Hej, czy to oglowie może zostać? Chodzi mi konkretnie o pasek potyliczny i naczółek, wydaje mi się jakby potylica byla za długa i przez to naczolek opierał się o tą część nad okiem? Nie będzie to w niczym przeszkadzać, mogę zostawić?
Ann1233, pod warunkiem, że zmienisz naczółek. Tzn. mój koń już by dostał drgawek i nie mógłby się skupić. Jednak skóra wbija się tu w delikatne miejsce. A ono nie jest za małe? Dziwnie wygląda, może pokaż jakieś zdjęcie całej głowy
Ann1233, pod warunkiem, że zmienisz naczółek. Tzn. mój koń już by dostał drgawek i nie mógłby się skupić. Jednak skóra wbija się tu w delikatne miejsce. A ono nie jest za małe? Dziwnie wygląda, może pokaż jakieś zdjęcie całej głowy Carey,
Już je zabrałam i będę odsyłać, popytałam jeszcze ludzi na stajni i jest za duże. A konkretniej potylica jest za długa, bo reszta leży dobrze. Jak ją podciągnęłam ręką do góry to też od razu się dobrze ułożyła. Naczolka nie da się przesunąć do góry bo zaczyna się już tam podszycie i jest za grubo, więc jakiegokolwiek byś nie założyła naciskaloby na tą kosc nad okiem (nie wiem jak się ona nazywa)
Ciekawe, bo z kavalkade mam już oglowie w rozmiarze cob i leży dobrze (zapięte na najciaśniejsze dziurki) a tutaj ten sam rozmiar, ta sama firma i nagle nie pasuje 🤔 pomijając już fakt, że ogólnie oglowia tej firmy są wielgachne i cob wypada jak full
Zastanawiam się czy wziąć w takim wypadku pony czy szukać czegoś innego, bo boję się że będzie za wąskie. Nie ukrywam że wizualnie bardzo mi się podoba 🙈
Ann1233, ja bym tu raczej gdybała nad anatomią głowy, bo na trzecim zdjęciu wydaje mi się małe, ale ciężko oceniać z takich zbliżonych zdjęć. Niestety tak to wygląda, że nie każdy produkt firmy zgadza się z rzeczywistymi wymiarami konia
Carey, to też możliwe bo kon ma dość niewymiarową głowę. Ale porównałam potylice z oglowia które pasuje i z oglowia, o którym mowa i ta z tego drugiego jest wyraźnie większa, a firma I rozmiar ten sam 🙂
Ja mam takie spostrzeżenia rynkowe (patrząc na różne foty w internetach), że 80% ludzi ma za małe ogłowia. Albo za małe w części.
Ann1233 to ogłowie jest całe za duże, nie tylkow części potylicznej. Masz tam zapięte za wysoko sprzączki i przez to leżą na nerwie. Paski policzkowe powinny być krótsze na tyle, żeby sprzączka nie wypadała tak wysoko.
Dobry wydaje się być naczółek. Mniejszy (rozmiar) będzie za mały i będzie usickał mięśnie przytarczkowe (te na czole) i ciągnął ogłowie na uszy.
Wg mnie jest spory problem z rozmiarami ogłowi. Większość ma za krótkie naczółki, które naciągają paski i potylicę oraz za długie paski policzkowe. Ideałem byłaby możliwość wyboru w ogłowiu rozmiaru każdej części osobno. Ja tak składałam ogłowia wielokrotnie, ale niestety ogłowie wtedy wychodzi drożej.
Też tak uważam niestety.
Czasem naprawdę zastanawiam się na jakiej zasadzie była mierzona długość poszczególnych części zanim ktoś określił rozmiar i puścił to ogłowie do sprzedaży...
