Forum towarzyskie »

Nie tylko fotografowane, także rysowane... cz.III

halo ja nie podałam go jako wytycznej, lecz jako przykład, to że są tam błędy, każdy dobry rysownik zobaczy, ale właśnie dlatego jest to ciekawe by móc je wyłapać
edytowałam by nie robić wody z mózgu tym co mogą wziąć ten link bardziej na poważnie
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie rady, otrzymałam ich więcej niż przez cały semestr:] Z pewnością muszę dużo ćwiczyć i postaram się regularnie wrzucać nowe prace.

vynter niestety od kiedy wykonuję na zaliczenie projekt krzesła w skali 1:1, mebel ten śni mi się po nocach i jest tematem tabu🙂😉) spróbuję z taboretem:]
I Znowu powstaje koń.
Dopiero na zdjęciu widzę,że muszę nico naczółek poprawić bo dziwnie wygląda,nie pasuje mi coś w nim...
Zauważyłam małą poprawę taką tyci tyci w swoich rysunkach,zwłaszcza w tym.
Nie jest to jeszcze to co chcę osiągnąć ale jestem na dobrej drodze ;p
Przestaje mazać tym ołówkiem,staram się kurcze nie wiem jak to napisać.
Chodzi mi o to,że zaczynam rysować "włoski" a nie tylko mazać 😀

Agaleon, ładne, dokładne te Twoje prace, ale zero w nich kontrastów. Cały koń jest zamalowywany na jedno kopyto. Może spróbuj nad tym popracować?

Widzisz o czym mówię? 😉

(mam nadzieję, że m.indira nie obrazi sie za pożyczenie pracy😉 )
Alice  :kwiatek: gdzieżbym śmiała sie obrazić 😉 masz zupełną rację jeśli chodzi o Agaleon, ja bym jeszcze dodała zmianę ołówka na badziej miękki(minimum 2B) a co za tym idzie za wydelikacenie ręki, bowiem każde naciśnięcie mocniejsze ołówka spowoduje mocne czernie i może doprowadzić do pracy czarno-białej...
a tak przy okazji to jakim Agaleon rysujesz? bo mnie dziwnie to na HB lub samo ha zalatuje 😉
popatrz na moje rysunki, 99% z nich jest narysowanych jednym właśnie 2B
m.indira ta cała głowa to HB i 2B a ten nowy to samo 2B.
Mam tylko te 2 ołówki tu,bo nie odnalazłam jeszcze sklepu z innymi ołówkami niż HB... 🙁
węgiel z natury 1,5 h tylko, bo model nawiał

szkoda że nawiał bo zapowiadało się bardzo ciekawie 🙂
[img]http://file:///C:/Users/Agaleon/Desktop/G%C5%82upotki/IMG_0016.JPG[/img]
Pierwszy w życiu pies... nienawidzę a jeszcze 1 muszę narysować ;o Poddałam się,i zrobiłam jakieś bochomazy na końcu,nienawidzę tych  włosów...

No a tu ten koń z góry 😉
[img]http://file:///C:/Users/Agaleon/Desktop/G%C5%82upotki/IMG_1864%20(2).JPG[/img]
Agaleon, mi nie otwiera Twoich prac. Nie wiem dlaczego.
Prosze o krytykę 🙂
czas ok.2 godziny
no to teraz 🙂

Agaleon, teraz widzę   😀 Mnie się podobają Twoje prace. Co prawda jak już było powiedziane tonacja jest jednakowa, ale ja też mam z tym problemy, więc wiem, że łatwo nie jest tego zmienić  😁

