Forum konie »

Ogłowia

Zorilla Jakieś islandzkie ... i się zastanawiam czy brać to czy z PL zamawiać szweda w brązie 😀
ekuss, te ogłowia islandzkie mają takie nachrapniki jak 'nasze' hanowerskie? Od zawsze mnie to zastanawiało, bo hanowerów jest mały wybór, albo całe czarne, albo z białym podszyciem, chociaż obecnie mamy przeszywane, a te islandzkie niektóre są bardzo ładne, z ozdobami itd.
equss a jakieś konkrety??
Ja i tak biorę angielski. W IS w zasadzie używa się w 90% hanowerów, w 9% angielskich,a 1% to jak ktoś sobie coś przywiezie,więc hanowerów mamy tu pełno. Tutaj np.mój nachrapnik han. :

ekuss, a w jakim nachrapniku kon najlepiej pracuje? Tak poza tym jasny braz i zloto do tego konia to pomysl jak dla mnie bomba
Zorilla, wrzuc jakies lepsze zdjecia glowy tego swojego, ciezko oceniac 🙂
ekuss, bo hanowery są fajne. Mimo niezbyt korzystnego wyglądu, chociaż ja już się przyzwyczaiłam do widoku mojego konia w hanowerze. Nie ma w ogóle porównania z jazdą w angliku/szwedzie a hanowerze.

Znaleziony w Google:
To chyba zależy od konia,bo Frigg hanowera nienawidzi i dlatego jeżdżę w angliku (tak btw. na zdjęciu jest Lulli),a han. używam na inne konie 🙂
Myślałam jeszcze nad tymi:

Na foto czarne,ale chcę brąz:

Tylko teraz mam dylemat,bo tutaj to mam na miejscu i mi najpóźniej w środę/czwartek by doszło,a zawody w poniedziałek,a jakbym z PL zamawiała to znowu iść przelewać, potem cło ,czekać na przesyłkę kupę czasu...

edit: do wyboru na IS (na foto są z nachr. han,ale osobno się kupuje nachrapnik i kupię angielski :

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] po raz kolejny gigantyczne zdjecia!
Zorilla - Jeśli zakładasz, że chcesz wydać na ogłowie coś w okolicy 400 -500 zł jak dobrze pamiętam, to może celuj w tego BR w brązie?
ekuss, zmniejszaj zdjęcia!
ekuss, Ja mam oglowie ze zlotymi paskami, jakie podalas na zdjeciu, tylko, ze firmy Norton i powiem tak - wyglada slicznie, uwielbiam efekt, jaki powoduje "blask" zlota, ale... niestety farbka odpada, sciera sie 🙁 Na pewno kupie drugi taki nachrapnik, ale tylko na zawody
Amarotsa noo ja sie nosiłam z zamiarem kupna tego co Ty kupiłaś jak będę mieć jakaś kaskę ale ostatnio znalazłam jego cene i okazała się być sporo wyższa niż 100e 😉 Chyba że się mylę?

Znajduje dużo ładnych ale żadne mnie tak nie chwyciło że łooo, myślałam że kogoś olśni i zaproponuje coś idealnego 🙂

ikarina
lepsze znaczy jakie? Bo jak dla mnie to tamte dwa są super :P
Na luzie mieścisz się w zaplanowanej kwocie. Cena tego ogłowia waha się od 100 do 160 euro  😉
szukam ogłowia z nachrapnikiem zaciskowym (szwedzkim) z pętelką na skośnik i wędzidłem przypinane na karabińczyki.
ktoś może wie jaki model odpowiada takim wymaganiom bo jakoś nie mogę się doszukać  🤔
Amarotsa dzięki, właśnie tak zapamiętałam ale ostatnio znalazłam jakiś sklep za 300  🤔 🤔 ale może czymś (poza ceną :P) się różniło. Skoro tak to wracam do pierwotnego planu <3 .

