busch, jak masz ochote na lososia, to proponuje lososia ze szpinakiem i feta zapiekanego w ciescie francuskim- ja uwielbiam, a jest latwe i dosc szybkie w przygotowaniu 😉 Do tego ryz z dodatkiem oliwy, w ktorej podsmazasz bazylie i czosnek. A na bogato to do tego jeszcze salatka z rucoli, pomidorkow koktailowych, dowolnych uprazonych orzechow i fety z oliwa z oliwek i sosem balamicznym 🙂
1/2 kg marchwii woda do gotowania marchwii 15 dag ryżu krótkoziarnistego 0,5 litra wody po gotowaniu marchwii 0,5 litra mleka 2 jajka szczypta soli szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej ewentualnie łyżeczka brązowego cukru mielone migdały (do posypania naczynia) odrobina masła (najlepiej fińskiego)
Sposób wykonania:
Marchew oskrobać i pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Do wody po gotowaniu marchwii (0,5 litra) wsypać ryż i gotować aż ryż wchłonie cały płyn. Jajka zmieszać z mlekiem i następnie dodać do masy ryżowej. Marchew zmiksować w blenderze i dodać do ugotowanego ryżu. Dodać przyprawy. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła
Naczynie do zapiekania posmarować masłem i posypać mielonymi migdałami. Piec w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę
Faszerowany mięsem mielonym, papryką, pieczarkami z sosem pomidorowym kabaczek zapieczony w piekarniku pod pierzynką serową 🙂 Ciekawe czy będzie zjadliwe, bo pierwszy raz to robię 😉
maleństwo faktycznie wyszło przepyszne! 😍 Cukinia była taka fajna mięciutka, a obawiałam się, że może być twardawa, bo niby w przepisie który miałam należało ją najpierw obgotować 3 minuty we wrzątku. Ale zaryzykowałam i wsadziłam do piekarnika bez obgotowania i udało się 🙂 Będę częściej to na obiad serwować, bo też bardzo lubię cukinię 😀
Może krupnik? Wrzucasz do gara udko/żołądki kurze ,kostkę rosołową, pietruszkę i seler. Po 20min wrzucasz cebulę całą, pokrojoną marchew i ziemniaki i parę suszonych grzybów (jak nie mam to daję trochę maggi) i po 20min dodajesz kaszę jęczmienną. Jeszcze 20min gotowania i gotowe 🙂 ja zabielam śmietaną i podaję z koperkiem bądż natka pietruszki 😉
tak , tak .Ja robię zawsze na jednym udku/200gr żołądków bo tylko dla dwóch osób. Na mały garnek. A kostka zamiast soli 😉 Aha i wersja z żołądkami długo dłuzej trwa , bo żołądki się gotują min 2h . Jak mi się śpieszy to robię na udkach.