Forum konie »

Zdjęcia Naszych Koni cz.IV (sezon 2011)

oho! teraz się zacznie zlot czarownic 😉

Trista Alkazar ślicznie wygląda w tym kolorze, a na jego rozłupany zadek nie mogę się napatrzec  😍
wątek zamknięty
Może i widać ale naprawdę siodło go nie uwiera i nic mu nie jest
wątek zamknięty
skąd wiesz? Powiedział Ci to?
wątek zamknięty
Może na razie nie jest, ale niedługo będzie.
wątek zamknięty
Może i widać ale naprawdę siodło go nie uwiera i nic mu nie jest

niezmierne relewantna relacja - zwłaszcza od osoby, która ma taką wiedze o poprawnym siodłaniu...

Pinesska, ano - nazywaj jak chcesz. konia i tak szkoda.
wątek zamknięty
Tu też jest źle?

wątek zamknięty
tez zle
wątek zamknięty
sakura zamiast udowadniać wszem i wobec, że siodło leży poprawnie następnym razem spróbuj może przesunąć nieco do tyłu.
wątek zamknięty
sakura, i Geronimoo, - rozumiem, ojtam ojtam - koń, niech się cieszy, że nie jest kotletem  😀iabeł: ale krzywdę robicie sobie, może to was zastanowi.
Sakura, siedzenie na tylnej krawędzi siodła nie jest przyjemne na 100, a bywa niebezpieczne. A wypadasz za siodło, bo ciało naturalnie dąży do wspólnego środka ciężkości, a siodło - furt na szyi.
Geronimoo, pewnie, ze można na munsztuku, munsztuk sam w sobie krzywdy nie robi. Tylko pomyśl - dlaczego jakoś jest, że skoczkowie (bo dresażystą nie jesteś na pewno - dosiad!) kombinują żeby mieć najsłabsze z możliwych kiełzn jak najdłużej? Co ty zrobisz z koniem, gdy nauczysz go odmawiać posłuszeństwa z munsztukiem w pysku (a sądząc po klasowym dosiadzie uda się to niebawem  🤔mutny🙂?
wątek zamknięty
Tu na bank nie jest na łopatkach .....
wątek zamknięty
Można ewentualnie pokombinować z podogoniem.
wątek zamknięty
To jest jak walka z wiatrakami  😎
Ta też myśli , ze wszystko wie i że przecież siedzi " w środku ciężkości konia"  🤔
http://www.photoblog.pl/pinkmaafin

Żeby nie było offa: Brylunio:
wątek zamknięty
Halo - raz założyłam na konia munsztuk, a ty mi piszesz co będzie za jakiś czas? to zabawne, bo nie mam zamiaru jeździc już na nim  🤔 więc nie ma opcji nauczenia go odmowy posłuszeństwa 😉
wątek zamknięty
nie mam aktualnych fotek ale dzisiaj stuka nam rok jak jestesmy razem wiec postanowilam cos wstawic 😉
wątek zamknięty
Kto pamięta Ritka?
Teraz zmienił się w błotnego potwora.

i hoooooooop ;-)
wątek zamknięty
rtk
Ritek wygląda teraz jak moj Rudy dziadek 😀 Też ublocony, bruzdny i szczesliwy 😀
wątek zamknięty
Caroline, tylko się śmieję, nawet fajnie się to ogląda, jak sakura próbuje udowodnic swoją rację  😁 to jest bardzo popularny niestety widok, a ludzie nie lubią podogoni, bo nie są "profi"  🙄
wątek zamknięty
Caroline -ale widzisz, konia nie uwiera, krzywda mu sie nie dzieje, a na zdjeciach slabo widac wiec innym sie wydaje, ze siodlo zle lezy.

