Hej dziewczyny zastanawiam się nad zmianą ogłowia na Micklema, Schockemohle lub podobne anatomiczne. Możecie coś podpowiedzieć? Chce kupić używane więc wymiana nie wejdzie w grę. Znalazłam jeszcze takie QHP Trense Devi.
anil22 ja polecam Micklema na głowę mojego karego - całkiem sporą miałam full jeszcze z możliwością regulacji. Normalnie w ogłowia full mi się mieścił na styk. Co do schockemohle to dwa razy reklamowałam bo paski w nachrapniku mi poszły, za trzecim razem już dałam do swojego rymarza żeby mi to przeszył jakoś i teraz służy jako ogłowie na lonze 🙄
AleksNever underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf 05 lipca 2020 15:57
Micklem-y są faktycznie, jeśli chodzi o rozmiarówkę, duże. Też mam full-a i prawdę pisząc mogłam celować w cob-a. Mam bardzo duży zapas choć standardowo koniska chodzą w full-ach. Jeśli chodzi o jakość skóry i wykonania to też polecam. Nie kupiłam nowego, mam je ze 4 lata minimum i jakoś szczególnie nie dbam.
tajnaa Dziękuję, widziałam je i nawet rozważałam, ale 350 zł za sam naczółek, no trochę słabo... :/ Jest nawet używane w ogłoszeniach w fajnej cenie, ale jak na złość ze zniszczonym naczółkiem. Ogłowia szukam z okrągłymi sprzączkami, a naczółek pewnie osobno gdzieś musiałabym dokupić. W akcie desperacji rozważam nawet kupienie brązowego z ładną kostką i danie do rymarza, żeby przerobił na czarną skórę 😉
zembria a moze horze? Jest akurat w fajnej kasie [[a]]https://www.horze.pl/og%C5%82owia-z-nachrapnikiem-kombinowanym/og%C5%82owie-anatomiczne-horze-stewart/10082-BL-C.html[[a]] Moze sam naczółek znajdziesz 🙂
Do mnie przyszło kilka dni temu oglowie QHP i jestem prze-zakochana! Super wykonanie, skóra miękka, ten żel w nachrapniku i potylicy to szał ciał po prostu. Model to Sedna. Mega polecam 🙂
Hermes a masz może jakieś zdjęcia tego QHP na koniu? :kwiatek:
zdażyło się komuś, że po zmianie ogłowia koń zrobił się nadreaktywny na działanie ręki? Mam piękne nowe ogłowie z anatomiczną potylicą, nachrapnik meksykański i koń dużo mocniej reaguje w nim na działanie ręki niż w starym zwykłym ogłowiu z HKM z nachrapnikiem angielskim. Wędzidło jest to samo.
no wiem, że mają inne działanie, dlatego chciałam inny nachrapnik. Po meksykańskim spodziewałam się łatwiejszego oddechu u konia. Ale czasem reakcja na przytrzymanie jest tak mocna, że koń prawie wyskakuje w górę, gdzie przy angielskim koń jest wręcz trudny do przytrzymania.
no wiem, że mają inne działanie, dlatego chciałam inny nachrapnik. Po meksykańskim spodziewałam się łatwiejszego oddechu u konia. Ale czasem reakcja na przytrzymanie jest tak mocna, że koń prawie wyskakuje w górę, gdzie przy angielskim koń jest wręcz trudny do przytrzymania.
xxagaxx nie napisałam, że angielski utrudniał oddychanie, tylko że podobno meksykański ułatwia w porównaniu do innych, dlatego też w WKKW często widzi się meksykańskie nachrapniki (może jakiś WKKWista się wypowie, czemu nachrapniki meksykańskie dominują?).
mindgame, skoro żaden nie utrudnia oddychania jeśli prawidłowo zapięty to i żaden nie może ułatwiać 😉. Ta teoria jest jakimś mitem i tyle. Działanie nachrapnika nie polega na ułatwianiu bądź utrudnianiu oddychania choć takie teorie słyszałam już, że hanower utrudnia oddychanie np. i koń niedotleniony "pokornieje". Więc podsumowując, w związku z innym działaniem poszczególnych nachrapników konie inaczej odbierają działanie wędzidła / ręki .
Niektóre konie potrafią usztywnić szczękę lekko ją otwierając i zapierając się w angielskim nachrapniku. W meksykańskim nie mają takiej możliwości i często konie robią się dużo wrażliwsze. Sama mam teraz takiego ogiera 🙂
mx, ja mam KaWala od miesiaca co prawda ale jestem zachwycona. Nie rozumialam o co chodzi jak wszyscy sie zachwycali jakością skóry, teraz już rozumiem 😀
Pomimo, że kocham miłością wielką mojego Kentaura, czy komuś się zdarza, że po dopięciu nachrapnika (górnego i dolnego) i po jeździe on... opada? Ta rozetka z futrem opada zdecydowanie za nisko jak dla mnie. Tzn, mam totalny schiz i hejt na za nisko zapięte meksykańce, Kulistemu zapinam, wg mojej oceny i oceny trenerki - dobrze, w sensie nie za luźno, nie za mocno - palce pod wchodzą, ale też nie dyndają paski. Nie wiem czy jakoś nie w tej kolejności zapinam, czy może jednak za lekko, a może budowa nochala Kulistego nie jest stworzona do meksykańców...? Any ideas?
Moon, nie jest ta rozeta luźna? Ogolnie taki problem widziałam u koni które walczą z ręką, wędzidłem, próbując na sile dzioba otwierać i ściągają rozetę...