Forum konie »

Derki

croopie, widziałam dralon raz w życiu, wydawał mi się jakiś taki cienki, także tak naprawdę nie wiem czy to to grzeje 😁 wydawało mi się, że nie grzeje, ale mogę się mylić 🙂
Nie tyle grzeje co trzyma ciepło.
do stajni chyba właśnie nie będzie miał zakładanej tylko na pastwisko tym bardziej, że będzie jeszcze miał wcierkę. Nie wiem zupełnie jak to zrobić, muszę jeszcze  kogoś bardziej doświadczonego zapytać co robić. Ale narazie jest, że na noc tylko wcierka a na dzień derka
Chuda Najlepiej derka wełniana, tylko jak masz zamiar derke zakładac na noc do boksu, to potrzebna też derka na padok.
Dralon grzeje? 👀 Wydawało mi się, że dralon do grzania to nie bardzo, ewentualnie koc wełniany ?
Chuda, Ale pytasz o derkę do stajni czy na padok?

Czy gdzieś znajdę derkę przeciwdeszczową lekką czy takie połączenie jest w ogóle niemożliwe? 😁 Większość padokowych to takie, kurczę, plandeki.

Lekką, znaczy samą bez wypełnienia , czy np. 150gr niemprzemakalną?

Chuda wyraźnie napisała że na padok i do stajni, także przydałoby się coś nieprzemakalnego z niedużym ociepleniem i po prawdzie polar/dralon do stajni. No i rozumiem że koń nie golony
chuda Jeżeli wcierka to najlepiej z derką. Na padok wystarczy ci ortalion z polarem - jeżeli koń nie golony.

http://www.equiversum.pl/back-track-back-track-rozgrzewajacy-pad-grzbiet-p-2654.html
thaya, Oj, nie sprecyzowałam 😡 samą, bez wypełnienia, poszytą najchętniej bawełną, żeby nie grzała jakoś bardzo mocno, ma być nieprzemakalna, tak, żebym mogła konia wypuścić w niej na cały dzień, gdy w kółko leje.
Chodzi mi o derkę lekką "kilogramowo", jakoś tak mam wrażenie, że wszystkie solidne, padokowe przeciwdeszczówki są automatycznie dosyć ciężkie, cięższe niż moja stajenna zimówka, która mimo wypełnienia jest taka lekka, kołderkowata. Jak się nie da znaleźć to trudno, ale spytać nie zawadzi.

Burza, Aaaaha, dzięki za podpowiedź 🙂
tak koń nie golony 🙂
głównie chodzi mi to derke na pastwisko, żeby grzało

Dramka jeżeli ten link z tym padem był do mnie to, fajny jest ale ja musze grzać biodro
no to polar będzie wystarczająco grzał, ale żeby nie przewiewało to ortalion. czyli derka polar+ortalion wystarczy 😉
ok dziękuje bede szukać takiej 🙂
Mam ochotę zakupić derkę stajenną z wypełnieniem 400-500g. Jakieś pomysły na coś sprawdzonego?
no to polar będzie wystarczająco grzał, ale żeby nie przewiewało to ortalion. czyli derka polar+ortalion wystarczy 😉

Sprawdziłam ostatnio ortalion na padok...Nie bardzo sie sprawdza, bo niby nie przewiewa, ale przemaka jak popada i robi sie wielka mokra polarowa szmata...Chyba ze sa rozne ortaliony, ale chyba nie bardzo...
Nord
ortalion musi być nieprzemakalny, żeby sprawdził  się jako przeciwdeszczówka.
Oczywiście, że są różne ortaliony 🙂
ja mam fantastyczną derkę 450 g sprowadzoną z Robinsons.co.uk...wyszła za psie pieniążki,a jest super i przeżyła poprzednie mrozy 😉
Ktoś jak już coś to http://www.robinsons-uk.com/ 😉

a jakieś zdjęcia masz?
mam,jutro 🙂
Mam ochotę zakupić derkę stajenną z wypełnieniem 400-500g. Jakieś pomysły na coś sprawdzonego?

