Forum konie »

Pilna pomoc dla koni ! ! !

" jesli ludzie za mocno zaczynaja sie interesowac skad sa konie przy tego typu akcjach, nastepny transport jedzie prosto do rzezni. nikt nie chce sobie wyrabiac zlej marki." - tzn ze co? zeby kupic konia z hodowli nie mozna wiedziec skad sie go kupuje, trzeba wirtualnie przez jakies osoby trzecie bo inaczej inne pojda na mieso? "pryz takich akcjach" - to moze nie robcie poprostu takich akcji? wystarczylo dac w ogloszeniach ze tanio konie sprzedam - dane kontaktowe do wlasciciela. poszly by tak samo. bez"akcji" przez ktore naprawde potrzebujace konie giną i cierpią

Wydaje mi się że takich akcji "pomocowych" będzie coraz więcej. Jak widać po tym przykładzie dzięki obejściu regulaminu zgrabnie zainscenizowanemu wątkiem rzeźniowym,  typowe ogłoszenie o sprzedaży znalazło się w czołówce wszystkich tematów.

Dzięki temu konie mające być sprzedane znalazły szybko nabywców.

Wątek nazwano bardzo chwytliwie tak by kojarzył się z sytuacją w której biedny stary rolnik czy też osoba niepełnosprawna nie jest w stanie swych koni utrzymywać i one faktycznie wymagają pomocy bo są zagłodzone.

Tutaj jak się okazuje konie wyglądają na dobrze utrzymane, stajnia widać że duża i profesjonalna. Pomoc jakiej wymagały to szybka sprzedaż. Idę o zakład  że tego typu pomocy to każdy za chwilę będzie chciał.
wątek zamknięty
zgadzam sie. nadchodzaca zima przy obecnych cenach siana i owsa w niektorych regionach (szczegolnie tych popowodziowych) to kompletny kryzys dla wlascicieli stajni/stajenek/obor z konmi i bydlem. w ciagu ostatniego miesiaca dostalam zgloszenia o okolo setce zwierzat, ktore musza byc kupione na wczoraj. zdrowe/chore/mlode/stare/z papierami czy bez - do koloru, do wyboru.

niektore zgloszenia sa totalnie absurdalne. jak pani domagajaca sie, zebysmy kupili 20-letniego dychawicznego konia za 3000zl i umiescili go w pensjonacie za 500zl miesiecznie... w tym samym miejscu, z ktorego mial byc kupiony.
inne obrazujace dramaty ludzko-zwierzece - jak stara Baska za tysiaka od ponad 80-letniej babinki, ktora sama sie koniem opiekuje po smierci syna. ta babcia uprosila rodzine, zeby poszukali dobrego domu dla konia. bo Baska ubezpieczona, wiec byle kto postaralby sie o szybki zgon zwierzecia.

czasem wybory sa oczywiste, czasem bardzo trudne. jednak moim zdaniem nie nalezy odbierac takim akcjom racji bytu. kazdy ocenia sobie podobna 'reklame' wedle siebie. uwazam, ze mimo wszystko wazne jest, zeby podobne tematy na forum wisialy - bo one obrazuja otaczajaca nas rzeczywistosc. nie zamykajmy sie na swiat. moze dzieki temu ktos znajdzie przyjazn na cale zycie albo cokolwiek innego, co jest dla niego wazne.
wątek zamknięty
podsumowuac, dzieki akcji toz, modow i osob zangazowanych osrodek chodowlany sprzedal konie za ich 3 krotna wartosc ( w ogloszeniach jest klusak za 1200- i to lepszy pod siodlo, bo jezdzony, no i takie sa ich generalnie ceny (tych ktore nie sprawdzily sie na torze). a te ani nie jezdzone , ani napewno nie chodza w bryczce jak mowiono - one nawet nie sprawdzily sie w zapylaniu po kole - bo inaczej ich by ni esprzedawano) jak wydalo sie gdy zapytalam czy to nie przypadkiem ta i ta hodowla -odrazu skasowano moj post grozac banem, mowiac ze na czaownice poluje , ze tajne sa miesca skad sie konie kupuj ... bo wydalo sie ze jednak - jak opisano nie sa to biedne koniki od niedobrych ludzi ktorym sie znudzily i chca je na rzez sprzedac bo i niestac. i nie byl to apel o kupno typowy, ale konkretnie ze albo kupic samemu albo dac pieniadze jakiemus facetowi to on je sobi ekupi. przeciez to kpina jakas. wstyd. moze tez podlinkujecie apel - moj znajomy chce coby po 6 tys sprzedac, swietnie zrobione, jak nei sprzeda za tyle to na rzez - kto sie zrzuci"wykupi"?
ta dziewczyna od odloszenia o ktorej wspomnialam jest napewno w duzo gorszej sytuacji a nie robi szopki tylo wystawia kolejny raz normalne ogloszenie. i to jest uczciwe, choc jakby jako apel- tez bym byla bardziej jej skonna niz hodowcy i to duzemu.

