Euphorycznie próbowałaś jakiegoś Albiona? Są wygodne, mają szeroki kanał, jedyny problem że musiała byś szukać łęku o rozmiarze wg producenta W czyli wide. Mnie się trafiło jak ślepej kurze ziarno 😉 Jest jeden w tym rozmiarze w ogłoszeniach ale jest to takie smieszne siodło w którym wymieniasz przedni klocek i możesz mieć wersje ujeżdzeniową i skokową.
Euphorycznie mam dokładnie ten sam problem. Na razie śmigamy a australijce, ale to miało być tylko przejściowe rozwiązanie, więc ciągle się za czymś rozglądam. Duże doopy nie są problemem jak ma się duużo kasy 😀 Mając ograniczony budżet to no... trzeba się trochę naszukać. A nie wiem, z tymi używkami ciągłe problemy, bo ludzie nie chcą wysyłać na przymiarkę. A kupić w ciemno jakoś mi się nie widzi 🙁
Duży wrócił już z nauk, chyba załapał co i jak, bo wyjazdy w teren to teraz przyjemność 😀 Przy okazji nauczył się szacunku do ogrodzeń, bo mieli tam baaardzo silny pastuch.
Euphorycznie ja dorwałam za 1/4 ceny używane Massimo Dessaur II rozstaw 36, 18 cali. Miałam przesłane do przymiarki i możliwość zwrotu też był. Bardzo polecam siodło, jeżdżę od 4 lat i jestem nim zachwycona. Nie tylko jazda na ujeżdżalni, ale też teren, rajdy.
Jakbym jednak musiała teraz siodło zmienić to chyba bym rzucała jeździectwo... po 2 stabilnych latach na Wintecu ( no dobra, względnie stabilnych na milionie korekt co miesiąc) Piorun wyszedł pierwszy raz w życiu kłąb. Duży. I został. I plecy płaskie dalej a teraz jeszcze kłąb. Wintec i duży kłąb na razie działają na słowo honoru razem.... dlaczegoooo??? Dziś rano na szybko na padoku na jabłuszko
harja, aż za dobrze, bo ostatnio ciągle ma głupie pomysły 😁 Dziewczyny spróbujcie poszukać szerokich siodeł z dużym rozmiarem siedziska na ebayu. Tam się dość sporo tego przewija i można wyrwać w fajnej cenie. Z ujeżdżeniówek fajnie mi na Siwej leżały euroridingi, jakiś albion (modelu nie znam, miałam siodło pożyczone na chwile) i county competitor. To ostatnie to było mistrzostwo świata, dopóki koń nie przypakował, bo już nie dało się żadnej korekty zrobić ze względu na lateks w panelach. Natomiast nowsze modele podobno czasem zdarzają się na wełnie. Ze skokówkami tyle cierpliwości nie miałam i zainwestowałam w siodło szyte na miarę.
kittajka, no euroriding to jakoś może leżał ale dla jeźdźca to był mój najgorszy koszmar siodłowy ( chodzi o Achat). Brrr, moje ciało nie umiało się w nim ułożyć mimo, że przecież szerokie, piękne, fajne, łatwe do poprawek... no ale nie.
Burza, no w achata trzeba się wpasować, bo on z tych bardziej trzymających siodeł. Chociaż mi się w nim całkiem dobrze siedziało, mimo że normalnie wole siodła close contact dające multum swobody. Także co tyłek to inna opinia 😁
kittajka, no tak bo to chyba od Ciebie go kupowałam 😀 ja potem dopiero zrozumiałam, że realnie siedziałam na jakiśch 5cm siodła i każde zaburzenie równowagi powodowało miotanie się pod siodle. Wsiadłam w Winteca i od razu łatwiej mi było choćby jakieś wypłosze wysiedzieć.
