Forum towarzyskie »

Dzisiaj na obiad ...

U mnie dziś "prosciutto" - jajo sadzone ze szczypiorkiem, kasza gryczana i surówka z ogórków z chilli.
Kasza CousCous z sosem z żołądków kurzęcych i surówka z kiszonej kapuchy 🙂

Basznia, ja nienawidzę pomidorów w naturalnej postaci, ale może skuszę się na kapuchę twojego przepisu 😁
Basznia ja nie tyle sery, co ziemniaki pod każda postacią uwielbiam, a te frytki ubówstwiam. 😉 Tylko sporo jeszcze zależy od sera, no i ten sos czosnkowy jest w tym świetny (ja robie majonez czosnkowy, bo nie mogę znaleść dobrego sosu czosnkowego w butelce u nas w PL).

Notarialna ja też nienawidzę pomidorów w naturalnej postaci, za to przetworzone już kocham (zupa pomidorowa moja ukochana, bez ketchupu ciężko, a już surowego pomidora na kanapce nie tkne😉. Do kapusty Baszni tak jak i do bigosu dałam więcej przecieru pomidorowego niż samych pomidorów (1:3) i też super. Tylko dla mnie jakieś mięsko tam musi być. Ale naprawdę polecam, kapustka pycha ❗

A na obiad dziś barszczyk czerwony i krokiety.

[quote author=Tusia link=topic=37442.msg777928#msg777928 date=1290269515]
U mnie dziś pieczarkowa z lanym ciastem

co to to lane ciasto?
[/quote]
ciri, lane ciasto  inaczej chyba kluski kładzione. Ja  czasem daje do zup : jajko + mąka+ sól+ woda i wlewam do zupy z łyzeczki. Wychodza takie fajne kluseczki  😉

Katja, uważaj bo kiedyś sie jeszcze wproszę  na tą cebulową 😁

U mnie dziś schaboszczak był  😎

Ja pomidory kocham w każdej postaci, ale najbardziej chyba suszone jakos dodatek do szpinaku albo łososia.. mniam. Co roku zbieram sie żeby samemu ususzyć i zrobić zalewe, ale jakos mi nie wychodzi .. w sensie, że leń jestem  😡
Notarialna, to zrob z przepisu Bodziowej-zamiast pomodore jablka 😉. Zreszta u nas tym razem nic a nic pomidorow nie czuc, wlasciwie to tylko taki lamacz smaku-kwaskowy. Kurcze, zolaje kurzece trzeba nabyc-wprawdzie zawsze zwalam na mame wykonanie, ale uwielbiam 😉.

my_karen, ja tez sosu czosnkowego gotowego dobrego nie jadlam, najbardziej smakuje mi taki ze swiezym czosnkiem z praski, jogurt albo majo i juz 😉.Frytki uwielbiam, ale chyba starosc daje znac o sobie, watroba mnie po nich pobolewa 😉.

Dworcika, szalony zestaw 😉. Chociaz wszystkie elementu lubie, oj baaardzo.

Aa , podziele sie przepisem a propo jajek sadzonych-od biedy moze to byc obiad, kuzynka z Niemiec nam sprzedala: z chleba robi sie w opiekaczu grzanki, na to maslo, na to szynka i na to jajko sadzone-wszystko musi byc szybko, zeby zaden element nie czekal i wszystko bylo cieple. To na talerz, pieprzu i soli, noz, widelec-pycha! Proste, ale ja bym sama na to nie wpadla, a teraz to nasza ulubiona goraca kolacja.
BASZNIA, dorzuć jeszcze buraczki do tego.
BASZNIA, Jak skończy się sos z kurczakowych żołądków to na pewno upichcę kapuchę. Na słodko to nie, bo jabłek i bananów się na kolację najadłam 😉 Też pieczonych, ale tym razem z cynamonem i cukrem 😉
Basznia ja mialam dzisiaj takie "sniadanie"  😀 szybkie, proste, tanie i jakie smaczne  😁

no i golabki za mna "chodza" cholernie (przez Was :hihi🙂  i mialam jutro robic, a jednak nie moge🙁 we wtorek tez nie🙁 a mam TAKIEGO smaka  😜

Tusia na cebulowa sie spoznilas, dzisiaj sie skonczyla (swoja droga testowalam wczoraj czy mam dobre wino do zupy, efekt taki, ze mi dzis glowa pekala, bo degustacja wypadla "troszke mocniej"😉. ale na kolejna ture cebulowej wpadaj jak najbardziej  😀
(tak nawiasem mowiac, porownywalam tutaj niedawno moj przepis na te zupe z przepisem forumowicza o nicku Kot. podobno ten 'moj" przepis jest na francuska zupe cebulowa, taki fanatyk jestem zupy cebulowej a nie wiedzialam, ze sie je dzieli na rozne)
Gołąbki we włoskiej kapuście z kaszą gryczaną i grzybami w środku, z sosem grzybowym  😍
[quote author=my_karen link=topic=37442.msg779021#msg779021 date=1290349597]
ja robie majonez czosnkowy, bo nie mogę znaleść dobrego sosu czosnkowego w butelce u nas w PL.

