Forum konie »

Ogłowia

marek.jan.k@wp.pl
bardzo dziękuję!
Orientuje się ktoś, jak stoi rozmiarówka ogłowia HrM Silver Hansbo (http://www.horsehouse.pl/pl/Katalog/Kon/Oglowia/Nachr-Angielski/Oglowie-HrM-Silver-Hansbo.html?pa=1  przepraszam, nie umiem skrócić linku  😡 )? Czy Cob to faktycznie Cob, czy raczej mu bliżej do fulla?  :kwiatek:
Potrzebuje mega ladnego oglowia meksykanskiego. Kolor brazowy, srebrne sprzaczki , z mocnym bling naczolkiem, ktory mocno opada. Wszystkie meksykance jakie znajduje sa takie nijakie.  😵 Naczolek moge ewentualnie osobno dokupic jesli oglowie bedzie fajne tak samo jak wodze.
Witam,

poszukuje pilnie ogłowia i mam do was pytanko. Co polecacie: Horze Diamond, Silverstar czy Fair Play Venezia? Czy ktoś może posiada i mógłby sie wypowiedzieć na temat któregoś z nich jak się sprawuje?  😉 

I pytanko odnosnie rozmiarówki. Czy w/w ogłowia są też tak duże jak u Villa Horse? Bo mam fulla i jest ogromny :P
Fair play dość typowy, Horze moim zdaniem mocno zaniżona rozmiarówka. Jeśli miałabym wybierać między nimi wzielqbym Venezie 😉 Moim zdaniem skóra lepsza 😉
Horze wypada nieco mniejsze niż VH. Ale full nadal jest fullem. :PJa mam model Diamond, poki co spisuje się znakomicie.
Też mam Horze 😉 Nawet dwa oglowia. Mój koń chodzi w Cobie. Z Horze mam full, więc coś jednak z ta rozmiarówką jest nie tak 😉 jestem zadowolona z tego oglowia, ale dla mnie Venezia ma lepszą skórę 😉
Wkurzyłam się: do tej pory na Łosia wszystkie ogłowia miałam full, ale pozapinane na dorabiane dziurki, zaczęło mnie to już denerwować więc kupiła sobie składaka w roz. cob, no i co? Paski policzkowe dalej zapięte na ostatnie dziurki, za to nachrapnik ledwo dopięłam na pierwszą (dorabianą). Powiedzcie mi, bardzo źle to wygląda? Zostawić i liczyć że jak nachrapnik jeszcze zmięknie to będzie leżeć lepiej czy puścić w świat i szukać czegoś większego? Jakość foto prosto z tostera 🙄
A co to za oglowie? ladne🙂
Orzeszkowa, dla mnie wygląda dobrze ale kąt troche ukrywa- nie widać dokładnie. Ładne ogłowie 🙂
Orzeszkowa, jak będziesz sprzedawać daj znać 😉 (mój chyba ma takie dzikie rozmiary). A ten nachrapnik to gdzie za krótki? Na pasku czy w obwodzie? I jeszcze gadaj skąd masz wędzidło?
faith, dzięki :kwiatek: to składak: pasek potyliczny i policzka Horze, nachrapnik kupiony na forum, sprzedający nie znał firmy, naczółek też z forum, niestety nie pamiętam ani firmy, ani u kogo kupowałam - w każdym razie revoltowiczka miała b. dużo różnych naczółków, głównie blingów - oże ktoś kojarzy? chętnie kupiłabym jeszcze jeden 🙂

Burza, cieszę się, że się podoba 🙂 Mam jeszcze takie zdjęcia:
http://re-volta.pl/galeria/foto/108324
http://re-volta.pl/galeria/foto/108325
może coś więcej widać (foto w linkach bo to jak  Łoś pozuje woła o pomstę do nieba 😉)

