Cierp1enie: i ja tez tam bylam🙂 dlatego wiem ze konie maja sie dobrze. prawda jest, ze jakby fundacja byla zla, to odpowiednie wladze zajelyby sie nia, a jesli pomimo tylu negatywnych informacji i spekulacji utrzymujacych sie od lat, fundacja dalej istnienieje, to chyba mozna tamte plotki wozyc pomiedzy bajki😉
zalozylam profil 3 tygodnie temu, wiec nie na dniach..;> i na pewno nie mam takiego samego IP jak Magda 82 czy ktos tam, bo nimi nie jestem. wariujecie tutaj widze... i wlasnie tak samo jest z centaurusem- w podobny sposob tworza sie spekulacje o tej fundacji. az rece opadaja...
Tomku. RAZ choc przeczytaj ze zrozumieniem, a bedzie łatwiej nam wszystkim, a przede wszystkim oszczedzisz sobie czasu i nerwów. Nie bulwersuje nikogo, ze wiele koni wykupywanych przez fundacje/osoby prywatne nie ma dokumentow - wiec badz konsekwentny, albo sie czepiasz wszystkich i o wszystkie konie, albo nikogo, a nie wypisuj nam tu, ze do sfinalizowania transakcji potrzebny jest paszport, bo trącisz hipokryzją.
Odnosnie dokumentow - masło maslane. My bedziemy pisac ze nie mamy dokumentow, bo wierz lub nie - ale nie kazdego ten papierek intersuje. Ty bedziesz sobie pisał ze mamy, bo Twoj umysł nie dopuszcza do glosu informacji, ze ktos moze miec takie dokumenty w powazaniu - mierzac Twoją miarą. I tak mozemy przepychac się do Sylwestra 🙂 Ale jest tu inna podstawowa rzecz - nas pochodzenie NIE INTERESUJE i Twoje starania aby na nas wymusic podanie pochodzenia konia sa strata Twojego cennego czasu, gdyz nikt z nas nie ma zamiaru z Toba dyskutowac na ten temat. Juz raz powiedzialam, ze kon nazywa sie Miszka, ze my razem z handlarzem tak go nazwalismy - i wiecej powtarzala sie nie bede. I nawet gdybysmy znali pochodzenie Miszki, nie mamy zadnego obowiazku, aby takie ujawniac - bo nie mam zadnej pewnosci, ze taki TomekJ jak Ty nie zrobi z tego bagna, nie narobi ludziom problemow, nie nadszarpnie zaufania, jakie zdobylismy u handlarza, ktory po paru latach nas wpuszcza wreszcie na podworko. Sory, Tomku, ale tak jak Ty nie ufasz nam, tak samo Ty nie zasluzyles na nasze zaufanie, niczym i nigdy, jak do tej pory, a wrecz prezentujesz jako wszechobecny, niskich lotów pieniacz, w dodatku biorac pod uwage ze ize stawki ratowanych koni interesuje Cie wylacznie Miszka - na pewno nie zadne milosnik koni, a raczej sportu i hodowli 😉 A tak nieodpowiedzialne rece nawet wroga bym nie wyslala.
Miszka jest Miszką, koniec i basta w tym temacie.
Tomku, jesli zazdroscisz, pisalam - zalozyc fundacje! I pokaz nam, jak to sie robi .. 🙂
Fazo, sek w tym ze ja jestem takim samym czlowiekiem jak Ty, ja tez mialam mase zajec kiedy pisalam do Ciebie mejla, ale uznalam to rzecz na tyle wazna, ze siedzialam kilka wieczorow padajac na twarz, i pisałam. Wiec nie obraz sie ale tlumaczenie, ze bylas zajeta do mnie nie trafia. Ty tez mnie nie znasz i nie wiesz co wtedy dzialo sie w moim prywatnym zyciu - bo to moja sprawa i nie bede wypisywac. Oczywiscie rozumiem Twoja sytuacje, niemniej nikogo nigdy nie interesuje ze ja czy ktos od nas tez na wiele rzeczy nie moze miec czasu - wiec nauczona podejsciem Waszmosciów po prostu poczułam sie olana, i wiecej tlumaczyla sie nie bede. Tym bardziej, ze spedzilam nad tym wiele czasu - a Ty rozbrajajaco przyznajesz, ze w ogole tego maila nawet nie pamietasz. Zwyczajnie wiec nie widze zadnego sensu, aby pisac kolejne wywody.. po co? Co do PE ja sie nie wypowiadam, znam Twoja historie wlasnie od Weroniki, wiem jak sie zawiodłas, i domyslam sie, ze stracilas werwe i zaufanie - i nie dziwie sie ani kszty. Natomiast ja nie moge Fazo placic za bledy PE, mam wlasny cyrk i wlasne małpy, a jesli ktos ma stek zlotych rad, jak prowadzic fundacje, polecam tylko, aby taka sobie zaczal prowadzic - i tyczy sie to wszystkich. Jak na razie chetnych ni mo. I to bedzie caly moj komentarz. 🙂 Zycze Ci w kazdym razie powodzenia w prywatnej dzialalnosci i ratowaniu zwierzaków, bo na pewno sie przyda 🙂
Tomku, chyba jednak wariujecie, skoro podejrzewacie ze ktos podszywa sie jednoczesnie za kilka osob... tylko jesli tak bylo w przeszlosci, to znaczy ktos pisal falszywe informacje na temat centaurusa i rozprzestrzenial je, mgl wystepowac pod kilkoma postaciami- ale na to nikt nie wpadl, od razu wszyscy uwierzyli i co gorsze- nazywaja te rzeczy FAKTAMI
Nikiki tak się składa że paszport jest dokumentem tożsamości, który każdy koń powinien posiadać i według inspekcji weterynarynej zakup konia bez paszportu jest przestępstwem. A skoro zbieracie kasę na wykup konia to jego tożsamość powinna być znana. Tak jest uczciwiej. Po za tym jako fundacja powiniście przestrzegać prawa.
