Forum konie »

Ogłowia

szafirowa,szafirowa  😀.Chwaliła że lepsze jakościowo niż oryginał  😀.
Alecto w wersji brązowej:

Model to oczywiście łogr Klami 😉
xxagaxx jest piękne  😍 jak będe miała duuuuuuużo nie potrzebnych pieniędzy, to strzele kucysiowi jakiegoś hooksa
xxagaxx, i właśnie przez Ciebie znowu naszła mnie ochota na brazowy sprzet. Tyyyy !!!!!
xxagaxx
Nie masz czasem jaśniejszego zdjęcia, zastanawiam sie jaki odcien ma to ogłowie  😜
armara, u mnie w miarę dobrze widać kolor 🙂
Czy ktoś z Was ma ogłowie angielskiej firmy Heritage? Jeździłam ostatnio na takim munsztukowym : http://www.totally-tack.co.uk/acatalog/heritage_english_leather_double_bridle.html i muszę przyznać, że jakościowo super, cenowo też. Wędzidłowe wyglądają równie fajnie. Jestem tylko ciekawa, jak z żywotnością tego sprzętu, bo to ogłowie które widziałam było prawie nowe.
lusia722 rób darlingtona, bo się na niego czaję (w sumie to się czaję na każde z szerokim nachrapnikiem i niską ceną  😫 )

wieczorem wrzucę zdjęcia 🙂
Naczółek nie jest opadający, ale jest dość długi przez co lekko opada.
Ma też "profilowany" pasek potyliczny, co w przypadku kobyłki dla której było kupowane ma ogromne znaczenie, bo już kilka razy zdarzyło się, że ogłowie zjechało przez uszy. Ona niestety ma głowę długą i wąską przez co większość ogłowi ciężko jej dopasować, bo jak dobre na długość to na ogół nachrapnik i naczółek za szerokie...a to jakoś w miarę pasuje.
[quote author=karolina_ link=topic=39.msg1421921#msg1421921 date=1338984950]
Czy ktoś z Was ma ogłowie angielskiej firmy Heritage? Jeździłam ostatnio na takim munsztukowym : http://www.totally-tack.co.uk/acatalog/heritage_english_leather_double_bridle.html i muszę przyznać, że jakościowo super, cenowo też. Wędzidłowe wyglądają równie fajnie. Jestem tylko ciekawa, jak z żywotnością tego sprzętu, bo to ogłowie które widziałam było prawie nowe.
[/quote]

U nas w stajni jedna z pań ma 2 ogłowia Heritage'a i powiem Ci, że mi też podoba się jakość jak i wykonanie. (Sama czaję się z zamówieniem siodła u tego producenta 😉).
Ma ktoś może ogłowie Busse Comfort?
Kupiłam ostatnio WB i jest nie mogę dopchnąć końskiego łba nawet kolanem :-( Łeb jak łeb - dotychczas 3ki czy WB pasowały bez problemu, koń z dużym dolewem xx, łeb szlachetny raczej wąski... a w Busse nie ma opcji zapięcia nachrapnika choćby i na ostatnie dziurki. Wymieniłam w sklepie na mikro większy nachrapnik (nie ma to jak ten sam model w tym samym rozmiarze z różnymi jedkakowoż wymiarami), niestety nadal łeb wpychany kolanem nie upchnął się do wewnątrz :-( To w Busse norma, czy mam pecha po prostu?
Busse ma krótkie nachrapniki, pytałam o długości jak kupowałam coba dla swojej i niestety nie wszystkie bym zapięła. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że busse tak ma 🤔
aga przepadłam  😵 wygląda wspaniale!  😍
Jak ktoś szuka naprawdę taniego ogłowia do szkółki: http://www.zooplus.pl/shop/konie/akcesoria_konie/akcesoria/291930

Skóra oczywiście nie zachwyca, ale do codziennego ciurania jest ok. Razem z ogłowiem są zwykłe, parciane wodze.

Na koniu wygląda tak:

