Powiedzcie mi jedną rzecz, a w zasadzie kilka ale na jeden temat 🙂 Jak jest ze zdjęciami zimowymi, poza oczywistościami typu +1-2 AV to jak się aparat zachowuje ? Czy padający śnieg powoduje, że AF coś świruje ? Bateria dużo szybciej pada ?
Mogłybyście wstawić jakieś zimowe zdjęcia z padającym śniegiem + exif, najlepiej koni w ruchu. Chciałabym zobaczyć jakie [przykładowe oczywiście] ustawienia zastosować w takich warunkach :kwiatek:
ninevet, bateria szybciej pada. Zdjęcia nie jest łatwo robić, zwłaszcza w słońcu. Nie wiem o co Ci chodzi z tym +1-2 av. Ja odejmują od ekspozycji -0,3-0,7, w zależności od warunków. Czasem nie odejmuję nic.
Patrz, literki pofansoliłam ;/ Yś, o EV mi chodziło. Ja zawsze dodaje i teraz sprawdziłam na forum Canona i też radzą dodawać ale tą kwestię zostawmy, bo powiedzmy, że wiem jak ustawić i gdzie szukać.
Pogodowo to mi chodzi o padający śnieg, na słońce się na razie nie porywam. Jestem ciekawa właśnie jak bateria, AF przy dużych płatkach no i ogólnie przykładowe zdjęcia z exifami. jestem ciekawa po prostu czy z moim sprzętem zdjęcie konia w galopie jest w ogóle możliwe na jakimś w miarę fajnym i wyraźnym poziomie, jaki czas i iso można "wyciągnąć". Nie chodzi mi o receptę "daj tu 1/640, iso 800, +1 Ev, f ileś tam" tylko te dane mają ułatwić mi to grzebanie w aparacie, chciałabym mieć pojęcie wśród jakich wartości szukać tych optymalnych 😉
Pytania są głupie, bo zawsze się bałam zabrać aparat na padający śnieg i nie mam o tym ZIELONEGO pojecia 😁
1. Zdjęcie może się wydawać krzywe ale to linki od pastucha jakoś tak dziwnie krzywo zaczepione były 2. Okno, mogłam skupić się bardziej na ostrości 3. Krowa, szkoda uciętych uszu. czekam na ocenę 🙂
Facella też tak właśnie myślałam, nie potrzebnie skupiłam się na nosie, no i te linki paskudne, ale nie umiem ich wykasować, robią się szumy. Zdjęć krów mam kilka, więc jak picassa przestanie się buntować to usunę linki i może kiedyś wrzucę 😉
madmaddie krew się polała na niebie?! jej, oczy mnie bolą, wybacz.
śpieszę z wyjaśnieniami, zdjęcie w wersji przyswajalnej załadowałam na fbl, gdy pomyślałam że do piosenki, która dzień dzisiejszy zdominowała(H.I.M. - Cyanide Sun ) lepiej będzie pasować inne wcielenie, tego zdjęcia, taka moja wariacja, koleżanka stwierdziła, że przypomina jej to Constantine, raz jedyny moja imaginacja zrobiła to czego nigdy nie robi- zadziałała. znienawidzone przez wszystkich linie wysokiego napięcia w mojej kolorystyce. 😉
dziewczyny pomocy! Mam PS-a CS5, ściągnęlam Camera RAW i nie wiem jak tą wtyczkę zainstalować żeby móc w PSie obrobić RAWki🙁 pomoże ktoś?🙁 Mam jeszcze Lightrooma 2 - może tam się da?