Forum towarzyskie »

PSY

Ascaia  fajna ta Twoja psica. Możesz napisać jak wyglądają wasze spacerki pod względem szkoleniowym? Kiedy czas na naukę a kiedy na zabawę? Ja z moja psicą z racji , że mieszkam na uboczu b. dużo chodzę bez smyczy, co jednak na dłuższa metę nie jest za dobre. Wiadomo czym skorupka za młodu... Musze więc więcej chodzić na smyczy , by później się nie zdziwić. Chciałabym, żeby te nasze spacerki nie były nudne . Jak to u was wygląda?
Magdzior jesień jest niesamowita, pięknie wyglądacie, wreszcie jakieś foty 🙂

Ascaia zrobiła się taka atletyczna, piękna🙂
Ascaia cudna!  💘 widać, że szczon jeszcze była na pierwszym 😉. teraz dorosła kobita w formie. czyli ta cieczka u ciebie to mogła być w ogóle pierwsza jej cieczka?
Właśnie wyskoczyła na stronie molosów:
klik
Może komuś wpadnie w oko. 🙂
To pokażę moją łajzę. Wzięliśmy ją do siebie pod koniec lutego tego roku. Piesek był na wydanie rzekomo z powodu alergii dziecka w co szczerze wątpię a świadczą o tym czyny popełniane przez stworka w naszym mieszkaniu. Ja psa miałam kiedyś i to nie jednego więc wiem jak może  być natomiast mój  facet psa nie miał co też przyczyniło się do tego że po dwóch dniach zasikanych podłóg, sierści w pościeli, zeżartych drzwi od łazienki oddaliśmy ją spowrotem do właścicieli. Umówiliśmy się że nauczą ją przynajmniej nie włażenia do łóżka. Parę dni później dostałam od właściciela Luny informację że musi ją oddać ponieważ żona z dzieckiem mieszka u rodziców a dziecko ma nasilenie alergii. Pomyślałam, no dobra. Zatem psina wróciła do nas. Bała się wszystkiego, jazdy samochodem, nawet lekko podniesionego głosu jak ją zwyczajnie wołaliśmy, uciekała, sikała w domu, zjadła mojemu buty i próbowała zjeść buty mojego brata. Ogółem masakra. Jednak teraz są zmiany, na lepsze. Nie sika, nie załatwia się w domu. Parę razy jak została sama nie zrobiła nic złego. Nie boi się już odkurzacza, uwielbia jeździć samochodem a co najważniejsze lubi dzieci i ich pilnuje. Planujemy ją wysterylizować bo ostatnio podczas cieczki zwiała i narobiła nam strachu ;p W każdym razie, myślę że jej byli właściciele po prostu nie dawali sobie z nią rady, mało tego podejrzewam ich o to że straszyli ją czymś (albo gorsze rzeczy) gdyż jest bardzo neurotyczna i płochliwa.
Maluda, fajna psina. Przypomina mi moja. Chyba chcialabym towarzysza dla mojej suni, ale maz sie nie zgadza.
Ciekawe czemu ja oddali. Na fotkach wyglafa jakby znalazla dobry dom, a tu taki zonk.

Kurcze troche sie martwie, bo wczoraj wymacalam u malej w okolicach ogona jakis twardy guzek. Myslalam , ze sie moze w szalenstwach uderzyla, ale dzis jest taki sam duzy. Jak sie nie zacznie zmniejszac to w pt jade do weta. No i te zeby. Nowe rosna jak szalone. Kiel juz prawie dorasta do mleczaka. Nie zaczal sie ruszac i chyba nie zacznie, bo staly jakby go blokowal. Na dole kiel nieco sie rusza, ale staly rosnie chyba za bardzo od wewnatrz. Wet musi to zobaczyc.
Ascaia Ale cuddle Werna wygląda, z większych owczarków belgi są zdecydowanie nr 1 jeśli chodzi o wygląd u mnie🙂

