Forum konie »

Ogłowia

chyba w następnym roku się przekonam do ogłowia Pana Marka ;P
Z hooksa faktycznie wspaniałe  💘

Jakie szwedzkie polecacie za niewielką kasę, do 300zł?
Do tej pory miałam styczność tylko z chevalem i nie mam porównania
Liczi bejbe szwedzkie, xD

bierz chevala, bardzo fajny 😉 ja się na niego czaję od jakiegoś czasu 😉.
Kobyła na której jeżdżę rozwaliła kieffera i ma pfiffa z mielonki 😁 po kilku miesiącach sporadycznego użytkowania to coś wygląda tragicznie. Boję się dopiąć nachrapnik, żeby paska nie urwać 😂
Miszczyni ortografyji coś umkło 😂
Zapewne przez szwabskie pranie mózgu  🤣

No to chyba jednak zainwestuje w tego chevala, jedni na tak, drudzy na nie, ale tych na tak chyba ciut więcej 🙂

No a mielonka najlepsza, cała szkółka w niej łazi i zrywają co tydzień, zszywa się i kompletuje z innych i tak powstają cudowne, kolorowe, ogłowiowe dzieła  😁
Też popieram - zdecydowanie! - Chevala. Mam jako treningowe do tyrania, jeżdżone w teren w deszcz czy śnieg. Bardzo fajne, typowe do ciurania ogłowie  😉
lostak, to na rudym jest absolutnie fantastyczne!
Tez mam Chevala tylko ze dopiero jakies 2 tygodnie. Poki co ok, choc radze uwazac na rozmiarowke ;] tzn w fullu nachrapnik jest dosc mały w stosunku do reszty. Ja musialam sie wymienić w stajni na inny bo ten od kompletu byl na łepek siwego zdecydowanie za mały.  I w sumie na dobre wyszło bo ten 'wymieniony' jest grubaśny i fajny  😍
Zgłupiałam już całkiem, przejrzałam pół wątku i mam większy mętlik w głowie niż miałam przed 😜

Chcę Bunisławie kupić ogłowie, bo to które ma, jest ciut małe i zobaczyłam że nawet ją trochę obtarło. W związku z tym, że koń nie mój, na zakup chciałam przeznaczyć ok 200 zł (no powiedzmy, max do 250zł).
Kujka ( :kwiatek🙂 podesłała mi właśnie te ogłowia, o których najwięcej forowicze pisali, tj. Cheval, Daslo. Daslo średnio mi się podoba, ale z drugiej strony piszecie, że skórka lepsza niż Cheval (tak, zdaję sobie sprawę, że skóra i tak będzie gorsza jakościowo niż droższych ogłowi 😉).

I... przyszedł mi do głowy ten cały pan Marek 😡 Bo nie ukrywam, że chciałabym żeby moje pierwsze w życiu ogłowie miało fajną skórę i.. było ładne 😡
Tylko, że cena odpowiednio wyższa.

Biorąc pod uwagę, że planuję kiedyś rozstać się z Bunią i mieć swojego konia, ogłowie będę chciała sprzedać (bo w instytucję charytatywną bawić się nie będę, o nie 😉). Zakładając, że właścicielka go nie odkupi, a na "mojego przyszłego konia" ogłowie nie będzie pasować, to czy myślicie że znajdzie się kupiec na ogłowie na duży koński łeb (xfull)? Wiem, że to maksymalne teoretyzowanie, bo może się znajdzie, może nie... Ale czy poza forum, ursusowskie ogłowia są równie popularne i będzie można "podeprzeć" się marką? (tj. panem Markiem :hihi🙂 Widzę, że przy odpowiednim dbaniu, Wasze ogłowia wyglądają jak nówki sztuki. Może lepiej postawić na jakość, tym bardziej że nie wiem jak długo Bunię będę dzierżawić, może miesiąc może rok..? Totalna niewiadoma...

