Forum konie »

Waga konia (w kilogramach)

Jak oceniacie wagę konia? (przed podaniem antyrobaka chociażby)

Oczywiście pomijam fakt wjechania przyczepą na wagę na złomie. 

Jak to ocenić? Czy sa jakieś tabelki wzrostowo-wagowe, jakieś normy dla danej rasy itp?

są specjalne przenośne wagi 😉
ja ważyłam w zeszłym roku kobyły na wadze towarowej takiej do ważenia przyczep ze zbożem.
ale nie każdy ma takie coś w stajni.  jest wzór na wyliczenie przybliżonej wagi konia po przez zmierzenie paru jego obwodów i chyba wzrostu. przetrzepię moje stare notatki i jak znajdę to tu wkleję.
o już dostałam wzór kanałem prywatnym

C= O x P x W

gdzie:

O - to odbwód klatki piersiowej mierzony taśmą w popregu po stycznej do tylnego krańca łopatki, wyrażony w metrach z dokładnością do 0,01

P - podłużny obwód tułowia konia (u osobnika równo stojącego na wszystkich czterech nogach kryjących parami w rzucie bocznym) przez zewnętrzne powierzchnie stawów barkowych i guzy kulszowe, wyrażony w metrach z dokladnością do 0,01

W - współczynnik właściwy dla określonego typu lub ras koni ustalony doświadczalnie.

W przybliżeniu dla wszystkich dorosłych koni szlachetnych będących w dobrej kondycji można przyjąc wpsółczynniki - 75
chyba właśnie o tym wzorze myślałam.  a jaki jest współczynnik dla ślązaka albo zimnokrwistego? masz może podane?
majek, a 75 to nie jest wlasnie dla slazakow i zimnokrwistych (76), a dla szlachetnych 72-74?
ja nie wiem. Dostałam wzór chwilę temu.
Nie znam się na tym
w UK nawet kilka sposobów mierzenia chyba jest...
na szybko znalazłam coś takiego:

http://www.cowboyway.com/HowTo/HorseWeight.htm
chyba z tym wzorem coś nie tak
bo mi wychodzi u młodej 2 x 2 x 75 = 300
777, ale co? twoj kon ma tyle w obowdzie podluznym i w popregu? po za tym, te dwie wartosci to chyba w cm sie podaje?
w centymetrach to by wyszło kilka ton.

tak mój koń ma tyle samo w obwodzie jak i mierząc wzdłuż (oczywiście nie od środka klatki piersiowej a mierząc tak jak pisała majek
oczywiście nie co do cm ale mniej więcej tyle wychodzi
zarówno u młodej jak i u starszej te proporcje sa prawie identyczne
wszystkie te wzory to o kant d .... żaden nawet nie uwzględnia grubości kośćca  - np. obwodu w pęcinie
jak dla mnie ma to kolosalne znaczenie
ale ja tam sie nie znam
korzystam ze specjalnej miarki Dodsona 🙂
najłatwiejszy sposób, a przy tym wynik jest porównywalny do standardowego ważenia na wadze (róznica może wynosić tylko kilkanaście kg)

wagę sprawdzam co miesiąc mniej więcej o tej samej godzinie. przy okazji robię też fat-scoring. takie są zalecenia w UK 🙂
777, już kiedyś na starej volcie też psioczyłaś na ten wzór.

Wzór jest dobry, opracowali go bardzo mądrzy ludzie, więc nie wiem czyją d... chcesz o ten kant tłuc. Chyba własną. Bo nie umiesz prawidłowo zmierzyć konia.
Primo - nawet moje kuce 128cm w kłębie mają obwody podłużny ponad 300 cm. Secudno jeśli Twój koń ma taki sam obwód podłużny jak obwód klatki piersiowej to znaczy że jest dynią, jabłkiem albo inną kulą na nogach. (dla przykładu moje zwierza mają ok. 150-160cm).
Jeszcze co do wzorów - właśnie ten podany wyżej jako jeden z nielicznych uwzględnienia konstytucję konia, określa ją współczynnik.  
777, ten wzor wlasnie uwzglednia grubosc koscca- ten wspolczynnik dodatkowy zalezny od rasy, to wlasnie to. ale moim zdaniem zle mierzysz, bo nie mozliwe zeby kon mial tyle samo w popregu co w obwodzie podluznym.
ascaia z tobą chyba cos nie halo idz i weź głęboki oddech lub coś innego aby znormalnieć
na starej volcie na ten wzór nie psioczyłam tylko na inny i miałam rację akurat
a skoro tak pamiętasz co ja piszę i gdzie to chyba to się nazywa obsesja
http://www.paszedlakoni.pl/zywienie_11.html
i nie pisz mi tu o tłuczeniu dupy bo właśnie przejrzałam sobie twoj profil

katija majek zasugerowałam się innymi współczynnikami w których podaje się długość konia (patrz wyżej)
tu fakt rzeczywiście chodzi o obwód

http://www.voltahorse.pl/forum/viewtopic.php?p=70515&sid=3ca3418d0f40832814d041b78de0a6ad