Jak wypada rozmiarówka BR?
Zastanawia mnie z jakiej skóry jest to ogłowie: http://x-horse.com/passier__oglowie_rurkowe_bremen-7906i bo cena taka, jakby było uszyte co najmniej z węża albo z krokodyla 😉

idaczerwcowa, a nie łatwiej będzie Ci dokupić karabińczyki osobno?
Ciekawe też że waży prawie 5kg  😀iabeł: 😀iabeł:
kittajka ale jak do pasków policzkowych wtedy dopiąć wtedy te karabińczyki?
Do paska policzkowego doczepiasz karabińczyk, a karabińczyk do wędzidła. Tu masz kilka przykładowych:
http://www.okser.pl/awa-snaps-do-oglowia-p-6478.html
http://www.okser.pl/busse-snaps-do-oglowia-p-1974.html
kittajka, niestety rurka Passiera w sklepach tyle kosztuje. Czyli X-horse nie zaszalał, przynajmniej jeśli chodzi o cenę. 🙁

Zorilla, ja jeszcze nie miałam czasu pozakładać BRki na konia, ale na oko full wygląda dość standardowo (co mnie cieszy, bo ja mam jakieś dziwne rozmiarowo konie i wielu firm fulle są na nie za duże).

W ogóle to zgrzeszyłam... przymierzyłam Vanataggio na złotego kuca, oczywiście jest za duże 😀iabeł: ale gdyby tak dorobić trochę dziurek... Efekt nie będzie oczywiście taki dobry jak na dopasowanej główce, ale nawet w wersji roboczej mnie powalił i nie może mi jakoś sprzed oczu zejść. Chcecie fotki? 😎

quanta Ty weź nie rób jaj bo ja chciałam to Twoje ogłowie odkupić :P
Nie no wstawiaj fotki wstawiaj!
Zorilla, kiedy ja go wcale nie chcę sprzedawać 🙁 To jedna z niewielu rurek, które mi się podobają. Większość ma straszny bałagan na potylicy - multum sprzączek, jakieś grubaśne podkładki, rzepy, przez to gubią całą lekkość, jaką się zyskuje na rurkowych paskach. Może powinnam sam nachrapnik przerobić, albo dorobić, bo jednak mi szkoda dziurkować takie piękne ogłowie (to samo mam z Ascotem).
No nic, teraz wyjeżdżam na parę dni, będę miała nad czym kombinować 😁

Na złotym wyglądało tak - wprawdzie paski wędzidłowe za długie i wystaje od nich końcówka, skośnika nawet nie zapinałam 😉 - ale przystojnie chłopakowi w tej tranzelce, wygląda jak rasowy dresiarz 😀 Nieźle - nachrapnik jest bardzo szeroki (4,5cm), mała kucowa główka, a całość nie przytłaczająca i przyjemna dla oka.

Piekne, piekne  😍  😜

Biore gitare i bede spiewac na ulicy.
quantanamera, absolutnie zjawiskowo wygląda!! to chyba najlepiej wyglądający w szwedzie koń w tym wątku!
a ja się nie zgadzam 🙂 Dla mnie za szeroki ten nachrapnik dla takiego kucyka i jednak troche przytłacza , ale rurkowe ogłowia są chyba stworzone dla takich główek 🙂
Ja też, ogłowie jest śliczne (chociaż te nagłówki w rurkach to chyba nigdy mi się nie spodobają) ale na kucyka za wielkie. I nie mówie nawet o rozmiarze tylko za ciężkie ogólnie.
Zorilla i szuwar mają rację. Samo ogłowie jest obłędne, ale w połączeniu z małą główką tego kuca po prostu wydaję się za ciężkie i za duże samo w sobie 😉.
Dziewczyny, wiecie może gdzie można kupić kolorowe ogłowie? i to nie za kosmiczną cene 1200 PLN..
Piekne, piekne  😍  😜

Idę z tobą  😁. Będę śpiewać  😉.
[quote author=ikarina link=topic=39.msg1433451#msg1433451 date=1339964527]
Piekne, piekne  😍  😜

[/quote]

ide z wami, grac na perkusji  🤣
[quote author=figaro2046 link=topic=39.msg1434014#msg1434014 date=1340024224]
[quote author=ikarina link=topic=39.msg1433451#msg1433451 date=1339964527]
Piekne, piekne  😍  😜

[/quote]
I jaa! Będę grać na flecie. Zabiorę też konia. 5zł od pogłaskania, 10zł przytulenie 🏇.

ide z wami, grac na perkusji  🤣
[/quote]

edit: znowu coś zepsułam w cytacie :/
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się