Karla🙂, ja testuje ratomke od pol roku 🙂 i jestem zadowolona. fajna skora, wygodne. rozgladam sie za jakims na zmiane tylko dlatego ze kon bedzie potrzebowal za chwile wiekszego... w tych siodlach jezdzila jeszcze deb i lostaczka z tego co pamietam.
Co myślicie o siodle Passier A-Tempi? Prodkują je jeszcze (słyszałam, że podobno już nie)? Polować można chyba tylko na używane? Siedziałam w nim, ale miało rozmiar 16,5. Czy 17 miałaby ciut dłuższą tybinkę? Mam ok. 172 cm wzrostu i coś mi się wydaje, że trochę krótkie były jednak. ; / Samo siodło natomiast... cud, miód i orzeszki. 😍 Miękkie i fajnie wyprofilowane. 🙂
Izabelka Batesa w tej cenie się nie zmieści, ale GG można upolować. Ratomki podobno mają baaardzo długą tybinkę. Jeszcze niektóre Otto Schumachery bywają łaskawe dla skokowego (a pełnego) tyłeczka. Tylko... ujeżdżeniówkę trzeba dobrać do konia. Tzn. nie tylko dopasować rozmiarem do grzbietu etc. Jakoś tak bywa, że (hipotetycznie) dwa bliźniacze konie + to samo siodło + ten sam jeździec = różne wrażenia. Tego się nie da przewidzieć.
Anaa, bardzo mozliwe. ale padlo pytanie wiec odpowiedzialam. nie umiem sie postawic w sytuacji Karli, jako ze moja jest zgola inna, wiec opisalam jak ja to siodlo odbieram. reszte mozna sobie dospiewac samemu 🙂
wlasnie- musi miec dluuugasna tybinke- w skokowce mam przedluzana😀 batesy odpadaja, zadne syntetyki nie wchodza w gre co do dopasowania to jestem po kursach w uk wiec wiem co i jak dopasowac i na co zwracac uwage przy siodlach roznego typu wiec halo bez obaw-krzywdy nie dam zrobic ani koniowi ani mojej pupie generalnie szukam czegos dosc szerokiego- obecnie jezdze w 17,5 cala stubben mf special skokowym z przedluzana tybinka i jest ono pod wzgledem rozmiaru dobrane do mnie na skoki w sam raz, niestety do uj jest mhm troche plytkie i jak zauwazyla moja Trener powoduje, ze za plytko siedze i nieco do gory:/wiec wychodzi na to, ze szukam glebokiego fotela😀 ta ratomka mnie zastanawia wlasnie bo widzialam ja u Domi wlasnie i tak mi po lbie chodzi
picadero, ja jestem bardzo zadowolona. Czy jest to siodło usadzające ? Ma fajne poduszki kolanowe, które dobrze trzymaja, ale nie jest głębokie. Jak na siodło na początek moim zdaniem idealne 🙂
czyli IW firmuje dwie marki? myslalam ze IW to tylko szmaciaki 😁 [[a]]http://animalia.pl/produkt,10904,Wintec_Siod%C5%82o_Isabell_Werth_Cair.html[[a]] tak czy tak po doznaniach w skokowkach batesa raczej to nie jest moj typ🙂
Halo - IW w Wintecu i w Batesie to to samo siodło tylko w innych materiałach, tak samo Countour Block. Ale obie marki mają też zupełnie inne modele siodeł, nie powtarzające się.
Ratomki bardzo przyjemne siodła. Miękkie, dość głębokie, no i z decydowanie dla długonożnych bo tybinki długie. Dodaję takie powycinane zdjęcia dwóch ratomek. Jedna trochę mniejsza, długa większa.
Mam do was mega prośbę, a raczej pytanie. Co radziłybyście wybrać za siodełko, sposród tych.. a mianowicie Stubben Avalon, Stubben Maestro de luxe, Theo Sommer Primasens bądź Daw-Mag Sylwester. W Avalonie i Sommerze jeździłam wiec wiem jaka jest róznica. Ale, pozostałe nie wiem... Mam taką dziure w głowie.. a szybko muszę się z decyzją ogarnąć.
dopasowane do konia a dla ciebie wygodne. [/quote]
Często zmieniam konia.. Więc to nie jest tak. Chciałam porade o samą wygode. Jak się dosiad układa w pozostałych tych dwóch. [/quote]
Nie jest jak? Masz zamiar zakładać jedno siodło na różne konie niezależnie od tego, czy będzie pasować, czy nie? 🤔wirek: Już lepiej kup sobie Winteca z wymiennymi łękami...
przepraszam jesli to juz bylo, ale mam pytanie co do winteca pro dressage, a mianowicie czy w nim tez mozna wymieniac leki? i o klocki... czy mozna samemu sobie dobrac wielkosc czy sa juz z gory ustalone???
[quote author=Karla🙂 link=topic=300.msg732642#msg732642 date=1286738098] jakie mozecie polecic siodlo dla bab z duzym zadem i udem, nie za mocno trzymajace, dajace sporo swobody osobie, ktora do tej pory skakala i w siodle skokowym jezdzila uj? kurcze po treningach z moja Pania Trener i konsultacjach z Ola Sz. mam apetyt na zimowe sesje ujezdzeniowe. Chcialabym kupic jakies uzywane siodelko, w ktorym w miare db by mi sie siedzialo i ktore nie ograniczyloby mojego tuptusia Drapka. Dosc pochlebne zdania w tym watku i nie tylko znalazlam o Euroridingach , Prestigach dodge<?>, a co z kieffera i stubbena moglibyscie polecic? no i czy ktos dluzej testuje Ratomke?generalnie na ni jestem co do prestiga wiec bylabym wdzieczna za alternatywy🙂 na siodlo moge przeznaczyc max 2500zl [/quote]
nowa ratomka 1600 PLN....
ale karla, to nie jest siodlo dla ciebie wg mnie, bedzie ci niewygodnie z nogami.
Gdzie jest podany rozmiar siedziska w kiefferze? To jest ca cyfra pod całym numerem, czy na końcu?
Proponowałabym przypięcie, w którymś z siodłowych wątków całej tabeli rozmiarówek siodeł- jak odczytać numer np. w prestige, kiefferze, stubbenie itd. Super byłoby takie porównanie rozstawów łeków firm np., że prestige 36 to np. Ken-Taur 3. Myślę, że informację przydatne, zawsze się ich szuka.
Hej, hej, zwracam się z nietypową sprawą. Będąc w Niemczech, parę jazd miałam w siodle córki szefa - zakochałam się totalnie. Zmacywałam to siodło wielokrotnie, nie było tam napisanego modelu, pod tybinką widniał jedynie napis 'Euroriding flexible points 16.5' Ktoś orientuje się co to mogło być? Wrzucam też zdjęcia zapożyczone ze strony stajni, małe, ale może komuś bardziej rozeznanemu udałoby się je rozpoznać. Miniaturki zdjęć z tych linków: