Forum konie »

Ogłowia

U mnie większość ogłowi to stare, wiekowe ogłowia firmy "no name". Patrząc na ich wykonanie, na materiały można odetchnąć z ulgą, bo wytrzymają za pewne jeszcze tyle samo czasu co już przetrwały. Mam również w arsenale uprząż zrobioną przez mojego dziadka, prawdziwa mazurska robota 🙂. Wypieszczona, błyszcząca i w porównaniu do nowych uprzęży widać, że koniom "przyjemnie" w nich. Układają się do ciała, nigdzie nie odstają. Mam też jedno ogłowie kupione w Decathlonie (meksykański) Prezent od męża, jednak tu się okaże ile wytrzyma. Tyle roboty jest przy koniach, że ostatnio nawet nie mam czasu wsiąść i przetestować. I taka ładna pogoda, że serce boli 🙂 żeby zabierać konia z pastwiska. - Siodła też wiekowe - jedno nawet ma napis DDR 😀 - ale wygląda świetnie - nawet nie jest nigdzie przetarte.

A muszę dodać - macie pomysł na przerobienie starego ogłowia pod munsztukowe? - tak się głowie nad tym?

Pozdrawiam
Właśnie upolowałam kolejny piękny naczółek, coś z stylu bogdanowym, dziś może zrobię zdjęcia, a w weekend przymiarka 😀 Naczółek jest 100% sparkling, Kucyk Swarovski będzie zachwycony  😁

A poza w ramach pełnego hardkoru pokażę Wam naczółek miesiąca (albo i kwartału)  🤣 🤣

OMG, przyznawać się, kto by się odważył ustroić tak konika?  😁

Quanta dobreee!! 😜 😂  Sznurka mogłaby się pokusić, wkońcu królowa jest tylko jedna 😎
ja bym odrazu w to ustroiła konia !

mistrz hahah
Dobra - Kochane Maniaczki Cudownych Tranzelek - mam pytanko. Warto inwestować w nowe HKM za stosunkowo niskie pieniądze? 160 zł, za ogłowie tej firmy to chyba nie jest dużo? Skórka całkiem przyjemna, ale nie powiem, że super ekstra miękka, być może po nasmarowaniu (pierwszym) będzie lepsza. Czarne, ze szwedem ( 😜 ) i ma takie białe nitki - w sensie przeszycia na każdym paseczku - nasuwa się następne pytanie - jak nasmaruję smarem do skór to nitki nie będą już takie białe, prawda? 😵 Wiem, że troche męczę, ale nie mam teraz zupełnie kasy na nowe, niekoniecznie niezbędne ogłowie, no ale... okazja?
ooo.. to "moje" jest chyba takie samo jak z drugiego linku _kate, tylko, że czarne i te białe nitki się bardziej w oczy rzucają.
Rewir a może za tą cenę lepiej Daslo?

[[a]]http://podkowa.home.pl/produkt,847,Ogowie%20z%20nachrapnikiem%20zaciskowym%20Daslo.html[[a]]
http://www.ostrogi.pl/product_info.php?products_id=915

Po Świętach mogę zrobić zdjęcie mojego rocznego HKM'a...  🙄
fin, czyli nie bałdzo z tą skórą?
Te modele Daslo, które pokazałaś mają za gruuby nachrapnik, może jestem jakaś dziwna... ale nie lubie takich grubych 😉
jeśli chcesz, to zastanów się nad Globusem/Globalem czy coś w ten deseń. Skórka jakościowo porównywalna z HKM, a w Go Sporcie w Realu na Osowej są poniżej 100zł.
Rewir  Daslo są naprawde fajne jak za taka cene

rewir, zdecydowanie nie warto. Za HKM to max z 60zl bym dala.
dobra, to się nie będę na nie rzucać... [tak liczyłam, że [re]volta mi pomoże w jedynej słusznej decyzji :kwiatek: )
rewir, macalas kiedyś ursusowe ogłowie?
quantanamera, przerażający ten naczółek. kicz na maxa
ale kto wie, może jak wstawisz zdjęcia na koniu to się zakocham bo ładnemu we wszystkim ładnie

o kurcze dopiero czytam, ze go nie kupiłaś. i dzięki Bogu 😉
deb, niestety nie macałam.
wiesz bo jak przyznam że czytam sobie ten wątek i pukam się w głowe.
że po co ludzie szukają innych ogłowi jak P. Marek zrobi każde i to w hiperjakości.
koniecznie musimy się spotkac. Tczew w końcu nie taki wielki.
pokaze Ci moje ogłowie.
zakochasz się w tej jakości
Ale pewnie cena adekwatna do tej jakości... Oczywiście bardzo chętnie 🙂
fakt 350 zł to nie mało
ale mam swoje już 3 rok chyba i nadal wygląda jak nówka a skórka oh i ah az chce się dotykać
ok. 350zł, więc sporo mniej niż niektóre Passiery😉
up-gradowany Cheval

pierwsza jazda w tym nachrapniku wypadła rewelacyjnie. Złoty dużo lepiej na nim chodził niż na szwedzie, nie walczył z nim, nie próbował rozerwać.
powiedzcie mi, nachrapnik hanowerski zawsze ma takie kółeczko? bo z koleżanką znalazłyśmy ogłowie u niej i zastanawiamy się jaki to nachrapnik? jak to działa?
"wiesz bo jak przyznam że czytam sobie ten wątek i pukam się w głowe.
że po co ludzie szukają innych ogłowi jak P. Marek"

A Ja za cenę 350zł wolałabym Stubbena lub Passiera.  🤔wirek:
quantanamera,  nczółek miesiąca bardzo mi się podoba i natychmiast wylądowałby na głowie mojego konia 😀

jak na razie musimy zadowolic się Kiefferkiem 🙂
Ostatnio macałam HKM`a, jakiegoś meksykana i jakość skóry mnie pozytywnie zaskoczyła🙂
Albo to był jakiś lepszy model, albo może jakość skóry im się polepszyła... Bo wcześniejszymi macankami HKM`ów nie byłam zachwycona....
Dramka a widziałaś kiedyś w ogóle ogłowie od p. Marka na żywo? Bo jak dla mnie bije wszystko na głowę. + ma się bardzo duży wpływ na to jak ogłowie będzie wyglądało i nie trzeba przeglądać góry katalogów tylko pogadać od serca z p. Markiem 😉 No i mało który Stubben czy Passier kosztuje 350 zł. Chyba że pochodzi z jakiegoś lewego źródła...
Co sądzicie o tym ogłowiu?

http://www.horse-trade.pl/produkt/index.php?id=327&img=3

Ja jestem w nim zakochana odkąd je zobaczyłam u mnie w jeździeckim. 😍

Ale może ma ktoś ten model? Albo widział. Jak się sprawuje?

(Pytam z czystej ciekawości, bo zapewne znając mój upór i tak je kupie, no chyba że by się miało po miesiącu rozwalić xD)
Passiery są doskonałe (chociaż mój wymagał porządnego smarowania, zanim zrobił się mięciutki), Stubbena nie miałam. Od grudnia jednak na co dzień mam ursusowe ogłowie i zdecydowanie w tym progu cenowym to jest naprawdę świetny produkt. W stajni mamy takie ogłowie, które ma bodajże 8 lat i wygląda 100% normalnie, nic nie popękało, nie odpadło, nie rozlazło się, ba, na zawody jeszcze jeździ 🙂

A tu obiecany nowy naczółek Kucunia, który czeka na ładną pogodę i premierę foto sesji na koniu 🙂

Koniczka Nie widziałam, nie macałam i nie chę oglądać. Wolę zdecydowanie moje z TIRa 😁

Mnie interesuje znaczek  🤔wirek:

Muszę tylko ładnie uśmiechnąć sie do kolegi żeby mi zrobił kuracje DOEBBERTa w oliwce z oliwek
Dramka no to gratuluję, że wypowiadasz się i oceniasz coś czego na oczy nie widziałaś.
Nie trzeba gratulować  😅 Ja nie oceniam tylko pisze że wole Srubbena i Passiera z doświadczenia
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się