Forum konie »

Ogłowia

a jaki model?
HorseHead Pegasos.
ja czekam na moje i się trochę przestraszyłam, ale może z meksykańcem  tak zrobili, da się dopasować po dorobieniu dziurek?
dziś ubrałam dopiero pierwszy raz. Całe ogłowie lezy super, zapięcia wypadają akurat na środku regulacji, tylko ten nieszczęsny nachrapnik. Z dobre trzy dziurki trzeba będzie dorobic...
to tragedia nie jest, jak da się dopasować, masz ładne ogłowie z tuningiem 🙂
tragedia nie, jedynie irytujący fakt 🙂 i obowiązkowa wyprawa do rymarza, bo sama się nie podejmę dziurkowania takiego cacuszka.
cacuszka powiadasz? hmmm, już nie mogę się doczekać mojego  😁
zamówiłaś to samo? 🙂 kurde, mam w domu zamówione ogłowia pewnej voltowiczki - są po prostu tak cudne, że nie mogę przestac ich podziwiac!
Nie takie samo, ale chyba podobne w stylu, białe przeszycia i to delikatne podgardle

o to http://www.hooks.se/product.aspx?productid=300430&deptid=109&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC

edit: tylko, ze Twoje dwa razy droższe, ale mam nadzieję, że będzie równie ładne
dokładnie na takie patrzę w tej chwili, tylko że czarne 😉 bardzo fajne, miękko podszyte, elegancko wykonane 😉
o rajuniu !!! no nie mogę się doczekać, aż paczka przyjdzie, pocieszyłaś mnie bardzo, bo się trochę bałam, że nie będzie ładne na żywo  :kwiatek:
będziesz bardzo zadowolona!!!
tak, ogłowia są super!

co do rozmiarów - sama miałam problem ponieważ zamawiałam dla 2 koni (ogłowia z nachr. meksykańskim).

Rozmiar FULL tak jak pisała Gillian - wszystko ok (choć w porównaniu np. z Kiefferem - jest to małe full) 😉
Co do nachrapnika - faktycznie, ten pasek, który idzie przez potylice mocno długi.. Dziurki niestety dorobić trzeba...
Choć mnie bardziej martwi fakt, że trzeba by ten pasek później trochę przyciąć 🙄

Rozmiar COB: wszystkie paski są krótsze ok. 0,5 - 1cm, więc różnica minimalna.
Nie dotyczy to niestety nachrapnika... Pasek idący przez potylicę duuużo krótszy (po dorobieniu 4 dziurek w full wychodzi ostatnia (przy końcu paska) dziurka w cob).
No i niestety pasek idący pod wędzidłem - też dużo krótszy (w full zapięcie na przed ostatnią dziurkę (czyli 2 od str. rozetki) to w cob ostatnia (przy końcu paska) dziurka...

Ale mam nadzieję, że skórka się troszkę naciągnie za niedługo 😀
ale i tak warto  😜 😜 😜
mam fotki Kudłatego w nowym nabytku, jak dotrę do domu to wstawię  😜
Gillian wstaw koniecznie!! 😜
A ja się właśnie zorientowałam jak tani jest kurs SEK, i np. za to ogłowie http://www.hooks.se/product.aspx?productid=300355&deptid=109&sortType=sortPopularitet&sortOrder=DESC wychodzi niecałe 190zł! 😲 😵
Gillian, a po ile Was wyszła paczka?
Ja choruję na te dwa od dłuższego czasu... ale nie wiem jakiej jakości jest skóra i wykonanie więc pewnie skończy się na ursusowym jakimś🙂
No chyba, że ktoś się wypowie🙂

Cobrinha-

Jak pisała xxAgaxx zamówiła to ogłowie Misia w sierpniu lub wrześniu (nie pamiętam dokładnie)
i  hooks napisał ostatnio, że będzie dopiero w lutym 😉
Także mi to ogłowie już przeszło 😉
Mi się nie spieszy heh ale póki nie będę wiedziała jakiej są jakości to zamawiać nie będę na nie heh🙂
Czy te ogłowia z hooksa są z naturalnej skóry czy z syntetycznej? Zauważyłam, że większość jest firmy Claridge house, a owa ma swoje produkty w dużej mierze ze skóry syntetycznej [przynajmniej ja się tylko z takimi spotkałam].