nienawidzę pomidorów w naturalnej postaci, za to przetworzone już kocham (zupa pomidorowa moja ukochana, bez ketchupu ciężko, a już surowego pomidora na kanapce nie tkne 😉
[/quote]

majo czosnkowy? ze jak? 😉 czosnek do majonezu dajesz mieszasz i tyle czy cos jeszcze?? swoja droga to takie pozadne maselko czosnkowe do grzanek bym zjadla chetnie..

pomidorow surowych tez nie tkne a inne to i owszem! wiec milo mi ze nie jestem w tym sama! wlasnie skonczylam wielki gar pomidorowki (chyba najwiekszy gar jaki w domu jest - starczyl mi samej na niecale 3 dni jedzenia..)

Gołąbki we włoskiej kapuście z kaszą gryczaną i grzybami w środku, z sosem grzybowym  😍

🤬 ja tu smaka mam takiego strasznego a Ty kolejne przyklady przyrzadzania podajesz  🤬  😁 i to wcale nie glupie te pomysly  😁  😜

co do majonezu czosnkowego: ja np preferuje taki lezejszy troche sos czosnkowy.
nie wiem czemu ale skojarzylo mi sie tez przepyszne maslo ziolowe  😍 pycha na grzanki albo do ziemniaczkow w mundurkach lub zapiekanych w folii aluminiowej  💘 
aaa cholera przez ten watek jestem ciagle glodna  🤔wirek:  😁
A dzisiaj rosolek 😉
Dzisiaj na obiad...
... krem z dyni i pomidorów z grzankami czosnkowymi
Bandos, brzmi pysznie, jak robisz?
U mnie dziś obiad urodzinowy (jakoś lata nie chcą mi się odejmować - ciekawe dlaczego  :zemdlal🙂
Komisyjnie wybrano karkówkę z ziemniakami pieczone w piekarniku z czosnkiem i cebulą, do tego surówka z białej kapusty.
A na drugą turę - pizza (własnoręczna  :hihi🙂. To bardziej ze względu na młodszą część rodziny.
Sernik na zimno zrobiony, ciasto piernikopodobne zrobione. Jak zdążę zrobię jeszcze jakąś sałatkę jarzynową.
sienka, Dynię kroję w kostkę i z cebulą "w piórka" wkładam do piekarnika, piekę, aż dynia zmięknie. Wrzucam do gara, do tego pomidory z puszki, przyprawy (czosnek, pieprz, sól, zioła, kostka rosołowa...) blenderuję, dodaję wody i gotuję. Wszystko na oko. Robiłam pierwszy raz i dałam za dużo pomidorów i zamiast puszki jeden przecier z kartonika, bo to było w szafce, wyszło mi dość czerwone 🙂. Robi się szybko i jest pyszne.

Grzanki: kroję kromki w kostkę wrzucam an patelnię z odrobiną oliwy i czosnkiem (tu też można dodać zioła).
niech no mi kto powie co zrobic by placki ziemniaczane byly chrupiace......
magda, może smażysz je na zbyt dużej ilości tłuszczu, albo są za grube? 🙂
wczorajszy rosół 🙂
probowalam i mniej i wiecej tluszczu i nic.. (na oleju smaze)
grube tez nie sa zdecydowanie..
u mnie dziś na obiad flaczki. Na co innego brak natchnienia...
magda, może problem masz w 'cieście'?
ja stawiam, że olej jest za mało gorący, zanim zaczną się przypiekać nasiąkają nim
potrawka z kurczaka z pieczarkami i placki kalafiorowe
spaghetti własnej roboty ;>
Bitki wołowe z cebulką i jabłkiem w ciemnym sosie knorra, makaron penne i ogórki kiszone 🙂
Ciemny makaron penne ze szpinakiem, posypany fetą  😅
Olałam obiad,wybrałam kubek Knorr..  😵
U mnie dziś chyba kuchnia wietnamska - z pobliskiej restauracji 😀
Kurcze no, robią taką pychotkę i jeszcze do tego tak tanio, że szkoda gotować..
niech no mi kto powie co zrobic by placki ziemniaczane byly chrupiace......

trzesz na grubych oczkach czy na drobnych?
Placki są bardziej chrupiące tarte przynajmniej pół na pół albo z przewagą tartych na grubych oczkach. Ostatnio słyszałam, że dobrze jest dodać płatki owsiane wtedy są super zdrowe i chrupiące ale nie próbowałam.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się