met ma racje - - to dobra reklama i nie mozna jej zakazywac, ale niech ja robia wlasciciele a nie dzialacze niby bezstronni;]

i teraz napewno albo pojdzie do kasacji abo jakis ban mi sie pojawi, wolnsc slowa nie istnieje...chyba ze to slowa rzadzacych ;]
wątek zamknięty
horse_art, najpierw pojawi sie ostrzezenie za ciagniecie off topicu w tym watku. zaloz watek, nadaj mu odpowiedni temat i tam ciagnij swoje wywody. w tym temacie prosze skonczyc.
wątek zamknięty
nie ma powodu do frustracji (moze blednie, ale wyczuwam nagromadzenie emocji w Twoim poscie). napisz do mnie pw z opisem sytuacji Twojej kolezanki - moze i jej uda sie pomoc. nie kazdy potrafi sprzedac, a czasem wlasnie sprzedaz zwierzecia z roznych przyczyn jest konieczna. nie zgodze sie, ze 'na rzez' jest najlepszym chwytem reklamowym. znam lepsze metody 😉

czy ktos ma wiesci, co z walaszkiem?
wątek zamknięty
katija - pozwol ze zakoncze bo nielubie niezamknietych tematow 😉
teraz odp tobie wiec nie pisz ze 🚫 - publiznie piszez to odpowiadam publicznie - mozna bylo mi na pw -wtedy tez bym na pw odp
- zaden offtopa nie ciagne bo przeciez pisalam o tych koniach a nie dupie marynie prawda? (no plus przyklady...ale na temat) 🙂 a ze niewygodne rzeczy to trudno..i jestescie poprostu na mnie zli. a niestety nikt niezaprzeczyl wyjasniajac sprawe.

ale faktycznie mi rybka, wasza kasa -wasze zabawki , a dla mnie jak kon trafia w lepsze rece to to jest dobre niewazne jaka byla droga do tego i metody
- koncze ten temat i przepraszam jezeli ktos sie zanudzil wywodami w nerwach pisanymi i niechcial takich rzeczy wiedziec.

ups.. 😡tylko jeszcze jedno pytanie : 🏇
co z transportem? potrzebny? mam troche wyjazdow w najblizszych dniach wiec musze wiedziec co jak planowac...
znikam 😉
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] ciagniecie offtopicu pomimo prosb moderatora.
wątek zamknięty
zapytalam przeciez o transport , i zgodzialm sie z szanownym modem ze trzeba skonczyc watek ewentualnego mowienia nieprawdy, bo do zadnego wyjasnienia nie prowadzi - odpowiedanie modowi publicznie na publiczne informacje traktujesz jak offtop?
mimo prosb? grozb chyba - zostalam ukarana za niewygodne pytania i spostrzezenia na temat! dlatego sie nikt nie wypowiada publicznie bo sa zastraszani ;/ kazdy kto tu cos niedobrego zauwazyl dostal ostrzezenie!

dobra..tak sobie pomyslalam wlasnei ze nie ma sensu, nie bede wiecej dyskutowac nigdzie bo to nic niedaje. albo sie wykasowuje albo banuje (nieznam sie na terminologi w tym temacie). nic nie zmienie;]
wątek zamknięty
uwazam że horse_art pisze jak najbardziej na temat

a to co sie w tym wątku dzieje to jakaś paranoja 🤔wirek:, bo to nie jest żadna pomoc dla koni tylko dla ich byłych juz właścicieli  😤

zastraszanie, ostrzeganie i farmazony o spełnianiu marzeń 🙁
wątek zamknięty
Moderatorze Katija.