No ciężko jest zrobić rozmiarówkę pasującą na wszystkie konie, bo każdy ma inne proporcje to raz, a dodatkowo, to mającą jakieś tam przełożenie na to, co już jest na rynku (żeby się nagle nie okazało, że rozmiary wypadają zupełnie inaczej i wszyscy mają pretensje, że zawsze brali z innych firm taki rozmiar, a z tej nagle nie pasuje. Kiedyś ktoś coś zaczął i większość się tego tak chociaż +/- trzyma.
anai, w KaWal, w większości modeli szwedzkich/angielskich, można sobie złożyć ogłowie z różnych rozmiarów i nie wychodzi drożej, bo kupujesz w sumie jedno, tylko trzeba pisać w wiadomości email/facebook/insta co tam by się chciało i jak pomieszać, bo przez stronę tylko standardy 🙂
Katasia, o widzisz, dzięki za info. Miałam kiedyś piękne ogłowie od ciebie, oraz kilka naczółków 😍 Dobrze wiedzieć, że można pomieszać rozmiary części.
anai, można od zawsze praktycznie, tylko technicznie mi się poległo, więc na stronie się nie da. Mój osobisty koń przy klasycznie profilowanej potylicy, takiej z wycięciami na uszy, chodził jakiś czas w potylicy i nachrapniku Full, a paskach policzkowych cob, bo ma szeroko rozstawione, duże, mięsiste uszy i szeroki łeb, ale nie taki znów długi, plus ja miałam wędzidło z dużymi kółkami, a potem dużymi d ringami. Natomiast ostatnio się spotkałam z koniem, który miał tak wąsko rozstawione uszy, że nie mógł mieć potylicy H, bo ona ma z natury nieco szerszy rozstaw.
No ciężko jest zrobić rozmiarówkę pasującą na wszystkie konie, bo każdy ma inne proporcje to raz, a dodatkowo, to mającą jakieś tam przełożenie na to, co już jest na rynku (żeby się nagle nie okazało, że rozmiary wypadają zupełnie inaczej i wszyscy mają pretensje, że zawsze brali z innych firm taki rozmiar, a z tej nagle nie pasuje.
Katasia, to jest święta prawda.
Moim zdnaiem aktualnie powinna zostać wdrażana poszerozna rozmiarówka. Jak ktoś to kiedyś opracuje sobie solidnie taką rozmiarówkę na zasadzie np. wide short, czy właśnie long-narrow to wygra rynek.
To samo było z oficerkami nie na miare. były "standardowe" rozmiary i firm, które poszerzyły tabele i dały watianty wygrały i po cichutku mają największy obrót.
kotbury, horseware ma juz w nowych rambo dużo szerszą rozmiarówkę wlasnie na konie z krótkimi i szerokimi łbami. W ogóle mam wrażenie że rynek trochę nie nadąża za trendami hodowli. Kiedyś 8/10 koni chodziło we wszystkim full, a były to duże kabany. Teraz mamy wysokie koniczki na dłuugich nogach ze zgrabnymi buziami. I kurde musiałam wymienić prawie całą pakę, bo obecne dziecko ma dokładnie tyle samo wzrostu co moja kobyła z 2004r, a derki 20cm krótsze, wędzidła 2cm mniejsze, kantary, ogłowia, ochraniacze, nauszniki etc cob.
Zuzu., sklep nie nadazają bo nie umieją analizować sprzedaży.
biorą historyczne dane i na ich podstawie robią zamówienie. Wieć mają same duże i mniej małych. Małe się sprzedadzą ale już ich nie ma, a duże są, wieć nie robią domówień. I na konice roku w ujęciu rocznym nadal im się sprzeda "więcej duzych"... więc tak zamówią znowu.
To jak z oficerkami. Tylko kilka sklepów w Pl umie w zamawianie i rtowanie dobrą rozmiarówką.
Mam i ja swój Kawal. Bujałam się długo, aż w końcu Cygi postanowiła za mnie, zrywając paski 🙄 Skóra jest top, jakość jest top, cob pasuje elegancko na krótką głowę z szerokim czołem i szerokimi puciami. Katasia, Super robota 👏
Czy ktoś mógłby zmierzyć mi długość swojego paska policzkowego w ogłowiu x-full? Urwał mi się jeden z pasków od potylicy 😭 i zostały mi 2 górne dziurki do dyspozycji... Potrzebuję bocznego paska 33-35 cm. W jaką firmę uderzać?
-Alvika-, zapomniałam 😦😦😦 Serio, pamięć złotej rybki. Jutro będę w stajni cały dzień, bo mamy doktorki na endoskopię wysiłkową, to zmierzę na pewno. Już sobie ustawiam przypomnienie 🙈
Spokojnie poczekam. Ogólnie widzę, że standard to 30cm, różnica między full a x-full w większości oznacza tylko dłuższy pasek potyliczny - policzkowe/wędzidłowe paski nie rosną znacząco.
🙁