Forum konie »

Filmy czterokopytne na You Tube :) (wlasne i znalezione)

Remedioss, Ty uważasz, że koń uczący się pasażu od razu pasażuje idealnie? Zresztą parę miesięcy później - na Torwarze - ten koń już pasażował lepiej.
No niestety , ale w przypadku tej pary pasaż był parodią, żeby jeździć pokazy też trzeba mieć z czym. W grudniu pokazy, a w marcu jechała zawody na torwarze i chyba wszyscy pamiętają (Ci co byli) jak one dla nich się skończyły- jedną wielką kompromitacją, a dla Pani Ż łzami!!! Koń robiony był za szybko i niby po co? Więc bardzo was proszę nie jeździjcie po Remedioss, za to, że śmiała powiedzieć bolesną prawdę 🙄
Więc bardzo was proszę nie jeździjcie po Remedioss, za to, że śmiała powiedzieć bolesną prawdę 🙄

Wydaje mi się że obserwując wyniki tej zawodniczki przytoczona "bolesna prawda" nie bardzo jest prawdziwa...
Nord wyniki- no to może zobacz ile miała na torwarze na With You w GP i wtedy możemy rozmawiać o wynikach, Remedioss skomentowała konkretny film i konkretny ruch na konkretnym koniu, nie oceniała doświadczenia zawodniczki, ani jej wyników
anja, uczyłaś kiedyś konia pasażu?
Nord wyniki- no to może zobacz ile miała na torwarze na With You w GP i wtedy możemy rozmawiać o wynikach, Remedioss skomentowała konkretny film i konkretny ruch na konkretnym koniu, nie oceniała doświadczenia zawodniczki, ani jej wyników

Tak, oczywiście jeśli się uprzemy to znajdziemy nawet kilka nagrań gdzie konie Żanecie na zawodach czy na treningach "nie chodziły", mnie bardziej chodzi o formę wypowiedzi i to że  Remedioss piszę np, że nie musimy się męczyć oglądając cały przejazd(pozostała część przejazdu była według mnie bardzo ok)...Wydaje mi się że można nasze wypowiedzi w słowa ubierać inaczej, nie koniecznie nazywając je parodią, bo parodia to dla mnie filmy kopniętych 15-latek na koniach jeżdzących bez opieki i w stylu takim że pożal się Boże...Nie sadze ze zawodniczka ta nie popełnia żadnych błędów, jej współpraca z kazdym koniem jest idealna, tylko o sam fakt krytykowania zawodników na wysokim polskim poziomie przez ludzi którzy sami takich rzeczy nie potrafią wykonać, nie potrafią doprowadzić konia nawet do takiej "parodii" wykonywania figury.
I może jeśli rzeczywiście ten konkreny pasaż nie był udany, wszyscy ktorzy choc troche interesuja się ujeżdzeniem wiedza, że nie zawsze tak to w przypadku tej zawodniczki wygląda...
Zastanówmy sie czasem co i w jaki sposób komentujemy... 🤔
Mnie się nie podoba i tyle.
ale anja ma rację. Żeby coś pokazywać to nalezy to robić dobrze. Nikt nie mówi że jest łatwo. I również doświadczenie i wyniki zawodniczki nie mają tu nic do rzeczy. To że ciężko pracuje z końmi, ze jest dobrą zawodniczką to jedno, a to ze jest fimik jak nie wyszło to drugie. Nie można już stwierdzić że jest nie tak??

W 2008 roku ten koń miał 7 lat. Wstawiacie filmik z komentarzem, że żałosny pasaż, w domyśle zawodnik nie potrafi jeździć. No no.
Mój Kuc ma teraz 7 lat. Nie mogę powiedzieć, żeby robił doskonałe lotne - pojedyncze, nie w seriach, jak klacz na filmie. Dodania w kłusie doszlifowuje, o pasażu nie ma mowy. Niedawno sporo się zmieniło w kwestii balansu w kłusie, ale na obecną chwilę koń się dopiero tego uczy - sam z resztą bawi się nowym ruchem, czasem sobie wyrzuci nóżkę bardziej, czasem mniej, czasem zaczyna się tak odbijać przodem, że trzeba go powstrzymać, bo jednak chcemy mieć w tym wszystkim korespondujący z przodem zad. Uczy się - normalna rzecz. Jeśli ktoś się uczy grać na pianinie, to zacznie od niezłych fałszów, potem pogra proste wprawki, potem etiudy z masą wpadek, koncerty będzie mógł dawać dopiero później.

A przy okazji - gdyby ktoś wstawił film z 7letnim koniem, który wykonywałby doskonale elementy GP, to wtedy fakt, można by było napisać pod tym żenada. Tymczasem - jak szukałam konia do kupna, dostałam z Ukrainy filmik z pięciolatkiem. Bardzo dobrze pasażującym, w rytmie, równowadze, widać, że był to temat doskonale już przez konia opanowany. Ja za tego konika podziękowałam - ale film miałam w profilu na youtube i dostawałam pełno maili, jaki doskonały koń, czy jest na sprzedaż i ile kosztuje...
Tylko koni żal jak to mawiają. GP w 4 lata. Brawo 🙁
Nord, dokladnie. A nie podobac owszem sie moze, mi tez sie nie podoba ale mozna to zostawic  dla siebie a nie wypisywac na forum w tak chamski sposob, bo Remedioss mimo ze to taka parodia to jej pewnie do piet nie dorastasz i troszke pokory by sie przydalo i czasem powstrzymac sie od wypisywania bzdur. Krytyka owszem zawsze i wszedzie mile widziana, ale konstruktywna a na takim poziomie to niestety jest to chamstwo i tyle.
Jak ktoś daje pokaz to się sam wystawia na krytykę. Ja nie daję pokazów ujeżdżenia i nie wiem dlaczego w takim razie mnie przyrównujesz?
Mówiłam konkretnie o tym pasażu. Nikt nie zmuszał tej osoby aby pokazywała młodego konia na pokazie.
Osobiście nie podoba mi się styl jazdy tej Pani. Mam prawo wyrazić swoją opinię. I uważam, że to jest parodia pasażu.

Pierwsza lepsza książka z brzegu: Bronisław Skulicz "Ujeżdżenie i skoki"
"Koń w piafie i pasażu musi być spokojny, a zarazem świerzy i w pełnym impulsie, w kompletnym zaufaniu do jeźdźca i w zażyłym z nim porozumieniu. Wykazuje on prawie samodzielnie maksymalną dążność do przodu przy skracającym działaniu wodzy pozostając nadal w lekkości w ręku. Lekkość tę koń powinien wykazać spontanicznie w wyniku poprzednich ćwiczeń zmierzających do wydatniejszego zebrania. Wówczas lekkość z ręką sprowadza się do zera, a działanie łydek do głaśnięcia sierści boków konia. Koń posuwa się lekko całą masą w zrównoważeniu, prawie bez udziału jeźdźca dokładnie zgranego z ruchem."
Remedioss, na tym filmie absolutnie nie oglądasz GP. Są tam elementy GP, zademonstrowane w dość łatwej dla konia kombinacji. Z GP cały pikuś leży w tym, że masz piekielnie trudne połączenia, przejścia (piaff-pasaż), które rzeczywiście ciężko wyjechać. Więc hasło "w cztery lata GP" jest raczej baaaardzo na wyrost.
A pewnie, że Żaneta mogłaby jechać pokaz na starszym już, zrobionym koniu i do tego jeszcze wybitnym ruchowo. Tylko, khmm, nie bardzo w Polsce mamy takie konie...
W okolicach 2:24 klacz wyjeżdża na przekątną, trochę początkowo jest spięcie, ale potem wyraźny moment, kiedy koń się rozluźnia. 2:30 - masz od razu klepnięcie w szyję, sygnał dla konia, brawo, bardzo dobrze. Fajnie, że od razu w dobrym momencie jest pochwała 🙂

Styl jazdy, tudzież szkoła, którą jeździ Żaneta, też nie należy do moich ulubionych 🙂 Ale do parodii to mu naprawdę brakuje - jeśli to jest parodia, to ja powinnam mieć od jutra zakaz wsiadania na konia, bo na przykład dziś szlifowałam półpiruety w stępie i ich 75% to dopiero była parodia...
Widze ze nie mamy o czym dyskutowac nawet... Nie slyszalam zeby ktos przeczytal ksiazke poszedl do stajni i nauczyl konia pasazu. To sa lata pracy, cholernie ciezkiej pracy, nauki na bledach i ciaglej konsekwentnej harowy!! Zabawne jest wyciaganie cytatow i co nie pasazuje tak jak w ksiazce?hm to tragedia. Wez tylko pod uwage ze ten opis przedstawia idealny cel jaki kazdy chcialby osiagnac ,tak byc powinno, ale po drodze pare przeszkod jeszcze jest niestety i nauka pasazu nie wyglada tak ze dzis uczysz a jutro robi jak nalezy. Ale nie bede tlumaczyc juz bo nie ma to sensu, chyba poprostu za duzo Cie dzieli jeszcze, sadzac po komentarzach.. Pozdrawiam.
Quantanamera - tylko że ty nie dajesz pokazów z półpiruetami.
Maagdzia - no cóż, tobie się podoba, mi się nie podoba. Świat byłby nie ciekawy gdyby wszystkim podobało się to samo.
A nie podobac owszem sie moze, mi tez sie nie podoba ale mozna to zostawic  dla siebie , jezu tak ciezko?Przeciez ciagle tlumacze ze nie chodzi o podobanie czy nie podobanie bo to nie tu i nie nam dane o tym dyskutowac. Tylko o sposob w jaki to wyrazasz, kompletny brak szacunku do ludzi ktorzy sie staraja i ciezko pracuja.
Remedioss, cytat podany przez Ciebie opisuje to do czego się dąży w piaffie i pasażu. Niestety nie słyszałam jeszcze o koniu, który by od razu nowy element wykonywał perfekcyjnie, początki to raczej próby ogarnięcia własnej masy + masy jeźdźca, no i wszystkich oczywiście, w ćwiczeniu, któe wymaga większego niż do tej pory zebrania. Jakoś nie wydaje mi się, żeby koń mógł się z tym wszystkim ogarnąc w tydzień, to jest praca na miesiące przynajmniej. Co do wieku konia - koń może zacząć starty w GP w wieku lat 8. Oczywiście jest to możliwe tylko w połączeniu utalentowany jeździeć+utalentowany koń+świetny trener. No ale żeby w wieku lat 8 koń mógł GP iść to trzeba te elementy zacząć ćwiczyć wcześniej, nieprawdaż? Oczywiście lepiej by było, żeby pokaz wykonywać na koniu doświadczonym, a nie zielonym w takich ćwoczeniach, ale jest jak jest. Ale sposobu w jaki pasażuje ten koń, mając w głowie, że jst to koński szczypiorek, nie ma się co czepiać, ba! ja bym powiedziała, że widać tam potencjał na bardzo dobry pasaż.
ale rzecz chyba w tym, że remedios uważa że wstyd pokazać się z czymś co jeszcze nie zostało opanowane.
ja nie zrozumiałam komentatora, ale z wypowiedzi kenny wynika że to był taki spontan- odpowiedź na przyjęcie publiczności.
Wracając do paso fino to dziwi mnie, ze ktoś wstawia filmiki z komentarzem, że to parodia i nawet nie wysili się, żeby sprawdzić skąd to i dlaczego. Wystarczy napisać: "kochane google" i wiele rzeczy staje się jasne.

Dla mnie przejazd p.Skowrońskiej był ok, widać, ze spontaniczny, "pod publikę" a po tym co pisały poprzedniczki, to chyba tak młody koń ma prawo coś robić źle. ( mam inne pytanie dlaczego ona jeździ w mundurze????)
Ja pokaz widziałam na żywo i jego ideą było pokazanie konia PRZYGOTOWYWANEGO do GP, a nie GP chodzącego, ja natomiast w dalszym ciągu dążę do formy wypowiedzi, jeśli chodzi o poziom zawodniczki to moim zdaniem jest bezdyskusyjny...I wypowiadanie się w kwestiach w których nie jest się specjalistom w taki sposób, obrażając moim zdaniem dobrych zawodników przez osobę która z końmi do takiego poziomu w ujeżdzeniu jeszcze nie doszła jest nie fair, bo to tak jak gdyby ktoś oglądnął filmiki remedioss i kompletnie nie mając pojęcia jak się z koniem pracuje naturalnie wybrałby moment filmu i stwierdził, że to parodia a nie natural.
I już nawet nie chodzi tu tylko wyłącznie o remedioss, tylko wogóle o niektóre komentarze które czasem nieprzemyślane mogą zrobić komuś dużą krzywdę.
Koniczka trudno uwierzyć, ale tak  😉
Quanta z tym ocenianiem zawodniczki, to trochę przesadziłaś, nikt tu nie krytykuje Żanety, a tym bardziej nie podważa jej osiągnięć, komentujemy tu co widzimy,a że to co widzimy jest powiedzmy sobie kiepskie to już nie nasza wina.
Szczerze mówiąc byłam zła, że ta para wystartowała na Torwarze (przypominam były to zawody międzynarodowe) bo nie były na to kompletnie gotowe (niepotrzebny stres dla zawodniczki i konia). Takie rzeczy trzeba ćwiczyć u siebie na podwórku. Fakt faktem, że może parodia to za mocne słowo, ale osobiście takim pokazem zachwycona nie jestem, no ale taki już nasz kraj, że pokazy nie są u nas na najwyższym poziomie 🙁
Na zakończenie, żeby nie było wątpilwości tej parze kibicuję od kiedy zobaczyłam ich w 4 latkach na czempionatch i wierzę, że kiedyś pokażą jeszcze klasę w GP, ale musi upłynąć jeszcze trochę czasu, bo z takim talentem nie ma co się spieszyć 😉
anja, i od razu pasażował idealnie? 😉 Co do Torwaru to się zgodzę - widać było, że na start w GP był chyba trochę za wcześnie.
Jasne, ze nie 🙂
Co do pokazów to nie zmienię zdania- pokazuje się to co się ma najlepsze, a nie robi przejazdu treningowego przed zawodami międzynarodowej rangi.
Wracając jeszcze do pasażu With You to niestety po tej nieregularności i bujania się na boki można wnioskować, że koń był robiony na szybko, a do tego nie jest jeszcze zrównoważony na tyle, by poprawnie wykonywać ten ruch 🙁
ale rzecz chyba w tym, że remedios uważa że wstyd pokazać się z czymś co jeszcze nie zostało opanowane.
ja nie zrozumiałam komentatora, ale z wypowiedzi kenny wynika że to był taki spontan- odpowiedź na przyjęcie publiczności.

Słychać faktycznie wyrywkowo słowa komentatora, ale w około 1:39, kiedy zaczynają przekątną ze zmianami co 2, mówi "koń jest już prawie gotowy do Grand Prix i w przyszłym roku para ta, mamy nadzieję, z podobnym skutkiem jak do tej pory (...) i to właśnie publiczność powoduje, że zawodnik sprzeciwia się woli trenera (zmiany co tempo i oklaski)" - zapewne mówi o tym, że trener nie chciał by pokazywać elementy  "na wyrost". Jak dla mnie jest to pokaz, co koń umie i co będzie umiał w niedalekiej przyszłości. Nie widzę powodu, dla którego nie miałaby pokazywać tego, co nie wychodzi w 100%  😲, zwłaszcza że jest to komentowane jako "a tutaj pokazujemy początki pasażu, elementu do którego koń będzie gotów w przyszłym roku". Gdzie tu powód do wstydu? Gdzie nieprofesjonalizm? Hy..? 🤔
Gdzie brak profesjonalizmu? Może w samym pomyśle pasażowania na młodym bezpośrednio po lotnych zmianach?
Cel = pod publiczkę? I jeszcze Quanta pisze o "łatwych" połączeniach elementów  🤔wirek:
Czy wyście poszalały? Jeździectwo jest! sztuka wizualną! Ocenianą wzrokiem! Jeśli ktoś daje pokaz - wystawia się na komentarze. Zawodnik najczęściej czerpie profity związane z reprezentowanym poziomem - i za ten poziom ponosi pełną odpowiedzialność. Próbujcie mnie zjeść  🍴 a ja powiem jeszcze ostrzej - na taki poziomie opanowania czegokolwiek to się ćwiczy za stodołą a nie wybiera na pokazy!
I - tak, nauczyłam kilka koni przyzwoitych pasaży.
I - nawet jeśli nie, jeśli nie umiem zagrać Lady Mackbet - to co? nie mogę powiedzieć, że dana aktorka gra do d*?
halo, absolutnie możesz, ale jeśli wg Ciebie ten poziom jest do jazdy za stodołą, wszystko jedno, no hmm... 😲 gdzież ten pan Sałacki ma oczy, wypuszczając takie kapeluchy na pokazy!
Halo, czytaj z kontekstem - tak, elementy pokazywane na filmie są łatwe - łatwiejsze niż w GP, bo do tego konkursu już drugą stronę przedmówcy piją. Jeździec je robi w wybranych przez siebie momentach, a nie w literze zgodnie z programem. Po ciągach w kłusie - objeżdża sobie halę i robi ciąg na drugą stronę, naprawdę obstaję, że to łatwiejsze, niż cikcak w ciągach w programie GP 🙂 Masz kawałeczek próby pasażu, niezbyt udanej, to tyle. W GP jest i piaff, i pasaż, i przejścia między nimi - takich rzeczy koń nie pokazywał i nie był o nie proszony.

Absolutnie nie zaprzeczę, jeśli ktoś twierdzi, że na pokaz wypada się lepiej przygotować 🙂 Miałam okazję oglądać With You na żywo w ubiegłym roku w Radzionkowie - nie mogę powiedzieć, żebym mdlała z zachwytu, doskonała w tym konkursie to była Harmonia 🙂 Na zeszłoroczny Torwar też było zdecydowanie za wcześnie - ok, ale nadal jestem daleka od stwierdzenia, że powinni objeżdżać stodołę, a nie budda broń pokazy. Takie prestiżowe, w przerwie między skokami z resztą - z publicznością, która i tak nie bardzo wie, co ogląda - z pewnością był to międzynarodowy pokaz reklamowany rok wcześniej jako najlepsza para Polski w dyscyplinie ujeżdżenia...
Trochę dystansu, wszystko jest dla ludzi 🙂 W przeciwną stronę możemy tylko zamknąć się we wzmiankowanej stodole, zawiesić koce na drzwiach, żeby nikt nie podejrzał, i zafiksować się na dążeniu do nieosiągalnej perfekcji. Oby życia na to starczyło, bo różne mądre głowy twierdzą, że jednego właśnie nie starczy, żeby nauczyć się wszystko robić doskonale...

Krytyka nieprzygotowania na pokaz - tak, ale krytyka naszego polskiego podwórka z samymi parodiami, nie. Ja jestem pewna, że jest w kraju naprawdę sporo osób, które wiedzą co robią i potrafią to zrobić 🙂
Jasne, pokazywanie na pokazie elementów, których koń się dopiero uczy jest mocno dyskusyjne, ale nazywanie tego jak koń dopiero uczący się elementu go wykonuje parodią moim zdaniem świadczy o nieznajomości tego jak wygląda trening konia.
przeczytalam wasza dyskusje na temat pokazu i szczerze mowiac kompletnie nie wiem o co common😉

juz tlumacze, rozbijajac na kawalki

1. skoki vs. ujezdzenie
dla zawodowcow, ludzi zwiazanych z dana dyscyplina, ktorzy w mniejszy lub wiekszy sposob siedza w jezdziectwie - dla was/nas.  swiadomosc tego co jest pokazywane powoduje, ze rodza sie tony komentarzy, powinna /nie powinna, kon GP czy z elementami GP, dobrze pasazuje, czy nie... (tutaj nie chce otwierac innego watku - wcale nie uwazam, ze trzeba czekac z pasazami, nie stricte pasazami, ale sa konie, ktorym bardzo pomagaja wzocnic grzbiet i sa droga do balansu, u innych jest odwrotnie balans jest droga do pasazu, wiec nie ma tu dla mnie takiego czarno-bialego obrazka)
dla LAIKOW - im jest wszystko jedno, skoki sa bardzie j popularne bo widowiskowe.  kon skacze zrzuca/nie zrzuca.  kolorowo, krotko, latwo zrozumiec o co jest rywalizacja.  super, skoki sa na pewno najlepsza forma popularyzowania jezdziectwa

2. grupa docelowa
dla kogo sa pokazy.  dla swiadomych jezdzcow?  nie.  sa dla masy, laikow, ludzi, ktorzy nie jezdza, albo jezdza amatorsko, szkolkowo, zaczynaja.
wiec poniewaz to nie dla was, nie czepiajcie sie.

3. przekaz
gwarantuje wam, ze 90% ludzi nie mialo pojecia o co chodzi, widzo konika, slyszeli slowo pasaz, moze.  i przy moim ogromnym szacunku do salaty, jesli chodzi o opowiadanie, komentowanie, nadal jest zbyt specjalistyczny.

4. po co pokazy

uwazam, ze powinno ich byc jak najwiecej, w przerwach, na imprezach gdziekolwiek, bo popularyzuja ujezdzenie, ktorego, jak wspomnialam wczesniej nikt nie rozumie, po dwoch przejazdach wychodzi, bo to nudne.  dlatego, ze ludzie sie sa w stanie zauwazyc szczegolow, widza jezdzca na koniu, ktory wykonuje rysunek w roznych chodach... i tak 15 razy, nuda jak stodola...

5. mam nadzieje , ze niedlugo uda nam sie wymyslic jak komentowac dla laikow, jak zrobic pokaz ujezdzeniwy, tlumaczac co jest robione w danym momnecie i dlaczego, ale w sposob zrozumialy dla masy i tak aby ich zainteresowan, czyli zeby byli w stanie zauwazyc o czym mowimy i dostrzec to w koniu.  i wtedy bedziemy propagowac ujezdzenie.

i tak ogolnie, pokaz nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia, pokaz ma byc ladny i efektowny. nikt nie zobaczy czy jest przygotowany czy nie, czy kon zrobil prawidlowy pasaz, czy klus wyciagniety, czy zmiany sa pod gore.  to nie o to chodzi. 🙂
z dedykacja dla Remedioss - bez ogłowia nie znaczy bez podnoszenia nóg i odwrotnym grzbietem  😎

Popatrzcie jak sie konie zmienily przez te 20 lat  😀
przy dzisiejszych smokach Czcionka wygląda jak porcelanowa figurka
lostak Trochę się z Tobą nie zgodzę. Bo pokaz, jak nazwa wskazuje, jest dla wszystkich, którzy patrzą  😀iabeł: I właśnie o to chodzi, że ten akurat nie był ani ładny, ani efektowny, ani profesjonalny.
Czy zawodniczka nie mogła, po przywróceniu rozluźnienia, pokazać jak się z młodym koniem próbuje pasażu?
Zamiast wkurzonym koniem próbować ten pasaż przewalczyć? Nie jechała czworoboku, nie musiała "walczyć o wszystko".
quanta Za stodołą - chodzi mi o w aż taki sposób skopane ćwiczenie. No właśnie - ćwiczeniem tego nie sposób nazwać, elementem - tym bardziej. Więc jak? A może zorganizujesz swoje pokazy z Kucykiem - poziom pewnie wyjdzie zbliżony. Nie rozumiem, po prostu pojąć nie mogę, z jakich powodów próbuje się pasażu z koniem, który (jak pokazał) nie ma opanowanego kłusa wyciągniętego  😲. Słowo "parodia" nie pasuje? To może określenie "z czym do ludzi"?  😁
Pewno, że życie to nie bajka i masa rzeczy się nie udaje. Bywa. Ale to akurat bardzo się nie udało i nie ma powodu, żeby pokrywać miłosiernym milczeniem. Przecież profesjonalny zawodnik musi umieć pokrywać niepowodzenia, ukrywać przed wzrokiem obserwatorem. Zastanawiam się, bo to mi by tłumaczyło co się stało - możliwe, że zawodniczka była wkurzona samą ideą takiego pokazu - i tak się to objawiło.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się