JARA, oj tak.. jestem cholernie szczęśliwa, ale jednocześnie potwornie przerażona co tam wyjdzie w tej łapie...
Także tak jak prosiłam o trzymanie kciuków za termin, tak teraz proszę o trzymanie kciuków za łagodną diagnozę dla łaciatej 😉 Perlica miej i tym razem dobre przeczucie, ok? 😉
Musisz przeliczyć na suchą masę.
Ja karmiłam Calibrą (suchą) i bardzo ładnie się ogarnął pies. A nie ma tak chamsko zbożowego składu jak inne weterynaryjne karmy.
Jeszcze wracając do Gryfa to tak jak pisałam wcześniej mam termin do dr Bocheńskiej na czerwiec, ale stan lapy psa wymagał jednak pójścia do kogoś innego. Gdyby weterynarza w przychodni na Kurkowej miesiac temu nie postawił błędnej diagnozy, w którą mu nie uwierzyłam i nie podałam psu lekow, które przepisał to byśmy już byli na końcówce rehabilitacji. 🙄
Wczoraj trafiłam do dr Majewskiego z Ekovetu, który pracował w Gryfie I już wczoraj zaczęliśmy rehabilitację w Gryfie. I się okazalo, że jakby po 3 zabiegu nie było poprawy to wysłać nas na usg z szybszym terminem niż ten mój czerwiec, bo przecież jestem pacjentem przychodni 😉
Białko to zazwyczaj przetworzony skladnik, z odpadków i nie jest to mięso. Nie wiem czy ta nomenklatura jest jakoś szczególnie regulowana, ale tutaj skład innego purizona. W tym single meat ta ryba i tak jest też w wersji niehydrolizowanej, więc nie wiem na ile jest to użyteczne w ostrzejszej alergii. 100% hudrolizowanego białka ma np vetexpert hypoallergenic, ale cenę mają w kosmosie.
madmaddie, mi w sumie wystarczy, że nie ma żadnego rodzaju drobiu. Tylko właśnie wolałabym żeby tam było mięso a nie odpady i teraz nie wiem czy kupować czy nie. Dziękuję za wyjaśnienie 🌷
Pruizon to dobra karma, ale zwykle ma tyle różnych dodatkow w dalszym składzie, które teoretycznie są zdrowe, ale niepotrzebne i wywołują śmierdzące bako albo rzadsze stolce.
Skład w normalnej linii jest dobry, ale u Aury w połowie kolejnego worka zaczęły się problemy i się pożegnałam z marką. Moje jedzą gosbi, które ma dodatków na pół strony A4 i zero problemów, kupy małe i ładne, nikt się nie szkrobie, Miś ma uszy czyste. Także nie wiem czy dodatki same w sobie czy jakość/produkcja.
Auruszka dostała teraz Addvenę boosted, bo kumpela wygrała na zawodach, dziwnie pachnie, choć nie śmierdzi i chrupki są okropnie twarde. Zobaczymy jak się będzie trawić.
Białko z łososia w karmach oznacza zwykle odwodniony składnik, który może wpływać na strawność. Białko hydrolizowane jest łatwiejsze do przetrawienia i mniej alergizujące, ale bywa droższe. Purizon to dobra karma, ale może zawierać dodatki, które wywołują problemy trawienne. (ciach) ma prostszy skład, co jest korzystne, a (ciach) ma specyficzny zapach i twarde chrupki. Dobrze, że znalazłaś specjalistę dla Gryfka, trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia!
Za ten post użytkownik otrzymał: Ostrzeżenie Komentarz moderatora: reklama
U nas ostatnio u wybrednej łaciatej świetnie sprawdza się Ydolo. Nie chciałam karmić suchą, ale wypięła mi się na puszki, do BARFa coś nie mogę się zebrać, a tu miałam jakieś próbki, które wjechały jak złoto... Wrażliwy brzuch nie protestuje (wręcz jest bardzo dobrze) i Pixie zjada karmę ze smakiem.
Niemniej tak czy siak chciałabym niebawem wrócić do mokrego albo wreszcie samemu zacząć przygotowywać.
Pati2012, mi się na wybredności Aury w czasach, gdy miała jeszcze macicę, sprawdzała najlepiej karma Essential Foods. Ale to nie dla alergików. I ogólnie dość częsta zmiana, ja zmieniam zazwyczaj co worek smak/markę, jeśli pies marudzi, poza higieną posiłków i wydaniem w ramach treningu, co dla owczara zazwyczaj atrakcyjniejsze jest niż smutne chrupki w misce.
o ydolo słyszę same dobre rzeczy i chyba kupię na treningi, bo żeby tym karmić to popłynę z torbami z taką ilością psów 😅
Hej, mam pod opieką psy mojego chorego dziadka. Dwa starsze pieski (każdy ma powyżej 10 lat). Do tej pory dziadek kupował im jakąś mrożoną karmę w kostkach, natomiast logistycznie niezbyt jestem w stanie je tak dłużej karmić. Tym bardziej że to chyba kiepski skład. Chciałabym im kupić karmę suchą ze średniej półki, mam ograniczone fundusze 😌 nie chce dawać im puffi ani nic w tym stylu. Czy lepszy byłby Brit premium by nature czy Briantos? Naprawdę mam ograniczone fundusze
Szukam czegoś z dosyć małymi granulkami, obydwa ważą do 10 kg
richmavis, a uda sie ciutkę naciagnąć budżet na fitmin program? To lepsza opcja od tych dwóch, trawi się dobrze. Na zooplusie czesto są rabaty, teraz 12kg wychodzi 133zl. S
Czy ktoś z was używał takich sprey anty sikanie ? Mój pies upodobał sobie obsikiwanie mi mebli tarasowych … muszę go jakoś tego oduczyć bo szkoda mebli w dodatku to drewno ciągłe mycie nie jest wskazane
To ja zapytam klasycznie co u was teraz działa na kleszcze ? espérer,
My teraz zastosowaliśmy Bravecto w zastrzyku. Podobno działa przez 12 miesięcy. Codziennie chodzimy po łąkach, gdzie tego cholerstwa sporo, ale ani razu nic nie złapała (zastrzyk 1,5 miesiąca temu), więc wygląda na to, że działa.
Poprzednia sunia nosiła obrożę Foresto i też nigdy nic nie przyniosła.
Potwierdzam
Braveco dalej i pies nie ma nic ale towarzystwo na nich wesoło przyjeżdża do domu …
No i tu jest problem mam w domu noworodka karmie ostatnio dziecko w środku nocy i po policzku wędruje jej kleszcz… nigdy aż takiej ilości nie przynosili po prostu ten rok to jakaś masakra
Dlatego ja niezmiennie polecam dodatkowo mgiełki odstraszające. Absolutnie nie zastąpią podstawowej ochrony jak krople, obroża czy tabletki, ale to zawsze dodatkowa metoda.
U nas fajnie sprawdzało się Totobi, ale obecnie przeszłam z niego na mgiełkę od Fluffy Pet z uwagi na to, że w tym pierwszym preparacie jest olejek goździkowy, a mam noseworkowego pieska 😉 Ostatnio robiłam porównanie składów i większość tych naturalnych produktów ma w swoim składzie właśnie olejki goździkowe lub cynamonowe (tu ten sam przypadek -> nosework).