Forum konie »

KĄCIK PUCHNĄCYCH Z DUMY

A dacie już spokój? Prywatna sprawa każdego człowieka i tyle. Może więc zamiast rozpływać się nad kaskiem, porozpływajmy się nad koniem.
Swoją drogą, wśród moich znajomych było tyle wypadków w kasku, które kończyły się tragicznie, że nie stawiajcie ich tak na piedestale. Jeździectwo to cholernie niebezpieczny sport, jasne, trzeba więc zachować szczególną ostrożność, ale niech to nie brzmi, jakby kask miał Ci zawsze uratować życie i uchronić przed kalectwem.

Jak off top top to off top.

Nie prywatna, nie prywatna sprawa każdego bo mamy taki a nie inny system ubezpieczeń w kraju, ze jak z puli składek za dużo pójdzie na leczenie ludzi, którzy sami się prosili o kalectwo to brakuje potem dla tych, którzy są chorzy nie z własnej winy.
ja jestem pod tym względem radykałem i uważam, że osoby, które się rozpierd... bo jechały świadomie bez kasku za leczenie powinny płacić z własnej kasy. tak jak palacze za leczeni raka płuc i krtani.
Z tego co mi wiadomo osobom, które uległy wypadkowi podczas jazdy bez kasku ubezpieczenia się nie wypłaca.
Dokładnie, kask być musi, inaczej pieniędzy nie będzie, więc o to nie ma się co martwić.
A opieka medyczna? Badania? Operacje? Utrzymywanie takiego warzywka latami? To są setki tysięcy złotych. Zapłacicie za to z własnej kieszeni, żeby inni ludzie, którzy nie prosili się o problemy zdrowotne mogli przeżyć?
Z tego co mi wiadomo osobom, które uległy wypadkowi podczas jazdy bez kasku ubezpieczenia się nie wypłaca.

Nie mówię o ubezpieczeniu ale o karetce, lekarzu, szpitalu- w ramach NFZ.
Puchnę tak, że zaraz się w spodnie nie zmieszczę!  💃

Wyjeździliśmy dziś z Jasnym 65% w P1 i 62% w P2. Szaaaał!!! Pierwszy raz takie wysokie wyniki w Ptkach! Tym sposobem zaliczyłam wszystkie oczka do licencji.
I pomyślec, że nasze przygotowania ograniczyły się tylko do dwóch treningów. W poprzedni weekend zawzięcie cwiczyliśmy skoki.
Jestem tak szczęśliwa, że bardziej byc nie mogę! Usłyszałam sporo miłych słów, zarówno od sędziów jak i widowni 🙂 W końcu ktoś nas docenił! 😀

no, no, a teraz spokój, bo jutro dalszy ciąg zmagań. Jedziemy P3  🏇
Byliście najlepsi! 😜 I wasz fan club też był super, nieskromnie mówiąc  😁
Jasnowata, gratulacje! I powodzenia! 🙂
Oczywiście fun club był najlepszy z najlepszych! 😀 Czekam za rok na ten transparent  😁

Pursat, dziękuję 😀
Jasnowata, gratuluję!!
Jasnowata super ! 🙂 gratuluje 🙂
Dzięki, dzięki 😀
To jeszcze fota na potwierdzenie, że jakoś to wyglądało. Autorstwa Arroch  :kwiatek: Filmiki będą jutro, ale może w innym wątku 🙂
Strzyga wybacz, ale czy osoby którym robisz zdjęcia,  też tak zagorzale uświadamiasz o konieczności jazdy w kasku? Czy to już 'inasza inszość'  i 'co złego to nie my' ?
Na Twoim fotoblogu jest dosyć dowodów na to, że chyba w pewnych okolicznościach kwestię tę przemilczasz.

A teraz: mój malec z roku 2008 i jego wiszące, niesforne łapska

2009 wciąż bez większego progresu

i 2011

może nie jest to jakaś szałowa metamorfoza, ale wydaje mi się, że zaczyna to już jakoś wyglądać 😉

Jasnowata  gratulacje! Super widzieć konika polskiego w sportowych szrankach, tak trzymać !
Zamów zdjęcia to się przekonasz  😎 

Jak ktoś wrzuca foty do neta, musi się liczyć z informacją zwrotną. Tyle w tym temacie. Nie chcecie informacji zwrotnej, nie wrzucajcie fot. To nie aż tak trudne i nie wydaje mi się, żeby przekraczało możliwości intelektualne przeciętnej małpy.