Rpksarih Śliczna sunia, czyli adoptowaliście ją miesiąc wczesniej niż my Dexia, u nas też raz lepiej raz gorzej, a jeśli chodzi o sikanie to ostatnim sukcesem jest fakt, że załatwia się na spacerach! W domu pilnowany już od jakiegoś czasu nie (choć jak się przegapi moment to jeszcze mu sie może zdarzyć), ale długi czas tylko i wyłącznie w ogrodzie był w stanie myśleć o potrzebach fizjologicznych. Myślę więc, że jest jakieś światełko w tuneli i trochę emocje spacerowe opadły skoro jest w stanie już myśleć o fizjologii a nie tylko o wszystkim innym.

Cariotka Nie ma problème, jutro wieczorem wracam do domu to go pomierzę, a na jaką długość grzbietu zamawiałaś derki? To, że dla Ness jest odrobinę za duza wynika, że podałaś większe wymiary czy zmierzyłaś niedokładnie? Pytam bo możliwe, że mnie też to będzie czekać i dobrze wiedzieć jak mierzyć.
No u mnie też jak nic niespodziewanego się nie wydarzy będzie owczarek, też australijski ale nie ten, o którym ty myślisz a ten drugi🙂 Szykują się 2 mioty akurat za te 2-3 lata więc liczę, że do tego czasu będę gotowa na takie wyzwanie zarówno 'logistycznie', finansowo, czasowo i mieszkaniowo🙂

Popatrzcie jakie zdjęcie własnie dostałam z domu 😍 Dla takich chwil warto pracoważ i oswajać takie nerwusy i dzikusy jak Dex. Trudniejsze (i na początku ważniejsze) niż nauczenie sztuczek czy komend jest dla mnie własnie zbudowanie u psa zaufania, poczucia bezpieczeństwa i pooowolutku się to udaje. Tym bardziej sie cieszę, że on naprawdę widać, że od początku musiał mieć niewielki kontakt z człowiekiem, był bardzo niezależny, kompletnie nie czuł potrzeby bycia blisko, nie szukał oparcia. Dalej bywa różnie, ale zaczyna się chłopak otwierać, na zdjęciu z moim tatą🙂
Magdzior facet z facetem zawsze się dogada  😉 ja mierzyłam tak że cm był dość luźno. Tzn są ok ale mogły by być ciut mniejsze 🙂 Nie jest źle. W ruchu nic się nie luzuję. Psinom jest dobrze biegać. Polecam.
Moja łapie wiatr w uszy na szczycie Babiej (start na Słowacji, ich szlaki są otwarte dla psów), w tle ściana smogu...
Honey, czaderska fota!!!! A Ruda Wojenki zawsze z jakąś misją na zdjęciu  😎

Cranberry, świetny bullik, tri podobają mi się NAJbardziej, gdybym miała wybierac to moje ulubione ich umaszczenie 🤣 Nie urażając Bułczanej bieli  😉

Blow, pokazałabyś swoje zwierzę, bo nie kojarzę z wyglądu. 🙂

a już pokazuję  😉 tu Dziunia showowo:

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/11951136_1016280798417341_5385734247230386205_n.jpg?oh=d99f5b29452621d3cbda7a178eefb122&oe=56CC94FD[/img]

a tu przykłady robocze:

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/12109131_1098970226787711_3979172871061007070_n.jpg?oh=afb0d37b234e3d25f13bf11b104c2c4d&oe=56CB6350[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10885041_1047307538620647_8554080417152491695_n.jpg?oh=2accd5d9ed7e189535271e313e000af7&oe=56C4B815[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/v/t1.0-9/10612546_839798266038243_1461286296277840402_n.jpg?oh=f99c80b9e4d44006c3ee9c0a26b46956&oe=56CAD187[/img]

