dziś ubrałam dopiero pierwszy raz. Całe ogłowie lezy super, zapięcia wypadają akurat na środku regulacji, tylko ten nieszczęsny nachrapnik. Z dobre trzy dziurki trzeba będzie dorobic...
co do rozmiarów - sama miałam problem ponieważ zamawiałam dla 2 koni (ogłowia z nachr. meksykańskim).
Rozmiar FULL tak jak pisała Gillian - wszystko ok (choć w porównaniu np. z Kiefferem - jest to małe full) 😉 Co do nachrapnika - faktycznie, ten pasek, który idzie przez potylice mocno długi.. Dziurki niestety dorobić trzeba... Choć mnie bardziej martwi fakt, że trzeba by ten pasek później trochę przyciąć 🙄
Rozmiar COB: wszystkie paski są krótsze ok. 0,5 - 1cm, więc różnica minimalna. Nie dotyczy to niestety nachrapnika... Pasek idący przez potylicę duuużo krótszy (po dorobieniu 4 dziurek w full wychodzi ostatnia (przy końcu paska) dziurka w cob). No i niestety pasek idący pod wędzidłem - też dużo krótszy (w full zapięcie na przed ostatnią dziurkę (czyli 2 od str. rozetki) to w cob ostatnia (przy końcu paska) dziurka...
Ale mam nadzieję, że skórka się troszkę naciągnie za niedługo 😀
Ja choruję na te dwa od dłuższego czasu... ale nie wiem jakiej jakości jest skóra i wykonanie więc pewnie skończy się na ursusowym jakimś🙂 No chyba, że ktoś się wypowie🙂
Cobrinha- Jak pisała xxAgaxx zamówiła to ogłowie Misia w sierpniu lub wrześniu (nie pamiętam dokładnie) i hooks napisał ostatnio, że będzie dopiero w lutym 😉 Także mi to ogłowie już przeszło 😉
Czy te ogłowia z hooksa są z naturalnej skóry czy z syntetycznej? Zauważyłam, że większość jest firmy Claridge house, a owa ma swoje produkty w dużej mierze ze skóry syntetycznej [przynajmniej ja się tylko z takimi spotkałam].
Poza tym - macałam i mierzyłam Kieffer bodajże Carmen [z nachrapnikiem meksykańskim, srebrnymi cosiami w naczółku] i Prestige bodajże E37. No, bomba. Ogłowie kiefferowskie - skórka miodzio, mięciutka, śliczna, dobra gatunkowo i wyglądająca na bardzo solidną. W ogóle, ogłowie taaaakie śliiiiczne! 😍 Prestige - to samo, miałam wrażenie, że skóra gorsza niż w Kiefferze, ale wrażenie wizualne - bomba. Zdjęć na młodym nie zrobiłam, bo oba ogłowia były o wiele za duże, nie byłoby efektu.😉 Niestety, młody mimo posiadania długiego nosa i tak wbija się w 2jkę a nawet i w duże pony wlazłby.... A szkoda. 🙁
Ja pewnie w tym tygodniu wybiore sie po Globalowe oglowie - ale zobaczymy =)
Strucelka - jakbys planowala zamawiac w hooksie daj znac, bo tez sie nad tym zastanawiam, moze jeszcze ktos z Krk by chcial i zrobiloby sie wieksza paczke - przesylka wyszlaby taniej na kilka osob.
obledne 😜 mam w zasadzie baaardzo podobne, ino czarne i z mniejsza iloscia futerka na rozetce. i przeszycia jeszcze na nachrapniku. a jak z jakoscia skory ? ile za nie dalas lacznie z przesylka? tak liczac wszystkie koszta
jakośc skóry - na cztery z plusem. Plus za miękkie podszycie na potylicy 😉 ogólnie myślę, że po porządnym smarowaniu będę mogła powiedziec, że skóra fajna, miękka i elastyczna bo dostrzegam w niej potencjał na to 😁 koszty to jedna wielka niewiadoma, muszę w końcu wziąc wyciąg i policzyc tą przesyłkę 😉
a jak wyglada podszycie nachrapnika ? jedna warstwa bez podszycia czy jest tam cos miekkiego ? bo nie lubie jak konina ma twardo na kosciach policzkowych 😉
mam pytanko do osob uzytkujacych oglowia firm z troszke wyzszej polki: passier, prestige, kieffer itd - ktore spisuja sie najlepiej? w ktorych skora jest najlepsza (miekka, nie marszczy sie po roku uzytkowania)?
osobiscie mialam 2 kieffery, obecnie zostal mi jeden. szczerze polecam, z zadnym nigdy nic sie nie dzialo, obydwa z SUPER skory. kupowalam je juz uzywane i mimo to spisuja sie swietnie 🙂 skoreczka mieciutka i mega gietka
Mam Kieffera Madonne już 4 lata i po codziennym użytkowaniu (niekiedy nawet na 2 koniach) i naprawdę rzadkim smarowaniu, czyszczeniu - nadal wygląda jak nowe 😀 Skóra mięciutka, jestem baaardzo zadowolona 😉
Mam też ogłowie z Prestige. Jest to stary model (ma już jakieś 8 lat) i muszę przyznać, że jestem bardzo rozczarowana... Skóra może i od początku miękka, ale po pewnym czasie w miejscach szycia zaczęła się przecierać, a końce pasków - rozdwajać. Ogólnie ogłowie wygląda jak po wojnie, choć używane było tylko na jednego konia i tylko (lub aż) 3 lata. Ale może po prostu trafiłam na felerną sztukę 🤔
Ja kupiłam od trenerki 7letniego kieffera za śmieszne pieniądze, w świetnym stanie! To jeszcze ta stara kiefferowska skóra - boska 😍 Mam nadzieję, że jeszcze długo nam posłuży🙂