Forum towarzyskie »

Nie tylko fotografowane, także rysowane... cz.III

aga dzięki  🙂

Trochę się wkręciłam, mam kolejne, dzisiejsze  😉

[img]http://x.garnek.pl/ga4961/dc4e027f3f0cba11464193a3/11464193[/img]

Ten biały pasek na łopatce to wymazany podpis, żeby nie było niepotrzebnej reklamy, a nie umiem inaczej niż w paincie  😁
Rysowałam na kartce która była wcześniej zgięta, dlatego ta pionowa krecha, która się zeskanowała 😉
Widzę też zdecydowanie za chude nożyny od stawów skokowych w dół.

Co wy na to?  :kwiatek:
O ile poprzedni na prawdę była fajny, to ten jest jakiś sztuczny, brak mu dynamiki, nie wygląda jakby się ruszał, tylko został zawieszony w powietrzu. No i nóżki zbyt cieniutkie i delikatne.
Ale jeśli chodzi o proporcje jest zdecydowanie lepiej.
Jeżeli proporcje są dobre to się cieszę  🙂
A z tą dynamiką to jasne, zgadzam się, ale niestety nawet nie mam pojęcia jak to zmienić...

Dzięki  😉
Popatrz na zdjęcia koni w skoku, przyjrzyj się jak układają się mięśnie, jak wgląda cała sylwetka.
Cała kłoda na Twoim rysunku wygląda jak u konia stojącego, a nie w ruchu, zwróć na to uwagę.
Vena - podoba mi sie...
realistycznie, ślicznie...

Ja znalazlam swoje stare 😀, jak pokazuje data - rok 2005 🙂.
Pamietam że to było na jakkimś wyjeździe i miałam kare i mama zamkneła mnie w pokoju i gdzieś pojechała 😀.
To ja zabrałam się za rysowanie, żeby rozładować emocje 🙂.

Pisak

Kredki

Pisaki

Przy tych Waszych ryskunkach... to ja mogę jedynie swoimi palić w kominku xD.

edit: nie wyświetlało zdjec  :kwiatek:

znowu końsko, tym razem konioholizm w największym tego słowa znaczeniu... ps. przeróbka z oryginału http://www.digart.pl/zoom/5845786/sesyjnie.html  na b/w
m.inidra jesteś moim guru  😜
m.inidra    o prostu pięknie  🙂
m.indira jak prawdziwe...  💘
kolejny miesiąc. styczeń, miało być bardziej graficznie i dekoracyjnie. długopis + ołówek w małej ilości, na szybko 🙂

mage tak niesmialo  😡

z tego zdjecia
maracuja95 nic nie rozmazuj, rysuj, prawdziwą kreską  😉
niezbyt umiem rysować, zawsze robię to "na czuja" i albo coś wyjdzie, albo nie  😉 no i niestety b. szybko się zniechęcam, np. tutaj straciłam zapał po narysowaniu pyska, chrap, co niestety widać..  😁 ale chętnie wysłucham oceny, co mogłabym poprawić, bo sama widzę mnóstwo rzeczy, w dodatku w ogole nie umiem/nie mam cierpliwości do rys grzywy..

Meise, wybacz, ale chyba stać cię na więcej, dlatego będzie ostro (a grzywa najfajniejsza).
Interpretacja psychologiczna: tak bardzo boisz się koni?  🤔
Interpretacja proporcjonalna: gdzie ten koń ma miejsce na mózg? (nad okiem)  😲
Halo, może dlatego, że nie ma mózgu, to się trzeba go bac?
hehe, nie, nie, przypuszczam, że bez mózgu nie byłby taki ożywiony  😉
rysowałam ze zdjęcia, z pamięci w życiu bym nie narysowała. no i mam okropne problemy z proporcjami, teraz widzę, że to oko jest za wysoko i za b. z tyłu, a wcześniej tego nie widziałam  🤔
jak znajdę ten rys, to to poprawię i jeszcze raz wstawię  😉
dzięki za wskazówki!