Ładnie proszę o radę. Nie ukrywam, że liczę też na Was, drogie szmatoholiczki :kwiatek:
To w poniedziałek idę i sobie chevala sprawiam  😅
czy myślicie że znajdzie się kupiec na ogłowie na duży koński łeb (xfull)?  (...)
Ale czy poza forum, ursusowskie ogłowia są równie popularne i będzie można "podeprzeć" się marką? (tj. panem Markiem :hihi🙂

Sądzę, że się znajdzie. Sama szukałam na znajomą smoczycę z prze-ganaszami i wiem, że trudno znaleźć ogłowie z odpowiednim podgardlem, a przecież sporo koni spore ma buźki.
Sądzę też, że w razie czego odeślij ewentualnego nabywcę do tego wątku, a w mig nabierze ochoty na "markowe" ogłowie  😁
Dziękuję :kwiatek: Wiem, że to takie gdybanie jest, ale jednak zupełnie inaczej kupuje się rzeczy dla nie-swojego rumaka 😉

Heh, i chyba jednak zdecyduję się na "Markowe" (super to brzmi :hihi🙂, bo niemal z nieba spadła mi dodatkowa stówka i w zasadzie piniążki na ursusowe ogłowie mam 🙂
amnestria też myślę, że zakup od p. Marka będzie najlepszą inwestycją 🙂
Bo skoro już chcesz nabyć jakieś ogłowie, to nie ma w sumie sensu kupować czegoś tańszego, ale gorszej jakości (nie chodzi mi tu konkretnie o Daslo albo Chevala tylko ogólnie) i czegoś, co później może być trudniej sprzedać.
A założę się, że jak już odbierzesz swoje "Markowe" ogłowie to Ty i Buniak pokochacie je miłością wielką 😉 😁
amnestria zawsze będziesz mogła poprosić p.Marka o zmniejszenie ogłowia, jeżeli na przyszłego konia okaże się za duże 😉
Czy ten p. Marek ma jakąś stronę internetową, i czy przyjmuje zamówienia spoza swojego rejonu?
jak jest z tymi ogłowiami co robi, ma jakieś wzory, czy wzór przedstawia klient a on robi wycenę ewentualnego kosztu ogłowia wykonanego przez siebie?
Cobrinha, był mowa o tym chyba z tysiąc razy...
Wystraczy troszkę poszukać w wyszukiwarce na prawdę długo to nie trwa  🙄

Zamawi się TELEFONICZNIE, z każdego miejsca polski (wkońcu poczta istnieje)
Ty decydujesz jak chcesz żeby wyglądało twoje ogłowie.
O cenach pisano kilka stron wcześniej, poszukaj sobie-wyszukiwarka nie gryzie !  🤬
Przeglądałam wątek ale ciężko ogarnąć tyle stron... wiem że przewinął się nr telefonu a tak nic konkretnego nie widziałam...
Ale przecież jest wyszukiwarka  🤔 . Wystarczy wpisać w okienko "numer".
numer jest podany na 1 stronie, napisany dużymi, czerwonymi literami
Numer mam.. ale chciałam się jeszcze czegoś dowiedzieć... chyba pozostaje mi zadzwonić bo jak widzę maila brak
bo e-maila (raczej, nie jestem pewna) nie ma

dzwonisz i mówisz co chcesz, podajesz adres, czekasz ok 2 tyg i przychodzi do ciebie paczka za pobraniem (zazwyczaj)
ogłowia bez wodzy 250zł z wodzami 350zł munsztuk 450zł
Dziękuję, odpowiedź satysfakcjonująca  🤣
Jeszcze jakbyś chciała rurkowe to +50zł.
Ja chyba zacznę kolekcjonować ogłowia  🤔wirek:
mam 3 i jeszcze mi sie marzy "Markowe"...
no a koń tylko jeden  🤔wirek:
Heh to ja na odwrót... jedno ogłowie dwa ogonki heh
arivle,
Ja przez chwilę miałam osiem, czy dziwięć a koń jeden.
Posprzedawałam wszystkie- kupiłam Cavallo które kochamy z moją miłością wielką, plus zwykłą rurkę (plus jedną nówkę C mam w zapasie i się waham czy sprzedać).
A czy w oglowiach p. Marka nachrapnik jest na stale, czy można go zdjąć/ zamienić? i czy robi same nachrapniki i w jakiej cenie?
Ogłowia z definicji składają się z części, więc naturalnie można je wymieniać. Można też zamówić same części, bądź dodatkowe części, ceny zapewne zależą od tego, co konkretnie chcesz. Sam nachrapnik pewnie ok 150 zł.
Lostakowy munsztuk w close-upie 😉

Anaa cudowny 😍 Tylko mam wrażenie, że nachrapnik, hmm... składa się z jakby dwóch wypułkości, a nie jednej, jak np. tu:

I pytanko do posiadaczy takich nachrapników - jakiej są grubości?

Raven, Edytka dzięki dziołchy :kwiatek: Teraz tylko przemyślę co chcę, jakie wymiary i dzwonię do p. Marka 😜
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się