Forum konie »

strzyżenie / golenie koni

co sadzicie o goleniu koni w lato ? prosze o odp  , i czy ma to sens ? :kwiatek:
Jak koń się mocno poci to jak najbardziej jestem na tak!
Naciau, ja ogoliłam w czerwcu i to było najlepsze co mogłam dla konia zrobić, poci się o wiele wiele mniej i wysycha w moment. W te upały nie stoi mokry w boksie.
Oczywiscie, ze to ma sens. Szczegolnie, ze lato przyszlo konkretne.
Przeslanki takie jak przy goleniu zima.

Mojego zamierzam "ciachnac" w tym tygodniu, jak znajde troche czasu.
dziekuje , juz prawie jestem zdecydowana  😉 a jak z muchami ? gryza bardziej ? maja lepszy kontakt do skóry ? i jak czesto golic ?

🚫 a kota da sie ogolic ? bidulek moj ma taki włos ,ze patrzec nie moge jak sie meczy w tym futrze ? 🙁
moja młoda ogolona-miała bardzo długą i gęstą sierść

ale np. Korsyka mimo ze się nie poci jakoś bardzo a i tak chciałam ją 'ciachnąć' to maszynka nawet włosów by nie wzięła, tak krótkie są
Naciau, te kilka mm sierści to nie jest taka różnica. Gryzą zarośnięte i ogolone tak samo. Ja na oko widzę, że powinno starczyć do końca sierpnia, ale zobaczymy.
Ja też muszę kuckę na dniach ogolić, bo niby ma sierść krótką, ale tak gęstą że leje się z niej po 5 minutach pracy  🤔
no wlasnie , dzisiaj jazda po 20 z 45 min a ona cala mokra  🤔
a jak juz sie ogoli tego konia to trzeba go latem pakowac w derke siatkowa?
ja też niedawno ogoliłam. Dzięki temu koń mi dużo lepiej znosi upały.
A co do much - trudno mi określić, popsikałam czarną absorbiną. Ma trochę ugryzień, ale nie jest to większa ilość niz była przed ogoleniem.
A ja mam pytanie natury głupie - jest sens ogolić konia, który w tej chwili tylko stępuje i nie ma tragicznie długiej/gęstej sierści, nie poci się jakoś bardzo, ale widać, że jest mu trochę gorąco - nawet w stajni.
myślę, że tak. Bo to już nawet nie chodzi o treningi a właśnie o znoszenie upału, czy to na padoku czy to w stajni
A nie boicie się, że jednak w tych upałach słońce operuje mega mocno i na ogolonego konia to derka będzie potrzebna żeby go słońce nie poparzyło? Futro może i im trochę przeszkadza ale też chroni.
korsik - dzięki, tak własnie myślałam. W stajni jest owszem, chłodno, ale i tak duszno, więc to chyba dobry pomysł.
IMHO, Jak dla mnie to juz troche przesada. Kon, to nie piesek miniaturowy, da sobie rady.
Zwlaszcza ze nie chodzi i sie nie poci za bardzo.
Ale czy nie będzie mu wygodniej i lepiej? W stajni widzę, że mu gorąco.
oczywiscie, ze bedzie mu wygodniej i lepiej.
A nie boicie się, że jednak w tych upałach słońce operuje mega mocno i na ogolonego konia to derka będzie potrzebna żeby go słońce nie poparzyło? Futro może i im trochę przeszkadza ale też chroni.

Ale przecież ogolony koń ma trochę sierści.
Bardzo wiele koni sportowych jest golonych przez cały rok.
epk, moja ogolona ma sierść może o 1mm, krótszą niż niegolone
epk, mój koń w takie upały nie stoi cały dzień na padoku tylko rano i wieczorem, więc mu nie zaszkodzi. Żyje już tak drugi miesiąc, poparzony, pogryziony ani nieszczęśliwy nie jest- przeciwnie nareszcie mu lepiej.
a moge wiedziec jakie ceny sa ? orintacyjnie  😉
ok 80-100zł ja płaciłam 100zł
ok dzieki  :kwiatek:
Nie no spoko, ja tak się zaczęłam zastanawiać, szczególnie, że ja mam kasztana i jakąś podświadomą opinię, że mają wrażliwą skórę. A słońce ostatnio ostro daje nawet o 9 rano.
Jak goliłam w czerwcu to  dawałam derkę na pierwszy tydzień-dwa  po goleniu (aż ciut odrosło) jak stał długo na padoku
teraz nie golę 😉
Naciau, w Warszawie za golenie 100-150zł
jutro przyjedza pani golic konia , zobaczymy  😀iabeł: wybralam znaczek na zadzie peace  😁
ja wygoliłam sama serduszko- serduszko zostało a dookoła wygoliłam i jak koń był cały golony to nie powiedziałam zeby golić dookoła a serduszko zostawic i wszystko zostało zjechane równo  🙁 trochę śmiesznie wygląda ale trudno  😁
U nas wzorek był oczywisty 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się