Forum konie »

Kącik Rekreanta cz. IV (rok 2011)

Minosia a Wy gdzie stoicie? 🙂
wątek zamknięty
MsCarmen, Dopieeero? 😉
Żartuję oczywiście😉 Jakbys miała czas to oczywiście zapraszam, chociaż wiem, że wypad do jednej osoby za miasto to pewnie kłopot. Ale tereny do focenia są pierwszorzędne😉

juliadna, o mojego się nie boję😉 Chociaz ukradli ostatnio siwego skokowego araba, więc jak zacznę więcej skakac to moze faktycznie założę kamery  😁
wątek zamknięty
Alice no słyszałam ostatnio o tym incydencie  🤔
wątek zamknięty
Alice już od dawna planuję odwiedzić Dziemiany, także myślę, że nie będzie problemu 😀
wątek zamknięty
Alice już od dawna planuję odwiedzić Dziemiany, także myślę, że nie będzie problemu 😀

Byłoby super😉
wątek zamknięty
kastorkowa bardzo współczuje, trzymaj się  :przytul:
Atamanka mam nadzieje, że Atkowi się szybko polepszy i będzie pełen lans w padziku, co równa się też z naszą zaplanowaną sesją  🏇
MsCarmen tam gdzie Atamanka, na warszawskim żoliborzu (stanica husarska)
wątek zamknięty
Minosia "Wy" oznaczało "Was", czyli baby 😁 phi, to niedaleko! (-: organizujcie ładne tereny, pierzcie koniska i do dzieła 🙂
wątek zamknięty
ładne tereniki to my już mamy 🙂 a koniska trzeba będzie uprać 😀
przykładowe zdjęcie terenów :

A tak w ogóle może powiem coś o nas. Kucyk nazywa się Szronka, współdzierżawie ją od stycznia, powoli zaczynamy jakąś pracę. Bo w poprzedniej stajni była koniem dla odważnych na placu, podobno brykała, ponosiła, zrzucała, a w terenach była bardzo grzeczna. A u nas jest bez takich akcji, chociaż na początku nie było tak łatwo, bo lubiła sobie mnie ponieść.  😁 a teraz jest już ok i powiem przez te 4 i pół miesiąca się bardzo przywiązałam i nie zamieniłabym na żadnego sportowca 😉
wątek zamknięty
Ms.Carmen w wakacje 😎 Co do terenów to zdjęcie wstawione przez Minosię już trochę nieaktualne- teraz wszystko zarosło i jest bardziej dziko 😉
wątek zamknięty
oj tam, ale są ładne miejsca 🙂
wątek zamknięty
MsCarmen na poznańskiej Woli też bywa urokliwie... tak jakbyś się kiedyś zagalopowała 😉
wątek zamknięty
Mąka, ale cudne foto na starym sadzie! 😀
wątek zamknięty
Mąka Wy też się super prezentujecie! 🙂

MsCarmen wpadaj do Krakowaaaaaaaaaaaa!!!!

A ja odkryłam, a przede wszystkim... zakochałam się w swoim koniu na nowo 💘 I nie potrafię opisać jak cudowne jest to uczucie. Usłyszałam od trenerki dziś tyle wspaniałych słów, że myślałam, iż tam wybuchnę z dumy!

wątek zamknięty
Strucelka  pisałam to już na photoblogu ale napiszę tu też 🙂 Masz bombowego Hucułka ! I nie wiarygodne jak on szybko się uczy ! 😀
wątek zamknięty
juliadna to zdjęcie, które masz na avatarze wymiata 😜 Dawaj więcej.
MsCarmen wbijaj do Szczecina! Tyle, że konia nie mam. 😁
wątek zamknięty
Strucelka -aaa, Likier latający  😜 Chcę jeszcze  🍴
wątek zamknięty
Strucelka super! Dawaj więcej!  😀 Planujesz jeszcze jakieś zawody z Likierem?

Ja dzisiaj miałam mega udaną jazde  💘 w dodatku na wędzidle, a nie na haku  😀 I niunia super dzisiaj dawała sobie rade na szeregach gimnastycznych. Uwieeeeeeeeeelbiam  😍
wątek zamknięty
MsCarmen wpadaj do Krakowaaaaaaaaaaaa!!!!

