Forum towarzyskie »

PSY

smartini, o, to jest super pomysł! Nie wpadłam na to, żeby klatkę postawić w poprzek i zablokować siedzeniem 🍴
fin, ja swoją wożę zapiętą szelkami. Jak była całkiem malutka to jeździłam z nią, teraz jeździ sama na tylnej kanapie i jest ok. Czasem się kręci, ale generalnie ona bardzo lubi jeździć.

smartini, ależ on wyrósł!
madmaddie, no, kawał pieska się zrobił! oczywiście 90% to futro 😁 i to nawet nie plusz, na zdjęciach wychodzi znacznie bardziej puchaty, ma głównie dłuższy pojedynczy włos który fruwa na wszystkie strony (patrz portki xD) zrobię w weekend statykę i go zmierzę bo aż ciekawa jestem ile tego memle wyszło

fin, u nas tak to wygląda 😉 tylko mam klatkę 90x60xcośtam, będę kupować na podróże rozmiar mniejszą i materiałową bo mnie ten metal wkurza a już nie jest nam trwałość potrzebna aż tak 😉

Ja mojego średniaka wożę na macie wpiętego psim pasem do szelek, albo obroży. Tylko to tak do max 2h drogi, na dłuższe trasy chciałabym jakąś klatkę. Metalową mam ogromną, a w materiałowej turystycznej myślę czy nie będzie mu za gorąco.
za obrożę to bym psa do pasa nie przypięła, jak szarpnie to jednak lepiej, żeby szarpnęło za dobre szelki
Zapinanie za obroże to proszenie się o skręcenie karku 😉 I przy tym akurat wiele nie trzeba, wystarczy mocno zahamować na światłach i po psie.
Jutro jedziemy osobiście poznać rodziców, w tym ciężarną mamę (która niedługo się rozpakuje), jaram się jak zapałka  🏇

Mam nadzieję, że uda nam się dostać szczeniaka z tego miotu  😍
a co bierzecie?  😉
Border Collie
macbeth po kim i z jakiej hodowli?

Ja też się rozglądam, ale jeszcze mam kupaee czasu 😀
Matka - Never Never Land K'Song of Joy i ojciec Pallando Song Du Merle Blue z hodowli Border Song 🙂
macbeth, kciukasy za szczeniaczka! 😀
derby, ja się teraz na semi nazachwycałam Suprą i też chcę borderwhippeta! 😍
smartini, dzięki  :kwiatek:
ja podziwiam właścicieli borderów, a jak przeczytałam nowy wpisy Jagny Nowotarskiej to podziwiam jeszcze bardziej. Sama się zastanawiałam przez chwilę, bo chciałabym pizgać frizbi, ale well, zostaję twardo przy oziku.
madmaddie, ?
Nie wiem co można by podziwiać chociażby we mnie  😂 podlinkujesz ten wpis?
Ja też nie wiem,w czym niby miałabym być taka niezwykła 😉 Ot pies jak pies, człowiek jak człowiek ;P

smartini, proszę http://www.jagnanowotarska.pl/magiczne-dzieci/ 🙂
ewuś, ok, długie, przeczytam później. Ale po kilku linijkach odczuwam robienie z bc nadpsów :P

Ja tam np bardziej podziwiam właścicieli terrierów czy ras pierwotnych - oszalałabym chyba 😉
chodziło mi o to, że nie dałabym rady chyba z psem miękkim, a pracującym na takich rejestrach. Teriery czy pierwotne, to jasne, trudne psy, ale przy tym o dość twardych charakterach. W BC za dużo obsesyjnosći jak dla mnie.
IMHO, każda rasa psów pracujących będzie na swój sposób trudna pod jakimś względem.
Moja ma tak: jest wrażliwym pieskiem, ale w robocie w ogóle miękka nie jest. Szybko się uczy i ma dużą inteligencję, hm, "społeczną"? Ocena sytuacji i wymyślanie rozwiązań to specjalność tego pieska. Nie będzie łapać smaka w locie, poczeka aż spadnie. W przemyślany sposób wydatkuje energię. Uwielbia aportować, nosić w pysku, dobra w tym jest.
madmaddie, no jakbym czytała o moim borderze 😉 . W codziennym życiu dość miękka (aczkolwiek jak na bordera i tak nie jest bardzo miękka). W pracy jest bardzo twarda i znosi naprawdę dużo presji. Co do obsesji - owszem, zdarzają się u borderów dość często. Ale jak się jest tego świadomym, to wystarczy ukrócić takie zapędy w zalążku. Ale zgadzam się, każdy ma inne preferencje i inna rasa mu podpasuje. Ja tak jak smartini,  nie wyobrażam sobi e siebie z terierem czy cattlem.
Mój jest miękki, ba, jak mu hormony zaczęły walić po głowie to był wręcz patologicznie miękki 😉 ale wystarczyło zająć się budowaniem pewności siebie i pojeżdżeniem na owieczki zamiast ciapać dyskami i przykułam wadę w zaletę. Obsesji typowych dla borderów nie mamy, teraz siedzę na zdalnej w domu i pies cały czas śpi gdzieś w kącie ;D
na pewno działa tu zasada - jak sobie pościelesz tak się wyśpisz i wiele mitycznych problemów bc to wina przewodnika a nie psa samego w sobie 😉 na pewno trzeba wiedzieć w co się człowiek pakuje i mieć świadomość ewentualnych problemów. Jak przy wielu pracujących rasach, po prostu. Tylko każda ma inne dziwy w głowach. Mi np trochę słabo na myśl o wszelakich ewentualnych problemach BOSów i nigdy bym się nie zdecydowała 😉 Pies, który odmawia wychodzenia na spacer? To już wolę moją miękką bułę 😀

