Koskenkorva: nie określiłaś jeszcze jednej, bardzo istotnej rzeczy, a mianowicie, czy koń jest ogolony. Ogólna wskazówka z mojej strony: nie brać padokówki z grubym wypełnieniem. Powód: będzie dobra tylko na bardzo niskie temperatury. Mając cieńszą, możesz dawkować ocieplenie koniowi, wkładając w miarę potrzeby inne derki pod spód. Stąd też lepsza odrobinę większa, niż taka "na styk".
heh.. a ja kupiłam derkę HKM zimową, z wypełnieniem 300 taką bardziej do stajni niż na padok, koń golony, ale w naszej stajni jak spadła temperatura i tak jest bardzo ciepło i miałam wrażenie że jest zgrzany pod derką, więc leży i czeka na lepsze czasy (albo gorsze w sensie większy mróz), lub będzie się w niej padokował w siarczyste pogody 😉 jaka szkoda bo derka śliczna, a on miał ją na sobie dosłownie jeden dzień... Chyba że ktoś by miał ochotę się wymienić na coś cieńszego? ;P
a ta derka jest godna polecenia? mam jedną letnią, całkiem fajna, ale źle się pierze. Rozejrzę się na sklep.horses.pl (chyba że monza gdzies jeszcze dostac?)
a ja dostałam wczesniej - choc to moj prezent gwiazdkowy taki "kubrak" dla królewny, :kwiatek😀zięki Morwie z forum ripstop, wypełnienie 180 i co najwazniejsze idealnie leży na Holdzi
ze zewnętrzny materiał ma takie własciwosci, jest mocny - nylon balistyczny? choc to jakos smiesznie brzmi
ja 180 wkladam tą wyzej jak spada do -10 temperatura, boks angielski, wrota gorne non stop otwarte, w 200 Holdę bym na padoku ugotowała ale ja mam zimny chow a konie zahartowane
To naprawdę zależy od konia - i od tego jak się rusza na padoku, i od tego jaka jest odczuwalna temperatura. Mój stoi w derce 200, jest ogolony, i jak temp. spada poniżej zera i wieje mocno to jeśli przestoi na padoku nudząc się to niestety widać że to jest mało. Ostatnio lata z kumplem wzdłuż padoku, ogólnie się rusza i spokojnie to wystarcza. Ale on generalnie jest zmarzluchem 😉. Choć poprzednią zimę przestał ogolony, w boksie angielskim, w derce 300 gram - no ale pół dnia spędzał na łażeniu z kumplem non stop po padoku. I to takim rzeczywistym łażeniu. Więc bywa różnie. Na bank bym mojego nie postawiła przy tych temp. jak są teraz w derce 150 gram, na padoku, samego, w sensie bez ruszania się z jakiegoś powodu.
epk, ja na padok wkładam te jednowarstwówke tylko jak jest błoto czy ulewa bo mam konika syfiarza normalnie kon goły chodzi wszystko kwestia tego jak koń jest zahartowany, przygotowany do zimy
No dokładnie - w każdym przypadku sprawa indywidualna 🙂 Dlatego ja ostrożnie podchodzę do rad, że coś wystarczy na bank, lub będzie za mało - bo derki drogie są, a konie maksymalnie różne, w różnym stopniu ogolone, różnie znoszą temp. U nas jest ciepła stajnia i cieplutka hala, konie praktycznie nie miały jak się przygotować na zimę, bo na padok nie wychodzą na cały dzień tylko na jakieś 4 godziny. Poza tym jednak zmieniliśmy im wszystko goląc je 🙂
epk, nie bardzo, kucyk za to włochaty jak mamut - ale nim sie wcale nie przejmuje, on w ogole przeciez z chowu bezstajennego w sumie był moje konie łażą teraz od 7-8 rano do zmierzchu, czyli 15-15,30 nie ma zmiłuj jesli chodzi o pogodę i taki system mi się sprawdza, ale Holda jest z gatunku stępoholików więc o to ze jej zimno nie martwię sie
chcialabym się tylko dowiedziec cos wiecej o wypełnieniach (ogólnie). rozumiem ze wypełnienia zaczynają się od 100? Ile jest maksymalnie (500?600?)?rozumiem, ze 50 gram "w tą czy tamtą" robi dużą różnicę. Patrząc ogólnie (nie na konkretnego konia)- to 150 g to chyba nie jest gruba derka? 200 mozna nazwać już "grubą"?
Maleństwo, fajna dera 🙂 tylko czy nie za długa? czy taka właśnie ma być? jak tak, to ja wtedy wezme 155, nie 145.
Jest ciut za długa, bo kupowana na innego konia. Ale przymierzyłam, stwierdziłam, że nie na tyle, żeby był problem, a tak jak pisze sznurka, przynajmniej jej nigdzie nie ciśnie i wszystko jest zakryte. 😉
Cieszę się, że derka dobrze służy 🙂 Przecież byle g... bym Ci nie polecała. Glut zamiast tej Kavalkady ma teraz Torpola, więc nie powinien się czuć pokrzywdzony.
koskenkorva- ja kocham miloscia wielka derke padokowo-stajenna masta deluxe --> crossowaty odkad spadla mocno ponizej zera temperatura grzeje w niej gnaty 😉 tez jest niegolony,ale od dawna derkowany i pod ta derka sie nie przegrzewa- stoi w niej i w stajni i na padoku (zdejmuje tylko na jazde badz do karuzeli). jest troche za duza i wyglada jak kon rycerski 😉 ale- zawsze jest na swoim miejscu,nie ogranicza ruchow i nie poddusza.
Ja zwariuję! "Mój" Romeo (w tym przypadku to oprócz imienia jego krótka i adekwatna charakterystyka...) w czasie chwil adoracji mojej (i jego) Baby podziurawił nowiutką, sierrową ( :kwiatek: ) softshellkę. Chciał się dobrać do kobylich wdzięków. Psikał ktoś derki anti-bitem jakimś? Działa toto?