Halo no moja to w 3/4 xx, więc bardzo możliwe 😉
Wydaje mi się, że mogłoby być więcej nachrapnika na nosie, od policzka do policzka - ale może mi się tylko wydaje 🤔 to nasz pierwszy szwed, do tego dosyć gruby i sztywny, może się jeszcze uleży?
Wędzidło to oliwka Billy Allen firmy HKM, kupione, uwaga, uwaga: w Okserze 😁  (robiłyśmy kiedyś z Brevą większe zamówienie i to chyba była jedyna rzecz, którą przysłali :respect🙂
Orzeszkowa, hmm dla mnie paski nachrapnika niefajnie wychodzą przed paski policzkowe. Spróbowałabym ukręcić większy nachrapnik bo całość ładna.
Burza, to już chyba tylko na zamówienie, bo szwedów w rozmiarze cob i tej szerokości jak na lekarstwo, przynajmniej ja niczego nie znalazłam sensownego 🙁
Orzeszkowa, bo nachrapnik chyba mógłby być full 🙁
Burza, nie chciałam fulla bo wszystkie do tej pory (angielskie) miałyśmy full i były za duże 😵 Musiałam dorabiać ze dwie dziurki, żeby było w miarę ok, nie mówiąc już o powiewającej końcówce paska policzkowego. Ale wygląda na to że zrobimy z Halo machniom i będzie ok 😀
Mi się wydaje, że to paski policzkowe są za długie i przez to "lecą" do tyłu. Zobaczcie, że nie ma linii prostej od wędzidła do potylicy.
Moim zdaniem nachrapnik za mały w obwodzie. Za mały jest odstęp między paskami, dlatego idą do przodu. Nawet jak podciągnie się nachrapnik do góry i tak paski będą leżały na kościach, a powinny za.
JA kupiłam całego nowego coba i wszystkie paski za długie, a nachrapnik w obwodzie na ostatnią dziurkę ledwo co...
To ja tak mam w Euroriding'u. Wszystkie paski pozapinane na ostatnie dziurki, naczolek za duzy i odstaje od czola, a nachrapnik mikro.
Cejloniara, nie skrócę już bardziej, bo i tak przy zapięciu na te dziurki kiełzno jest dopasowane "na dwie zmarszczki". Billy Allen jest ciężkawy i sztywnawy i wyjątkowo niekorzystnie układa się na ty szwedzie - klamerki go odpychają. Tak że niestety nachrapnik pójdzie do wymiany 🙁
nagana, Cejloniarze nie chodziło o policzka od nachrapnika, tutaj akurat skracać nie ma czego 😉

Dziewczyny nie załamujcie mnie nawet, myślałam że po cyrkach z arabskimi i kucykowymi główkami chociaż z Łosiem pójdzie łatwo 😵
Orzeszkowa, ale to, że jest dopasowane na "dwie zmarszczki" nie oznacza, że nie jest za luźno. Ciężar wodzy nie powinien ciągnąć wędzidła w dół. A tutaj tak jest. Wydaje się, że jednak te paski policzkowe są za luźno.
Orzeszkowa, faktycznie. Tak to się czyta ukradkiem w pracy  😉
epk, no właśnie tak kijowo to wygląda a tak nie jest, wodze nie ciągnął kiełzna w dół, mogłoby ich tam nie być i wędzidło leżałoby tak samo. Paski policzkowe wypadają akurat obok najszerszego miejsca szweda - na klamerkach i ta się zahaczają i kretyńsko odginają na boki 🤔 Sprawdzałam, serio nie ma możliwości podpięcia ciaśniej z tym akurat nachrapnikiem, dlatego muszę znaleźć większego szweda albo w ogóle wrócić do angielskiego 🤔
Jest mi smutno, przeszło mi koło nosa ogłowie z nachrapnikiem hanowerskim, brązowe, full, daw maga, skóra eksklusive 🙁 za 250zł razem z wodzami, nówka nie śmigana 🙁 czyli moje wymarzone ogłowie 🙁
Robione kalkulatorem ale muszę sie pochwalić
Czekoladowe cudo od Pana Marka  😍
Misia, naczółek też? ;>
Misia, cudne. Chodzi za mną czekoladowe ogłowie, ale przy całym czarnym sprzęcie jakoś nie mam odwagi 😉
Mogę spytać ile pan Marek sobie teraz liczy? może być na pw.
deborah kryształki przełożone z naczółka BR 😉 off. Dostałaś moje pw?
Cobrinha Ja zmieniłam siodło na brązowe wiec nie miałam wyjścia 😉 Chyba to nie tajemnica musztukowe z wodzami 550zł .
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się