aa co do interpretacji psychologicznej, aż tak bardzo się nie boję.. (:
Meise, jesli się uczysz anatomii to musisz ją znać, jeśli rysujesz ze zdjęcia radzę nałożyć na nie tzw siatkę , potem posiatkować leciutko kartkę papieru i przenosić kawałek po kawałku w odpowiednią kratkę zdjęcie na rysunek, w ten sposób można tez dowolnie powiększać rysunek, bo nie musi on być 1:1 a np 1:3 ...
polecam też tą książkę co Vana stosuje i do roboty...

a wszystkim którzy biją mi pokłony mówię , bez przesady, jestem tylko kopistką ...  😉

Jaką książkę?  😡
Meise, jesli się uczysz anatomii to musisz ją znać, jeśli rysujesz ze zdjęcia radzę nałożyć na nie tzw siatkę , potem posiatkować leciutko kartkę papieru i przenosić kawałek po kawałku w odpowiednią kratkę zdjęcie na rysunek, w ten sposób można tez dowolnie powiększać rysunek, bo nie musi on być 1:1 a np 1:3 ...

a wszystkim którzy biją mi pokłony mówię , bez przesady, jestem tylko kopistką ...  😉

kurcze, to jest myśl! ja zawsze myślałam, że rysownicy mają po prostu takie rewelacyjne oko i jakoś też starałam się rysować "na oko", ale teraz zastosuję tą poradę, bo bardzo przypadła mi do gustu  🙂
Vana, na necie jest dostępna książka o rysowaniu koni, właśnie w taki jak Twój sposób, mam gdzieś jej chyba rosyjską wersję przez kogoś mi przesłaną, z poprzedniej części wątku(jeśli kogoś interesuje mogę przesłać bo właśnie ją znalazłam)...
podstawą są koła elipsy
dlatego myślałam że z jej pomocą rysujesz...
pozdrawiam
m.indira dzięki za odpowiedź bo zastanawiałam się o co chodzi 😉
Nie korzystam z niczego, jestem samoukiem  🙂
to tak jak ja...
tylko że potem się trafiło na szkołę i jakoś tak poszło że bawię się tym już ponad 30 lat...
Vana, książkę znalazłam chcesz to daj maila to Ci podeślę
siatki nie lubię, chociaż wcześniej używałem.

teraz stosuję ciągle metodę mierzenia ołówkiem. przy rysowaniu z natury niezastąpiona 🙂

z głowy, długopis, na sierpień🙂

ja też bym prosiła annajestem@gmail.com 😉
kolejne ilustracje. 🙂 długopis.

z głowy.

ciekawa rzecz u aniołków (mój debilizm) 😀 zgaduj, zgadula 🙂

....
prawa ręka, lewa dłoń 😉
hah - rzeczywiście 😉
Ale te muszelki - jak dla mnie obłęd! Akurat teraz- Kiedy na plastykę muszę muszelki rysować nooo.... W kompleksy mnie jeszcze wpędzisz 😉
dziewczyna na ostatnim ma ewidentnie męską dłoń :> zwracaj większą uwagę na proporcje 😉 W stopach na pierwszym też podejrzanie wyglądają pięty, ale kreska jak zwykle zachwyca 😉
Ja dziś biorę się za dwa plakaty i projekty moich tatuaży - kocia łapa i cheshire cat z alicji w krainie czarów 😉 Chyba aż uwiecznię i jak będę miała czas, to nareszcie coś tu wrzucę 😉
kolejne

kwiecień, ołówek, inspiracja: http://www.digart.pl/praca/5139736/Sensitivity.html
na szybko.

listopad, tutaj mało pomysłowe, ale na serio, już nie miałem siły, a musiałem kończyć ten kalendarz. 🙂
ołówki, z głowy. A3.

A tutaj już praca nie do kalendarza, zrobiona jakiś czas temu.
Technika to batik, super technika, bardzo malarska.
poza z jakiegoś zdjęcia, ale tylko to. reszta to mój wymysł.
zrobione pod okiem p. Danuty Izdebskiej 🙂 dzięki niej poznałem tę technikę. to mój pierwszy raz i na pewno nie ostatni 🙂

janek15, coraz lepiej 🙂 te Twoje prace takie nieco psychodeliczne czasem 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się