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/v/t1.0-9/1958069_891144267570309_4962359213738530616_n.jpg?oh=84564dbd34e03d34308cc354102ce501&oe=56BB3970[/img]

i tak po prostu

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/10923536_928636093821126_5159140037380877150_n.jpg?oh=2f83c14b443fb5d2c7776b655447f55b&oe=56C66EBB[/img]

choć po protu to będzie bardziej tak:

[img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/12118637_997281180314028_102267119089007895_n.jpg?oh=3c21ac860ca76eb70e35d54a9807ad61&oe=56C7BCC7[/img]
Maluda, fajna psina. Przypomina mi moja. Chyba chcialabym towarzysza dla mojej suni, ale maz sie nie zgadza.
Ciekawe czemu ja oddali. Na fotkach wyglafa jakby znalazla dobry dom, a tu taki zonk.

Kurcze troche sie martwie, bo wczoraj wymacalam u malej w okolicach ogona jakis twardy guzek. Myslalam , ze sie moze w szalenstwach uderzyla, ale dzis jest taki sam duzy. Jak sie nie zacznie zmniejszac to w pt jade do weta. No i te zeby. Nowe rosna jak szalone. Kiel juz prawie dorasta do mleczaka. Nie zaczal sie ruszac i chyba nie zacznie, bo staly jakby go blokowal. Na dole kiel nieco sie rusza, ale staly rosnie chyba za bardzo od wewnatrz. Wet musi to zobaczyc.

Młode małżeństwo oddało ją z racji narodzin dziecka, aczkolwiek w tle jest jeszcze wyjazd za granicę. Taką ciekawostka: to mix ONka z bulikiem właśnie.
Uuuh przypadkiem kliknelam wyślij po kilku słowach na komórce....
cranberry, spokojnie, nie panikuj. Zęby czasami długo siedza i bywa, że pies z 8 kłami chodzi. 🙂 W jakim wieku masz psa, przypomnij?
Co do gulek i gul... Toska miala kiedys jak jajko na kregosłupie między łopatkami. Trzymało się... Z miesiąc. Jak się okazało kilkukrotnie uderzyła się o stół wskakując na łóżko spod niego. Mocne uderzenie i okostna może być na tyle naruszona, że tworzy się twardy guz. Trzymam kciuki, żeby u was było to samo  :kwiatek:

Ekstra wszystkie wasze psiska!!  😅
k_cian , mała urodziła się 15 czerwca, więc zaraz stuknie 5 miesięcy. Jeśli chodzi o guza to wydaje mi się, ze właśnie walnęła się o róg ławy jak zeskakiwała z sofy. Trochę panikuję z tymi zębami. Na starość wali po garnku. U poprzedniego psa to nawet nie pamiętam jak przebiegała wymiana. Najlepsze, ze nawet mój mąż jest przejęty. Mówi jedź z małą i sprawdź, czy jest ok. Rośnie córeczka tatunia.

Wojenka napakowany lisek. Cos chyba słabo stróżuje, bo wygląda jakby komara walił hehe

Maluda, szkoda psiaka, mam nadzieje, ze znajdzie stały dobry domek. Tak sobie myślę, ze sunia przypomina pierwsze bulteriery jak na zdjeciu.

Blow, ale fajne owczarkowate. Nie ukrywam, mam sentyment do takich psiaków, chociaż mój to był zwykły onek.
Blow, widok maliniaka na wystawie zawsze bardzo mnie bawi  😁. Pasuje tam jak pięść do oka  😁
Co innego sport  😍. Który Dziunia najbardziej sobie chwali?

cranberry
, to jest właśnie taka poza z przymrużonymi oczami "mam wszystko pod kontrolą"  🙂
I miała 😉. Chciała wyprosić z terenu dwóch wielkich karków, jeden z wyrokiem w zawiasach  😁
Cranberry Spokojnie czekaj, do 8 mc powinny wypaść. Szajba bardzo długo miała podwójne zęby, do tego krzywe, jak pies frankensteina wyglądała. Też w panice pobiegłam do weta bo pies miał być wystawowy 😉 ale któregoś dnia po prostu zaczęły wypadać hurtem a stałe weszły na swoje miejsca. Szukam fotki, żeby Ci pokazać ale nie mogę odgrzebać.