Poza tym - macałam i mierzyłam Kieffer bodajże Carmen [z nachrapnikiem meksykańskim, srebrnymi cosiami w naczółku] i Prestige bodajże  E37. No, bomba. Ogłowie kiefferowskie - skórka miodzio, mięciutka, śliczna, dobra gatunkowo i wyglądająca na bardzo solidną. W ogóle, ogłowie taaaakie śliiiiczne!  😍 Prestige - to samo, miałam wrażenie, że skóra gorsza niż w Kiefferze, ale wrażenie wizualne - bomba. Zdjęć na młodym nie zrobiłam, bo oba ogłowia były o wiele za duże, nie byłoby efektu.😉 Niestety, młody mimo posiadania długiego nosa i tak wbija się w 2jkę a nawet i w duże pony wlazłby.... A szkoda. 🙁
Tez chetnie o tych hooksowych poczytam =)

Ja pewnie w tym tygodniu wybiore sie po Globalowe oglowie - ale zobaczymy =)

Strucelka - jakbys planowala zamawiac w hooksie daj znac, bo tez sie nad tym zastanawiam, moze jeszcze ktos z Krk by chcial i zrobiloby sie wieksza paczke - przesylka wyszlaby taniej na kilka osob.
HorseHead Pegasos z Hooksa :  ) Kudłaty jest MISZCZEM pozowania  😵

obledne  😜
mam w zasadzie baaardzo podobne, ino czarne i z mniejsza iloscia futerka na rozetce. i przeszycia jeszcze na nachrapniku. a jak z jakoscia skory ? ile za nie dalas lacznie z przesylka? tak liczac wszystkie koszta
jakośc skóry - na cztery z plusem. Plus za miękkie podszycie na potylicy 😉 ogólnie myślę, że po porządnym smarowaniu będę mogła powiedziec, że skóra fajna, miękka i elastyczna bo dostrzegam w niej potencjał na to  😁
koszty to jedna wielka niewiadoma, muszę w końcu wziąc wyciąg i policzyc tą przesyłkę  😉
a jak wyglada podszycie nachrapnika ? jedna warstwa bez podszycia czy jest tam cos miekkiego ? bo nie lubie jak konina ma twardo na kosciach policzkowych 😉
a wiesz, że nie wiem...? sprawdzę jutro!
mam pytanko do osob uzytkujacych oglowia firm z troszke wyzszej polki: passier, prestige, kieffer itd
- ktore spisuja sie najlepiej? w ktorych skora jest najlepsza (miekka, nie marszczy sie po roku uzytkowania)?
osobiscie mialam 2 kieffery, obecnie zostal mi jeden. szczerze polecam, z zadnym nigdy nic sie nie dzialo, obydwa z SUPER skory.  kupowalam je juz uzywane i mimo to spisuja sie swietnie 🙂 skoreczka mieciutka i mega gietka
Mam Kieffera Madonne już 4 lata i po codziennym użytkowaniu (niekiedy nawet na 2 koniach)
i naprawdę rzadkim smarowaniu, czyszczeniu - nadal wygląda jak nowe 😀 Skóra mięciutka, jestem baaardzo zadowolona 😉

Mam też ogłowie z Prestige. Jest to stary model (ma już jakieś 8 lat) i muszę przyznać, że jestem bardzo rozczarowana...
Skóra może i od początku miękka, ale po pewnym czasie w miejscach szycia zaczęła się przecierać, a końce pasków - rozdwajać.
Ogólnie ogłowie wygląda jak po wojnie, choć używane było tylko na jednego konia i tylko (lub aż) 3 lata.
Ale może po prostu trafiłam na felerną sztukę 🤔
Ja kupiłam od trenerki 7letniego kieffera za śmieszne pieniądze, w świetnym stanie! To jeszcze ta stara kiefferowska skóra - boska 😍
Mam nadzieję, że jeszcze długo nam posłuży🙂
Stare Kieffery - bez zarzutu, a Passier to po prostu rewelacyjna jakość.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się