ninevet ależ ja to rozumiem. poza tym, dobija mnie ten fotoblog ostatnio.
Time pierwsze strasznie leci w prawo i to się znacznie w oczy rzuca, [s]ostatnie z kolei niedoświetlone[/s] - nie tak, inaczej: przesunęłabym modelkę w prawo, żeby oświetlić jej twarz. to z bańkami mi się podoba baaardzo.
Ninevet genialne światło, świetny moment, dobry kadr. W pierwszym zdjęciu aparat pomierzył światło na promieniach słonecznych(chyba, że robiłaś zdjęcia na manualu, a nie na priorytecie), dlatego niepotrzebnie uciekło dużo detali z drzew naokoło. Poza tym modelka złamała siwka w potylicy, ten się zdenerwował - położył uszy, jakoś krzywo stoi. To nieładnie kontrastuje mi z tłem, które jest bardzo harmonijne, naturalne. Oczywiście nie znam sytuacji - koń może być "dzikim ogierem", 7 dzików mogło przebiec w krzakach, albo w wieś obok uderzyć mógł meteoryt - mówię tylko o tym, co widzę. Ktoś może powiedzieć, że się czepiam - to prawda, ale w takiej sytuacji wolę ten sam kadr bez konia.
Drugie "świetlne zdjęcie" jest moim zdaniem o niebo lepsze. Po pierwsze punktem pomiaru światła zdaje się być las, w którym teraz widać detale, a światło, w którym kąpie się modelka i rumak jest dużo intensywniejsze, co bardziej pasuje mi do koncepcji. Koń też wygląda na bardziej rozluźnionego i o wiele lepiej wpisuje się w naturę. Kadr bardzo(!) mi się podoba, mało jest w wątku zdjęć w takim stylu. Żeby wyciągnąć z niego maksimum wyrazu trzeba by było pobawić się jeszcze jakimś programem graficznym i podciągnąć niektóre suwaczki.
Time dlaczego wszystkie zdjęcia są w kwadracie? Moim zdaniem taki format nie pasuje do ani jednego z nich. Na pierwszym zdjęciu nie zostawiasz koniowi żadnego miejsca z przodu, kadr jest centralny w bardzo brzydki sposób. W takich dynamicznych sytuacjach warto zostawić z przodu trochę więcej miejsca niż z tyłu - to wskazuje kierunek przemieszczania się obiektu. To podstawy podstaw fotografii. Oczywiście w uzasadnionych przypadkach nie musimy tego robić - tutaj jednak żadnego uzasadnienia nie widzę.
Co do ostatniego zdjęcia to nie zgodzę się do końca z Facellą. Po pierwsze zastosowałbym inne kadrowanie(znowu: po co kwadrat? co autor miał na myśli?), pokazał trochę więcej ciemności otulającej postać. Światło padające na złożone do modlitwy ręce moim zdaniem ma cel i uzasadnienie, kładzie na coś akcent - dla mnie to właśnie ta modlitwa jest tematem zdjęcia. Kojarzy mi się to z malarstwem wczesnochrześcijańskim i zaburzonymi proporcjami członków(duże ręce, "by czynem chwalić Boga"😉. Inna sprawa, że skoro było "mini-pozowanie" to Time mogła być konsekwentna i poprosić modelkę o przybranie nieco bardziej pokornej i chwalebnej pozy.
Urzekło mnie przedostatnie zdjęcie lhp z poprzedniej strony. Świetna geometryzacja kadru i siwek wystawiający łeb ze swojego boksu tak, jakby opuszczał ramki komiksu. Moment też świetny. Bardzo mi się fotka podoba!
Oba kadry pejzażowe lecą w lewo (zwłaszcza pierwszy), podobnie jak pierwszy portret. Konwersja zjadła ostrość, przez co ma się wrażenie niechlujności. Drugi portret jest moim zdaniem niedoświetlony. To tak jakby w dobrej restauracji danie zostało podane na plastikowych talerzach i polane keczupem.
Stiepan - o takie kadrowanie w ostatnim zdjęciu Ci chodziło? + dzięki za opinię :kwiatek:
Facella - również się z Tobą nie zgadzam, modelka została tak celowo oświetlona (czyt. na ręce), próbowałam ze światłem na twarzy i wyszło kijowo do tego nie wyglądało to ciekawie.
