Forum konie »

Ogłowia

Muchozol, twoje mi się bardzo podoba, natomiast te dodo zupełnie nie w moim guście - za dużo wszystkiego: 'broszki', przeszycia, ozdobne kształty. (oczywiście de gustibus… 😉 )  ale chciałam się zapytać, do czego jest ten pasek wiszący luźno pod wędzidłem u ogłowia narzeczonego? 🙂 .
.
Hejo
Czy na polskim rynku istnieją naczółki wysadzane kamyczkami svarowskiego ew. innymi kamykami np. diamenty, brylanty i inne? 😀
Potrzebuję pomocy.
Mam obecnie TO ogłowie, jednak kobyła bardzo mi się obciera w TYCH (link do zdjęcia, gdzie jest to zaznaczone) miejscach. Dodam, że w jak jeździła w ogłowiu poprzedniego jeźdźca to nic się nie działo. Jednak nawet jeśli chciałabym kupić takie samo ogłowie, to jest to totalny no-name.  😵

W sumie nie wiem, co mam zrobić, zastanawiam się nad kupnem innego ogłowia, z nachrapnikiem kombinowanym + do tego jakiś naczółek xfull, bo może to przez to, że jest za mały, to obciera ją w tamtym miejscu. Z drugiej strony to jest loteria i równie dobrze powodem, dla którego ją ogłowie obciera wcale nie musi być zbyt twarda skóra. Dodam, że futerka, jakimi obecnie dysponuję wcale naszej sytuacji nie poprawiają.

Tak kończąc mój wywód, może wy mi coś poradzicie- szukać nowego ogłowia (a jak tak, to jakie polecacie, do 300 zł?) czy szukać problemu jednak w jakimś innym czynniku?

Bartekl1 widziałam gdzieś parę ogłowii z naczółkami z kryształkami swarovskiego, tu masz przykład: KLIK

O, znalazłam parę: KLIK, KLIK, KLIK. Google mi wyśpiewało! 😉
malinowaa skoro naczółek jest za krótki, to może po prostu dopasuj dobrze ogłowie? możliwe, że tu tkwi problem...
Czy wie ktoś może jakiej firmy ogłowia są porządnie-soczyście profilowane na potylicy, plus b. mięciutko podszyte? Passiery nie są profilowane, ale świetnie podszyte, mają wbudowaną wręcz poduchę, ale trochę nie moja półka cenowa. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
malinowaa, poszukaj ogłowia albo samego nagłówek z profilowaną (wygiętą, albo wyciętą) potylicą. Sporo koni ma głęboko osadzone uszy (w sensie - przesunięte do tyłu w stronę potylicy). Wtedy pasek potyliczny wrzyna się w nasadę ucha, a całe ogłowie źle się układa, jeśli dodasz do tego wrażliwego konia, to o obtarcia już łatwo.
Plus koniecznie długi naczółek, bo bardzo duża szansa, że za mały ściąga potylicę do przodu.

Bartekl1, jest masa takich firm, ale raczej nie masz co liczyć na inne świecidełka niż Swarki albo metalowe łańczuszki, chyba, że się dogadasz z [url=http://'https://www.facebook.com/horseartdiy?fref=ts']horse_art[/url] albo [url=http://'https://www.facebook.com/pages/Modular-Browbands/146740082039238?fref=ts']aną[/url].

Największy wybór gotowych naczółków w PL jest chyba tutaj:
http://br-konie.pl/dla-konia/naczolki/
Swoją drogą pomysły na niektóre naczółki są straszne. Dla mnie takie wykorzystanie cyrkonii to jakaś profanacja 😁

Amarotsa, BR ma profilowane nagłówki, na normalną końską głowę to pewnie i soczyście 😉 Ja mam taki nagłówek na Zombiego, ale on ma b. szeroki rozstaw uszu i mógłby nagłówek mieć jeszcze większy, czy tam z większym wycięciem. Już chyba tylko rymarz dla takich dziwaków zostaje (potylica XL, naczółek L-XL, paski policzkowe cob, nachrapnik XL w części nosowej, pod pod żuchwą cob/mały full...).
_Gaga, tylko nawet jeśli naczółek jest za mały (a ja podobno mam na niej xfull...), to skąd obtarcia od samego nachrapnika? Różnie go zapinałam, raz mocniej, raz słabiej, z futerkiem, bez, nic nie działało, sierść cały czas się wycierała. To też kwestia niedopasowanego ogłowia?

quantanamera, dzięki, poszukam.  :kwiatek:
malinowaa, szczerze mówiąc uznałabym coś takiego za niepokojące. Jeszcze nie spotkałam konia, który aż TAK by się obcierał, w tylu miejscach. Może i ogłowie kompletnie do niczego ale i stanowi zdrowia wypadałoby się przyjrzeć. Suplementacji?
quantanamera, ja z diamentami ani z brylantami nie robię 😉 nie ta półka cenowa 😉
gdzieś w jakimś komentarzu na fanpejdżu Any było coś w stylu "tak olśnisz sędziów blaskiem, że wygrasz czworobok" - myślicie, że brylantowe działają jeszcze lepiej? jeśli tak, to nic, tylko zainwestować w taki i podbijać Rio. 🤣
_Gaga, tylko nawet jeśli naczółek jest za mały (a ja podobno mam na niej xfull...), to skąd obtarcia od samego nachrapnika? Różnie go zapinałam, raz mocniej, raz słabiej, z futerkiem, bez, nic nie działało, sierść cały czas się wycierała. To też kwestia niedopasowanego ogłowia?

quantanamera, dzięki, poszukam.  :kwiatek:

Możliwe, że nie dopasowanego ogłowia. Możliwe też, że to grzybica lub inna choroba skóry...  (skoro koń się wcześniej nie obcierał).

