Forum konie »

SIODŁA

Agnes14, - brałam przez Łągiewkę z Cwału - prawie 3x 😉 Swoje pierwsze, mojej mamy i prawie byłaby szyta na miarę ujeżdżeniówka, ale mi koleżanka zrobiła krzywdę pokazując Albiona i już nic innego nie chciałam 😂
Obsługę u Łągiewki zawsze miałam top of the top, ujeżdżeniówki mi dwie zostawił na testy na jakieś 2 tygodnie. Jak szyliśmy cokolwiek - siodło, ogłowie, to zawsze mogłam marudzić na opcje, wymyślać co mi się podoba i omówić wątpliwości.
Agnes14, ja zamawiałam przez Edagę, siodło przyszło z krzywo przyszytymi panelami, ale zwrot był bezproblemowy. Rozeszliśmy się swoimi drogami po tej akcji.
Agnes14, grand Prix z klasycznym siedziskiem i to był błąd bo tylny łęk mi haczył przy skokach. Mogłam wziąć płaskie. Też jestem wysoka więc miałam opcję z wydłużoną tybinką. Zmierzono mi też nogi siedząc w siodle. Tylko że ja to kupowałam 6 lat temu i elfab był normalnie przedstawicielem DAW maga, teraz nie wiem czy coś się zmieniło.
Grand prix na konia z takim kłębem jak mój niestety się nie nada.
A szkoda bo miałam je do poprzedniego konia i było dla mnie super wygodne.
Podobno CH&W są na takie kłęby.
Agnes14, no to pomoże ci dobrać model siodła przecież 🙂
Agnes14, Ja do swojej kobyły jeszcze przed realnym zakupem miałam właśnie wstępnie dopasowane ch&w a skończyłam z mirage.

Dla mnie ch&w było bardzo blokujące w tyłku, noga nie najgorzej chociaż klocki ma giganty. Mirage noga super odczucie a tyłek bajka.

Siodło dopasowane pod 20 letnią klacz lekko łękowaką i kłębiastą po ciążach.
A jeszcze powiedzcie proszę jak Waszym koniom się chodzi w tych dawmagach. Bo spotkałam się (i nie tylko ja) z opinia, że są to siodła wygodne dla jeźdźców, ale takie średnie dla końskich pleców.
No i mój poprzedni folblut miał zrypane plecy na grand prix (w którym nota bene mi było super i uzgodnię jeździć).
Agnes14, - krzywdę robi siodło niedopasowane, nie ważne jakiej marki. Nie ma czegoś takiego jak siodła dobre i złe dla pleców jeśli chodzi o producentów.
Jak ktoś wsadza na konia 20 czy 30 letnie sklepane do granic możliwości siodło no to będzie robiło krzywdę. Jeśli nie pasuje będzie robiło krzywdę. Jeśli jest pasujące, a wypełnienie paneli w dobrej kondycji to krzywdy nie zrobi.
Swojego daw-maga sprzedałam znajomej, bo jej koń chodził w nim top - a pożyczyłam pierwotnie na przeczekanie 😉 bo mi wisiał, a ona miała problem znaleźć pasujące. No i fartem wyszło, że to moje leży na prawdę dobrze na nim.
Hej!
czy ktos spotkal sie z siodlami brytyjskiej firmy "Bliss of London" ?
Fitterka u mnie wczoraj byla i usiadlam w 2 ich siodla i siedzialo mi sie w jednym tak miekko i wygodnie jak na kanapie. Siedzisko bylo nieziemsko miekkie, skora fajnej jakosci.

Potrzebuje "hoop tree" a oni maja takie opcje dla koni z malym klebem i dosc okraglych, w dodatku na welnie i wymienne leki
Polska blisko UK, to moze ktos slyszal, posiada, i ma jakies opinie o zywotnosci itp?
W Polsce raczej nie uświadczysz, oglądałam kilka na kursie i u Niemców, fajne dość, ciekawsze niż Kent masters na pewno. Fajne rozwiązanie z różnymi kształtami łeków.
faith,
Ooo to zdziwiona jestem bardzo, ze nie ma ich raczej w PL. Mamy blisko zeby sprowadzic i wydaja sie mega fajne pod wzgeldem nieskonczonych mozliwosci dopasowania, myslalabym ze byloby zainteresowanie wieksze 👀

Wlasnie szukam cos krok "nad" K&M, i te wydaja sie na prawde super, a cena bardzo przyjemna. No nic, popytam jeszcze tu w US, ale pewnie bede brala tak czy siak custom made bo kurcze bardzo dawno tak mi sie dobrze nie siedzialo 😍
Dzieki!
Bliss of London jest do kupienia u Zuzy Piekut.
z tego co pamietam to Plamkakochanie w USA mieszka 🙂
blucha, no tak, ale pyta o opinie w PL. Te siodła są u nas dostępne, można uderzyć do Zuzy i popytać.
Fokusowa,
Super, dziekuje bardzo, zapytam jej !!! 😁
Pytanko czy ktoś mógłby polecić osobę co dojeżdża na podkarpackie z siodłami westernowymi do przymiarek i dopasowania?
sprawdziłabym JAR-KON
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się