Ja apeluję do ciebie : nie rób ty sobie kpin i nie nadużywaj swej władzy nadinterpretując "off-top". I to horse-art ma rację  a nie ty. To jest jakaś kpina że całe moderatorstwo walczy jak lwy w sprawie która naprawdę jakby na to nie patrzeć nadaje się wyłącznie do ogłoszeń. I na dodatek wporwadza jakieś komuchowskie działania typu cenzura - nijak mające się do Regulaminu! Może poczytaj sobie jednak Regulamin albo co.

Horse-art wypowiada się jak najbardziej na temat!

Tylko pogratulować takich akcji "pomocowych". Koniki uratowane, bogaty właściciel zagraniczny koni ma więcej kasy niż jakby normalnie chciał sprzedać.

Trzeba było od razu do ogloszeń dać i tyle. Nie byłoby całej tej dyskusji. W ogóle żadnej dyskusji by nie było.

A skoro daje się ogłoszenie jako temat to sorki ale nie można zjeść ciastka i mieć ciastko. Tematy zakładane są po to żeby dyskutować właśnie! Ale nie - moderator jak widać sobie obrał specyficzny model moderowania. Wyłącznie zgodny z osobistymi zapatrywanimi moda bo one są w "słusznej sprawie" 🤔wirek: 🤬

wątek zamknięty
no niestety - wladza to wladza, wiec ostrzezenei mam nadal. na nic sie zdaje glos ludu ani logiaka. wladza takze zamilkla, poniewaz z powodu protestow na swe dzialania traci autorytet, wiec moze lepij sie nie udzielac. teraz tylko sie zapewne zastanawia jak teraz pozbyc sie niewygodnych jednostek, ewentualnie przeciagnac na swoja strone. zeby bylo ze dalej to oni sa gora. oczywiscie tlumaczenie swoich postepowan nie jest we wladzy sposobie rzadzenia ujete w ogole. tylko słaby sie przeciez tlumacyz ;]

przypomina mi to pewne ustroje, nawet u nas byl taki do niedawna, niby porzadek byl itd, ale jakos wszscy chcieli to zmienic,no moze nie wszscy...ale jednostki z dolu byly takie. nawet sie udalo, choc jak widac nie do konca.

dobra dziewczyny nie mowmy juz o tym, bo wszscy bana dostaniemy dla przykladu innych co by chcieli sie wychylic. cos autorzy nie czuja sie w honorze zeby wyjasnic sprawe. trudno.... no moze debatuja ale cos to dlugo idzie... dawanie rozgi  jest latwiejsze ;]

pytam jeszcze raz - co z transportem? macie juz?
a konie ida do kogos prywatnie czy do fundacji? bo jak "skladkowo" to chyba powinniscie wziac jednak najtanszy i najlepszy transport;] pomijajac cala afere, trzeba dalej dzialac logicznie iuczciwie 😉
wątek zamknięty
przyłączam sie do słów Eli Pe  🤔 przykro mi że moderacja w taki sposób się zachowuje, tym bardziej mi przykro że sama Cię katija namawiałam na to stanowisko i głosowałam na Ciebie

żenada 🤔

ale cóż zamiast ludzi stawiających dorosłe pytania i trzeźwo interpretujących fakty będziemy tu za chwilę mieli pokorne, plastikowe koniary zaczarowane magią fundacji spełniających konisiowe marzenia o zielonej trawce 🤔wirek:

wątek zamknięty
duunia, ElaPe, co konkretnie mi zarzucacie?
wątek zamknięty
Ela już napisała, ujęła wszystko trafnie
nie jestem pewna czy moderacja ma wyglądać tak jak to się właśnie zaczyna
forum jest po to żeby dyskutować a nie przerywać dyskusję gdy mod sobie tego życzy bo on akurat uważa ze jest "off top"