Sakura - siodlo leci na lopatki, i to leci tak glownie przez to, ze zle siodlasz - co widac na pierwszym zdjeciu. Poczytaj dokladnie o poprawnym siodlaniu, moze jak od razu ulozysz siodlo dobrze nie bedzie problemu. W ogole jest ono dobrze na kuca dopasowane? Moze w tym tkwi problem. Jasli to nie w tym rzecz, poprobuj jak niektorzy proponuja - z podogoniem. Znajdz temat i dopasowaniu siodel - mozna sie z niego duzo nauczyc 🙂 i nikt nie robi Ci na zlosc - po prostu zwrocono Ci uwage, bo bardzo rzuca sie to w oczy.
wątek zamknięty
Geronimo, mogłabys zdradzić pochodzenie swojego konia? cudny jest!  🙂
wątek zamknięty
Minus jest taki, że kłąb odbity z ropowicą marnie się leczy...

A co jak koń nie ma praktycznie kłębu? :} Niektóre rasy mają bardzo słabo uwidoczniony kłąb i ciężko dobrać siodło żeby nie leciało na łopatki.
wątek zamknięty
Sakura, kilka razy padło słowo: podogonie.
wątek zamknięty
Zaira, wszystkiego cudownego, cudownych chwil razem z Grotą 😉
wątek zamknięty
tu już się robi off topic, ale dodam, że u mnie w stajni jest haflinger starego typu, a siodło ma "normalnie", czyli nie na łopatkach  🙄

a tu już do tematu:

coś z lata
wątek zamknięty
Meise - dziękuję  :kwiatek: no cóż, jest to koń `z przypadku` 🤣. Matka to napewno Gilette (lecz teraz jest tak, że jeśli nieznana jest jedna strona, w tym przypadku ojciec, nie wpisuje się nic w paszporcie czyli rodzice NN), prawdopodobnie jest to dziecie Cotton Club'a. Są okropnie podobni do siebie, nawet techniaka skoku się zgadza, wykapany tatuś, jeśli można tak twierdzic 😉 A, że Cotton jest holsztynem z rasy, dlatego Geronimo wygląda tak jak wygląda  😍.

edit.
wątek zamknięty
kurczę, ludzie to mają szczęście  🤬 😀
a na serio, to gratuluję cudnego NNka (jak to brzmi, patrząc na te foty)  😀
wątek zamknięty
Łaciata, bardzo proszę - Bajka  😀

wątek zamknięty
Geronimoo, przecież napisałaś, że "jeździsz" pod okiem trenera, dla mnie to nie jest jeden raz, a cały czas.
Poza tym ja wolę mieć konia z pełnego wytrysku..
wykapany tatuś
😉
wątek zamknięty
A co jak koń nie ma praktycznie kłębu?

Jeszcze nie widziałam konia, który nie miałby wyrostków kolczystych kręgosłupa. Każdy koń posiada kłąb, może on być jedynie bardziej lub mniej wyrazisty. Koń posiada również mięśnie "okołokłębowe", które są uciskane, jeśli siodło jest źle dopasowane i/lub przesunięte.

Idź, kobieto, do wątku o dopasowaniu siodeł i poczytaj, o czym trzeba. Wtedy może zrozumiesz, dlaczego ludzie zwracają Ci uwagę.

BTW tłumaczenie w stylu "ten typ tak ma, to kuc, więc nie ma kłębu" to, delikatnie ujmując, pierdoły. Posiadanie kuca/fryza/haflingera/fiorda itd. nie zwalnia właściciela z obowiązku POPRAWNEGO dopasowania i zakładania sprzętu.

Koniec gadki, bo to OT.
wątek zamknięty
jett - dziękuję za wklejenie zdjęć!! Prześliczna srokacizna  💘  jak będziesz miała więcej wstaw chętnie pooglądam inne 🙂

Zairka - Gratulacje z rocznej opieki nad Grocizną 🙂 oby było coraz lepiej i długo! :*

rtk - Twój koniś ma piękny pyszczek!  :kwiatek:
wątek zamknięty
Jett fajny srokacz!

Zairka gratulacje! ale ten czas leci 🙂😉
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.