Forum konie »

strzyżenie / golenie koni

_Gaga, super 🙂 pójdę twoim śladem �

A jakie ostrze do wzorków ?

Naciau,
Nie robię wzorków (moje zdolności manualne się nigdy nie rozwinęły 😉 to nie wiem...
T-10 Ultra Edge
Rudzielc_23, to jeszcze inne
Perlica, T10 od T84 różnią się tylko długością cięcia. T10 to boda 0,5 mm (??) , T84: 2,6 mm
Mam wrażenie że jakość tych ostrzy Andis ultra edge bardzo spadła w ostatnim czasie. Różnica w cenie do szerokiego ostrza Heinigera nie jest duża a wydaje mi się że są lepsze jakościowo.

Gaga T10 to 1,5mm

Chyba nic innego nie daje mi takiej satysfakcji jak ogole takiego kudłatego konia i ten moment jak jest taki lśniący i czysty później, mogłabym chyba zajmować się tylko tym, uwielbiam😃
somebody, możliwe z tą długością. Pamiętałam tylko, że T10 tnie krócej (czyli słabe dla karego, bo wychodzi myszaty 😉 )
I fakt, też lubię efekt po pierwszym jesiennym goleniu.
Perlica, T10 też mam i jest to bardzo kapryśne i delikatne ostrze, niewielu umie je naostrzyć. To co wysyłam ma lepszy kształt i nowym ogoliłam 10 koni względnie czystych bez nóg. Niestety czasami z tymi ostrzami to loteria, mam dwa identyczne Heniegera i jedno jest o niebo lepsze.
Ogoliłam moją 3 latkę wczoraj w 1,5h saphirem ( wliczony czas na zamiatanie włosa, przerwy że ktoś przechodzi z koniem itp. ) moim nowym 😍 mimo, że przy H. Xplorer to ona nie idzie jak zły, ale coś za coś. Czasem trzeba przejechać kilku razy żeby nie zostawały ślady, lub mocno dociskać, ale jest leciutka i genialne jest ładowanie obu aku jednocześnie!
Jestem mega zadowolona, bo ona jest leciutka taka że szok.
Koń ma 170 tylko, więc nie musiałam nawet na krzesło wchodzić i mnie ręka nie bolała😁
Wiecie może jakiś ostrza pasują do maszynki z Juli Kayoba? Oprócz oczywiście tych tej samej firmy. Szukam ciut lepszych
Ja mam Bonum ale jeszcze mi nie było dane użyć... Dostałam na gwiazdke a 25/12 moj koń zrobił sobie wielka dziure w stawie. Pomyślicie - no to moze w tym roku? A gdzie tam, nie bedzie żadnej jazdy do przynajmniej marca.  😵
Zorilla, i jak Twój Aesculap?
Jaką maszynkę bezprzewodową do 2,5 tys polecacie?
Nat95, saphir z szerokim ostrzem.
Post został usunięty przez autora
Muszę podgolić konia bo mi się ugotuję - ale to hucuł kłaków ma tyle że nie ma szans go zrobić na nakładkach
Na gołej maszynce mogę ciąć max na 2mm, czy to nie jest jednak za krótko ? Jak to szybko potem odrasta?
Chodzi tylko o podogolenie szyji i okolicy popręgu bo tu mi się poci jak prosiak
Koń wolnowybiegowy, normalnie go nie derkuje a i tak ma z czego zrzucić
espérer,

Ja gole swoje na 1.5mm albo 2.4mm. Ten wrazliwszy kon nie lubi 1.5mm wiec zostawiam mu wiecej ale drugiemu to wsio ryba i spokojnie na 1.5 idzie. 2 to po srodku, szczegolnie jak calego nie obciachasz to powinno byc git 😉

Odrastanie zwolni Ci jesli ogolisz blizej konca grudnia, wtedy dzien zaczyna sie wydluzac i siersc juz tak nie rosnie. Jesli ogolisz teraz to pewnie masz kolo 1.5-2miesiace.
Muszę teraz bo u nas zrobiła się wręcz wiosna … no koń sie poci jak świnka…
I takiego podgolonego przy jakiej temp. muszę już załadować w derkę?
Ja golę na 3.2mm, a taki podgolony szyja, słabizna i prsy popręgu stoi teraz w plandece a jak było bliżej zera to dostał 100g, ale to zmarźlak
Dobra to wychodzi na to że chyba mogę go zostawić nawet bez bo mamy na plusie bez wiatru i bez deszczu a on znowu z tych z tłuszczem …

Muszę się pochwalić, że właśnie odebrałam moją pierwszą maszynkę z Heiniger Saphir i już jestem zachwycona 😍 Chociaż myślałam, że głośność jest porównana co do Camry.
W weekend pierwsze golenie, czy coś powinnam wiedzieć przed pierwszym użyciem, czy wystarczy tylko
olejować ostrze i można działać?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się