nie-tu nie było off
i to horse_art ma rację
nie Ty
wątek zamknięty
Po prostu dajcie sie ludziom normanie wypowiedzieć, w końcu to jest forum, nikt w tym wątku nie mówi o białych myszkach tylko o tych koniach.
wątek zamknięty
czy wedlug was konieczne jest podawanie do wiadomosci wszystkich skad te konie sa? zwlaszcza, ze opis podany przez horse_art, mogl byc opisem tej stajni, ale wcale nie musial. co do tego, dlaczego jest osobny watek- wydzielila go caroline po sprawdzeniu informacji w tozie. ja szczegolow nie znam, poza tymi podanymi w watku. ja nie widze tu zadnego problemu, konie zostaly kupione, wlasciwie czekamy na wiadomosc co z ostatnim koniem i tyle. nikt tu nie prowadzi zbiorki pieniedzy, kto chcial i mogl konie kupil. nie rozumiem problemu, przykro mi.
wątek zamknięty
Mnie nie interesuje skąd i kto. Rozumiem,że koniom udzielono pomocy i to się liczy.
EOT.
wątek zamknięty
mogl byc, ale nie musial - wiec nie stwierdzalam, tylko zapytalam czy to stamtad. i zostalam napadnieta. czy jest konieczne skad konie sa? tak jest konieczne. szczegolnie gdy pojawia sie  watpliwosc skad sa naprawde. bo w opisie jest ze od prywatnych ludzi a na  zdjeciach jest odgromna stadnina- proba dowiedzenia sie czy sa ze stadniny czy nie - skonczyla sie cenzura. nie podalam ani adresu ani o niego nie prosilam. zwykla weryfikacja. a pieniadze byly zbierane - byl apel o wplacanie na czyjes konto. wiec chyba WYPADA zeby przedstawiac PRAWDZIWE fakty. niewidzisz problemu? problem jest ...bo zamias odp. na pytania sypiecie ostrzezenia. a na pytania dalej nie ma odp. nie widzis zproblemu - problem to to ze dostalam ostrzezenie nie za offa tylko za niewygodne spostrzezenie - pytanie.

radze przeprosic ktorych zdenerwoawalas - ty i reszta, czyli wszstkich ktorzy czytali zapewne, ostrzezeniem sie nie przejmuje - wisi mi to bo szczegolnie od zmiany modow prawie kazdy kto sie udziela je ma;] wyjasnic co i jak naprawde - moze nie ty, tylko autorka,ale ty chyba tez, bo ty jak mowisz nie znajac tematu straszysz ludzi za jego ciagniecie

i zlikwidowac ten haniebny watek, bo przypominam (albo uswiadamiam) ze za m.in. takie akcje i takie postepowania juz jedna "fundacja" skonczyla w prokuraturze ;] troche wstyd sie nawet porownywac do nich..powinien byc wstyd... wstyd robic podobnie, upodabniajac sie...

- i to teraz wyszlo ze temat w watku jest praktycznie "obok" glownego - czyli offowy jest przez katije ktora ciagnie poboczne tematy zamiast odp. i dac rozmawiac na temat, bo sama za rozmowy na temat daje ostrzezenia  😤
wątek zamknięty
przykro mi że moderacja w taki sposób się zachowuje, tym bardziej mi przykro że sama Cię katija namawiałam na to stanowisko i głosowałam na Ciebie

nie jestem pewna czy moderacja ma wyglądać tak jak to się właśnie zaczyna
forum jest po to żeby dyskutować a nie przerywać dyskusję gdy mod sobie tego życzy bo on akurat uważa ze jest "off top"

Z prawdziwą przykrością stwierdzam że i ja się pod tym mogę podpisać.

Ja widzę takie wyjście z tej nieciekawej  sytuacji:

1. Kończymy dyskusję w temacie i jednocześnie temat zostaje odklejony i zamknięty.

2. Horse-artowi zostaje zdjęte ostrzeżenie.

3. Modzi zanim "wpakują" się w podobną historię niech dobrze przemyślą swe działania oraz ich prawdopodobne konswekwencje.
wątek zamknięty
zgadzam sie z poprzednimi wypowiedziami horse art, duunia ela..

nie rozumiem robienia tajemnicy z miejsca skad byly konie
i mysle ze skoro byl i jest taki watek to bedzie ich wiecej

czyli jak jakakolwiek stadnina bedzie chciala pozbyc sie odpadow hodowlanych to wklejamy watek
taki promocyjny...