Halo mam "księciunia" który obciera się z powietrza pomimo suplementacji, kosmetyków z tzw górnej półki itp... obciera się od kantara, od czapraka ("kreska" w miejscu , w którym czaprak się kończy) a sprzęt dopasowany i zawsze czysty  🤔wirek:  Fakt faktem że zaczął się tak mocno obierać po przeprowadzce - sądzę że to kwestia wpływu stresu i z czasem się unormuje...
halo, _Gaga, dziękuję, w takim razie zacznę od kontroli stanu zdrowia skóry :kwiatek:
Anaa, skuś się, patrz, klient czeka na brylantowy naczółek 🤣
Powiedzmy że 30ci takich diamencików i akurat byłby naczółek 😁
http://allegro.pl/wielki-diament-pear-4-00ct-fancy-cognac-i3850724005.html
Jedyne 599 100 zł! Znaczy, za same kamyki - bo jeszcze trzeba doliczyć skórę i robociznę any 😀 😀

Ale tak na serio - diamenty i brylanty to mrzonka, ale taki np. piasek pustyni albo turmalin, może mały opal - z czymś prawdziwym można by pokombinować. Chociaż cyrkonie czy nawet prawdziwe Swarki są teraz dostępne w ogromnym wyborze kolorów, a chyba chodzi o to, żeby błyszczało i miało ładną barwę, a nie koń mógł kolekcjonować w szkatułce ekskluzywną biżuterię? 😉
mam takie małe pytanko. Ma ktoś to ogłowie  Hanowerskie HrM Hansbo ?

Interesuje mnie to jaka jest długość części nosowej nachrapnika w cobie i full.
Mój koń jest "między-wymiarowy" tzn duży cob lub mały full.
Jakby ktoś był tak życzliwy i zmierzył byłabym ogromnie wdzięczna  :kwiatek:
Ja sie poniekad podczepie, czy ktos w ogole oglowia hansbo uzytkuje? jak z jakoscia skory?
quantanamera, spotkałaś się może z nachrapnikiem hanowerskim pasującym na konia z szeroką częścią nosową i wąskiego pod żuchwą, czy takie cuda tylko u rymarza? Jak czytam opis głowy Rudego, to dokładnie jakbym widziała wymiary Siwej. Jeszcze nie udało mi się trafić żeby jakiekolwiek ogłowie pasowało idealnie wszystkimi elementami 😵
My dzisiaj testowaliśmy nowe ogłowie i wytok Can Equi model Wilno. Skóra pierwsza klasa, wykończenie również, ogólnie bardzo na plus  :kwiatek:
ogłowie HH "Soft" (full) + nachrapnik B/Vertigo (cob). nie wiem czy nachrapnika nie podciągnąć do góry o dziurkę jeszcze.
ogólnie zestaw uważam za trafiony 🙂
sei, bardzo ładny zestaw 😉 Ja bym podciągnęła 😉
sei, ja też bym podciągnęła 😉 A ogłowie jest prześliczne, bardzo w moim typie 😉
sei, piękny nachrapnik! Masz może zdjęcie całego ogłowia HH na koniu?
to następnym razem podciągnę  :kwiatek:
Zelmutek, niestety nie. aż tyle czasu, żeby się bawić w przepinanie nachrapników, nie miałam 😉
kittajka full Schockemohle ma mega długą część nosową, dla nas okazała się za długa, a BR leży idealnie.
Jak chcesz mogę Ci zmierzyć Schockemohle bo mam i mi zalega.
Louisa, będę bardzo wdzięczna :kwiatek:
Skoro już przy hanowerach jesteśmy to mam pytanie..Na Cavaliadzie w Poz widziałam ogłowie Stubben, brązowe, z nach. hanowerskim ozdobionym cyrkoniami, było przepiękne.Niestety nie spojrzałam na nazwę tego ogłowia i teraz nie wiem jak je znaleźć..szukałam na polskich i niemieckich stronach, ale wszystkie ogłowia Stubben mają jedynie w opisie, że nachrapnik hanowerski można zamówić, ale nie ma żadnych fotek.Czy może ktos kojarzy nazwę tego ogłowia? Albo je widział na Cavaliadzie i wie jaki sklep je miał w ofercie? Będę wdzięczna za każde info.
kittajka część nosową mierzyłam od środka nachrapnika full Schockemohle 27,5, full BR 24, pasek pod żuchwą część z dziurkami Schockemohle min 10,5 max 21, BR min 13 max 24,5, pasek ze sprzączką taki sam w obu wypadkach
sei, mi się nie podoba niestety. Ale mogłabyś jeszcze górne paski meksykańca wydłużyć żeby się schowały pod policzkowe.
Louisa, dziękuję :kwiatek:
Amelia z tego co się orientuję to Stubben ma kilka modeli  z naczółkiem ozdabianym Svarowskim.
Shining
Shanon
Tyrone
Kilkenny

ja osobiście więcej nie kojarzę. I o ile się nie mylę to w każdym modelu można sobie zamówić z nachrapnikiem takim, jakim się chce.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się