Mam nieco trudniejsze zadanie - imię na Ś dla klaczki. Rozmnażanie klaczy dopiero w dalekich planach, także płeć niewiadoma, aczkolwiek dla ogierka miałabym kilka propozycji, tylko dla klaczki nie mogę niczego wymyślić. :P A wolę w razie czego mieć kilka imion przygotowanych.
Światła to akurat imię klaczy, więc na pewno odpada. Tak samo Śnieguliczka - przewija się w rodowodzie, a nie chcę powtórek 😉 Póki co najbardziej podoba mi się Śpiewaczka i Świtezianka, ale wszystkie pomysły spisuję. 🙂
Alladynka, Śmigła też Ci odpada, matka Światłej. Świerczyna to jej babka. Śnieguliczka prababka. Dalej Stokrotka, Stopnica, Skarbnica, Skarbonka, Solina, Sumatra II i później już na S, Ś nie ma, tylko M. W sumie chyba można po kobyle na Ś nazwać źrebię na S, skoro w drugą stronę przeszło? Więcej opcji, łatwiej coś wymyślić, na S mam parę pięknych imion dla klaczy (ale chyba tylko dla mnie pięknych, z sentymentu).
Na U znałam Uroczą, Ufinę, była też Ulina. Utopia bardzo ładne imię 😍
Wróżka, Walka, Waleczna, Westa, Walhalla, Wiosna Włóczykij 😉, Wolverine, Wędrownik/Wędrowiec, Wiking Wait for Me dalej nie wymyślam, bo przyszło mi do głowy "What the Hell". 😁
episode Wavincia słabo... 🤔 Chyba ciężko będzie znaleźć coś "łączącego". Trochę zbliżone byłoby na przykład Wenecja, Winicjusz. A po Watrze mógłby być Wytrych. Po tatusiu trochę naokoło mi się skojarzył Witruwiusz (bo człowiek witruwiański), ale to raczej za bardzo wydziwione jak na końskie imię i nie każdy złapie związek 😉
Super, dziękuję! Podobają mi się Waleczna, Wolverine, Wait for me, Winczi, Wolver, Widava, Wincento, Wincia/o. Mam jeszcze pytanie, bo ktoś mi podsunął taki pomysł. Jak wejdziecie w rodowód matki, to http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-25994.html linia szła na "A" tylko Watra się "wyłamała 😉". Czy to dobry pomysł wrócić do macierzystej linii? Jakie imiona wtedy byście polecili? Przepraszam za zamieszanie, po prostu nie wpadłam na to, że tak można :kwiatek: