Ooo, dobre. To jest dopiero profesjonalizm - zrobić CSI, zrobić masakryczne podłoże a jak się zawodnicy zbuntują - to odwołać...Ehhh
a ja jednak, dopóki nie ma pelnego info o sytuacji, bede bronic organizatorów - opierając się na tym co sie działo rok temu.
rok temu zostało przywiezione rewelacyjne podłoże, sprawdzone przez delegatów, sedziów, trenerów, zawodników. wszystko OK. oczywiscie kazdy miał swoją teorię - wiecej wody, mniej wody, wałować, bronować. ale to organizator odpowiada za podłoże (ktore NB sam przygotował) i co? i znalazł sie taki co najgłosniej krzyczał, kazał podłoże przelać wodą. to jeszcze nie tragedia, ale... podłoże zostało nie dośc ze zalane zbyt duza ilościa wody, to w dodatku laną STRUGĄ z węża strazackiego - co zniszczyło podłoże 😵 powstały kałuze, nierówności (zamiast zwartego piachu, było coś coś uciekało koniom spod nóg a w najlepszym wypadku - było niestabilne z powodu warstwy wody... etc) ze wzgledu na to, ze pod piachem był tylko beton a temperatury były niskie, to nadmiar wody nie mógł odparować... wiec podłoze było... nienajlepsze (nie było tak dobre jak mogłoby być) mimo wszelkich starań organizatorów (np. bronowania ia wałowania przez prawie cała noc...)
ja organizatorom do dzisiaj współczuję tamtej sytuacji.
jesli (podkreslam: jesli) ktoś zrobił podobny numer z podłożem jak w zeszłym roku, to - biorąc pod uwage temperatury - ta woda mogła zamarznąć... i po zawodach.
ciekawa jestem co się naprawdę zdarzyło w tym roku...
caroline a nie dziwi Cie ze "najwiekszy, najlepszy" spec od podloza w PL daje kolejny rok taki kwas w swojej branzy? mnie to zastanawia najmocniej wciskanie kitu ludziom, ze nikt z zawodnikow sie nie wypisal, ze ktos tam zmienia koni , jezdzcow i stad brak publikacji listy, nawijanie ludziom na uszy makaronu i mydlenie oczu... a odebranie gwiazdki? a to nie bylo tak ze sam organizator z taka prosba sie zwrocil do FEI, bo mniejsza ilosc gwiazdek=mniej kasy do wyplacenia? ktos wie jak to dokladnie bylo? dla mnie to kolejny rok, w ktorym organizator pokazuje sie z jak najgorszej strony i udowadnia, ze nie powinien organizowac takich zawodow. Widzieliscie jak sie kuce slizgaly na tym podlozu ( relacja sk) ja swojemu koniowi bym takiego startu nie zafundowala...
Caroline, ja rozumiem, że ktoś tam kazał zlać - ale skoro organizator odpowiada to odpowiada - także za to, żeby postawić na swoim jeśli wie lepiej. Szkoda po prostu - bo coś takiego na naszym podwórku to się zdarza, ale w oczach zawodników zagranicznych - cóż, porażka - i nie ma znaczenia kto zawinił, bo to to jednak spada na organizatora.
problem wyjazdu się rozwiązał. byłam w katowicach kiedy organizowali te zawody po raz pierwszy. ogólnie mi się podobało chociaż spodziewałam się czegoś więcej. postanowiłam w tym roku sprawić sobie przyjemność i pojechać (wolny weekend mam raz na ruski rok). jak widać nie było mi pisane. szkoda. na cavaladię nie mogę pojechać 🙁 ale jeżeli faktycznie były takie problemy z podłożem i z wodą dla koni. to decyzję organizatora uważam za słuszną.
szczęśliwie adwokatem organizatorów nie jestem, więc do konca ich bronic nie musze 😉
co do zeszłego roku - to jest dla mnei ciekawostka, bo odpowiedzialność nadal na nich spoczyłała, ale decyzje o polewaniu... sedziowie postanowili wziąć na siebie, bez względu na konsekwencje. z resztą - co ich obchodzą konsekwencje, skoro odpowiedzialnośc ponosili nie oni a organizatorzy? 😎 (a organizatorom kazano się odpimpać od polewania i - uwaga uwaga - nawet bronowania 🤣 odpowiedzialność - tak, mozliwość decydowania - nie :cool🙂
i to tyle ode mnie co do zeszłego roku - byłam, widziałam, gadałam m.in. z organizatorami, dlatego pozwalam sobie na ocenianie.