Tomku, chyba jednak wariujecie, skoro podejrzewacie ze ktos podszywa sie jednoczesnie za kilka osob... O, nasz Administrator wariuje i ma omamy, widząc identyczne IP na dwóch niedawno założonych kontach (maciek28 i magda82), które wspierają fundacje. Data rejestracji i dorobek postów ograniczający się tylko do jednego tematu na forum, też podejrzeń budzić nie powinien. 🙂 Pozostaje nam chyba organizować zrzutę na terapię dla Quanty. 🙁
tak się składa, że znam magde82 bo mieszkamy razem i korzystamy z tego samego komputera... po prostu też chciałem pokazać swoje zdanie, myślę,że w miarę pokojowo a wyszła z tego szpiegowska afera...
[quote author=Tomek_J link=topic=32148.msg704431#msg704431 date=1284314878] I jeszcze postscriptum: jak można konia bez udokumentowanego pochodzenia nazywać arabem ? I dlaczego pisze się o koniu na rzeź w sytuacji, gdy żadna ubojnia nie może zgodnie z prawem przyjąć konia nie mającego paszportu ? [/quote] O! Celne pytania.
I nawet gdybysmy znali pochodzenie Miszki, nie mamy zadnego obowiazku, aby takie ujawniac
A ja myślę że moralnym obowiązkiem jest ujawnić takiego hodowcę.Moralnym obowiązkiem KAŻDEGO a już w szczególności osób związanych z instytucjami typu fundacje tak dramatycznie walczące z transportami zwierząt.Po co łowić płotki,do dzieła,możecie zapolować na rekina.Jeżeli wywóz odpadów hodowlanych jest masowo stosowany to jak możecie milczeć???Takie metody należy zdemaskować i NAPIĘTNOWAĆ. Tak więc za Tomkiem J powtórzę-PROSZĘ O PODANIE POCHODZENIA KONIA(imię wystarczy) Z poważaniem Ghaz Arabians
Grzegorzu i Cierp1enie: chodzilo mi o to, ze niby ja tez jestem ta sama osoba co magda itd. ale moje IP nie moze byc identyczne bo nia nie jestem.. stad moje zdanie na ten temat ze: jednak wariujecie. Tomku: nie napisales o tym ale wlasnie o tym ze nie wariujecie, a ja mowie ze tak jest skoro podejrzewacie mnie o podszywanie sie pod kilka osob. skonczmy z tym jednak bo na czyms inym powinnismy sie skupic. Drogi Tomku, nie wiesz ze gazety czasem klamia? albo przeinaczaja fakty? Skupmy sie jednak na terazniejszosci: koniom trzeba pomoc, centaurus robi w tym celu co tylko moze. I nie ma sensu czepiac sie o jakies dokumenty
Fazo, sek w tym ze ja jestem takim samym czlowiekiem jak Ty, ja tez mialam mase zajec kiedy pisalam do Ciebie mejla, ale uznalam to rzecz na tyle wazna, ze siedzialam kilka wieczorow padajac na twarz, i pisałam. Wiec nie obraz sie ale tlumaczenie, ze bylas zajeta do mnie nie trafia. Ty tez mnie nie znasz i nie wiesz co wtedy dzialo sie w moim prywatnym zyciu - bo to moja sprawa i nie bede wypisywac. Oczywiscie rozumiem Twoja sytuacje, niemniej nikogo nigdy nie interesuje ze ja czy ktos od nas tez na wiele rzeczy nie moze miec czasu - wiec nauczona podejsciem Waszmosciów po prostu poczułam sie olana, i wiecej tlumaczyla sie nie bede. Tym bardziej, ze spedzilam nad tym wiele czasu - a Ty rozbrajajaco przyznajesz, ze w ogole tego maila nawet nie pamietasz. Zwyczajnie wiec nie widze zadnego sensu, aby pisac kolejne wywody.. po co? Co do PE ja sie nie wypowiadam, znam Twoja historie wlasnie od Weroniki, wiem jak sie zawiodłas, i domyslam sie, ze stracilas werwe i zaufanie - i nie dziwie sie ani kszty. Natomiast ja nie moge Fazo placic za bledy PE, mam wlasny cyrk i wlasne małpy, a jesli ktos ma stek zlotych rad, jak prowadzic fundacje, polecam tylko, aby taka sobie zaczal prowadzic - i tyczy sie to wszystkich. Jak na razie chetnych ni mo. I to bedzie caly moj komentarz. 