Forum towarzyskie »

Kącik Małolata...:D

Haru99, w UK też jest to finansowanie 😉 z tego co wiem, to jest kredyt na 30tys (nie pamiętam czy euro czy zł, wiem, że to bardzo istotne no ale nie pamiętam) i spłaca się go pod warunkiem, że zarabiasz powyżej jakiejś tam kwoty, a po iluś tam latach jest przedawniony.

flosia, hmm muszę chyba poważniej przemyśleć taki wyjazd, chociaż jak na razie moje serce zostaje tutaj 😉 a jak wygląda Twoja nauka? Dużo wynosisz ze studiów?
Jeżeli chodzi o studia w UK, to jest to bardzo przemyślany system. Kredyt dostajesz na rękę, na każdy rodzaj studiów, bez żadnych problemów. Po studiach jak znajdziesz pracę to Ci odbierają z pensji dany procent (im więcej zarabiasz tym więcej od Ciebie pobierają), a jak zostajesz bezrobotny to kredyt po prostu się przedawnia. Natomiast w Szkocji możesz studiować za darmo (nie wnikałam w system, ale wszyscy z UE są zwolnieni z opłat), a uniwersytety są na równie wysokim poziomie.

Takie informacje uzyskałam z swojej szkoły angielskiej więc nie powinno być żadnych błędów  😉
Libeerte, no, to teraz wszystko jest jaśniejsze 😉
Piernik, tak właśnie mi świtało 😉 Dzięki za informację 🙂
flosia, ja też proszę, żebyś coś więcej powiedziała o tym IB 😉

A mnie dzisiaj jakoś nic nie wychodzi :/ Z jazdy nici, bo wypadł znajomej nagły wyjazd, ochroniarz mnie odprawił ze stajni z kwitkiem, nawet autobusy i windy mi uciekały.... Ba, żeby było śmieszniej, to jakiś Pan (wyglądający jak po flaszce lub dwóch) zaczął mnie nagabywać  🤔 Ja nie wiem co im się dzisiaj wszystkim pomyliło  😫
Wracając do tematu przenoszenia się do innej klasy/szkoły. Jestem zdania, że lepiej późno niż wcale. Ja marzę o tym, żeby się przenieść do innej szkoły, ale niestety nigdzie nie ma mojego profilu. I tylko fakt, że nie mam gdzie się przenieść trzyma mnie w mojej szkole.  😵 Jeżeli macie opcje i czujecie, że to najlepsze opcja - nie czekajcie.
Jednym słowem mówiąc dałam w łapę żeby pisać bez tego całego toku 3 letniego w sumie to 2letniego ale oczywiście musiałam zdać Extended Essay, Theory of Knowledge oraz całą działalność aktywności fizycznej.
Najlepiej zaraz po gimnazjum dobrze jest iść do tej szkoły co mają certyfikat kształcenia w tym IB bo wtedy jest pierwsza klasa liceum jako pre-IB czyli zaczynacie przygodę i przygotowywujecie się do danego programu. W drugiej i trzeciej zaczyna się dopiero normalne IB.

Jeżeli jesteście w 1klasie jeszcze to macie szansę na przeniesienie się jeszcze do tych szkół. W Polsce jest ich ponad 30 parę (prywatne i publiczne).

Moja nauka jak wygląda ? Mnóstwo ćwiczeń, mnóstwo pracy. Są to ciężkie studia ale myślę, że dostanie się później w Polsce do najlepszych stajni do pracy nie byłoby problemu 😉 (a już nawet się pytałam kilku i popyt jest tylko nie ma chętnych 🙂 )
flosia, a co Ty tak właściwie studiujesz?  👀
Facella Veterinary Medicine and Surgery czyli tak po polsku zrozumieć/przetłumaczyć to jest medycyna i chirurgia weterynaryjna.  😉
Ale czaderski kierunek!
Wracając do tematu przenoszenia się do innej klasy/szkoły. Jestem zdania, że lepiej późno niż wcale. Ja marzę o tym, żeby się przenieść do innej szkoły, ale niestety nigdzie nie ma mojego profilu. I tylko fakt, że nie mam gdzie się przenieść trzyma mnie w mojej szkole.  😵 Jeżeli macie opcje i czujecie, że to najlepsze opcja - nie czekajcie.

