Kujka, w tym roku po prostu mi się zaczęła maść z paszportu zgadzać - kasztan w siwiźnie... Tylko wolałabym, żeby nie przesadzał z tą zmianą maści. Nie będę go czyścić jak się siwy zrobi - o co to to nie!!!
No więc i Belfast już ogolony i zaderkowany 🙂 Ostatecznie bez wzorku, bo nie zdążyłam zrobić szablonu. Pod nóż poszło wszystko, od stóp do głów 😁 A tak na serio, to całe nogi, kłoda i ganasze na pysku. Belfast przez 2 godziny stał jak baranek 💘
christine, znam ten ból 🤔 W środę goliłam kuckę, musiała być na potężnym głupim jasiu, i maszynka konała mniej więcej od połowy. Został mi kawałek na zadzie, i zdechła. Na szczęście udało mi się ją jakoś reanimować i kuca skończyłam. Ale następnego dnia chciałam dokończyć nogi innego konia (którego nie miałam czasu ogolić na zero) i maszynka padła na amen. Teraz Rosie ma każdą nogę ogoloną do innej wysokości. Jutro jedzie na trening i będzie wyglądać bardzo interesująco 😡
Ponoć nowa maszynka jest zamówiona i ma przyjść lada dzień, ale ja już nie nadążam. Już przynajmniej 6 zwierzów czeka, a reszta obrasta w zastraszającym tempie 😵
ja golę jeszcze latem, zimą mam nadzieje nie golić kolejny raz, ale jak bym miała maszynkę to bym ciachnęła, dodatkowo b.dużo płacę za dojazdy, więc też rozważam zakup maszynki
ja na szczęście dosyć często jestem na Party to przynajmniej za dojazd nie płacę 🙂 a zapłaciłabym dużo, bo moje Gliwice 200 km od Wrocławia są :P a tak to całkiem niedrogo mnie to kosztuje 😉
Czy znacie jakieś dobre instruktaże, najlepiej filmiki dotyczące obsługi golarki? Nie chodzi mi tyle o samo golenie, ile o obsługę - wkładanie ostrzy, wyregulowanie odpowiedniego napięcia, naoliwianie i czyszczenie ostrzy? :kwiatek:
bostonka, powinnas miec to wszystko w instrukcji obslugi (filmiku niet). ale to jest najczesciej naprawde proste jak konstrukcja cepa, takie no... logiczne.
maszynke zmontowac i naoliwic + sprawdzic czy dziala 😉
koniowi pokazac na sucho i wlaczona, zaczac od lopatki i jazda. a i nie zapomniec o przerwac bo maszynka sie nagrzewa i moze byc dla skory nieprzyjemna. chyba wszystko. prosciutkie 🙂
D+A, po 1 nie bać się 😉 po 2 długie pociągnięcia maszynką, pod włos, tak żeby wychodziło jak najbardziej gładko. po 3 warto mieć kogoś kto pomoże za pierwszym razem, szczególnie z wewn. stroną nóg np. po 4 uważać na fałdki (np między nogami przednimi, przy klacie) bo można niechcący zaciąć...
kujka, ale ja nie mam maszynki, więc nie mam i instrukcji 🙁 Ogólnie przyglądałam się i wiem, że jest to raczej proste, ale we wtorek mam egzamin, na którym będę musiała to pokazać, więc wolałabym mieć obcykane, a nie zastanawiać się z czym to się je 😉 Przede wszystkim boję się, że wsadzę ostrza górą do dołu, a nigdzie nawet nie mogę znaleźć rysunku, jak to powinno wyglądać. Poza tym, wiem jak się reguluje napięcie, ale jak poznać, że sie dobrze to napięcie wyregulowało?
Jeden koń na szczęście stoi jak cielę.Golę całego oprócz połowy głowy i nóg,więc w sumie najgorsze zostaje owłosione. Jak często trzeba robić przerwy?W zeszłym roku chyba mój zwierz był golony ciurkiem.
D+A, to zalezy od maszynki, jedne nagrzewaja sie szybciej inne wolniej. sprawdzaj sobie co jakis czas czy nie zrobila sie za goraca, niektorym koniom moze to bardzo przeszkadzac.