Time, koncepcja z modelką super, idea ekstra, ale byc moze nie z tą modelką. spojrzenie w bok nie elektryzuje, calość mogła być super, a to uciekajace spojrzenie i twarz bez wyrazu sknocily wszystko. w tego typu zdjęciach oczekuję czegos elektryzującego, bo mają potencjał. i nawet kontrast: dlonie do modlitwy, doświetlone, oraz zadziorna i przekorna mina z elektryzującymi oczami patrzącymi wprost w człowieka wnętrze, z ciemności, jakby w ukryciu prawdziwej intencji, byloby mistrzowskie. spróbuj może? bo bardzo chętnie bym cos takiego zobaczyła.
zdjecie z serduszkiem też byloby lepsze gdyby modelka miala jakakolwiek mimikę, no i zepsul dla mnie efekt nierówny paznokieć, patrzac na zdjęcie, nie moglam sie skupic na calosci, tylko widzialam ten pazur 😁
koncepcji z nogami nie ogarniam. dla mnie-ot fotka i wsio. może nie zauwazylam zamyslu? z tej perspektywy wygladają na troszkawo bezksztaltne nogi w trampkach szczerze mówiąc 🙁
koncepcja z bankami super, ale chcialas stworzyc klimat lekko bajkowy , a mamy zainteresowanego/spietego konia, gdyby mial tylko kantar, badz nic, i np scena calusa, badz wyciagniecia dloni do niego, duzo lepiej by mi pasowalo
nie jestem specjalistą, na technikach sie nie znam, to luzne odczucia, bo widac w Twoich zdjęciach pomysl, a nie fotografowanie byle czego byle po co🙂
Ninevet, a mnie sie wbrew pozorom bardziej podoba pierwsze zdjęcie z tej wspanialej koncepcji swiatla. ta para z nosa, zludzenie zlosci w koniu, super 😜
Przepraszam, że tak późno odpisuje ale niestety ostatnie dni były dla mnie ciężkie pod każdym względem :P
Stiepan - mnie się jednak bardziej podoba pierwsze zdjęcie, głownie ze względu na chuch. Dodatkowo kobyła fenomenalnie maścią pasowała mi do klimatu, z resztą wolałam by koń był osobnym elementem kadru, mocnym i wyraźnym punktem, a nie jak w wypadku drugiej foty mglistą postacią stanowiącą całość. Bardziej "jeździec apokalipsy" niż "postać rodząca się z światła". Pisząc inaczej pierwsze zdjęcie to dokładne odwzorowanie tego co miałam w głowie je robiąc, tak je widziałam i tak miało w moim wyobrażeniu wyjść. Nie wiem czy dobrze opisałam o co mi chodzi, bo jednak jestem typowym praktykiem- najpierw robię, a potem dopiero czytam i sprawdzam czemu nie wyszło. Nawiasem pisząc dlatego też nie komentuje cudzych zdjęć [poza oczywistościami], bo ja wszystko robię na "czuja" więc z definicji niekoniecznie dobrze 😉
Abre - z tą jakością to ja walczę i walki nie wygram. Mam do słabego body, słaby obiektyw, za każdym razem wszystko co było robione na iso powyżej 400 muszę odszumiać i to dosyć potężnie, przez co zawsze tracę jakość i szczegóły. Niestety dopóki się nie dorobię lepszego szkła lub nie znajdę cudownego sposobu na walkę z tym dziadostwem wszystkie zdjęcia robione w gorszych warunkach oświetleniowych będą takie "piękne". :/ Nie chcę się w żadnym wypadku usprawiedliwiać, po prostu jeszcze nie znalazłam sposobu by ten problem rozwiązać. Z tym, że zdjęcie leci na lewo się zgodzę chociaż wcześniej tego zupełnie nie zauważałam 😡
ja wszystko robię na "czuja" więc z definicji niekoniecznie dobrze 😉
prawie jak ja, tylko że ja w trakcie robienia zdjęć rzadko myślę. np. o tym, żeby nie leciało w którąś stronę. albo o tym, że w tle mam szopę i lepiej by było ruszyć tyłek parę kroków w bok... a później wychodzi na zdjęciach i na dysku zalega masę całkiem niezłych zdjęć zepsutych moim niemyśleniem 🙄