przeczytałam wpis i chyba przestanę się wypowiadać o bc bo mam wrażenie, że takowego nie mam  😂
Ja bym takiego bordera zniszczyła psychicznie. Mam taki charakter, że muszę mieć twarde psy. Takie młoty. Psy znajomych, które dobrze znam - różne: teriery, laby, spaniele boją się mnie, chociaż w życiu nawet krzywo na nie nie spojrzałam  🙄 . Nawet szkot mojej mamy mnie unika.
. Mi np trochę słabo na myśl o wszelakich ewentualnych problemach BOSów i nigdy bym się nie zdecydowała 😉 Pies, który odmawia wychodzenia na spacer? To już wolę moją miękką bułę 😀

a o części i tak się nie przeczyta. Jakbym wcześniej dołączyła do grupy na fejsie i więcej o problemach ludzi poczytała, to bym się chyba nie zdecydowała. Ja i tak mam szczęście, bo wybrałam hodowlę, która świetnie socjalizuje. Szkodnik jest odważny, faza wypłosza była tylko fazą kapryśnej nastolatki, przechodzi z dnia na dzień, choć mam wrażenie że zbliża się cieczka, więc i tak jest wesoło. Problem z wychodzeniem na spacery (wnioskuję, że odnosisz sie do moich problemów 😁 ) jest taki, że ten pieseł odmawia chodzenia po drodze na której nie ma chodnika, a jeżdżą samochody. Jak jest chodnik, spoko. Tylko ja w promieniu kilometra nie mam takiej drogi  😜 wyciągnęłam dłuższą smycz, pies idzie rowem, ja poboczem. Wyglądam jak debil wyprowadzając smycz na spacer ale cóż.  😜 w centrum miasta - nie ma problemu. W Kato na przecięciu Chorzowskiej i Sokolskiej raz się trochę przestraszyła, ale niecały metr od niej skręcał autobus.
Natomiast ludzi, którzy mają problem z lękliwymi psami, z psami mega nadwrażliwymi na dźwięki, etc. jest kosmiczna  🤔wirek: moje psie dziecko schodzące do rowu i mrużące oczy jak pędzi metalowa ważąca tonę puszka to pikuś.
Typowy niesocjalizowany/źle socjalizowany BOS wygląda tak
https://www.facebook.com/behawiorystabytom/videos/591540497924925/
I nie tylko psy z pseudo mają takie problemy 🙁 Nie ma u nas testów charakteru w tej rasie. Np. w Szwecji z tego co wiem, są.

Są oczywiście psy odważne, bezczelne, świetnie sprawdzające się w sportach, będące doskonałymi terapeutami. To pies z ONka, bardzo wszechstronny i łatwo się szkolący. Tylko ja bym drugi raz w psa mającego skłonności do bycia lękliwym nie poszła. Mega dużo mega drobiazgowej pracy.

Rozpisałam się, ale jakby ktoś się kiedyś nad białasem zastanawiał... 😉
smartinii nie ja tylko bc, hihih 😀

ale ozika to bym w życiu nie chciała 😀 nawet za freeeee ;D

i chyba mam odmiennego bc hihi, nie pasie obiektów, nie jest agresywny i nie broni zasobów ( aż szkoda, że taka cipka czasami hihi)
i ta jego socjalność, oj chciałabym by jednak był antysocjalny ;p
derby, same here 😁 usłyszałam ostatnio w podcascie `abnormaly nonagresive` i to jest 100% Kiełbasy 😀 pieski do miłość, ludzie to miłość, koncepcja jego własnych zasobów nie istnieje :P
Wcisnę się z pytaniem.
Rozglądam się za matą węchową. Jaką i skąd najlepiej nabyć?
Psy dopiero zaczynają, więc przyjmę wszystkie rady.
maluda, jakbym miała kupować to bym chyba brała od Zaymy 😀 wygląda bardzo pro, do tego się zwija w rulon
też bym brała Zaymę. Kupiłam zwykłą i jest porażka, chcę ją wymienić na zaymową właśnie.
maluda ja mam zayamę i jestem zadowolona. Co prawda myślałam, że te paski będą gęściej upchane i trudniej będzie się "dokopać" do dna ale i tak jest spoko. Wykonanie bardzo na plus.
wojenka
Bardzo współczuje, udało się dostać imizol?
Które to zabezpieczenie tak bardzo „nie działa”, ze bidok złapał kleszcza ? :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się