Forum towarzyskie »

Nasza twórczość fotograficzna cz. II

smartini, cudowne zdjęcie i stylizacja! Takie swojskie, wiejskie klimaty 😍
smartini, cudne zdjęcia  💘 uwielbiam takie klimaty!
julka177 - najlepiej ustawić konia w drzwiach wyjściowych stajni, dzięki czemu uzyskujesz ciemne tło
[img]https://fbcdn-photos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1/1176274_593456544038145_1323657941_n.jpg?dl=1[/img]
Letnie klimaty... Rekonstrukcja bitwy pod Komarowem. Weronika i Horilka
Czy ktoś z Was eksperymentował z nakładkami, które zmieniają kształt bokeh?
Coś takiego jak ... tutaj ?
time dzięki :kwiatek: myślałam że trzeba jakichś programów, aparatów, umiejętności a to takie banalne 😀 😉
Libeerte, moja siostra kiedyś próbowała, to było jakieś zadanie domowe z kursu na który chodziła. To była jedna z pierwszych prób z bokeh w ogóle

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151436942369385&set=p.10151436942369385&type=1&theater
Libeerte, ja kiedyś się bawiłam, ale z Sigmą 70-300, nie jasnym obiektywem :P EFEKT
iwona, nie mogę otworzyć, bo pewnie nie mam jej w znajomych 🙂 Mogłabyś dać link bezpośrednio do obrazka, a nie do postu? :kwiatek:

wymodelowana, a mogłabyś jakoś lepiej to opisać, jak to lepiej zrobić? bo jedyne co mi wyszło to kształt zdjęcia, o ile dobrze poszło 🤔wirek:
W sumie wszystko tak, jak na filmiku, tylko ja nie robiłam takiej "tuby" a przyklejałam nakładkę do obiektywu. Musisz trafić z rozmiarem kształtu, to chyba cała filozofia 🙂
a co najlepiej na początek fotografować? próbowałam z różnymi światełkami, np. na choince, ale nie wiem czy to dobry pomysł 😀
Ja robiłam tylko światełka choinkowe i to tylko raz, w poprzednie Boże Narodzenie, tak że ekspertem nie jestem 😁
u nas też choinkowe

Ide popróbować, na coś przyda się choroba 😀
Mi ten bokeh w ogóle nie wychodzi. Robi mi się taka winieta w okół zdjęcia, czy co to tam jest... a lampki nie mają kształtu wyciętego elementu.
to chyba najłatwiej prostować kadrując (jeżeli za prostowanie bierzemy poprawienie 'lecącego' horyzontu)
zagęszczona siatka i automatyczne zmniejszanie do maksymalnego możliwego formatu ułatwia cały zabieg
no chyba, że chodziło Ci o coś innego, wtedy nie pomogę 😉

Chodzi o kadrowanie perspektywy (perspective crop tool)? Bo tym sobie jakoś poradziłam po Twojej podpowiedzi 😉 A jak się zmniejsza do maksymalnego możliwego formatu? Wtedy wytnie mi tą "białą" część, tak? :kwiatek:
Hahahaha najbardziej tandetnie jak się da ale udało się z tym kształtem bokeh 😀 Szkoda, że światełek świątecznych już nie mam w domu światełek świątecznych i mam przez tą nakładkę zasłonięte ustawianie ostrości. Trzeba troszkę to dopracować 😀

blok na przeciwko : kilk
choinkowe lampki się najlepiej nadają 🙂
później można szaleć z 'naturalym' bokehem ale nie wiem jak to wychodzi z nakładkami. Jakby pokombinować to powinno działać

tu akurat bez kształtów
jak się fotografuje modela ze światełkami w tle to trzeba pamiętać o odpowiedniej odległości lampki-model i model-aparat 😀 dla każdego szkła wychodzi to oczywiście inaczej ;D

In jak kręci się 'polem kadrowania' w PS CS6 to on automatycznie kadruje tak, że nie zostają białe lub czarne narożniki tam, gdzie nie było już zdjęcia 🙂😉 przynajmniej mój tak robi ;D
smartini, czym doświetlałaś psa? Lampa zewnętrza, odbita od ściany/sufitu czy coś innego? Fajnie to wygląda.
smartini, czym doświetlałaś psa? Lampa zewnętrza, odbita od ściany/sufitu czy coś innego? Fajnie to wygląda.

to było świetlenie chałupnicze najwyższych lotów 😀

dwa halogeny budowlane (takie co to za 100 można w Obi INC. kupić)
dość daleko od psa (jakieś 3m), jeden odbity od sufitu, drugi na psa
dodatkowo głowa doświetlona małą lampą ledową, do filmowania wprawdzie a nie fotografowania, ale oziębiła mi trochę scenę. Mocna latarka z zimnym światłem odbita od np. styropianu też dałaby radę
a lampki rozwieszone razem z materiałem na dwóch krzesłach ;D
Gdyby mój pies chciał tak ze mną współpracować 🤣
ten akurat współpracował z moją mamą i szynką... ;D
Na mojego nawet to nie działa, bo zaczyna skakać i się ruszać akurat jak złapię ostrość 😀
haha ;D
nasz starszy owczarek (lat 6) przyszedł, usiadł gdzie mu kazano, położył się, położył głowę (jak na załączonym obrazku, jedna ze 'sztuczek'😉 po czym zdechł i z miną 'dajcie wy mi idiotki święty spokój' wstał i sobie poszedł 😀
i tyle było fotografowania Taurusa...

odziwo niespełna roczny był dużo bardziej skory do wspópracy
Moja Zuza, nawet jak planowane jest zdjęcie bez niej to i tak się nagle potrafi pojawić, takie ma parcie 😉

iwona, ale cudeńko!
mam podobny temat, też chciałam uchwycić motyw lampek:
Ja jak kombinowałam z lampkami, tylko głupia nie poczytałam nic szybciej 🤬 wyszło jedynie takie coś :

A jedyny pies jaki czasem posiedzi nieruchomo, to pies mojego chłopaka i wyszło mi tak:

Kot mojej koleżanki ma wieczną minę mordercy, chociaż czasem wygląda bardzo niewinnie:

A ja z każdym zdjęciem przekonuje się, że zupeeeeeeeełnie nic nie umiem 🤔wirek:
To ja się tylko tak szybko pochwalę i znikam 🙂 Na następnej okładce Końskiego Targu forumowa Wojenka i jej Mujahid. A zdjęcie moje 🙂

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=357869661018177&set=a.142571935881285.28807.141333706005108&type=1&theater

Dla nie mających fb:

Brawo abre! Super, już udostępniłam u siebie! Gratuluję!!! :kwiatek: 👍
abre, ekstra, gratulacje!

smartini, chodziłaś na jakieś kursy z oświetlenia (i nie tylko)? Czy to tak metodą prób i błędów?  👍 za starania, ja bym pewnie nie dość, że nie potrafiła, to jeszcze by mi się nie chciało  😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się