do modow nic nie mam, musza sie rozkrecic
a podkrecani przez dobre serca musza sie troszke wykazac

wnosze o zdjecie ostrzezenia z horse art, bo on tak sobie a muzom zostal chyba nadany...

ps. fajnie ze konie sie sprzedaly, na forum mamy sporo hodowcow, moze nie na taka skale jak z obecnego watku, ale tez maja problem ze sprzedaza....
wątek zamknięty
Mnie nie interesuje skąd i kto. Rozumiem,że koniom udzielono pomocy i to się liczy.
EOT.

dokładnie.
czekam tylko na info dot. ostatniego konia i odklejam wątek.

wątek zamknięty
Ja też jestem za tym żeby ściągnąć ostrzeżenie z horse_art  czytałam to co napisała ,adres nie był podany .A co do paru sytuacji to mam głupie odczucie że za dużo ostatnio tych ostrzeżeń aż strach się odezwać  😵 
wątek zamknięty
a tak ogolnie to wcale nie napisalam ze chyba bylam w tej stajni (choc pewna nie bylam wiec to bylo pytanie)  zebby napietnowac wlasciciela... przeciez nic do niego nie mam ze sprzedaje konie. jego i klientow sprawa za ile jak i komu. w koncu taka praca- taki bizness. sama jak mi sie zachce klusaka to tam pojade i cos kupie bo fajne i naprawde mile koniki.
dlaczego za to  zapytanie zostalam oczerniona i ostrzezona nierozumiem tak samo jak braku zainteresowania odpowiedzia na postawione pytania i oskarzenia potem (nie zwiazane z wlascicielami, bo oni maja wytlumaczenie - bizns, ale modzi itd? jaki cel maja?.
a co do sedna sprawy nierozumiem tez udzialu w tym biznesie fundacji i toz.

ale nikt wytlumaczyc nie chce. moze to niest istne dla koni - ale istotne dla przyzwoitosci i uczciwosci
wątek zamknięty
ale co tu ma fundacja tlumaczyc? trzeba konie bylo szybko kupic, bo w sobote mial odebrac je handlarz. kazda droga informacji i pozyskiwania kupcow byla zbawienna, bo chodzilo o 5 koni w 1 tydzien. ja nie mam znajomych, ktorzy nieplanowanie robia zakupy na taka skale.

poza tym fundacja nie po raz pierwszy pomaga w szukaniu kupca na konia. jesli potrzebujesz takiej pomocy - to i tobie mozemy jej udzielic.

odnosnie transportu - mamy duszke, ktora pojedzie po kosztach paliwa - dzieki :kwiatek:
wątek zamknięty
met - tak, przepraszma masz recje, zle okreslilam . to niewazne skad sa konie -czy prywatne czy hodowlane" ,wazne ze si ej uratuje jesli sa zagrozone. gosc robi takie akcje ze by sprzedac konie za wyzsza cene, czy naprawd eida na mieso tez? niewiem... lepiej "dmuchac na zimne" 😉 moze ktos trafi na fajnego konia a kon zostanie uratowany. to si eliczy.

pretensje mielismy odnosnie formy wątku. , chcemy wyjasnien zachowania modow ktorzy niepozwalaja na publikacje prawdziwych informacji odnosnie tych koni, no i podawania nieprawdziwych/wprowadzajacych w blad inf. przez prowadzacych watek, a inf te wlasnei od ciebie i toz. naprawde jesli byscie podali prawdziwe dane to odzew bylby ten sam, przynajmnej pewne zrodlo tych koni - wiec chetniej raczej ktos kupi ...za taka cene,  a afery by ni ebylo..
bo wybacz ale 3 tys to nie jest cena rzezna za  klusaka. napewno nie poszedl by w transporcie za tyle! to nawet nie jest, jak podalam na przykladach, cena za klusaka pod siodlo (nie dobrego hodowlanie, czy sportowo, bo te take i duuuzo wyzsze ceny maja , ale takich za tyle ten hodowca nie sprzedal )  aco dopiero na kg...
wątek zamknięty
Met, dziękuję za informacje.

wątek zamykam.
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.