🙂 Zycze Ci w kazdym razie powodzenia w prywatnej dzialalnosci i ratowaniu zwierzaków, bo na pewno sie przyda 🙂
O czym Ty mówisz??? Miałaś umierającą matkę w szpitalu lub męża po wypadku w stanie krytycznym? Problem ,problemowi nie równy. Sory ale w takich chwilach nie mysli się o fundacjach i zwierzętach. Jedynie co mogę to przeprosic za nieodpisanie i prawdopodobnie za nieprzeczytanie listu, choc wcale nie jestem pewna czy go otrzymałam bo mnie nie zdarza się nieodpowiadac na listy. A fundacji jako fundacji ja prowadzic nie bęę bo nie umiem. Nie umiem prosic o pieniądz, ja jedynie umiem je zarabiac. To nie znaczy ,że potępiam a Bron Boże ale kiedys raz jedyny próbowałam zrobic na coś tam zbiórkę- finał -sama założyłam pieniądze. Ja wolę zarabiac niż zbierac, prosic się itp itd i może dlatego poddałam Wam i innym fundacjom prospozycję zarobkowania pieniązków.Zresztą chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby fundacje ,stowarzyszenia, schroniska potrafiły i zarabiały pieniązki.
Fundacja jest zobowiązana do przestrzegania prawa. Zakup konia bez paszportu jest przestępstwem i jeśli wmiesza się w to inspekcja weterynaryjna to tak fundacja jak i handlarz mogą mieć kłopoty natury prawnej, więc nie pisz że "nie ma sensu czepiać się o jakieś dokumenty", bo różne osoby to forum czytają 😉
Fundacja jest zobowiązana do przestrzegania prawa. Zakup konia bez paszportu jest przestępstwem i jeśli wmiesza się w to inspekcja weterynaryjna to tak fundacja jak i handlarz mogą mieć kłopoty natury prawnej, więc nie pisz że "nie ma sensu czepiać się o jakieś dokumenty", bo różne osoby to forum czytają 😉
Absurd!!!! To nie przestępstwo a wykrocznie a to wielka róznica. Nikt nikogo nie skże za kupno konia bez paszportu nawyżej może się skonczyc mandatem lub grzywną a i o czymś takim też nie słysząłm.Poprostu nowy nabywca będzie musiał założyc paszport.
Dla mnie rowniez dzialania fundacji sa jednym wielkim znakiem zapytania. A sprawa z Miszkiem to jakis absurd. Ale u nich "podmienianie"koni to raczej nie nowosc. A czy konie maja jak paczki w masle?hmmm...nie do konca ale coz napewno lepiej niz pace jadac na rzez.Owszem nikt nie moze zarzucic im bezczynnosci ,robic cos trzeba ,jakby nic nie robili to by kulawy kot ich nie wspomogl. Oszustwa,oszustwa i jeszcze raz oszustwa.Ale o tym to moznaby ksiazke napisac.Mozna mydlic oczy i dalej dzialac ,zawsze garstka naiwniakow sie znajdzie,nie ci to nastepni i tak to sie wszytsko kreci. Tak,gadac bedziemy ,zeby kazdy kto bedzie chcial wplacic chociaz zlotowke dwa razy sie zastanowi,sprawdzi na co jego ciezko zarobione pieniadze pojda.
