Forum towarzyskie »

Nasza twórczość fotograficzna cz. II

xxmalinaxx, łatwo to sprawdzić.

Czy ktoś z Was lubi focić mecze (koszykarskie w moim przypadku) i zechce dać kilka wskazówek? :kwiatek:
Wychodzi mi to lekko mówiąc kiepsko 🤔

Nie dziwie się, że są rozmazane w większości przy 1/80, f.4.5, ale z kolei stałka f.18 jest za czuła i ostrość się ustawia latami, manualnie jeszcze też chyba jestem za słaba, żeby dać radę. 😵
ja w końcu wyszłam na ulice

i sieję na nich postrach! 😀
No w końcu 😉 Drugie fajnie złapane 🙂
Libeerte przede wszystkim postaraj się siadać niżej na trybunach, bo teraz tak średnia perspektywa.

Dodatkowo - przede wszystkim podbij iso. Te zdjęcia były robione na 1000iso - wejdź spokojnie na 1600, albo nawet na 3200 - jak dobrze naświetlisz, to szum nie powinien być dramatyczny, a dzięki temu będziesz mogła zejść z czasem do, o ile dobrze liczę, 1/250s, a to już mocno zmniejszy rozmycie.
I pilnuj bardziej kadrów - drugie zdjęcie jest mocno krzywe i to trochę boli w oczy 😉

madmaddie pierwsze jest takie nudne, ale drugie, a szczególnie trzecie - bardzo fajne!
dziękuję
spróbowałam zrobić coś na 18mm i nie mam odwagi po prostu. masakra 😉
dziękuję
spróbowałam zrobić coś na 18mm i nie mam odwagi po prostu. masakra 😉

Praktis mejks perfekt 😉
mswid, dziękuję :kwiatek:
Prosię bardzo 😉
szemrana pierwsze jest takie... refleksyjne, podoba mi się. a trzecie jak wyjęty kadr z filmu 🙂
madmaddie trzecie ma potencjał 🙂 tylko imo niepotrzebnie ta rama okna, przydałoby się bliżej.

mogą być takie 'ludzie'? 🤣

Hym, nie bardzo "czuję" te zdjęcia...
miasto nocą inaczej. dzięki za opinie 😉
xxmalinaxx
Super początek 🙂 Ćwicz, bo tutaj się liczą roboczogodziny najmocniej 😉
madmaddie
Supe, super, super - drugie po prostu bomba. Bardzo mi się podobają Twoje B&W 🙂

A tutaj jeszcze jedno z wizyty w mega klimatycznej SK Widzów
armara  😍 😍 😍

A mi rośnie kolejny koci model  💘
Facella, pozazdrościć 😉 Mój pies nie zaakceptowałby takiego modela 🙁
Nie mam psa  😁 A kot jest z pracy mojej mamy, gdzie mogę często bywać. Mój na własność nie 😉
nowe
W temacie kocich modelów:

i jeszcze jesienna zmęczona życiem pszczółka:
Hej, wpadam z pytaniem 🙂
Czy w nikonie d90 ISO 2500 może już być wytłumaczeniem ziarna? Zdjęcia po zgraniu na komputer mi bardzo tracą na jakości, nie wiem gdzie szukać problemu...
ISO 2500 nie tylko w D90 jest przyczyną ziarna. 😉
ups  😡 Myślałam, że przy 2500 jeszcze da radę 😉
Dziękuję w takim razie  :kwiatek:
Zu, zależy jak naświetlone, jakie warunki... nie da się tak w ciemno powiedzieć.
Ja po prostu założyłam, ze w warunkach "jesiennych" i pogodzie jaką mamy 😉
skoro i tak już się ośmieszyłam to poproszę o słówko komentarza  😁 Docieram się z d90, kocham go ponad życie, ale tęskno mi do sprzętu który więcej za mnie myślał  😂

ale po co 2500 na dworzu? 👀 i w pomieszczeniu chyba starcza mniej 😉 A zdjęcia mi śię podobają bardzo 🙂
Libeerte, no właaaśnie, sama nie wiem po co mi to było, tu właśnie wraca problem myślenia za mnie 😁
Ja daje za mało, Ty za dużo. Musimy się wypośrodkować i będzie idealnie 😀
armara po maturze będę miała duuuużo czasu na ćwiczenie porterów 🙂
Iso2500 to już lekki hardkor, szczególnie w plenerze, ale jeśli się je naświetli "w punkt", dokładnie tak, jak powinno być - to powinno być znośnie, szczególnie do użytku "prywatnego".
Oczywiście dalej będzie widać, że iso jest wysokie, choćby z tego powodu, że podbijanie iso ma swój efekt nie tylko w szumie (ziarno było na filmie, w obecnych czasach jest "szum"- tak w ramach ciekawostki:P), ale też w spadku szczegółowości, zmianie kolorów, obniżeniu zakresu tonalnego.
Ale ja się nie przejmuję - w zasadzie moją bazową czułością jest iso400/800, 1600 używam bardzo często. 3200 rzadziej, ale to głównie dlatego, że jak idę "stritować" w nocy, to często ciężko jest naświetlić zdjęcie dobrze 😉

A co do zdjęć Zu - na koniach się nie znam i nie będę wypowiadał, ale na pierwszym zdjęciu popełniłaś podstawowy błąd - ostrość jest na nosie, nie na oczach. Zawsze ustawia się ostrość na oczach modela/modelki, obojętnie, czy to pies, czy wydra 😉
Chyba, że się robi zdjęcie jakiegoś detalu ciała, ale tutaj to tak nie wygląda 😉
mswid dziękuję Ci bardzo :kwiatek: Właśnie tak się wahałam i wybrałam źle z tą ostrością 😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się