Tattini maja takie derki grube, a ze jeszcze chyba ani jednej zlej derki nie miałam z Tattini (ani nikt z moich znajomych) to myślę ze to by byla inwestycja na lata.

edit:
http://pasi-konik.pl/pl,product,578151,tattini,derka,puchowa,daslo.html
No właśnie powaznie rozważam tego Tattiniaka, bo mam dobre doświadczenia z derkami tej firmy, ale tej grubej nigdy w łapkach nie miałam.
Napisz do Rudzi ona na pewno 500 Tattini miala.
I chyba ktos jeszcze mial na forum czerwona Tattini, czy przypadkiem nie caroline albo Sierra?
Nie pamietam.  😡
crazy
Koniczka dziewczyny polecały jeszcze Harry's Horse Highliner 550g
Ja mam zimówkę Tatiniaka 500, super sie sprawdza, przezyła już 2 zimy, czeka ja trzecia i poza zardzewiałymi klamrami na klacie nic jej nie jest...
I ja sie przyłączę do wychwalań tattiniaka 🙂
Wcisnę się z pytaniem 😉 Tej zimy ze względu na to, że mamy ciepłą stajnie planuje zacząć derkować na noc dopiero gdy temperatura spadnie poniżej zera. Dodam, że konik nie golony ale np zeszłej zimy widać było, że marzła w stajni (była dość zimna i przewiewna). Z tym że, patrząc na pogodę i fakt, że Babcia całe dnie jest na łące założyłam dziś przeciwdeszczówke podszytą polarem. Nie za ciepło jeszcze na taką?

ta ja mam. i baaaardzo polecam 🙂

czerwonego tatiniaka ma sierra 😉
[quote author=Koniczka link=topic=43.msg747868#msg747868 date=1288031948]

Tattini maja takie derki grube, a ze jeszcze chyba ani jednej zlej derki nie miałam z Tattini (ani nikt z moich znajomych) to myślę ze to by byla inwestycja na lata.

edit:
http://pasi-konik.pl/pl,product,578151,tattini,derka,puchowa,daslo.html

[/quote]
Ja ją kupiłam m-c temu,ale z mk.sklep (za 250pln). Wygląda na porządnie wykonaną, dość ciężka, ale to chyba normalne jak na stajenną z takim wypełnieniem. Po zimie 😉będę mogła powiedzieć, jak się sprawdza w praktyce.
Robaczek M. moje 2 klacze cały czas już chodzą na wybiegu w przeciwdeszczowych padokówkach Villa Horse( wypełnienie 150), bo pogoda zmienna, słońce na zmianę z chmurami i mżawką/deszczem.
Przyłączam się do pochwał dla Tattini, mam 300g już 4 sezon i jest jak nowa, testowana na 3 koniach w tym jednym derkowym gryzaczku.  😅
[quote author=Edytka link=topic=43.msg747967#msg747967 date=1288034833]

ta ja mam. i baaaardzo polecam 🙂
[/quote]
i chyba jeszcze Bjoork? pewna jestem, że poza Tobą ktoś jeszcze był zadowolony z HH 🙂
Bjooork ma chwilowo HH  ale 200g - niestety nie mogę dużo o niej napisać bo świeżo rozdziewiczona 😉
Z grubych der mam y natomiast stajennego tattiniaka (starego jak świat) i padokowego BlackHorse'a . Na zapowiadaną zimę stulecia zamówiłam u ivett podpinkę dla dziada- bo mój portfel kolejnych derkowych zakupów nie wytrzyma.
Polecam z grubasów na mrozy derki GoldenHorse - mam jedną od 10 lat, piorę w pralce i nic jej nie jest - bardzo wytrzymały materiał, szwy i cieplutka, lekka i nieprzemakalna - nie do zdarcia

natomiast jesli ktoś poszukuje treningówki nieprzemakalnej to polecam tą:

zakupiłam i  jestem mega zadowolona - trzyma rozmiar (duża regulacja na klatce i zachodzi na zadek głeboko), dobrze skrojona, podszyta bawełną z lekkim wypełnieniem i pomimo fartucha na klatce nie krępuje ruchów; oddychająca więc kuń się nie zapaca - aż szkoda, że nie ma w innych kolorach tylko MPO 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się