Tomku, napisalam przeciez, ze "nie napisales o tym(czyli ze sie pod kogos podszywam)ale wlasnie o tym ze nie wariujecie" wiec to Ty miej litosc i czytaj ze zrozumieniem
skoro mowie ze ludzie tu wariuja podejrzewajac mnie o takie rzeczy, a Ty piszesz ze nikt tu nie wariuje, to rozumiem ze sie z nimi zgadzasz
Przypomina mi się kontroler biletów: - Bilecik! - Trąbka! - Jaka trąbka? - Jaki bilecik? Sonia – mistrzowskie zakręcenie ! Ja już nie wiem kto jest kim, a nim nie jest. I kto wariuje, nie wariując w sposób zwariowany. Za Tomkiem i Orjenticą też pytam o to co pytają wszyscy zadając pytanie będąc sobą 🙄
Niejednokrotni byłam w Centaurusie, niejednokrotnie widziałam tam naprawdę wspaniałą opiekę nad końmi. Wiem że wiele forumowiczów ma dużo niewyjaśnionych pytań, dużo zarzutów... jednak no fundacja dalej ratuje konie, daje im dom, schronienie, opiekę medyczną.
To co gdzie i jakie pieniądze oraz czy nastąpiły jakieś szachrajstwa można sprawdzić w rozliczeniach, nasłać służby do tego upoważnione. Jeśli Fundacja działa dalej pod KRS znaczy że ostatnie kontrole przeszła pozytywnie. Zawsze przecież można przyjechać, umówić się porozmawiać... wiele osób chciało ale się wycofało.
Tam są bardzo miłe i fantastyczne osoby... jeśli chodzi o opiekę nie można im niczego zarzucić. Konie są w niesamowitej formie a te które przyjechały zabiedzone szybko dochodzą do formy. Widziałam na własne oczy. Nie wiem po co wskrzeszać znowu temat kłótni - jak zwykle skończy się zamknięciem wątku i niemiłą wymianą zdań.
Tomku zapomnij 😂Arabka sam nie wykupisz,nie ma szans. Zapytaj rowniez o adopcje dwoch czolowych ogierow fundacji Centaurus ,ktore zabieraja miejsce bardziej potrzebujacym ,chorym koniom.
Tomku zapomnij 😂Arabka sam nie wykupisz,nie ma szans. Zapytaj rowniez o adopcje dwoch czolowych ogierow fundacji Centaurus ,ktore zabieraja miejsce bardziej potrzebujacym ,chorym koniom.
Weź mi nie p... że wszystkie konie które są grubsze i ewentualnie mają jedzenie to im pomoc się nie należy . To nie jest fundacja działająca tylko na podstawie -> koń schorowany trafia do nas koń bez żeber idzie na rzeź my się takimi przypadkami nie zajmujemy
Przypominam historie Korsy ! z Akademii Rolniczej we Wrocławiu- no tak były prowadzone eksperymenty BYŁY, koń w kondycji dobrej DOBREJ - dodatkowo całe życie w klatce i co? - koń ZNISZCZONY DOSZCZĘTNIE psychicznie.- miała iść na rzeź bo w fundacji zajmuje miejsce innym schorowanym koniom? Takich przypadków jest wiele jak fundacja ratowała konie od ,,debilnych" właścicieli, którzy uważali że jak stworzenie jest karmione to i zadbane. Zwierzęta stały po 3-4 lata w szopach , na oczy nie widzą światła słonecznego... i co przecież nie mają żeber więc nie wymagają pomocy? żałosne
Tomku J jak ująłeś pierwsze zdanie - parę ładnych lat temu... 😡 A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej zawsze możesz zadzwonić do biura. Wysłać odpowiednie organy kontrolne. Zawsze jakiś skutek to przyniesie. :kwiatek:
zabeczka17 nie potrzebnie sie unosisz ,bo zupelnie nie o to mi chodzilo. Chodzi mi o to,ze w fundacji znajduja (miedzy innymi) dwa piekne,papierowe ogiery,ktorych fundacja nie odda do adopcji,chocby sie walilo i palilo...Bo duzo przezyly ,bo cos tam ,bo cos tam. Wg mnie sa trzymane dla wlasnej przyjemnosci,zajmowanie miejsca innym potrzebujacym koniom,ktore moglyby zostac uratowane na miejsce tych a te by bez problemu znalazly dom,bo sa zdrowe i wartosciowe. Ale w tej fundacji wszytsko jest na odwrot.
jeszcze niedawno fundacja na forum sie radzila co ludzie muysla na temat uzytkowania ich w hodowli przez fundacje 🤔 jeden z nich to piekny zimniorek, uratowany gdyz mial grude.. drugi siwus szlachetny, wykupiony mimo duzego zainteresowania hodowcow, ale on tyle przeszedl bo.. no wlasnie, moze ktos z fundacji przypomni, nie chce przekrecic.. bo komus sie znudzil i juz go nie chcial?