Tak na marginesie... Jak kupowałam swoje, to ogłowie w rozmiarze pony kosztowało 55 zł... A w innych rozmiarach kosztowało tyle samo, co obecnie, czyli 59 zł.
kittajka, xxagaxx, Łooooł, to ogłowie jest ekstra! 😍
Czy ktoś w najbliższym czasie wybiera się do pana Marka?
xxagaxx, to alecto to full?
Mam coba i paski od nachrapnika na oczy wchodzą.. ale zostawiam dla młodej, mam nadzieję, że szczuplejszy pysio będzie i będzie pasowało. Śliczne jest i nie chcę się z nim rozstawać.
A powiedz mi na potylicy te wszystkie paski ładnie się układają?
to x-full. Ja nie używam tego ogłowia, bo u nas nic szwedów nie lubi ;/ ;/ Mam 2 ogłowia nadprogramowo i się muszę pozbyć........ 😵
Na prośbę znajomej. Szukam ogłowia jasny brąz coś w odcieniu siodła pessoea - http://www.bewet.pl/product_info.php?cPath=8_239_240_246&products_id=2638&osCsid=0d8a91ab107a0b9f88305de614718b2d polecicie coś?
Mam pytanie ile można wziąć za wodze gumowe prestige (nówki raz może były na chwile założone)? Jutro pokażę na zdjęciu, które to dokładnie.
LatentPony, ej, nieee.. Ty nie mówisz poważnie? To było pierwsze ogłowie jakie kupiłam. Zupełnie laicko zajarałam się ceną 60zł, a że owszem, w tedy nie zależało mi na jakości - kupiłam. Ale szybko, po 2 jazdach sprzedałam 😁 Ja bym nie napisała, że skóra nie zachwyca, ja bym napisała, że to nie ma nic wspólnego ze skórą. To najzwyklejsza mielonka zabarwiona na czarno. Do szkółki, do ciorania to ja już bym wolała kupić ogłowie z Amigo za 100 czy 120zł, jest zdecydowanie lepsze jakością, a to nie nadaje się do niczego moim zdaniem.
xxagaxx gdyby nie to, że jakies niecałe 2 miesiące temu kupiłam nowe ogłowie to miała bys na nie kupca 🙂 strasznie mi się podoba ale w tym momencie nie jestem w stanie pozwolić sobie na taki zakup... a bardzo żałuję :/ bo i rozmiar taki jak trzeba na mojego mutanta 😀
ma ktoś na pysku to ogłowie? http://www.horse-trade.pl/pl/p/Oglowie-START-V-diamond/91 zobaczylam w naszych ogłoszeniach i trochę mnie kusi (choć powinnam meksykanca kupić :/ ), tylko nie wiem czy te podszycia brązowe ładnie na rudym będą wygladać :/
Isabele to moje ogłowie sprzedaję tylko dlatego, że na wielką głowę Reszki jest za małe, gdy je kupowałam akuart nie było całego czarnego i też dość sceptycznie podchodziłam do tych brązowych podszyć, ale moim zdaniem na gniadym wcale niegłupio wyglądały tymbarziej, że w sumie tylko na nachrapniku je widać bo na nagłówku to mało widoczne są. Ogólnie uwazam, że jak na swoją cenę jest całkiem ok jakościowo i chętnie bym je wymianiła na większe tej samej firmy jesli byłby ktoś chętny.

mam jeszcze takie zdjęcia:

a ja się zaś zastanawiam nad tym Silverstar

orientuje się ktoś jak wypada rozmiarówka czy full to rzeczywiście full i czy jakość jest zadowalajaca jak na tą cenę?

Izabelle
To nie jest przypadkiem to ogłowie:
Zdjęcie forumowej Magdzior.

A od siebie dorzucam mam podobne na taki kolor podszywane 🙂

ooo edith: sama Magdzior mnie ubiegła 😉
Isabelle przepraszam za jakość, ale to tak na szybko telefonem, ale rudzielce z brązowym podszyciem wyglądają ładnie 🙂
Isabelle bierz! Na Rudym będzie fajnie! Sama się zastanawiam teraz nad jakimś ogłowiem z brązowym podszyciem...Konia mam rudego😉
Kaarina,  kusicielu 😉
Constantia,  Twój to jest czekoladowe ciasteczko, ja mam chyba najgorszy odcien rudego futra, bo jest... pomarańczowe, no rude po prostu 😉
Alaska, ta druga fotka... uhh super!
Magdzior, gdyby to był full to bym sie nie zastanawiała, ale my sie w naczółek cob chyba nie zmieścimy :/ dlatego jak już to też fulla bym brała. a w połączeniu z  tym padem.... no ślinię się do monitora!
Isabelle no wlasnie ten naczołek to chyba taki typowy cob bo jak widać na zdjeciach powyzej mimo, że ogłowie było fajne na tego konia to naczółek mógłby byc troche luźniejszy.
xxagaxx gdyby nie to, że jakies niecałe 2 miesiące temu kupiłam nowe ogłowie to miała bys na nie kupca 🙂 strasznie mi się podoba ale w tym momencie nie jestem w stanie pozwolić sobie na taki zakup... a bardzo żałuję :/ bo i rozmiar taki jak trzeba na mojego mutanta 😀

hehe szkoda, bo opchnąć x-fulla to wcale nie jest prosta sprawa :P
hehe szkoda, bo opchnąć x-fulla to wcale nie jest prosta sprawa :P

znaleźć z drugiej ręki coś sensownego w tym rozmiarze też do prostych nie należy  😁 a w przypadku Borysa to i xfull nie gwarantuje pasowności -_-'  w nachrapniku i tak musiałam dziurkę dorobić...
Ps: Jak jakimś cudem Ci się przez wakacje nie sprzeda to mnie chyba skusi xD ale to dopiero wtedy prawdopodobnie będę miała kase na takie zachciewajki :P
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się