ninevet, fajne, tylko przepalenie na siwku spore 😉
aga020596 Ale co Ty chcesz zrobić np. z tą pierwszym zdjęciem? Dla mnie to jest zupełnie nieprzemyślany pstryk i chociaż nie wiem jak byś to obrabiała, to dzieła sztuki nie będzie.
BTW, nigdy nie rozumiałam o co chodzi w zdjęciach z kwiatkami wypełniającymi cały kadr, i chyba nigdy już nie zrozumiem.
aga020596, nie podobają mi się kadry. róża nie dość że z góry, to jeszcze nie mieści się w kadrze. dziewczyna na drugim zdjęciu nie ma lewej dłoni, jest ucięta w nadgarstku. ale pomysł z inną perspektywą jest dobry. i faktycznie płot wadzi.
Misskiedis, niby mogę, ale nie wiele można napisać. Ot, obrazek, nawet nie zdjęcie. Ani ładne, ani nowe, ani ciekawe, ani przemyślane. Zdjęcia robi się pudełkiem po kawie i sedesem, akurat lustrzanka nie sprawi, że zdjęcia będą lepsze. Co zmienić? Przeczytać o kompozycji, ekspozycji, intrukcję aparatu i próbować, myśleć, próbować, myśleć.
Papi, moment uchwycony ciekawy, ale zdjęcie ciemne, większą uwagę przykuwa budynek w tle niż bańka i kompozycja też nieciekawa. Bańka fajna, ale fotka jak fotka 🙂
Łooo mamo- zrobiłam jedno zdjęcie i coś na poziomie karta-aparat ze świrowało. Pokazywało, że karty nie ma, a aparat nie dawał się wyłączyć. Wyjęłam baterię, styki przetarłam, kartę sformatowałam, bo zdjecie, mimo że było, to i tak się nie zachowało.
xxflygirlxx, przyjrzyj się zdjęciu. Czy tak wygląda naturalna skóra? Ja wiem, że chcesz ją wygładzić tak, żeby porów nie było widać. Ale to ma być choć trochę autentyczne. a tymczasem u Ciebie kontrast między szyją a twarzą jest dość zabawny.
Faktycznie. Jakoś szyja wyleciała mi z głowy. 😁 Dzięki za opinię, bo pewnie sama bym tego nie zobaczyła. :kwiatek: A jeśli już jesteśmy przy temacie: jak coś usuwam, załóżmy, że kantar to nie wychodzi mi to tak czysto tylko takie jakby kratki się robią, mam nadzieję, że wiecie o co chodzi. Jak mam to zrobić poprawnie, żeby tak nie było? 🤔
tylko utknęłam przy mieszaniu barw 😵 już wszystko wyczaiłam gdzie w gimpie mam, ale tego no za cholerę 🤔
Żeby wymieszać barwy trzeba ściągnąć dodatkowe skrypty do gimpa (nie wiem czy jest jakaś inna możliwość). Oprócz tego do wykonania obróbki retro nie trzeb robić warstw 😉
Ja sobie ściągnęłam te skrypty i za pierwszym razem faktycznie na zdjęciu wyszło co nieco, wiadomo że wymaga to jeszcze dopracowania, trzeba się pobawić. Ale coś się stało i teraz za każdym razem gdy chcę użyć tej funkcji wyskakuje błąd🙁dwa okienka) "Plug-In 'Graduated Filter' left image undo in inconsistent state, closing open undo groups." i: "Wystąpił błąd podczas wykonywania script-fu-grad_kp: Error: Procedure execution of gimp-layer-copy failed on invalid input arguments: Procedura "gimp-layer-copy" wywołała błędny ID dla argumentu "layer". Prawdopodobnie wtyczka próbuje pracować na warstwie, która nie istnieje. "
Wcześniej nie musiałam nic robić, po prostu wybierałam ta funkcę ustalałam kolor i się robiło. Czy ktoś może wie co powinnam zrobić w tej sytuacji? Coś pisze o warstwach, wcześniej ich nie musiałam robić. Help!