Proszę, czarno na białym. Chodziło dokładnie o ten sam wzór.
Z oddychaniem problemów nie mam, ale dziękuję, że tak się troszczysz o moje zdrowie. Wkurza mnie, gdy widzę:

tak mój koń ma tyle samo w obwodzie jak i mierząc wzdłuż (oczywiście nie od środka klatki piersiowej a mierząc tak jak pisała majek
oczywiście nie co do cm ale mniej więcej tyle wychodzi
zarówno u młodej jak i u starszej te proporcje sa prawie identyczne
wszystkie te wzory to o kant d .... żaden nawet nie uwzględnia grubości kośćca  - np. obwodu w pęcinie
jak dla mnie ma to kolosalne znaczenie
ale ja tam sie nie znam

czyli podważa wiedzę osób, które są autorytetami dla wielu pokoleń, kiedy samemu nie ma się pojęcia o pojęciu. I to w dodatku w formie takiego komentarza.

i nie pisz mi tu o tłuczeniu dupy bo właśnie przejrzałam sobie twoj profil
Jaki Twój kometarz, taka moja reakcja. A co do tego ma mój profil to już zupełnie nie mogę pojąć.

Proponowałam Ci kiedyś na volcie, zaproponuję jeszcze raz - chcesz się dowiedzieć jak się mierzy obwód podłużny i obwód klatki piersiowej?
pomierzyłam moje kobyły dzisiaj i to tak porządnie po kilka razy uśredniając wynik. posiedziałam , policzyłam i wyszło mi tak:
dzidzia;
sposób 1    c=2,06 x 4,20 x 75  czyli c=648,9
sposób 2    wynik 660
gruba;
sposób 1    c=2,13x4,25x75 czyli c=678,9
sposób 2    wynik 726
generalnie jak ważyłam kobyły w zaszłym roku na wadze towarowej to dzidzia ważyła 730 a gruba 750,
w tym roku po porównaniu zdjęć widze że spasły się jeszcze bardziej a więc wynik obliczeń jest zaniżony o 50 kg do 100 kg ,przynajmniej w przypadku moich kobył. no ale wiadomo wzór jest po to aby oszacować.
( sposób 2 czyli ten : http://www.paszedlakoni.pl/zywienie_11.html  )
MATRIX69, jakiej rasy konie? jakiego typu?
obie są rasy śląskiej, gruba jest starego typu
No to współczynnik 75 to zdecydowanie za mało. 75 to dla takiego małopolaka czy sp. Dodatkowo należy pamiętać, że ten wzór opracowano kiedy konie były niższe.
Ojciec mi tu podpowiada, że ślązak to współczynnik co najmniej 80. Cały czas go męczę, żeby znalazł materiały z tamtych badań gdzie była zrobiona tabela współczynników dla różnych ras. Jak tylko to dostanę w łapki to się podzielę.
Słuchajcie, a czy ktoś używał takiej miarki Dodsona do mierzenia i wyliczania wagi konia?
[[a]]http://animalia.pl/produkt,19980,105,Dodson_&_Horrell_Ta%C5%9Bma_do_oceny_wagi_konia__.html[[a]]

A może ktoś nie tylko używał, ale potem mógł porównać z wagą taką mechaniczną? Z sensem to wychodzi?
Korzystałam, ale nie miałam możliwości weryfikacji. W każdym razie ma u mnie + bo według niej mój koń schudł  😁
Wyślijcie mi taką miarkę, to zmierzę nią konia i zweryfikuję potem na wadze. A jak się uda, to i z kolegą z sąsiedniego boksu mogę zrobić podobnie.  😁
No to współczynnik 75 to zdecydowanie za mało. 75 to dla takiego małopolaka czy sp. Dodatkowo należy pamiętać, że ten wzór opracowano kiedy konie były niższe.
Ojciec mi tu podpowiada, że ślązak to współczynnik co najmniej 80.

no to liczymy : gruba- 2,13x4,25x80=724,2  dzidzia- 2,06x4,20x80=692,16    dalej trochę mało, waga w zeszłym roku pokazała o ok 25 do 30 kg więcej a w tym roku panienki zapasły się jeszcze bardziej.
może właśnie tu jest pies pogrzebany, że ten wzór nie uwzględnia wzrostu konia chociaż moje mątwy są zdecydowanie szersze niż wyższe  😁
o cholerka to o obwód chodziło?  🤣

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się