kittajka, -brrr, achat to deska do prasowania 🤣 Burza, - a Albion? Jak pasował wintec, to i Albion powinien, a ma wycięty przedni łęk. My tak zmieniliśmy (akurat ze względu na mnie, bo wintec ma za szeroki twist) grubciu to może tylko ślązak, ale plecy też dość szerokie i proste. Reyline, - fajnie czytać, że wam się układa 😀
Burza, tak, ode mnie 😉 keirashara, ale że niby achat zbyt płaski? Takie są najlepsze, do tego jeszcze jedna tybinka i jakiś mikro klocek z przodu i powstanie siodło ideał 😍 😁
kittajka, - zdecydowanie zbyt, w dodatku twardy jak kamień. Przy mocno bujającym koniu to jest tragedia, a mój buja solidnie i jak nic miałabym siniaki na tyłku po czworoboku 😂 Ma być mięciusio i głęboko, klocki byle nie za duże.
keirashara, o widzisz dla mnie jedynym zarzutem do tego siodła było to, że jest za miękkie 😂 i to, że wole siodła close contact, a achat jednak ma dość grube panele (plus przy korektach) i dwie tybinki.
Płaskie siedzisko to akurat czad- tu moje najlepsze siodło życia... płaściutkie, kwadratowy łęk, prawie bez klocka a uczucie jakby ktoś stał na ziemi i za stopy nas ciągnął 🙁 nigdy go nie odżałuję... Koko w nim śmiga do dzis..
Albiona to chyba nigdy na oczy nie widziałam. Wiecie ile osób pod Wawą jeździ w ujeżdżeniówkach? Średnio jedna na 15 ... 😉
kittajka, Cobra, najlepsze siodło w jakim siedziałam. Niestety już wtedy wąskie plus lateks. Chociaż po latach wiem, ze trzeba było pchać do HB, wymienić na wełnę i walczyć :/
Co prawda nie mogę się tak do końca wypowiedzieć, jak się jeździ w jakimkolwiek siodle na Boczku, bo jeszcze nawet nic nie dopasowuję, ale - powiedzmy - będąc w temacie... 😉 Mam nadzieję, że dalej za jakiś czas pójdzie równie gładko 🏇 Natomiast na Kubie w żadnym innym siodle nie jeździło mi się tak dobrze, jak w Wintecu właśnie. Reyline, super wieści! A jak tam zdrówko w ogóle? Nie śledzę tak teraz na bieżąco, a pisałaś coś o problemach z odginaniem się i brykaniem? :kwiatek: mam nadzieję, że wszystko dobrze, skoro śmigacie w tereny :kwiatek: Burza, Piorek do schrupania 😀
Hajra to siodełko wygląda na nim jak jakaś śmieszna miniaturka siodła, hah 😀 Ze zdrowiem u nas przyzwoicie, nad plecami pracujemy też z ziemi i na terenowych spacerach 🙂 W poniedziałek jadę oglądać Winteca 250. Przyzwoite to siodło Waszym zdaniem?
kittajka, - ale cc nie wyklucza miękkiego siodła przecież 😉 harja, - ło matko i córko, on już w ogóle nie przypomina tego małego żubrątka z pierwszych zdjęć, zdecydowanie poważny pan Boczek się robi! Chyba w ostatnim czasie tak mocno wydoroślał, co? 😉
zembria, lejesz miód na me serce 😀 Reyline, cieszę się zatem bardzo 🙂 Oby tak dalej! Według mnie mega przyzwoite, ale wiadomo, że każdemu pasuje jednak coś innego. Śmieszna miniaturka, dobre 😀 To pełnowymiarowe siodło dla poważnego konia! 😁 keirashara, przyznam, że mimo wszystko ciągle widzę w nim źrebaka, choć faktycznie nieco zmężniał. Wzrostem raczej jednak nie zgrzeszy, ale szeroki się zrobił z każdej strony... Moja przyjaciółka się śmieje, że jak skończy 10 lat, to dalej nie będzie zajeżdżony, bo dla mnie zawsze będzie na to jeszcze za malutki 😂
keirashara, ale ja o tym wiem 😉 w poprzedniej wypowiedzi chodziło mi o to, że dla mnie achcat jest za miękki i że wole siodła typu cc, a achat nim nie jest 😉 :kwiatek: harja, jaki przystojny pan Boczek 😍