Z drugiej strony zabawne, że tylko mi się dostaje w całej dyskusji  😎
Wszystko jasne 😎

A ja puchnę z naszego wspólnego z Juwestą pierwszego parkuru na zawodach przejechanego na czysto 🙂 Nic to, że 70cm i przejazd nie liczył się w konkursie, ale na czysto na trzecich zawodach skokowych w życiu. Jestem dumna z mojego dzikiego rumaka który na co dzień boi się własnego cienia 🙂
jak kask ma uchronić przed urazem kręgosłupa? 🤔
i dlaczego tylko niektórzy nie mają prawa do wstawiania zdjęć bez kasku? 🤔
a odnośnie sprawiedliwości w dysponowaniu pieniędzmi "publicznymi", to włączcie sobie na luz, bo będziecie musieli leczyć swoje wrzody i nerwice :kwiatek: - już pomijając fakt, że jakakolwiek sprawiedliwość zawsze będzie pojęciem subiektywnym i zawsze w każdej sytuacji będzie poszkodowana osoba z poczuciem niesprawiedliwości. sam fakt zachorowania już uprawnia nas do tego odczucia.
w świetle prawa, jeśli przepisy się nie zmieniły, to jeździec jest zobowiązany do noszenia kasku tylko w sytuacji, kiedy uczestniczy w ruchu drogowym.
w świetle edukacyjnego wpływu forum, nie rozumiem niesprawiedliwości ( 😉 ) stawiania na piedestale kasku ponad kamizelką.
Dzięki Joakul!
A my dziś w P3 62,1%!!! Jestem taka dumna! 😀
Strzyga, chyba nie zauważyłaś pytania, zatem Ci przypomnę:

[b]Ciekawe czemu nie czepiasz się o brak kasku Koniczki, Quanty czy Anki? Za wysokie progi co?
A dlaczego Ty teraz czepiasz się tylko mnie?
nie czepiam się, zadałam pytanie bo intryguje mnie odpowiedź.
Każdy więc ma swoje powody =)
Ja też mam ich wiele i mogłabym o nich pisać, ale wolę poobrabiać zdjęcia.

Zadam Ci jednak pytanie:
skąd wiesz, że nie upomniałam? Przez pw, mejla, gg, facebooka, skype'a, telefon czy też na żywo, twarzą w twarz? Forum nie jest jedyną formą przekazu...
To może następnym razem jak będziesz chciała kogoś upominać to napisz mu pw. Nikt nie będzie się ciebie czepiał 😉
To może sama zastosuj się do swojej rady =)
Strzyga, podpowiada mi to bogaty krzyż doświadczeń  😁 a także prosta obserwacja życia na forum i wzajemnych relacji, znajomostek itd itp...
Jeżeli nawet "upomniałaś", to na pewno nie takim tonem jak tutaj  😂
My z trenerką puchniemy, bo nasz 4-letni Fryzik dzisiaj i wczoraj miał swój debiut na czworoboku. Zachowywał się świetnie, chodził wręcz idealnie. Na czworoboku pokazał się najlepiej jak potrafił i zaowocowało to takimi notami w sobotę:
- sędzia C - 65,9%
- sędzia B - 63,8%
oraz w niedzielę:
- sędzia C - 64,4%
- sędzia B - 64%
Dało mu to pierwsze miejsce na Mistrzostwach Warmii i Mazur. Puchniemy, oj puchniemy. 🙂
Mils, brawo! Zwłaszcza, że fryzy nie są mile widziane na czworobokach. Z reszta koniki polskie również  😁
Jasnowata wyjątki potwierdzają regułę. 😁 Dla was też gratulacje za świetne P-tki!
jak kask ma uchronić przed urazem kręgosłupa? 🤔

Bo jak spadasz bez kasku to jesteś tak zaprogramowana jak każdy ssak z mózgiem w czaszce, że za wszelką cenę ochronisz głowę, kosztem innych części ciała.
Kotbury, a z kaskiem lecisz "na łeb"? oczywiście nie - nawet mając kask, odruchowo chowasz głowę, bo tak już jesteśmy zaprogramowani 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się