Forum konie »

strzyżenie / golenie koni

to tylko uzbroj sie w cierpliwosc i zapas baterii 😉
kujka, to daj koniecznie znać jak się sprawuje. 😉
I z tym?  🤣
http://www.sklep.pphulinda.com/maszynki-do-strzyzenia/112-zamiennik-maszynki-moser-1245-zestaw-ostrzy-i-narzedzi.html

Ja mam tę maszynkę i jestem zadowolona. Tylko zapłaciłam za nią połowę tego w Sewing.
Heiniger zamówiony  😅
ja ostatnio jak mi się popsuł zasilacz w listerze legato, którego używam do wzorków kupiłam w media philipsa ludzkiego za 69 zł i bardzo dobrze się sprawuje, również do golenia "niedogolenców" w okolicacvh łokci, słabizn i głowy, tylko wiem, że nie wszystkie zakłady zajmujące się ostrzeniem ostrzą philipsy, a ostrzenie jest droższe - np za ostrza do listera płacę 12 zł, a za philipsa podobno (bo jeszcze nie ostrzyłam) to 30 zł...

Constantia

Ja mam tę maszynkę i jestem zadowolona. Tylko zapłaciłam za nią połowę tego w Sewing.

możesz podać linka to tej maszynki 🙂
z góry dzięki  :kwiatek:

tak się zastanawiam czy się nie zaopatrzyć: na wiosnę będę goliła konia, no i psa co 1,5 miesiąca, chyba się opłaca  😀
Kornelia, wow, gdzie tak tanio ostrzą?
u nas w waw ostrzenie kosztuje ok 60 pln... :/
co ile koni musicie ostrzyc noze?
to zależy od jakości sierści konia i tego jak dobrze go właściciel przed strzyżeniem wyczyścił - generalnie na jednym ostrzu spokojnie 3 do 8 koni powinno dać radę ogolić
ja już teraz od poprzedniego ostrzenia ogoliłam z 8-10 w clipmasterze ostera i dalej tnie 🙂 tylko tam się śrubę dokręca... a tak tanio - i dobrze (chyba lepiej niż w sewingu patrząc na ostrzenie ostera) ostrzą w Lublinie 🙂, mały rzemieślniczy zakładzik, a te philipsy ostrzą gdzie indziej... Mój "Pan Ostrzyciel" ostrzy ręcznie a nie elektromagnesem i to podobno jest dużo bardziej efektywne ostrzenie 🙂
ja mysle ze ponad 10 spokojnie (albo mam jakies magiczne ostrza) :P
to jeszcze dopiszcie prosze (najlepiej w powyzszych postach) jakie macie maszynki
dzieki
Co myślicie o goleniu łba? Moja kobyłka jest kara, więc po ogoleniu zrobi się szara i jak zostawię łeb to pewnie nie bardzo będzie wyglądać.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] całkowita edycja posta zakłócająca dalszą dyskusję
Hiszpanka, no ale jak ją ogolisz to będzie cała szara przecież...
Hiszpanka raczyła wyedytować całego swojego posta! 🤬
Chodzi mi o to, że jeśli zostawię łeb nieogolony to będzie się odcinał od reszty. Pytam czy inni najczęściej golą łeb czy zostawiają?
Jak koń stoi grzecznie i nie przeszkadza mu maszynka to jasne że golić.  😁
Mój do nich nie należy... :/
http://www.sewing.pl/maszynki/strzyzenie-koni/101-ningbo-gm-03.html

ma ktoś z Was tą maszynkę i może coś o niej powiedzieć?

Potrzebuje ogolić raz w roku 1 ewentualnie 2 konie i kilka razy do roku średniego psa 🙂

No i mam mojego Heinigera.  😅 Jestem zauroczona.  💃  Niech mi ktos jeszcze tylko powie co sie robi z tym pokrętłem.
to ja sie pochwale moim golasem  😁

Siwy niestety odrosl, wiec po Swietach czeka mnie golenie znow. Na szczescie stoi jak trusia  😁

Angeel, jaka kolorowa przyczepa z tylu. Haha  🤣
moja maszynak juz w drodzę 🙂  😅

dzięki kujka  :kwiatek:
powiedzcie mi do jakiej kwoty muszę się przygotować chcąc kupić maszynkę, która nie będzie goliła hurtowo, potrzebna mi jest na jakieś 3 golenia w roku, na jednego konia-nie za dużego w dodatku 🙂 Co byście poleciły ? Nie ukrywam, że im mniej tym lepiej, ale chce też żeby była w miarę porządna 🙂

Angeel, jaka kolorowa przyczepa z tylu. Haha  🤣

przynajmniej dobrze widoczna na drodze 😀 facet czesto jezdzil w tracy miedzynarodowe, wiec po ciemku nawet ja widac 😉
No i mam mojego Heinigera.  😅 Jestem zauroczona.  💃   Niech mi ktos jeszcze tylko powie co sie robi z tym pokrętłem.

zakrec do samego konca mocno (chyba w prawo) bedzie dobrze golila 🙂
W instrukcji powino być wyjaśnione  😉 u mnie jest napisane, że w prawo do pierwszego mocniejszego oporu i wtedy jeszcze 1/4 obrotu.
I powtarzam to co napisałam wcześniej: moja Heininger Progress jest świetna  😅
moja maszynka już doszła 🙂 jest super już wypróbowałam na zarośniętym psie haha trochę się psisko zdziwiło wielkością maszynki, ale był grzeczny, już się nie mogę doczekać golenia konia  😁

equi.dream - myślę, że do 500 zł napewno  😀
polonez  :kwiatek: a macie coś takiego sprawdzonego do podlinkowania ?
do mnie dzisiaj przyszła ta maszynka

http://www.sewing.pl/maszynki/strzyzenie-koni/101-ningbo-gm-03.html

jest naprawdę fajna, nie goliłam jeszcze konia, ale wypróbowałam na zarośniętym psie. Goli super.

Ostrza są wymienne, można dokupić ostrza z Heinigera lub ningbo, jest mocny silnik i 3 biegi.
Nie jest nawet taka ciężka, trochę głośna, ale da się przeżyć słyszałam głośniejsze.
w komplecie jest maszynka z ostrzem, olej, pędzelek i klucz wszystko zapakowane w walizce.

Jutro moja maszynka zetknie się pierwszy raz z koniem, zobaczymy co z tego wyjdzie. 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się