[quote author=Nasturcja-Renata link=topic=41890.msg856546#msg856546 date=1295198406] Lanka_Cathar chyba byłaś w terenie jak wpadłam na chwilę do stajni 👀 No właśnie, dzisiaj się dowiedziałam, że młody chciał się wydostać z boksu jak zobaczył, że konie wychodzą, a on nie. [/quote]
W razie czego postawimy go w boksie Chilli - nie będzie miał jak wyjść. Jutro pewnie będziemy próbowali puścić go na padok. Już mówiłam, że pierwsze puszczenie przy wszystkich bramach zamkniętych.
Koleżanka Aluzja bardzo mu się podoba, chociaż do Platyny też go ciągnie, jednak bez wzajemności. 😁
Konie ewidentnie czują wiosnę. dziś miałam radosne tereny. Senior prawie zbryknął swojego właściciela, a Ruda jak nie ona - bez walki popracowała. 🙂
Tristia ile jeszcze u Was śniegu ! U nas już nic nie ma. My dzisiaj z Dzikiem z powodu braku możliwości technicznych do jazdy (gratka w błotku la la la ) poszliśmy nad Odrę się pobabrać w bajorku, które powstało po roztopach 😀 Konio miał radoche z moczenia wszystkiego wokół, miał też pomysł żeby się walnąć na SPA w największe błoto, ale wrócilismy na szczęście w jednym kawałki, mokrzy, ale szczęśliwi 😉 Dodatkowo odkryłam program do zdjęć i wyszło tak :
Fin, Sankaritarina- Dziękujemy :kwiatek: O petrolu marzyłam od zawsze 😉 Kujka-Tak, jak napisałam, założyłam hackamore eksperymentalnie, z ciekawości. Doznania przyjemne i będziemy chyba jeździć trochę na hacku, trochę na wędzidle. Jazda na hacku nie prowokuje mnie do majzlowania, co niestety czasem mi się zdarza i może dzięki temu odzwyczaję się od tego niedobrego nawyku. Poza tym mój koń przyjął nowe kiełzno raczej z uśmiechem 😉 Jeśli chodzi o zęby Alkazara, miał kilka dni temu sprawdzane i tarnikowane, więc wszystko ok 🙂 equi.dream-Podłoże u nas tragiczne, śniegu za dużo nie mamy, tylko błotko lub śniego-lód. Na zdjęciach akurat miejsce gdzie rośnie sprężysty miękki mech i praktycznie zawsze da się tam jeździć 😜 A Wasze zdjęcie z bajorka przepiękne i bardzo klimatyczne 😍
equi.dream - wczoraj widziałaś basen na naszym placu - a dziś jeździliśmy tam na spokojnie, w 3 chodach + elementy. Jak nie będzie padać to za 2 dni mamy sucho - aż szkoda, że tam lamp nie ma...
Lanka spoko. Rozmawiałam dzisiaj z P.Marcinem o puszczaniu 😉 Poprosiłam o padok z najwyższym ogrodzeniem i z koniem po boku. Wtedy będzie ok 😉 Od czwartku bierzemy się za robotę 😀iabeł: Sprawdzałaś może wędzidło?
Nasturcja-Renata, jak liderowa ekipa bedzie jechac, to ja sie oczywiscie tez wbije do samochodu! 😀 Nie martw sie, wiekszosc koni nie lubi zostawac samotnie w stajni. Wyjdzie do koni, przyzwyczai sie do nowego miejsca i bedzie ok 🙂
amnestria, dzisiaj to samo powiedzialam do Majkela - ze Duszi wyladnial (Duszi Duszi Duszi, Ty masz takie piekne uszi... sialalalala la la la lala :emoty327🙂
okwiat wez.. zrobienie jakiegokolwiek zdjecia na naszej hali wymaga albo bdb aparatu albo bdb fotografa, a najlepiej obu na raz. No i tego, zeby sie na nia dostac bo ostatnio wszyscy "niedzielni" koniarze sie obudzili i tak jak w najwieksze mrozy mozna bylo wejsc na liderowa hale praktycznie o kazdej porze kazdego dnia, tak teraz ciezko sie wcisnac. ** Limit to 3 konie, a kiedy ja wpisalam sie na TRENING na dzis, to dopisalo sie jescze pare osob i generalnie wyszly... 4 konie na ta sama godzine 😵 na dwor nie ma co wychodzic bo jest tak slisko, ze nawet step jest nieprzyjemny... Wiec ja to sie ostatnio albo kitram gdzies po katach (lonzownik) albo udaje mi sie wciskac wtedy kiedy nikomu juz/jeszcze sie nie chce zjawic... no a wtedy nie ma komu focic... Z reszta nie ma czego, cos mi ostatnio troche kon spadl z masy.
