queridiculomasgrande, jakością. zapewne DW udzieli wszystkich odpowiedzi 😉
ja mam siodło w wersji z lepszą skórą, mimo kilku lat uzywania nie ma żadnych przetarć, pęknięć, odbarwień, zarysowań. skóra krajowa potrafi się przetrzeć w miejscu puślisk, jest twardsza, ale jakby sztywniejsza, mniej elastyczna, skóra lepsza jest taka, miękka, ale mniej podatna na przyrysowania i otarcia. takie mam wrażenia po moim DW i tym samym modelu znajomej( z innych skór)
Jak załatwiacie sprawe gdy ktos chce siodło pożyczyc do przymiarki? miałam juz 2 sytuacje ze byli "chętni" ale jak pwedziałam ze siodło dowioze na przymiarkę na terenie warszawy lub sami odbiorą i wplaca zaliczkę to rezygnowali. Co jak chce je przymierzyc ktos z poza miasta w którym zyjemy?
sylwiaj gdy kupowałam siodło sama zaproponowałam sprzedającej, że wpłacę całość i wtedy zabiorę siodło do przymiarki. Nie wyobrażam sobie dać komuś siodła bez pełnej kwoty. Jeżeli ktoś jest z innego miasta, to najlepszą opcją jest wysyłka za pobraniem, z możliwością rozpakowania paczki przy kurierze.
Ja taką sytuację widzę w ten sposób: - wysyłamy sobie nawzajem umowy "przymiarki siodła" z wyznaczeniem terminów, wysokości kaucji itp. - nie wyobrażam sobie wysyłki siodła inaczej niż za pełną kaucją osobie obcej, - wysyłam kurierem (paczka ubezpieczona) - w razie gdy siodło nie pasuje potencjalny nabywca pokrywa koszty kuriera, a ja zwracam kasę. Tyle z mojej strony jako sprzedającego.
Mam pytanie :kwiatek: Musze podjąć decyzję jakie siodło kupić na moją małą. Hc/oo wzrost 135cm, raczej drobna ale okrąglutka, brak kłębu. Siodło ma być do rajdów. Myślałam o bezterlicówce ale te raczej mi wizualnie nie pasują i nie sądzę bym dała radę utrzymać się w takim siodle gdy młoda odpali wrotki 😂 Dobrze leży na niej Daw- magowski Hubert, Konrad z Siodlarza fatalnie, rajdówka też nie najlepiej 🙁 Macie jakieś pomysły? sugestie? Myślałam o McClellan lub endurance...
kasik, przede wszystkim musisz patrzeć na szerokość łęku - dobrać odpowiednią, to od niej zależy to, jak będzie leżało siodło. Więcej wiadomości na ten temat znajdziesz w wątku dot. dopasowania siodła.
Sisisa ale żeby dopasowywać to muszę mieć pomysł co 😂 podałam "orientacyjnie" znane modele, bo co wiele głów, to nie jedna. Siodło dopasowane mam, jednak zależy mi na czymś nadającym się bardziej do rajdów niż Hubert Daw-Maga. Poza tym, to siodło jej matki 🤣
kasik, a Norton Endurance? Wygląda jak Norton CC - tzn. płaskie szerokie panele z dużym prześwitem pośrodku - z tym ze ma ławki wysunięte do tyłu. Zwykłe CC w rozm. 16,5 wchodzi na mojego beczkowatego hucuła i na sp o gabarytach ziemniaka 😉 A, no i łęk też raczej płaski, wycięty, szeroki.
Takie pytanie: Jak przewieźć siodło samolotem? Do podręcznego wiadomo-gabaryty...a w zwykłym bagażu też nie będą się znowu obchodzić z torbą jak z jajkiem i moje pytanie: jak je zabezpieczyć? W co wpakować-w torbę, karton? Za rok będę wiozła siodło z Polski i nie mam pojęcia jak to zrobić...
planuje zakup winteca, tylko którego? 2000? wide? jeżdżę rekreacyjnie,czasem na rajdy 😉 na ktoś może do pożyczenia co by zobaczyć jak się jeździ,jak na konia pasuje itd? :kwiatek:
Takie pytanie: Jak przewieźć siodło samolotem? Do podręcznego wiadomo-gabaryty...a w zwykłym bagażu też nie będą się znowu obchodzić z torbą jak z jajkiem i moje pytanie: jak je zabezpieczyć? W co wpakować-w torbę, karton? Za rok będę wiozła siodło z Polski i nie mam pojęcia jak to zrobić...
Można w bagażu podręcznym tylko trzeba kupić torbę do transportu siodła i są dodatkowe luki bagażowe u załogi na takie przedmioty, tylko musisz sie dowiedzieć u przewoźnika ile kg możesz na podręczny zabrać lub ile musisz dopłacić za nadbagaż. Moja kumpela leciała do Australii i kupiła specjalną torbę do siodła plus łęki zabezpieczyła kawałkami gąbki, aby sie nie obiły i nie było problemu.
Czy miał ktoś styczność z siodłem Merano? co o nim sądzicie w jakich cenach chodzą te siodła itd? Bardzo prosze o pomoc dziękuje Pozdrowionki 🙂😉 :kwiatek:
kasik, to zależy, czy chce Ci się dbać o sprzęt... moje CC ma jakieś 6 lat minimum, pierwszy właściciel nie dbał i wyrąbał dziurę w poduszce. Ja dbam i od 4 lat z siodłem (ani z dziurą) się nic więcej nie dzieje 😉