infantil a na jaki profil chciałabyś się przenieść?
na ten sam na jakim jestem 😉
A na jakim jesteś  🤣 ? Więc chodzi tylko o zmianę szkoły?
A rozważałyście szkołę za granicą? Przygotowania do angielskiej matury trwają dwa lata, więc akurat od 2 klasy liceum. Można ubiegać się o stypendium stricte w szkole, albo przez pośrednią organizację.
Piernik zabawne że w tej samej chwili rozmawiałam z mamą o tym  🤣 Już sama nie wiem, moja mama powoli ze mną wariuje  😁

Dostałam się na wolontariat Cavaliady  😅
Karino1998, gratulacje  🏇

A na jakim jesteś  🤣 ? Więc chodzi tylko o zmianę szkoły?

wos hist ang rozszerzony z hiszpańskim.
Chodzi o zmianę klasy, bo w mojej moje rozszerzenia nie są prawidłowo prowadzone. Ale niestety nie mam gdzie sie przenieść, bo nie ma dobrych szkół z takim profilem.
infantil, ojacie, faktycznie fajne rozszerzenia, tylko francuski bym wolała 😀 u mnie wos, hist, polski, ang (mamy robić rozszerzenie, ale moja grupa niestety jest na niskim poziomie) i francuski 😉 edit: co chcesz robić w przyszłości?
nienawiedze francuskiego  😉
Mi akurat bardzo się podoba (uwielbiam nauczycielke 😀) i jakoś łatwo i się tego wszystkiego uczy 😉 Dopisałam pytanie, ale pewnie nie zauważyłaś - co w przyszłości chcesz robić? 😉
idę na prawo  🙂
Karino1998 Szczerze zachęcam! Niesamowite doświadczenie i taka szansa to chyba raz w życiu jest  😀
Piernik mówisz z autopsji?
Karino1998 tak  😉
To opowidaj  😜 Gdzie, jak się dostałaś, czy teraz tam jesteś i wgl wszystko  👀
Startowałam w aplikacji BASu, byłam na rozmowie kwalifikacyjnej, ale stypendium nie dostałam (sama rozmowa poszła nie najlepiej, a konkurencja jest ogromna). Wyniki dostałam na przełomie kwietnia/maja, kiedy jest już bardzo późno na indywidualną aplikację, bo 95% szkół rozdało stypendia i nie ma miejsc. Mimo wszystko stwierdziłam, że warto spróbować, przygotowałam list i rozesłałam do ponad 70 szkół (prosiłam o miejsce i stypendium). Większość odpisywała mi że nie ma miejsc/pieniędzy, parę zaoferowało mi <50% pokrycia czesnych. W sumie to już na nic nie liczyłam, ale pod koniec czerwca odezwała się do mnie mała szkoła, że mogę z nimi jeszcze ponegocjować. Dostałam 75% i tak oto znalazłam się w prywatnej, angielskiej szkole z internatem  🤣 Jakość nauki jest nieporównywalna, najwięcej na lekcji mam 12 osób (biologia), najmniej 2 (rozszerzona matma). Poziom angielskiego wzrasta w niesamowitym tempie z miesiąca na miesiąc. Ludzie fantastyczni, w mojej szkole głównie Angole, Honk Kong i Nigeria, ale jak to poszerza horyzonty!  Nauczyciele są dla ucznia, wręcz zachęcają do przychodzenia po lekcjach i rozwiania wątpliwości. Trochę za idealnie to brzmi, wiem  😉
Małolatki baardzo proszę o głosy na zdjęcie numer 3 (Agnieszka Wilczek) link: http://news.megatiming.pl/node/1283
Małolatki baardzo proszę o głosy na zdjęcie numer 3 (Agnieszka Wilczek) link: http://news.megatiming.pl/node/1283

Za głosowane  😉
Asiulla dzięki!
wilczyk, zrobione 😉)
Wilczyk, ode mnie też poszło 😉

Dziewczyny proszę o kciuki, bo muszę podjąć trudną decyzję. Jak się wszystko wyjaśni to powiem o chodziło  :kwiatek:
kaszmirowa2302, trzymam! :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się