** Moj hit to treningi skokowe przez 3-4 godziny pod rzad. Na taki trening wg regulaminu moze wejsc jeszcze tylko 1 kon wiec wyobraz sobie ze przyjezdzasz do stajni o 13 i masz konia ktory jeszcze nie chodzi pod siodlem, jego jedyny ruch to poki co lonza/korytarz/inne zabawy ziemne. Wchodzisz na hale zeby sprawdzic grafik i okazuje sie ze treningi skokowe koncza sie ooooo... 17! wtedy tez nie mozesz wejsc na hale bo juz sa zapisane 3 konie (juz nie skaczace) i wychodzi na to, ze zeby polonzowac konia powinnas siedziec na dupie 5 godzin i czekac az bedziesz mogla wejsc z koniem na hale. wlasnie tak wygladal moj ostatni tydzien w stajni... 😤
kujka, powinien być jakiś limit czasu w jakim można wpisywać treningi skokowe- np 2 dni przed, albo tylko w nieparzyste godziny... tak to faktycznie bez sensu.
kujka wpadajcie, wpadajcie 😉 Będzie liderowy nalot 😁 Rzeczywiście masakra z ta waszą halą 🤔
Młody na pewno się przyzwyczai. To jego 2gi dzień w stajni. Najpierw będzie puszczany na osobny padoczek, żeby się przyzwyczaił i "przesiąkł" nową stajnią, a potem puścimy go do tłumu 😉 Z tymże, jak trafi do innych koni, to będę prosić, żeby go sprowadzali osobno, na uwiązie 😉
cieciorka, ja ich tez rozumiem, bo jesli to sa wszystko treningi z tym samym trenerem to co, kazac facetowi czekac w samochodzie? przeciez jego czas to tez pieniadz. z reszta ci co jezdza maja pierwszenstwo przed lonzujacymi, ktorzy moga wejsc na hale tylko za zgoda pozostalych aktualnych uzytkownikow... jednak nasza hala jest na tyle niewielka ze jedna lonza juz dosc mocno ogranicza pole manewru...
ja to wszystko rozumiem, ale dzis totalnie rekreacyjny jezdziec ktory trzyma sie na koniu "na slowo honoru" i byl sam samiusienki na hali przez cala godzine, nie dal mi wejsc z koniem nawet pod koniec swojej jazdy. :/ a ja jak idiotka - dobra ciocia - kazdemu na wszystko pozwalam, czy to lonzowac, czy ustawiac drazki, czy nawet wchodzic w trakcie treningu. ale sie skonczy babci sranie 😤 bo juz mi sie cierpliwosc do niektorych konczy...
Kujka - nieźle. Ja pierdziele, dostałabym szału. U nas jest tablica i wpisuje się rezerwację hali, w tym także rezerwację indywidualną. Ponieważ do tej pory była taka ekipa w stajni, że nie pokrywaliśmy się na hali (wszyscy jeździli z jedną trenerką, więc pojedynczo) a ostatnio ekipa się zmieniła, przyszło dużo nowych koni - to zaczęłam wszystkim nowym mówić, żeby wpisywali się na tablicę i wcześniej uprzedzali głośno, że chcą halę tylko dla siebie, bo faktycznie można się zdziwić. Tyle, że u nas mimo 23 koni jak jest max. 3 na hali to i tak jest już dziwnie dużo.
kujka - masakra z taka hala 🤔 ale to chyba bardzo mala ta hala, skoro macie limit na 3 konie. na szczescie jak mi bylo dane stac w stajni z hala to nie bylo zadnych limitow, hala byla duza, a jezdzacych malo 😉 zdarzalo sie czesto ze sama jezdzilam bez zadnych problemow. ale np. na hipo w sopocie to juz byla masakra najwieksza na swiecie. hala niby olbrzymia, ale koni po kilkadziesiat. z tego np. 4 skacza, 10 to tlukaca sie szkolka. to byl poziom hard, zwlaszcza dla mnie, bo musialam tam wtedy dawac sobie rade ze swiezo zajezdzonym niespelna 4-latkiem. 🤔wirek:
Na dzień dobry pójdzie na padok Kacpra, a za sąsiada będzie miał Chilli, Elvisa, albo Aramona, więc raczej stabilna emocjonalnie ekipę. Chociaż podejrzewam, że Aramon to go oleje i pójdzie obgryzać Wieśniaka. 😁
epk szczerze zazdroszczę, rzeczywiście błyskawicznie znika bajoro. u nas dzisiaj nie odważyłam się nawet na kłus, bo może i koń by się nie zabił, ale i tak chodzil sztywny-więc mijało się to z celem 😉 to jeszcze jedno- powrót do stajni
Angeel, ja sobie chwalę limity u nas na hali, szczególnie teraz, jak jest więcej młodych koni. Mamy halę 20x40 i max 3 konie. Wtedy przynajmniej jeden jeździec może mieć sensowny trening. Powyżej to już różnie się robi...
kujka, no to przynajmniej wcześniejsze zapisy... i serio, żeby nie wpuścić drugiego konia... bo się było pierwszym? olałabym i weszła 🤣 bez pytania, dzień dobry, parkuję, wsiadam, jadę. że lonżujący ną podporządkowani, to zrozumiałe, tym bardziej, że jakieś tam kółko niby jest, ale nie wiem w jakim stanie teraz.