O tak, o tak!
Mój Czesio i Egon znajomej czekają z niecerpliwością na cień szansy na zdjęcia  :kwiatek: 🙂
wątek zamknięty
Almost ready 🙂
Trening dziś 🙂

[img]https://lh6.googleusercontent.com/[/img]
[img]https://lh5.googleusercontent.com/[/img]
[img]https://lh5.googleusercontent.com/[/img]

Oczywiście nie jest to Alison :P
wątek zamknięty
croopie świetny ten siwek, a jaki zaad! czad.  💘 Ale czy siodło nie powinno być przesunięte do tyłu? Zobacz gdzie jest popręg na pierwszym zdjęciu..
wątek zamknięty
Ramires, zapewniam, że siodło jest w dobrym miejscu. Taka faza kłusa.
wątek zamknięty
croopie, hmm, na trzecim zdjęciu też? Bo noga konia jest do przodu wysunięta, a siodło koszmarnie na łopatkach. Koszmarnie 😲 Popręg zaraz przy łokciu, a przedni łęk na podstawie szyi...
A koń urodziwy faktycznie.
wątek zamknięty
quantanamera, owszem, na trzecim zdjęciu również. Koń jest wyjątkowo krótki, nietypowej budowy, siodło jest dopasowane, poprawnie leży tylko w jednym miejscu - odpowiednim.
wątek zamknięty
Zaraz - to siodło jest dopasowane do konia? czy miejsce na koniu - do siodła?
wątek zamknięty
halo, możesz rozwinąć myśl ?
wątek zamknięty
croopie, na pewno masz swoje powody, żeby tak właśnie siodłać 🙂 Problem w tym, że wszyscy ci dziwni ludzie wystawiający konie w "dziwnych ogłoszeniach" z siodłami na szyi - też mają swoje powody. Ale na nich mało kto się będzie wzorował.
Siwy do ostatniego żebra ma jeszcze dobre parę cm.
Możliwe, że to siodło nie będzie dobrze leżeć w prawidłowym miejscu, ale spróbować warto, warto też spróbować inne siodło dobrze leżące dalej niż to. Masa ludzi przekonała się do siodłania dalej, niż "tradycyjnie" - zysk z lekkości łopatek, z całej pracy grzbietu, bywa ogromny. Rozważ.
Pewnie, może być tak, że koń zawsze był siodłany właśnie tak - i grzbiet jakoś się tak ukształtował, pisałam - na pewno masz swoje, istotne powody.
Ale po przestudiowaniu tych zdjęć, żadna z "panienek na dziwnych kucykach" nie da się przekonać, że siodła niedopuszczalnie, będzie mogła "pokazać palcem": O! a tuuu?
wątek zamknięty
Może i można, przesunąć je kilka cm do tyłu, ale niestety nie na tym koniu. Wynika to z innych względów. Koń był siodłany źle co procentowało poważnymi problemami pleców. Od zmiany na to, problem został zniwelowany. 🙂
Siodło jest robione na miarę kilka miesięcy temu, choć pewnie nie uznasz tego za racjonalny argument 🙂
A jeśli chodzi o wolne łopatki, jest to dość specyficzny model siodła, który ma zupełnie inaczej umiejscowione bloki przednie, co zresztą idealnie widać na drugim zdjęciu - odstają z przodu, co uniemożliwia ucisk łopatki przy dość mocnym wysunięciu i umiejscowieniu z przodu.
Jest to jedyny model siodła, który naprawdę dobrze leży na siwym i naprawdę nie sprawia mu bólu.

Zresztą, wzorując się na mistrzach :
[img]http://www.britishdressage.co.uk/news/image/550/totilas_web.jpg?1248705411[/img]
trzeba jeszcze wziąć pod uwagę typ siodła i typ pleców konia, jaki oceniamy 🙂 A to już wyższa szkoła jazdy 🙂

Ale zgadzam się, na pierwszy rzut oka, siodło jest na łopatce 🙂
wątek zamknięty
darolga- :kwiatek:nie tak łatwo go ukraść 😉
xxflygirlxx-dziękuję bardzo  🙂
baffinka-i tak tu sporo rudzielca, ale mam jeszcze coś z wczoraj  😉 Fajnie, że jesteś taka zadowolona z klaczuchy  🙂
disco-trzymam kciuki za podskoki, bo wyglądało to wtedy super 🙂 i dziękuję :kwiatek:
juliadna-ależ on fotogeniczny  😜
xxmalinaxx-relaks po przejazdach najlepszy  😍
Gosic-ale satysfakcja z postepów z takim koniem jest podwójna  😉
Atamankatrzymam kciuki za arkowe zdrowie 😉
kastorkowa-przykro mi  🙁
Mąka-to foto w dmuchawcach magiczne  😀
Strucelka-udały Ci się koniska  😉
croopie-jak tam Alison?

Mam nadzieję, że ewciaa_ się nie obrazi, ale sama pewnie nie wstawi fotek, a po dłuzszej przerwie do pracy wróciła ta panna
Czy ktoś jeszcze pamięta Czantorię?

oraz Zwiastun
wątek zamknięty
milusia, Alison pauzuje 🙁 dlatego jeżdżę na siwym.
wątek zamknięty
croopie-czytałam na FB, że to trzeszczki 🙁 ?jakie rokowania, wiesz juz coś konkretnie?
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.