nie znalazłam, więc zakładam (coby watku ciaza, wyźrebienie, źrebak nie zasmiecać 😉)
Jak dobieracie imię dla źrebaka ? Ja bardzo lubię jedną z walewickich rodzinek od klaczy Jutrzenka jest Jasny Poranek, Jasna Zorza i Jasna, a jej pełna siostra to Jutrznia Podoba mi sie taki sposób, ale nie zawsze się da 🙁 Sama w tym roku myślę nad imieniem na Ar dla chłopaka 🙂
Mnie się też podoba takie nadawanie imion kojarzących się ze sobą🙂 A w ogóle to jestem za tym, żeby wprowadzono w Polsce jakiś rejestr imion na zasadzie, by nie było dwóch [a nawet i kilku] koni o takich samych imionach. Potem mamy np. 20 klaczy o imieniu Vita, 10 Czekanów czy innych 10 Jasyrów i by wiedzieć, że to jest ten konkretny koń, trzeba rodowód dyktować. 😉 Fakt, postępowanie "zniemiecka" ale to akurat byłby bardzo fajny pomysł.
A w ogóle to jestem za tym, żeby wprowadzono w Polsce jakiś rejestr imion na zasadzie, by nie było dwóch [a nawet i kilku] koni o takich samych imionach.
To jest problem, choćby w rasie młp kryją obecnie dwa Efekty(żeby było ciekawiej dosyć blisko spokrewnione), powtarza się także imie Barnaba, a to sam wierzchołek góry lodowej, u klaczy jest jeszcze gorzej - cała masa Gracji itd
dragonnia
fajny Armaron !
xxagaxx
Aramir też, hmm ja się nie bardzo orientuje, ale troche mi to Tolkiena przypomina?
Nasturcja Na ar dla odróżnienia od drugiej janowskiej rodziny klaczy Hekla- Cypressa 😉 taka nieformalna prawidłowość 😉
a co do imienia to dla klaczek miałam 4, a tu mi się ogierek urodził podstepny jeden 😁
Słuchajcie, czy ktoś ma pomysł na imię dla klaczki na literę O ? Przeszukałam już wszystkie tematy jakie znalazłam w internecie i nic 😵 Natknęłam się tylko na takie typu Omega, Opcja itd a chciałabym coś oryginalniejszego np. dla ogierka miałam pomysł Oliver Twist 😜 Najlepiej żeby to imię nie było jakimś polskim rzeczownikiem typu Oferta czy cos tylko jakaś nazwa rzeki, bohaterki, tylko że nic takiego nie udało mi się znaleść.. Ma ktoś pomysł ?
Edit :
Mam na "ar" Arpeggio (czyt. Arpedżio ) 😉 To taki sposób grania nutek na pianinie.
Jejmość- Jego Pani- Jego Wysokość -- to rodzina mojego 🙂 Carmen- Cambrera- Campanella- Campanessa ja swoje nazywam zawsze w 2 członach. przynajmniej mniejsze ryzyko powtórki 🙂 a tak.. mam Cortine, siwa i koleżanka tak samo 🙂
A rodzinka Replaya od strony matki to Renata, Rózia, Roksana... dzięki Bogu właściciel siwego nie poszedł tym tropem bo bym jeździła teraz pewnie na jakimś Romku 🤣
Z Walewickich koni znałam Jaśnie Pana od Jaśnie Pani. Jak mieli go przywieźć do stajni, to wszyscy myśleli, że z konia jest niezły agregat i stąd ksywa "Jaśnie Pan", a tu się okazało, że on rzeczywiście tak ma na imię. 😉
A z rodzin żeńskich ode mnie z pracy:
Dorada wlkp i kolejno jej dzieci:
Domena Demon Duma Diuna Delicja Debiut Cynamon (po og. Cyklon)
Alegoria:
Aramon Aluzja Afera Agent
Plotka:
Pytka Primo Platyna
Pytka:
Pyśka Parys
Pyśka:
Gracja (po og. Genius) Heca (po og. Heartland).
Zdecydowanie wolę nadawanie imion od pierwszej litery imienia matki.
(...)Fakt, postępowanie "zniemiecka" ale to akurat byłby bardzo fajny pomysł.
tak zupełnie "z niemiecka" to byłoby numerowanie takich samych imion i to moim zdaniem ma jakis sens, bo nie ogranicza wyboru imienia a zawsze jest coś co go odróżnia nie wygląda to super ślicznie- taka liczba po imieniu, ale nie trzeba przeciez tym operowac co dzień.
ładnie, ale juz taki jest w tej rasie, ech ja to mam wymagania 🤔wirek: na razie myślałam o Arsene Lupin, ale dragonnia mi poważnie przeszkodzła w podjęciu decyzji 😁
Oficer, Obiektywny, Ochmistrz, Oponent, Oficjel, Oryginał, Oktet, z angielska: Objector, Old boy, On Call, Op Art, Oficyna, Obiekcja, Obsesja, Owacja, Operetka,O Hela :P
i dla obojga płci każde imie z przedrostkiem Off.., Out off...