Ja też coś wstawię  😉 Z mojej, nieobiektywnej strony mogę powiedzieć tyle: ucho to kompletny niewypał(ale nie potrafię poprawić), oko takie jakieś nienaturalne, no i brudna kartka, która wygląda jakby ją czołg przejechał  😵 [s]nie sądziłam, że pastele są tak trudne do zmazania.[/s]
Wstawiam w linku, bo nie wiem czy nie za duże:

edit. I jeszcze wstawię mojego również chyba pierwszego w życiu psa, [s]u którego anatomia podupadła, a jakoś uciekła[/s]:
Agaleon, w psie na oko to mi z 2 mm czaszki brakuje
ontaria, bardzo urokliwe. Może popróbuj na kolorowych (ecru choćby) tłach, skoro białe-że-białe przeszkadza? Możesz taki "myk" zrobić z tą brudną kartką (tylko popróbuj na czym innym): cienko posmarować tło PVA (czy gotowym klejem do tapet, możliwe, że nieco rozwodnionym), posypać bardzo drobnym piaskiem, posypać proszkiem z pasteli, np. wielokolorową mieszanką dająca optycznie leciutką szarość, dobrze strzepnąc i dopiero zafiksować. Może by to wyszło bardzo na plus, bo faktycznie te plamy szkodzą a praca... no taka, że chciałoby się pogłaskać 🙂
Nie podchodzę do pasteli bez chusteczek dla dzieci pod ręką, szczególnie boki dłoni są "niebezpieczne".
gdzie ? 😀 

To taki pies jest 😀
Agaleon, ale ten na zdjęciu nie wygląda jakby dostał z plaskacza rakietą tenisową 🙂
To może być kwestia grubości jednej linii, albo zwyczajnie brak ciemnego tła, które wydobywa przestrzeń. A może cienia na wznoszącej się części nosa? Ale pies na rysunku ma zbyt płaską czaszkę.
Agaleon mi sie psiurek bardzo podoba, tylko aż prosi o dodanie kilku ciemnieszych kresek  😉
Koniuch to samo, perfekcyjny, ale nie do końca  😉
Kociak i koń🙂

Rusuję na zamówienie.
halo, coś postaram się wymyślić  😀 Dzięki za rady!
Jej, jest co oglądać w tym temacie. Więc może i ja coś pokażę, jestem ciekawa co powiecie. Nie rysuję wprawdzie dużo, bo dosłownie - raz na ruski rok jak mnie najdzie, ale zawsze dobrze wiedzieć co poprawić 🙂
-a sam koń nie może być?
-nie...
😉

i jak tu nie kochać zamawiających...
czas nadrobić zaległości...

m.indira kurcze uwielbiam Twoje prace,ale ta do mnie nie przemawia 🙁
kurde do przyszłęj soboty mam zamówienie na 4 rysunki i zupełnie nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać i czy się wyrobię !

Mam jednego siwego,i chyba poeksperymentuje coś z tłem,żeby było widać chociaż troche,że to siwe jest ;p
Agaleon, a co tu eksperymentować - ciemny papier, biała kredka i już 🙂

Ja do dziś nie lubię białego papieru, wolę kolor, szarości, ostatecznie czerń. Ale biała mnie przeraża 😉
ale ja tylko ołówek !! 🙁
Agaleon, użyj białej kredki akwarelowej, wrażenie rysunkowe bardzo podobne. Tylko rysujesz odwrotnie - światła zamiast cieni.
no to jak w Polsce będę, postaram się kupić 😀 i spróbować, może będzie ciekwie 😀
design bardzo mi się podoba w takim stanie w jakim jest teraz (uciętego dołu trochę szkoda)  🙂

Zeave drugie - ciekawe spojrzenie, może tylko trochę więcej kontrastu by się przydało; czwarte - imo malowane w ten sposób drzewa psują odbiór całości, to akwarela? może warto by zagrać w tle symbolicznie kolorami, akwarela daje świetne możliwości, bez rozdrabniania się na gałązki, a czachę podbić od tyłu mocniejszym kolorem, bo ginie. wręcz ten prawy dolny narożnik zostawiłabym jasny, a skupiła się na pozostałej części obrazka 🙂

tak mi się skojarzyło, może Cie zainspiruje - klik
heheh wiem że do was nie przemawia bo do mnie też nie... kicz nad kicze i kiczem pogania 😉
ale wola pana, sługa czyni...

dlatego coś dla odmiany innego, zrobiłam w dwóch wersjach, kolor i ołówek 😉

mam nadzieje że to już bardziej w moich klimatach 😉
Wyżeł weimarski.
m.indira, to Sylwia Syguda i Wolfgand?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się