Blow Przepiękna suka  😍
cranberryMoja Nesca po uderzeniu też miała guzka przez jakieś 2 miesiące. Ponoć jeśli się nie powiększa, nie jest bolesny i nie przesuwa się to jest niegroźny i efektem właśnie uderzenia, trzymam kciuki
Ps: przepraszam za błędy, pisze z telefonu
Ktoś się wybiera do Poznania? Jadę kibicować bratu i niebieskiej
Ktoś z was posiada, bądź miał styczność z podhalanami? Tak ostatnio coś mnie tknęło na tę rasę, nie wiem czemu 😉 Na razie nie zamierzam nabywać żadnego osobnika, po prostu chciałam się spytać z czystej ciekawości, jakie te psy są, jeśli chodzi o charakter i opiekę no i moooże kieeeedyś w przyszłości trzymać w domu/na farmie jednego 😉
cranberry wizualnie sunia mi się podoba, ponieważ mieszanka wyszła ciekawa. Myślę, że szybko ktoś się nią zainteresuje, bo urody odmówić jej nie można.
Honey u nas w schronisku jest psiak identyczny jak ta Twoja ! 🙂
Właśnie wyskoczyła na stronie molosów:
klik
Może komuś wpadnie w oko. 🙂

Ogłaszałam ją jak miała 5 miesięcy i po raz pierwszy trafiła do schroniska. Dosyć długo w nim siedziała zanim znalazła dom. Te zdjęcia to sa właśnie z okresu jak była szczeniakiem. Teraz nie jest już tak ujmująca i bardzo mocno poszła w owczarka.
Nie wiem kto wpadł na taką "genialną" mieszankę, ale pomyślunku nie miał żadnego 😉 Ani to ciekawe połączenie ani proste w obsłudze.
Właśnie miałam pytać o predyspozycje użytkowe takiej mieszanki i jakie cechy charakteru ją wyróżniają, ale wyprzedziłaś moje myśli. 🙂
Zapewne piszesz o tych zdjęciach jako starszych:
klik
chciałam zapytać co może oznaczać gryzienie przez psa łap? Chodzi konkretnie o staw nadgarstkowy. Miejsce jest już różowe od tego męczenia.
anil22, alergia, reumatyzm, nerwica, uraz.
Ma 14 lat i obawaim się że reumatyzm. Wet powiedział, że nic jej nie jest:// To spokojny opanowany pies. Gryzie obie łapy symetrycznie.
ogurek na pewno będzie Dziewczynka z naszym flacim juniorkiem  😉 I ktoś zapowiadał się, że będzie kibicował... ale podejrzewam,  że jeszcze kilka osób z forum może się pojawić z psiakiem, tyle, że to bardziej moje zgadywanki. 🙂

cranberry, to masz spokojnie przynajmniej 3 miesiące na paszczękę jak ze Szczęk  🤣 Jak w wieku 8-9 miesięcy nic się nie zmieni - możesz zacząć rozmawiać na ten temat z wetem. Wcześniej nie ma moim zdaniem sensu. Już to z Dziewczynką przerabiałam  😀iabeł:  😁

Blow zawsze uwielbiałam maliny, ale po tych zdjęciach można zakochać się jsszczs bardziej  😜
ikarina ja znam dwa podhalany, oba to wspaniałe,  zrównoważone psy, miłe dla dzieci i chętne do zabaw z innymi psami 😉
Tyle o charakterze,  bo o opiece nie wiem nic szczególnego, mogę tylko obstawiać, że to pies w obsłudze dość standardowy 🙂
No to zapowiedziane zdjęcia.

Na pytania jakie padły w moim kierunku odpowiem za jakiś moment, przepraszam.

Bogdan Macie owczarka australijskiego?

tak 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się