Hala w Liderze też ma koło 20x 40- tylko szersza, a krótsza, nie wiem, może 25x 35?
kujka a jakie wymiary ma Wasza hala? W poprzedniej stajni w jakiej stałam mieliśmy namiot jakieś 20x20 i jak przychodziły dzieciaki ze szkółki to można było czekać pół dnia i koniec końców w ogóle nie można było jeździć, bo nie było jak i gdzie 🤔 No a teraz to mam luksus w porównaniu z ubiegłym rokiem 😜 Hala mniej więcej 30x70 (?) plus minus 😜 I jeszcze nowe podłoże będzie... Żyć nie umierać 😍
edit: no i my w starej stajni nie mieliśmy nawet czegoś takiego jak "zapisy"... Szkółka była od 9😲0 do 18😲0 więc trzeba było albo zrywać się świtem, albo jechać wieczorem jak nie było widać drogi do stajni i zza rogu zawsze mógł wyskoczyć jakiś pies/pijak/złodziej ktokolwiek... 🤔 Jedynie jeśli umówiłaś się na jazdę z dojeżdżającym trenerem to można było wygospodarować godzinkę hali tylko dla siebie. A tak to zazwyczaj dzwoniłam do właścicielki stajni i dopytywałam się o sytuację w namiocie...
epk, wiesz co no u nas tez tak bylo ale odkad temperatura skoczyla na 0+ to ludzie kociokwiku dostali, nie ma gdzie sie zaparkowac, nie ma kiedy wejsc na hale.. juz niech chociaz splynie ta cala woda, to bede uciekac na zewnatrz...
Angeel czy ja wiem, taka bardzo mala nie jest... wlasciwie nie wiem ile ma. w okolicach 20x40 pewnie. ale zeby faktycznie moc popracowac to 3 konie stanowia optymalny limit. zwlaszcza ze w liderze sporo osob to tacy rekreanci na ktorych trzeba uwazac bo nie zjada Ci, kiedy np robisz element na scianie i o to prosisz, albo wjada Ci w kolo po ktorym jedzisz od kilku minut bez przerwy bo tez costam probujesz zdzialac. trzeba ich omijac pomimo tego ze masz pierwszenstwo... no czaisz klimat 😉
Cieciorka no ale wlasnie z lonza mnie nie wpuscili... ci od 1 konia na hali... mimo ze jezdzili juz jakis czas a ja zapytalam, czy moge wejsc za 20 minut (czyli jak oni beda juz blizej konca). NIE. na kolku teraz pelno blotnych plam wiec tak naprawde srednio nadaje sie do porzadniejszej pracy. wlasnie dlatego tak mnie boli to ostatnie halowe chamstwo.
okwiat,Hala w Liderze też ma koło 20x 40- tylko szersza, a krótsza, nie wiem, może 25x 35?
Kujka, bo lonżowany koń zwykle przeszkadza bardziej, niż taki "ruchomy" 😁 myślałam, że ty też byłaś na koniu. ale nie przejmuj się wchodź na chama. spróbuj też zagadać, żeby wpisywać wcześniej zajęcie hali, albo sama się wpisuj na cały tydzień z góry :P
Dzisiaj cudna pogoda była.Niestety nasza ujezdzalnia to lodowisko dlatego siedze na hali, ale jaka przyjemność poczyścic na dworze 🙂 Jak bym chciała zeby juz był marzec, a tu zaraz powrót zimy 🙄
equi.dream - kurde, ale zazdroszcze takich bez-sniegowych widokow. u mnie wszedzie snieg i lod - w teren mozna jechac co najwyzej na stepa ;/ a ze hali nie mam to moja jedyna mozliwosc "jazdy" 😵
epk - my mielismy hale bodajze 20x60 lub nawet 70 (nie pamietam). koni bylo sporo, ale czesc hodowlana, a nawet na tych chodzacych na co dzien koni bylo ledwo paru jezdzcow, wiec na upartego nawet jesli wszyscy na raz chcieliby jezdzic to daloby rade 😉
ciecior jak pisałam posta to Ty pisałaś w tym samym czasie swojego, więc nie zauważyłam 😉 I faktycznie jest nieduża... Do treningu skokowego mogę nawet powiedzieć, że współczuję...
cieciorka, ja juz czasem ostatnio wpisuje np Gila, Duszka i Dzionka na ta sama godzine, zeby nie wchodzili... no i jak widac z roznym skutkiem. -.- no nic, mowi sie trudno i zyje sie dalej...
epk, ja dzis od Bandos slyszalam ze w lutym ma byc jeszcze przez jakies 2 tygodnie -20 wiec lepiej sie na ta wiosne az tak nie nastawiaj... :>
cieciorka, podobno w Syrii teraz tak samo zimno jak u nas. tylko my mowimy, ze cieplo, a oni ze ekstremalna zima 😁 wczoraj/dzis Sebek odmowil wspolpracy, z reszta nie mam czasu ani kasy (a teraz - z powodu Sebka - rowniez jakiejs szczegolnej motywacji). Zarobie cos, to pojade na Ukraine i sobie kupie 😀iabeł: Dobra, koncze tego 🚫-a!