co do obecnej sytuacji... cóż, przykro 🙁
edit z tym podłożem to tylko jedno mi sie przypomniało - ze takie cyrki z nim sa drugi raz w Katowicach, to prawda. ale coś czego przecietny zjadacz chleba moze nie wiedzieć, to to ze to podłoże (ten sam producent) było uzywane m.in. na torwarze czy na pokazach w Czechach w zeszłym roku. i tam problemów nie było. z tego co mi rok temu powiedziała osoba, ktorzy przygotowała podłoże - wszedzie poza spodkiem oni sami dbali o podłoże albo wykonywano to zgodnie z ich zaleceniami. w spodku - z przyczyn, ktorych mi nie wyjasniono - osoby od podłoza miałay je przywieźć, rozsypac i oddalic sie a potem z pokorą przyjmowac baty za to, ze cos z podłożem było nie tak. ani polewanie, ani wałowanie/bronowanie nie były w gestii osob ktore miały jakiekolwiek pojęcie o pojęciu. ...i w sumie dlatego to przede wszystkim ja sie dziwie, ze oni sie zgodzili znowu za podłoze odpowiadac...
Info ze Świata Koni: Decyzją KO konkursy w ramach CSI3* Parada Horse Show zostały odwołane. Rozegrane zostaną konkursy Karolinka/Barburka Cup, Silesia Cup, Adrenalina Cup oraz planowane pokazy.
Podłoże masakra to prawda. W pierwszym konkursie pierwsze 3 konie z poślizgiem na felernym zakręcie, 4 koń już leżał. Każdy jechał bardzo ostrożnie. W Barburce czystych przejazdów 11 / 33 startujących (to wg listy, ale kilka par się wykreśliło).
Już rano zawodnicy pakowali konie i nara. Zostali jedynie Ci, którzy się jeszcze o zwrot kasy nie wykłócili... Żenada jednym słowem. Rozprężalnia zamarznięta na kamień i aż strach tam się szybciej poruszać niż stępem, a co dopiero skakać.
A najlepsze to że główny organizator jest producentem podłoży dla koni 😁
No i niestety w całym tym śmiechu wartym sporze, wygrał Pan Organizator parady we Wrocławiu.
Miejsce zawsze się znajdzie, nawet za darmo, przed spodkiem jest mały parking i za spodkiem są dwa darmowe parkingi, nie mieliśmy problemów żadnych.
Właśnie jak byliśmy kolega, który jest tam wolontariuszem mówił, że zawodnicy wyjeżdżają bo odwołują konkurs. Wiecie co bardzo mi przykro, że z czegoś co zapowiadało się całkiem fajną imprezą wyszło co wyszło bo za rok już może się nie odbyć a imprez końskich jest stosunkowo niedużo...
A najlepsze to że główny organizator jest producentem podłoży dla koni 😁
no i własnie o to mi chodziło w moich poprzednich postach. produkują to podłoże od wielu już lat, jest uzywane z powodzeniem na wielu imprezach, nie tylko w Polsce, jest w wielu stajniach. i nigdy i nigdzie nie było takich cyrków. (przeciwnie - ma naprawde dobra opinię) dlatego tak trudno jest mi uwierzyc, ze to rzeczywiście oni sa winni takiego stanu podłoża.
jednym słowem - co się TAK NAPRAWDE stało, ze podłoże zostało tak spartolone?
...ale skoro tam nie byłam... to i pewnie nigdy sie prawdy nie dowiem 😉 taki lajf 😉
Decyzją KO konkursy w ramach CSI3* Parada Horse Show zostały odwołane. Rozegrane zostaną konkursy Karolinka/Barburka Cup, Silesia Cup, Adrenalina Cup oraz planowane pokazy.
edit: ciekawe czy to sposób by nie oddać ludziom kasy za bilety...