A., A i mam pytanie, możecie polecić jakąś solidną, lekką i cichą, małą golarkę do głowy, nóg, wzorków etc? Końska lub dla innego zwierzaka - ale przetestowana 😉
😉 Dużą to ja mam, solidną i mocną, a te z linków to tak, ' do podstrzygania na pysku'. Nie odważyłabym się ogolić takim małym pierdkiem całego konia 😉
Mam parę pytań. Czy ogolony koń idąc zimą w teren musi być okryty? Czy trzeba zmieniać warstwy lub grubość derki w ciągu dnia? Chodzi mi o to że np. na padoku jedna gruba derka, a do stajni gdzie koń jednak się nie rusza polar plus gruba derka. Czy spotkaliście się kiedyś z wyziębieniem konia? itd.? Z góry dzięki
w teren, powinien mieć jakąś derkę, chociaż treningówkę co do zmian derki padok/stajnia, mojemu koniowi w stajni jest za gorąco w derce którą ma na padoku i to sporo. Na padoku jedna kobyła ma 170g druga 220g a w stajni stoją albo w bawełnie a jak się robi chłodniej to w przejściówce na polarze lub 100g, bo zwyczajnie jest im za ciepło. Ale to akurat moje konie, nie wiem jak inne reagują, no i w stajni nie jest za zimno
MR36 - to zalezy od temteratury na dworze i tego jak bardzo kon jest ogolony. Jesli jest zimno nalezy jezdzic w derce. Jesli troche cieplej to mozna w derce treningowej. W stajni raczej niepotrzebna jest grubsza derka niz na dwor, poniewaz w stajni jest na ogol cieplej niz na zewnatrz. Oczywiscie wszystko zalezy od stajni. Moj kon chodzi w jednej derce cala dobe. A poniewaz ogolony jest w medium trace clip to w zimne dni jezdze w teren w derce a gdy jest cieplo to bez i zakladam dopiero po powrocie i wtedy go jeszcze stepuje przykrytego.
Wiem o tym że w stajni jest cieplej, jednak ja w domu też mam ciepło latam w dzień w "gaciach" a mimo to śpię w kołdrze. Dlatego moje pytanie 😉 Dzięki za odpowiedzi.
Moj w tym roku, ogolony w grudniu, nic nie odrosl, trzymany w 200-300g derce z kapturem, przy takim mrozach jak teraz dodatkowo podpinka tatini, ale on uwielbia cvieplo.
A mój oczywiście już prawie, że zarośnięty ale ponieważ dopiero wraca do pracy to nie śpieszę się z goleniem, zwłaszcza że mam teraz maszynkę do użytku. Czekam aż przejdą mrozy zupełnie.
Moj w tym roku, ogolony w grudniu, nic nie odrosl, trzymany w 200-300g derce z kapturem, przy takim mrozach jak teraz dodatkowo podpinka tatini, ale on uwielbia cvieplo.
W Anglii takich mrozow nie ma a konie stoja w 3 derkach 😁
mój golony (plecki, nogi i głowa zostawione) stoi w angielskiej stajni + cały dzień na padoku w derce 150 g jest cieplutki i nie odrasta, za to z pleców mu się sypie okropnie 😁
Czy jest możliwość ogolenia konia ale nie na łyso, a tak jak u ludzi np. na parę mm/cm, żeby tylko nie wyglądał jak mamut 😉 ale żeby mimo wszystko sierść był np. długości jak w lato lub ciut dłuższa?
Pytam ogólnie bo na łyso już goliłam konia a teraz chciałabym moje mamuciątko podciąć bo zarośnięte jest strasznie a moja dłoń w sierści ginie i nic się nie da doczyścić 🤣
Karmel, ja oddawałam na Jana Sawy w takich starych pawilonach, obsraną do granic możliwości i przyjeli 🙂, a poza tym chętnie znowu ogolę Robcia 🙂, jeden z grzeczniejszych moich "klientów" 🙂