moje może nie twórcze, bo żeby je zrobić dobrze musiałabym sie kłaść na ziemie koło tego stworzenia a nie miałam na to ochoty 😵 więc robiłam strzelając...ale samo uchwycenie momentu, koło stajni, oraz przede wszystkim znalezienie sie we właściwym miejscu we właściwym czasie było tu najważniejsze 🙂
w sumie teraz jak na nie patrze to mi się słabo robi a samej żabki żal wybaczcie jeśli wrzuciłam w zły wątek
Nat, brawo za uchwycenie momentu. usunęłabym trochę tego zielska, ręcznie w realu, zajęty był, to by nie zwiał. poza tym wyglądają na robione z góry - lepiej kucnąć i albo użyć zooma, albo podejść bliżej, żeby bardziej kadr wypełnić. za dużo tła i zielska, rozprasza. tyle od nieznającej się na tym 😀
ufff tyle do poprawy i pewnie jeszcze wiecej 😀 że z góry robione-strzał w 10-tke 😉 ale uwierz mi próbowałam być jak nabliżej ala co on nie drgnął chciałam wiać jak głupia 😂 wielki nie był ale dość spory jak na te nasze okolice 🙂
Nat, trafiłaś w moment bomba! I gratuluję zrobienia tych kilku zdjęć, ja osobiście, nie podeszłabym tak blisko, już nie mówiąc o kładzeniu się czy usuwaniu liści. Fakt, faktem dobre to zdjęcia nie są, ale i tak gratulejszon ;]
oh, ale taka mała bestia nieszkodliwa zupełnie jest 😀 nie wiem czego tu się bać, dla zdjęć się poświęcić czasem można 😀
gllosia, mi to na fotomontaż nieco wygląda, patrzę na nos i grzywkę konia, i widzę, że coś tam usuwane albo wycinane było... nawet jeśli, ja nie mam nic przeciwko, pomysł fajny, tylko hmm niedopracowane może... i na koniu jakoś inaczej światło leży. i wydaje mi się, że powinien być w nieco innych barwach przy takim świetle...
Ja tam się boje wszystkich taki pełzających zwierzaków (no, może do jaszczurki się zbliżę), także brawa dla Nat 😉 Ja bym zwiała gdzie pieprz rosnie, może bym popatrzyła z bezpiecznej odległości ^^
Co do mojej pracy, to hm.. to jest fotomontaż ;]] I mój pierwszy raz, więc proszę o wyrozumiałość. Najgorzej własnie było z grzywą i grzywką, faktycznie grzywka kiepsko wyszła i nos też.. Jakos nie zwróciłam na to uwagi :P A w jakich kolorach powinien być koń?
wiesz, w cieplejszych. takich typowo zachodowych, żeby się zgrały z tłem lepiej. delikatne, ciepłe róże, pomarańcze, ale bez zacierania naturalnych kolorów. no i światło pada z innej strony, powinno być od tyłu. ale jak na pierwszy fotomontaż to całkiem, całkiem! gratuluję.
Jeśli chodzi o kolory konia to niestety nie mam pojęcia jak to się robi 😵 Kilka dni temu wpadłam na pomysł, żeby w końcu zająć się obróbką (a nie tylko podciąganiem kontrastu 😉) no, ale na razie tyle umiem zrobić. Retro mi nie wychodzi, reszta tez nie.. Ale będę się uczyć (metoda prób i błędów oraz zabawy 😉), a może następny fotomontaż wyjdzie lepiej. W każdym bądź razie bardzo dziękuję 😉)
ninevet Spróbuj sobie przyciąc drugie zdjęcie z lewej strony - tuż przed pasemkiem jasnych włosów (tak żeby pasemka nie było widać. Także minimalnie czoło, żeby nasada włosów nie tworzyła trójkąta. Czyli mniej więcej w połowie odeległości od brzegu zdjęcia do linii brwi. A potem napisz czy ta moja wersja Ci się podoba
coś takiego ? chodzi mi o lewy brzeg i górę. Nie chciało mi się od nowa pracować na oryginale, bo Ninevet [geniusz nawiasem mówiąc :/] bawiła się zdjęciem już pomniejszonym i doprowadzenie oryginału do wersji sPSutej trwało by znów wieczność 😉
coś takiego ? chodzi mi o lewy brzeg i górę. Nie chciało mi się od nowa pracować na oryginale, bo Ninevet [geniusz nawiasem mówiąc :/] bawiła się zdjęciem już pomniejszonym i doprowadzenie oryginału do wersji sPSutej trwało by znów wieczność 😉
Dokładnie o to. Takie kadrowanie wydobywa oczy. Domykasz kadr z lewej i te jane kosmyki włosów nie odciągają uwagi od twarzy. Co do górnej części zdjęcia - lubię odważne cięcia czyli albo głowa jest cała albo tniemy w połowie czoła. Inaczej mam zawsze wrażenie pewnej przpadkowości kadru. No i Twoje prawe oko ląduje mniej więcej w mocnym punkcie - kopozycyjnie tak druga wersja mnie podoba się bardziej
Komórka w dobrym kadrowaniu nie pzeszkadza. Takie fajne rzeczy dzieją sie na niebie a Ty 1/3 kadru poświęciłaś na nic nie wnoszącą do zdjęcia ziemię. Dolna 1/3 kadru jest do wyrzucenia (czytaj przycięcia)
czy ktoś mi może mi pomoć przefotoszopować kilka fotek? chodzi o to, że komp z photoshopem mi padł, a na swoim nie mam . a kumpela mnie goni o fotki, są noce z jazdy, więc są kiepskie... mam nadzieję, że w dobrym temacie piszę