Facella - ja się dosyć boleśnie uczę. Patrzenia na tło nauczyła mnie sesja "ślubna", która prawie całą wykonałam na tle kibla 😁 edit: nawiasem pisząc ta sama sesja nauczyła mnie używać korekty ekspozycji, bo na 90 % zdjęć przepaliłam suknię ślubna 😵
Stiepan - mnie się jednak bardziej podoba pierwsze zdjęcie, głownie ze względu na chuch. Dodatkowo kobyła fenomenalnie maścią pasowała mi do klimatu, z resztą wolałam by koń był osobnym elementem kadru, mocnym i wyraźnym punktem, a nie jak w wypadku drugiej foty mglistą postacią stanowiącą całość. Bardziej "jeździec apokalipsy" niż "postać rodząca się z światła". Pisząc inaczej pierwsze zdjęcie to dokładne odwzorowanie tego co miałam w głowie je robiąc, tak je widziałam i tak miało w moim wyobrażeniu wyjść. Nie wiem czy dobrze opisałam o co mi chodzi, bo jednak jestem typowym praktykiem- najpierw robię, a potem dopiero czytam i sprawdzam czemu nie wyszło. Nawiasem pisząc dlatego też nie komentuje cudzych zdjęć [poza oczywistościami], bo ja wszystko robię na "czuja" więc z definicji niekoniecznie dobrze
wlasnie tak jak pisalam, dlatego też pierwsze mi sei wydaje dużo ladniejsze :kwiatek: 😍
Time, życzysz sobie opini na temat nowych zdjęć? bo ze mnie żaden fotograf, wiec mogę tylko o kompozycji i efekcie finalnym tylk osie wypowiedziec.
po pierwsze, modelka jednej miny:P ale wpasowuje sie w klimat mgly bardzo dobrze, i wyglada duuuuzo lepiej niż poprzednia pierwsze jest bomba, super dla mnie kompozycja, wzrok modelki, postura konia. tylko bym jednak wieksze nasycenie koloru w ps wrzucila na czerwien. i stanowczo bym zalozyla oglowie, badz np cordeo, zeby ukryc jakiekolwiek trzymanie konia. wtedy pozowalo by na dzikie😀
w drugim modelka zaslonila sobie twarz wlosami niestety, ale znów zamysl byl super. zmienilabym ubiór, bo koszulka z rekawkiem mi bardzo nie pasuje tutaj, i chyba bym pokazala jakos mocniej "więź z koniem" czyli np przesunelabym jego glowę ku sobie, bądz coś w tym stylu.
:emota2006094: trzecie jest booomba, zamysl suuuper. tylko przyblizylabym modelkę do konia, no i jest jakby mgliste, pewnie robilas bez doswietlania jakiegokolwiek? wiec domyslam sie ze bardzo bardzo trudno zlapac lepsza ostrosc i jakieś kolory. wyostrzylabym mocniej, nawet kosztem widocznego efektu.
ostatnie jest wspaniale. cudne po prostu, tez mi brak ostrosci troszkę i nasycenia, ale takie też ma swój urok. fajnie ustawieni, kon wyszedl super, modelka bomba!
trzymaj tak dalej, bo masz świeeeetne pomysly🙂
widzialam dziś 4 moje zdjęcia po obróbce, bardzo mi się podobają, choć są mocno wyfotoszopowane. w jednym mocne ziarno bardzo wyszlo, bo wyciagane z cienia, myslicie, ze jesli ogolnie mi się bardzo podoba, to mimo ziarna wieszac z radoscia na scianie:P?
bemyself dziękuję Ci bardzo, bardzo. :kwiatek: Miło mi się zrobiło, postaram się poprawić 💃 w tej mgle bardzo trudno było mi złapać ostrość co niestety jest widoczne 🙁
a co do więzi z koniem, mam jeszcze takie ale kadr mi się w nim nie podoba, miało być inaczej a wyszło jak wyszlo 😤:
a mnie to wbrew pozorom podoba dużo bardziej 😍 wiesz, ja niestety nie mam umiejetnosci fotograficznych, i jesli chodzi o sprzet, profesjonalny kadr itp to nie powiem nic, jedynie o kompozycji i przeslaniu zdjęcia, o jego odbiorze i wydzwięku mogę cokolwiek powiedziec.
ale to jest suuper 🏇
wspaniale że się chcesz dalej rozwijać. jakbyś chciala- zapraszam do nas, załatwię kilkudniową praktykę u fotografa takiego wieloletniego, jak dla mnie super pro. 😉