangler, wszelkie inne specyfiki nazywane jako nabłyszczające, które powodują, ze włos jest bardziej śliski - moga pomóc (nie uzywałabym ich oszczędnie...). ja czasem uzywałam tez jedwabiu do włosów - tez pomagał.
cos jest nie tak z derką. flanela, znowu moim zdaniem, tez tylko pogorszy sprawę (vide opisany przeze mnie przykład derki podszytej bawełną). satyna - myslę, ze się szybko pozaciąga i tez nie zda egzaminu. potrzebujesz czegoś bardzo sliskiego i bardzo gładkiego - ortalion?
mewa a te obtarte łopatki możesz póki co smarować maścią tranową (w aptece za 2 złote).
Jak tam wasze golasy ?
U mnie dzisiaj 0 stopni, w stajni dużo cieplej.
Zwierzątko zastałam gorące jak piecyk w 220g, więc przebrany w 150g.
mój jest wybitny zmarzlak, także 300 g przy -5 w nocy to mus, przy -12 stał w 500 g, także my jesteśmy kiepskim wyznacznikiem 🙂
Dziś doszła do mnie Masta 😜 chyba taka sama jaką ma Madzia. Jest piękna, świetnie wykonana, niestety... wydaje mi się za mała 😕 Bałam się, że kolor dla Belfasta będzie średni, ale... jak go w niej zobaczyłam to  😜
Co sądzicie? Derka jeszcze z metką, bo nie jestem jej pewna.

od dupki strony

i crashtesty podczas schylania

zdecydowanie wąska w klacie, ale jak chodzi o efekt wizualny... mega !  😍
ciapkę za ciasna! ale fajna, wygląda super!
Prawda? 🙁
Dziwne, bo z metki jest 130, a miało być 135. Jeszcze muszę sprawdzić na metce wszytej w derce.
To brać 135 czy 140? 🤔
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się